Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W lekkiej atletyce na przykład  (ale nie tylko) w pomiarach czasu wystarczy, że ktoś jest szybszy od kogoś o 0,01 s. - czyli, jakby nie patrzeć - zawsze jest to szybciej.

W tym przypadku nie ma sensu mierzyć, bo i tak z góry wiadomo, że jest szybciej, a o ile - to już nie jest tak istotne, ale stawiam, że minimum 1 s. :) 

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem o czym piszesz i i nie za bardzo chcę wiedzieć. Mam wszystko ustawione jak trzeba, stabilnie, szybko z boostem 6Ghz i pojedynczymi wątkami też na 6Ghz (jeśli tak zarządzi dany program). Nie możesz wiedzieć więcej ode mnie nie pracując w tak skonfigurowanym systemie.

Edytowane przez sert
Opublikowano

Wiem jak reaguje system na szybsze zegary.

I też od strzała mogę sobie ustawić takie zegarki na 13900K tylko nie wiem po co.

Ty pewnie nawet nie wiesz, że Windowsy startują wolniej wraz ze wzrostem ilości rdzeni :E Ten typ tak ma od lat ;)

Opublikowano
2 minuty temu, sideband napisał(a):

I też od strzała mogę sobie ustawić takie zegarki na 13900K tylko nie wiem po co.

A ja jestem zadowolony ze swoich ustawień i  innych w swoim 14600K nie przewiduję.

Opublikowano

Spoko tylko tworzysz dziwne historie w praktyce wiele kwestii ma wpływ na szybkość startu systemu. Ten, który podajesz jest mało istotny.

Wystarczy inny dysk już masz dłuższy start i a między płytami w szybkości inicjalizacji postu potrafią być spore różnice i już masz kolejny dość istotny detal.

Do tego istotne są pozostałe komponenty w kompie, ponieważ niektóre sterowniki potrafią wydłużyć start.

Opublikowano

Masz rację. Ja odnosiłem się/miałem na myśli sytuację kiedy mamy jeden komp z tymi samymi "bebechami" - i raz go uruchamiamy z procerorem na stocku a drugi raz z tym samym procesorem po OC.

Opublikowano
3 godziny temu, wallec napisał(a):

Nie przy takim napięciu i taktowaniu ecore.

Na 12gen 5100+ / 4100+ to już gęsto często 1.3v+

Aż go chyba wsadzę na z690 żeby wycisnąć 5300 / 4200 z dobrym ramem 

Przecież widać ze to nie jest  normalna temperatura czym chłodzisz i ile stopni ma woda ?

JAk wystudzisz prockja wiadomoze wyzej poleci cały  czas tak robie,Napiecia zależą od LLC i temp .Im zimniejszy  proc tym mniej pradu potrzbuje .

Opublikowano
22 minuty temu, Kartofel napisał(a):

Podejrzewam że 75% posiadaczy "podatnych" procków nic nie wie o problemie i nowych wersjach bios.

Też tak myślę, szczególnie, że ci mniej świadomi użytkownicy maja domyślnie włączoną w Firefoxie opcję automatycznego wysyłania zgłoszeń o awarii.

Opublikowano

Przeca z tym całym firefoxem to bzdura. Co ma wysoka temperatura otoczenia do temperatury rdzenia ? Dobrze schłodzony CPU ma gdzieś otoczenie. No chyba, że ktoś trzyma 14700 na defaultowym napięciu z biosu z jakimś shitem zamiast pasty. 

Opublikowano (edytowane)

Ramkę założyłem razem z kupnem 14600K i śmiem stwierdzić, że to dało parę stC niżej, niż przy tej głupiej Intelowskiej zapince. Poza tym Pactum4 i średni docisk, a nie kręcenie śrub na maxa, aż się mobo wykrzywia. No i wyłączone HT, które ledwo co daje do wielowątkowości - patrzę na wyniki w np. CB23/24 :P W grach śmiga aż miło, Wiesiek 3 ledwo łapie 60stC :)

EDIT: UV na 1.21 Vcore + delikatne OC 5.5/4.5ghz :P

Edytowane przez leven
Opublikowano

W syntetykach może daje HT w P-core, ale ja nie pykam w syntetyki :P Jedynie sobie sprawdzam ilość strat z powodu wyłączenia HT. Dla tego czekam na Bartleta 12 Pcore + HT. W końcu nie będie E-core :E