Skocz do zawartości

Migracja PCLab na ITH - Sugestie zmian na forum

Recommended Posts

Zbiorczy wątek do wpisywania sugestii użytkowników z PCL. Macie jakiś pomysł jak usprawnić strukturę forum, coś poprawić? Piszcie tu, żeby zebrać wszystko do kupy.

Lista ogólnych sugestii:

• dodanie więcej reakcji na posty (takie jakie były na PCLabie) - zrobione
  • dodanie sekcji na dole wątku/działu/poddziału z listą użytkowników którzy obecnie je czytają lub coś piszą
  • dodanie legendarnej emotki szczerbola (najlepiej podpiętej pod ':E')zrobione
  • rozszerzenie kontenera z treścią posta na desktopach (forum wydaje się być trochę zbyt wąskie na szerszych ekranach). Posty powinny być na prawie całą szerokość strony jak na PCLab, z uwzględnieniem miejsca na sekcje po prawej stronie forum
  • sekcje po prawej stronie forum na stronie głównej np. Popularne tematy, Najnowsze posty - mogłyby pokazywać się również w działach, poddziałach i wątkach
  • zmienne odpowiedzialne za np. wyświetlanie ilość dodanych tagów do wątku, lub czasu kiedy post/wątek został utworzony - nie zawsze działają poprawnie. Czasem zamiast wartości liczbowej pojawia się np. %d, Napisano %s o %s
  • rangi użytkowników trochę za mocno zasłaniają avatary. Może lepsze byłyby w formie tekstowej nad/pod avatarem?
  • skoro mamy reakcje na posty, to można by też wyświetlać reputację użytkownika obok liczby postów (na podstawie ogólnej sumy otrzymanych reakcji) - zrobione
  • brakuje opcji 'spoiler' przy pisaniu postów, nie działa nawet tag [spoiler]treść[/spoiler] - zrobione
  • może sekcję z forum na stronie głównej dałoby się wrzucić wyżej, a chatbox pod nią? Tak by po wejściu na stronę były od razu widoczne działy
  • opcję edycji swojego posta można wyciągnąć na wierzch, obecnie jest pod menu z 3 kropkami
  • wielu użytkowników ma problemy z filtrem antyspamowym przy rejestracji, może warto to trochę uprościć/wyłączyć tymczasowo
  • przydatna może być opcja podglądu posta przed jego wysłaniem

Zmiany w strukturze działów:

• zmiana nazwy działu 'Konsole stacjonarne' na bardziej ogólny 'Konsole'
  • przeniesienie poddziału 'Nintendo' w dziale 'Konsole stacjonarne' przed poddział 'Pozostałe'
  • poddziałom w dziale 'Konsole stacjonarne' można też pozmieniać nazwy na bardziej ogólne czyli np. PlayStation zamiast PlayStation 4, Xbox zamiast Xbox One
    • W ramach tego można przerzucić wątki 'PS5' i 'PS5 Pro' z działu Konsole stacjonarne do poddziału Playstation
  • dodanie działu 'Motoryzacja' w forum 'Off-topic'
  • dział 'Urządzenia wskazujące' - bez podziału na poddziały mysz klawiatura itp.
  • można scalić działy Chłodzenie, Obudowy, Zasilacze i Modding do jednego działu bez dodatkowych poddziałów - 'Chłodzenie, obudowy, zasilacze i modyfikacje'
Edytowano przez Isharoth
  • Like 7
  • Upvote 5

Fajnie byłoby, gdyby właściciel tego forum zaadaptował trochę funkcjonalności z PCLaba.

W końcu dostaną tabun nowych użytkowników za friko.

Np. listę czytających wątek i oznaczenie aktualnie piszącego.

Brakuje pewnych rzeczy, ale zostały one już dodane w sugestiach, do tego jest dziwny limit na ilość reakcji, nie można dawać ile się chce, ale do tego pewnie się trzeba przyzwyczaić, bo nie wiem czy to można zmienić.

1. Warto przebudować działy na wzór labowy. Sporo by to pomogło w przesiadce. Na bezczela skopiować kolejność nawet.

Skopiować tylko od góry: sprzęt > oprogramowanie > konsole > off-topic > ogłoszenia. I odpowiednie poddziały oczywiście. 

2. System reakcji do rozbudowania jeśli się da na wzór labowy lub ewentualnie do kasacji. To i to miałoby swoje zalety. W obecnej formie jest zbyt ograniczony.

3. Na pc przez przeglądarkę forum jest ogólnie dość wąskie (przynajmniej u mnie 16:9 1080p), a czcionki domyślne małe. Nie wiem czy da się to jakoś poprawić. Ale byłoby mega jeśli tak.

4. No i ofc emotki - szczerbol i reszta z klasycznych labowych powinna się tutaj koniecznie znaleźć. 

Na koniec co z polityką. Wątek już wystartował, ale czy to jest najlepszy pomysł nie wiem. Przenoszenie wojenki z off politycznego labowego tutaj. Nie daje tego jako punkt, ale pomyśleć nad tym warto. 

edit:

5. Te rangi (oczojebne niebieskie) przy avatarach z poziomu widoku usera na forum też są imo mało potrzebne. Niech zostaną w profilu szczegółowym, a tak z podglądu można rozważyć ich usunięcie. 

Edytowano przez Kelam
.
  • Like 2

Przed chwilą, Kelam napisał:

1. Warto przebudować działy na wzór labowy. Sporo by to pomogło w przesiadce. Na bezczela skopiować kolejność nawet.

Wiadomo. Chociaż na pewno nie trzeba wszystkiego przenosić 1:1, bo niektóre działy na PCLabie są już od dawna martwe np. te klanowe. :E 

Dokładnie. Reakcje powinny być rozbudowane, aby miały sens i oddawały zamysł klikającego.

- popieram (łapka w górę)
- nie popieram (łapka w dół)
- konsternacja / zdziwienie / zaskoczenia (emot)
- śmiech (emot)
- radość (emot)
- dziękuję / podziękowanie (puchar / medal)

komuś coś jeszcze chodzi po głowie?

4 minuty temu, Isharoth napisał:

Wiadomo. Chociaż na pewno nie trzeba wszystkiego przenosić 1:1, bo niektóre działy na PCLabie są już od dawna martwe np. te klanowe. :E 

Nom. Zostawić te najważniejsze. 

Skopiować tylko od góry: sprzęt > oprogramowanie > konsole > off-topic > ogłoszenia

I odpowiednie poddziały oczywiście. 

Edytowano przez Kelam

1 minutę temu, RTX2137 napisał:

Fajnie to wygląda, dostaliśmy dach nad głową, a teraz jeszcze nasza lista żądań!

Oczywiście z przymrużeniem oka, bo jednej i drugiej stronie to wyjdzie na dobre. :E 

Klasyczne dla przesiedleńcoof!
Dej! Dej! Dej! Wincyj dej! 
;)

• Like 2

1 godzinę temu, JeRRyF3D napisał:

Dokładnie. Reakcje powinny być rozbudowane, aby miały sens i oddawały zamysł klikającego.

- śmiech (emot)
- radość (emot)

Bez łapki w dół imo. Zostawmy same confused z tych takich reakcji niezbyt pozytywnych. Żeby nie było wojenek na negatywne reakcje między userami. 

Edytowano przez Kelam
  • Like 6

Przed chwilą, tgolik napisał:

No, ale jeśli przesiedleńcy mają zostać, to trzeba im stworzyć warunki jak w domu.

Dokładnie! Z całym szacunkiem ale samo forum to raczej było martwe i ostatnie wpisy nawet z przed paru lat. 

10 minut temu, JeRRyF3D napisał:

- śmiech (emot)
- radość (emot)

Tylko nie łapki w dół. Już to na labie przerabialiśmy.

• Like 1

No i limity reakcji zdjąć. 
Ja właśnie przekroczyłem już limit możliwych reakcji. 

image.png.3d115ce1b6df88ae09c6be071132b107.png

PS. Czy wszystkie komunikaty silnika zawsze są eng, czy ja mam źle coś ustawione?

Edytowano przez JeRRyF3D
  • Like 1

Ja bym prawą belkę ze strony głównej, czyli info o nowych postach, tematach itd. dodał również w działach i tematach. Wtedy można szybko przeskoczyć do nowych wątków czy odpowiedzi z poziomu danego tematu.

• Like 1

3 minuty temu, JeRRyF3D napisał:

No i limity reakcji zdjąć. 
Ja właśnie przekroczyłem już limit możliwych reakcji. 

Limity reakcji koniecznie off, faktycznie. No - ogólnie jest troszkę do roboty:faja:

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...