Skocz do zawartości

Niesamowita oprawa graficzna i artystyczna czyli screeny z najpiękniejszych gier.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Nie możesz zrobić SS z HDR w Steam. Robiąc tak SS będzie on wyglądał niepoprawnie na każdym ekranie ;)

Nie polecam nigdy robienia SS jeśli gramy w HDR.

Wszystkie screeny jakie robię i wrzucałem tutaj z TLOU były robione z HDR mimo, że steam przechwytuje w SDR :E

Chyba kwestia tego, że zawsze reshade używam i obraz tak się nie rozjeżdża na zdjęciach a wręcz wygląda prawie identycznie jak w grze. Sama implementacja HDR też pewnie ma znaczenie, bo w niektórych tytułach jest po prostu gówniany.

Dla mnie większość gier jest mdłe, szare i nijakie bez podkręcenia obrazu. 

Szarość w AC Shadows np. mnie odrzuca i do tego ich mgła, której nie da się wyłączyć. 

HDR + Reshade OFF

20251212172446_1.thumb.jpg.5fc16a75548a414e241ce6aa4677ffa4.jpg

HDR + Reshade ON

20251212172444_11.thumb.jpg.ecd26f0aed7f51b5c71a22ffda34988a.jpg

• Like 1
  • Odpowiedzi 510
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Czyli wam black crush nie przeszkadza, albo przepalone kolory czy nienaturalna ostrość obrazu ? :E

Nie ma znaczenia co się wam podoba, wrzucając zmanipulowane obrazy pokazujecie grę inna niż jest w rzeczywistości.

To tak jakbym ja każdy SS który zrobię sobie przepuścił przez jakiś program graficzny i go podkręcił.

I będzie to dla mnie personalnie wyglądać lepiej, ale gra tak w rzeczywistości nie wygląda wiec jaki to ma sens.

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo ja od czasów Skyrim moduje w zasadzie każdy tytuł w jaki gram, a RPGi tym bardziej. Taki Cyberpunk bez modów graficznych w ogóle nie wygląda przy zmodowanej wersji. Jaka jest gra na defie (vanilla) każdy widzi. Natomiast co do black crush'a w wielu grach nie trzeba nic modować, wystarczy włączyć hdr 🤣 Większość obecnych gierek ma efekt zamglenia i niewystarczającą ostrość i szczegółowość detali. No ale to tylko moje zdanie 👍

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano (edytowane)

A ja prawie żadnej, są wyjątki, którym mody sporo poprawiają ale to wyjątki.

Większość Reshade fajnie wygląda na wyselekcjonowanych screenach na stronie moda na Nexusie a w rzeczywistości to kontrast +100, saturacja +50. Instalujesz, niby fajnie, wchodzisz do pomieszczenia/podziemi i kompletnie nic nie widać :E Ale na screenach na zewnątrz w pełnym słońcu faktycznie fajnie wygląda. I mówię o modach, które bywają w TOP5 danej gry sortując po "Endorsements" na Nexusie.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano

@Fenrir_14

Wszystkie gry wygadają poprawnie. To ty masz wymagania które odbiegają od standardów poprawnego renderingu.

Możesz sobie zmienić grę w swoim osobistym zaciszu do woli nic nikomu do tego, ale w momencie kiedy wychodzisz z tym publicznie licz się z tym ze będziesz oceniany tak samo jak ty oceniasz dane grę.
Ale gorsze w tym jest to ze zakłamujesz prawdziwy wygląd gry, nie ma znaczenia ze tobie się wydaje, że jest lepiej.

Tutaj umieszczamy piękne SS z gier takimi jakimi one są, a nie po jakiś reshadach i manipulacjach.

Bo w ten sposób to jedna gra w każdej dodanej odpowiedzi będzie wyglądała inaczej co kompletnie psuje sens tego tematu.

Można ewentualnie się umówić ze każdy, kto wrzuca zmanipulowane SS będzie to opisywał i obok dawał oryginalne bez żadnej manipulacji aby każdy miał porównanie.

Chociaż moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest wrzucanie oryginalnych SS i koniec kropka.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@bleidd Ja akurat reshade w zasadzie nie używam. Preferuje LUT'y ale one nie są łatwo dostępne - głównie Patreon a nie Nexus jak w przypadku reshade. 

No i tekstury w możliwie wysokiej rozdziale zawsze robią mega robotę 👍

@Kadajo ale ja to rozumiem, nie musisz mi tego pisać. Wszystkim nie musi się przecież podobać, ludzie mają różne wymagania i co jest oczywiste coś co podoba się mnie może nie podobać się Tobie. Ja to rozumiem i nie mam z tym problemu przecież 👍

Edytowane przez Fenrir_14
  • Like 1
Opublikowano

Czyli wam black crush nie przeszkadza, albo przepalone kolory czy nienaturalna ostrość obrazu ? :E

Przeszkadza, dlatego ustawiam zawsze tak, żeby nie mieć black crushu i dostosowuje to przy różnych scenach później :E Przeostrzony obraz u mnie wychodzi tylko na screenach a w grze wygląda normalnie. Przepalone kolory to już kwestia tego kto na czym te screeny ogląda. 
Na monitorze jak wyłączyłem tą opcję z zarządzaniem kolorów co ostatnio Phoenix podawał w temacie z oledami
to wszystko przestało być mdłe, ale zdjęcia z tego tematu wyglądają jak przesycone. Sam monitor mam defaultowo ustawiony bez żadnych podciągnięć w kolorach. Zwykle na telefon zrzucam, żeby zobaczyć jak to faktycznie wygląda. 

Nie ma znaczenia co się wam podoba, wrzucając zmanipulowane obrazy pokazujecie grę inna niż jest w rzeczywistości.

To wbudowane w gry tryby fotograficzne też są manipulacją, bo można tam bawić się głębią ostrości, nasyceniem, kontrastem i całą masą innych bzdetów %-)

46 minut temu, bleidd napisał(a):

Większość Reshade fajnie wygląda na wyselekcjonowanych screenach na stronie moda na Nexusie a w rzeczywistości to kontrast +100, saturacja +50. Instalujesz, niby fajnie, wchodzisz do pomieszczenia/podziemi i kompletnie nic nie widać :E

Dlatego nie używa się gotowych zrobionych przez kogoś. Dostosowują to pod swój monitor a u drugiej osoby zawsze wygląda to tragicznie :D

Ja z reshade tylko 3 opcje używam i ustawiam to pod swój HDR.

@Fenrir_14 na tych screenach u Ciebie to faktycznie coś się zadziało z tym LUTem i kolorami na zewnątrz :hmm:

Miałem tak kiedyś jak ściągałem gotowce z neta, więc pewnie LUT nie dogaduje się z HDR :D

Opublikowano

@Fenrir_14 steam konwertuje screeny z HDR na SDR i gryzie się z LUT'em, dlatego tamte są takie różowe i ciemne a te w SDR wyglądają normalnie :D 

Pisałem już o tym wcześniej, że zależy jak w grze jest to zaimplementowane i nie z każdym HDR reshade współpracuje. 

W AC Valhalla tak miałem kiedyś tylko tam wystarczyło włączyć HDR i zainstalować reshade bez włączania niczego. Niebo razem ze śniegiem od razu robiło się zielone i przepalone.

Tu wszyscy widzą zdjęcia tak jak steam wypluje, bo wszystko jest w SDR i przynajmniej dla mnie na telefonie teraz wyglądają normalnie :thumbup: