Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No i stało się, pierwsza gra która zarżneła mi 4090, nawet dlss i generator nie pomagaja, 44-60 fps , ale głownie 50 ;/ Gierka niegrywalna. Nawet tryb balans dlss niewiele daje...

To sa skutki przesuniecia premiery 5090 na styczen. Gdyby premiera odbyla sie w pazdzierniku to mielibysmy grywalne 60fps. Gorzka skore pomaranczy trzeba jakos przelknac.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, DżonyBi napisał(a):

To sa skutki przesuniecia premiery 5090 na styczen. Gdyby premiera odbylaby sie w pazdzierniku to mielibysmy grywalne 60fps. Gorzka skore pomaranczy trzeba jakos przelknac.

Nie idźmy w tym kierunku myślenia. GPU nigdy nie dogoni "apetytów graczy".
Wystarczy zdroworozsądkowo ująć zabójczych ALL ULTRA na Very High i będzie OK.

Do tego, to tylko kwestia implementacji ubijaczy (PT / RT).

Będzie RTX 6090 - to devowie zwiększą ilość promieni puszczanych w RT / PT i ta też klęknie.
Klęknie i RTX 7090... itd.

ROZSADEK z ficzerami i rozsądek graczy - tylko to ratuje sytuację.
Nie sprzęt.

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Upvote 6
Opublikowano
2 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Będzie RTX 6090 - to devowie zwiększą ilość promieni puszczanych w RT / PT i ta też klęknie.

No dokładnie, zawsze to będzie sterowane pod konkretną grę, zainteresowanie, sprzedaż nowych kart itp.

Opublikowano

Myślę ze jednak nawet podświadomie ludzi boli, że wydaja krocie na ten sprzęt i te gry, a potem się okazuje ze znowu muszą wydać krocie na sprzęt i następną grę, a wcale nie bawili się jakoś super jak za takie pieniądze.

Przecież ostatecznie, w najlepszym wypadku dzisiejsze gry w żaden sposób nie dają lepszej frajdy niż wszystkie wcześniejsze gry.

A teraz jak dodamy do tego równania, że wydajemy więcej a dostajemy mniej... granica szybko się przesuwa, nawet jeśli nie zdajemy sobie z tego sprawy od razu.

Zaraz dojdziemy do momentu, że zamiast kupować sprzęt to będziemy go wypożyczać.

Gry już wypożyczamy.

• Like 3
Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

a wcale nie bawili się jakoś super jak za takie pieniądze.

Mozna zrobic ladne gry bez ubijaczy, dobrym przykladem tego sa gry sony na silnikach autorskich silnikach Decima itp. Nie ma tam RT/PT a gry wygladac potrafia bardzo dobrze i nie zabijac sprzetu. A tak naprawde liczy sie grywalnosc, ja teraz gram w Cusizme z ps4 i dla mnie to najlepsza gra w jaka gralem przez ost chyba 2lata.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
37 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

ROZSADEK z ficzerami i rozsądek graczy - tylko to ratuje sytuację.
Nie sprzęt.

Bredzisz, w takim razie po co kupowałeś top kartę za tysiące. Trzeba było sobie kupić 4070 i byś miał swój zdrowy rozsądek + cięcie detali w pakiecie.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Pavel87 napisał(a):

Natywnie czy z DLSS i FG? Dopiero wieczorem odpalę i nie wiem czego się spodziewać :E 

Natywne? Nawet nie probuje XD

DLSSQ +FG

60 w miare stałe jest przy takich ustawieniach. (Egipt)

obraz_2024-12-09_105500212.png

Edytowane przez userKAMIL
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Sciagnalem juz, ale chyba nie bede robil krzywdy mojej 90-tce. Moze poprawia wydajnosc w najblizszym czasie. Dopiero co kupilem 9800X3D, a jak patrze na wydajnosc w Indianie to odechciewa sie tego wszystkiego.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Pavel87 napisał(a):

Natywnie czy z DLSS i FG? Dopiero wieczorem odpalę i nie wiem czego się spodziewać :E 

Jak Egipt faktycznie jest tak wymagający to masakra. Początek gry całkiem ok z full PT DLSS-Q I FG

Dzisiaj sobie dłużej pogram i po testuję nastawy. Ale i tak raczej będę grał w UW 3840x1600. Do takiej filmowej gry mi bardziej pasuje.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, azgan napisał(a):

Za tysiaka już nie, teraz trzy i pół 😂😉

Powiem Ci Azgan naprawdę szczerze, że jak by nie było mnie stać na TOPke PC. Kupiłbym używanego Xboxa+GP (pewnie w tysiaku bym się zmieścił) i miałbym w tyłku te wszystkie pierdy o wydajność. Większość gier tam jednak lata w tych 60FPS. Wyglądają gorzej nawet sporo gorzej od PC na Ultra ale coś za coś...

Edytowane przez userKAMIL
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, caleb59 napisał(a):

Bredzisz, 

Grzeczniej proszę.
Hamuj z pięty.

w takim razie po co kupowałeś top kartę za tysiące.

Bo taki miałem kaprys.

Trzeba było sobie kupić 4070

Gdy kupowałem na premierę 4090 świat nie widział jeszcze 4070.

byś miał swój zdrowy rozsądek + cięcie detali w pakiecie.

GPU kupuję z pewnymi oczekiwaniami. Lubię mieć 100 fps. Kocham 120 fps Przy 80 fps się przemęczę.
Dlatego kupuję topkę, żeby to mieć, ale nie mam sieczki we łbie, myśląc, że kupuję TOPKĘ i już złapałem Boga za nogi, bo świat się nagle zatrzymał.
Nie zatrzymał się i gna dalej. Z edycji na edycję mamy +50% +40% itd wydajności, a my nigdy nie możemy złapać króliczka. Dlaczego? Jak to możliwe?
Bo gry charczą nie dlatego (!), bo robią się coraz bardziej wymagające! Tylko odwrotnie!
Mamy coraz mocniejsze sprzęty, to więc developer może sobie śrubę luzować i dowalać do pieca z detalami, poligonami, promieniami - aby dobić do granicznych / akceptowalnych  60 - 40 fps.
I tak do końca świata. Co lepsze GPU, to on większą łopatą dorzuca. A ma gwintów na śrubie jeszcze metr do popuszczania.

SPRZĘT NIGDY nie "przegoni" gier, bo ostanie słowo należy do DEVA i jak będziesz miał już w budzie RTX 9090Ti, to dev i tak ją zdusi.

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Upvote 3