Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 9.01.2025 o 22:12, RaViV napisał(a):

Parę dni temu również ukończyłem przygodę z Indianą. Pozytywnie gra mnie zaskoczyła, bawiłem się przy niej świetnie. Super się nie zapowiadała, ale wchłonęła mnie ta przygoda. :D  Strzelanie trochę słabo wyszło, wolałem tłuc nazistów różnymi przedmiotami do tego przeznaczonymi.%-)

Do tego masz Wolfensteina. Tutaj ma być przygoda jak w filmach, a tam nie było seryjnego zabijania, tylko bardziej unikanie walki. 

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Przyznaje świetna gra. Nie byłem przekonany czy mi się spodoba ale porwała mnie. Przepiekna grafika. Doszedłem dopiero do Watykanu. Zapowiada się super przygoda 

Edytowane przez raul_ole
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Kończę dżunglę już i zostaje ostatnia mapa, bardzo dobra gra. Uświadomiłem sobie że przez ostatnie 4 lata z singli przeszedłem cyberpunk na premierę na pc, god of war Ragnarok na premierę ps5 i teraz dopiero porwał mnie indiana pc.......... W kolejce Alan 2 i Jedi

Gra skończona 8/10 pozytywne zaskoczenie. Fajna przygoda, ciekawe lokacje, bardzo dobra grafika, fajne zagadki, dobrze zrobiony dubbing. Frustrujaca ostatnia walka, skradanie takie z przymrużeniem oka.

Edytowane przez raul_ole
Opublikowano (edytowane)

Ależ się zdziwiłem jak PT zarżnęło moją 4080S. Nawet w Cyberpunku chyba tak nie było. :E Musiałem wyłączyć odbicia PT i dać DLSS na 'Równowaga' żeby mieć 60-70fps w 3440x1440.

Aaa dobra, to chyba VRAM brak. :E Teraz na Full PT mam 95 fps w lokacji początkowej

Też macie migający obraz na krawędziach ekranu i różnego rodzaju poświaty przy obracaniu kamerą przy włączonym FG?

Edytowane przez Isharoth
Opublikowano (edytowane)

indiana.jpg

Od premiery Indiana... aplikacja nVIDIA nie pozwala zoptymalizować grę. Jest to jedyny tytuł z którym spotkałem się z takim "problemem".
Aktualizacja sterowników, przeinstalowaniem aplikacji nVIDIA itd. nic nie przyniosło rezultatu?
Może być po prostu że nVIDIA od premiery nie przygotowała pod Indianę pakietu optymalizacji dla swojej aplikacji?

Edytowane przez kanon7
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

A czy ktoś też ma problemy z Frame Gen w wersji z GP?

Już sprawdzałem na różnych ustawieniach i nie jest to raczej problem z brakiem VRAM. Frame Gen nie działa poprawnie, kiedy mam jednocześnie odpalony Path Tracing. Co 2-3 sekundy mam takie mocne spowolnienia, ale nie jakby spadały FPS, tylko jakby dosłownie ktoś zwolnił tempo gry. Nawet kursor ma ogromne opóźnienie.

Odechciało mi się grać przez te problemy techniczne.

W dniu 30.01.2025 o 20:27, kanon7 napisał(a):

Może być po prostu że nVIDIA od premiery nie przygotowała pod Indianę pakietu optymalizacji dla swojej aplikacji?

Raczej po prostu ta funkcja w Nvidia App nie działa jak należy. Przedwczoraj trochę się z tym bawiłem i miałem coś takiego w profilach dla większości gier. Dopiero jak zainstalowałem jeszcze raz na czysto sterowniki wraz Nvidia App, to magicznie zaczęło działać. Ale niektórzy piszą że po reinstalu nadal u nich nie działa. Czyli tak jak u ciebie.

Edytowane przez Isharoth
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja z FG miałem laga. Grałem bez.

W dniu 30.01.2025 o 20:27, kanon7 napisał(a):

indiana.jpg

Od premiery Indiana... aplikacja nVIDIA nie pozwala zoptymalizować grę. Jest to jedyny tytuł z którym spotkałem się z takim "problemem".
Aktualizacja sterowników, przeinstalowaniem aplikacji nVIDIA itd. nic nie przyniosło rezultatu?

Ktoś mi mówił że te optymalizacje to i tak lipa, ale ile w tym racji? 

Opublikowano (edytowane)

To nawet nie tyle optymalizacja co możliwość zmiany ustawień sterowników pod konkretną grę. Tego też nie można zrobić. Czyli nie możesz np. nadpisać sobie profilu DLSS (nowa funkcja).

O, @kanon7 wczoraj u mnie też nie działało, a dziś patrzę i nagle działa. :E 

D54FAFEE-D2B5-4DFD-B04D-E5F16086A412.thumb.png.408a54aa6791312d69ddecf5c8da5b4e.png

I udało mi się naprawić Frame Gen. Trzeba w Nvidia App ustawić dla gry Tryb Niskiego Opóźnienia na wyłączony.

Ehhh kupa. Mam jakieś powidoki z boku ekranu z tym generatorem klatek... To chyba dlatego że w 21:9 gra nakłada cienkie czarne paski po bokach ekranu (to nie jest prawdziwe 21:9).

EDIT: Rozwiązaniem jest zmiana kadrowania obrazu. 

Edytowane przez Isharoth
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Isharoth napisał(a):

O, @kanon7 wczoraj u mnie też nie działało, a dziś patrzę i nagle działa. :E

56236.jpg

Pokaż mi większy zrzut ekranu - masz takie coś u góry - na zielono, czy na dole na szaro?

Edytowane przez kanon7
Opublikowano

Trochę na raty, bo nie było tyle czasu, ale jest - gra ukończona. Zamknąłem się w około 30h, jeśli wierzyć informacji na sejwie. Świetny czas jak na taki tytuł, a przecież nie wyczyściłem każdej mapy do zera, zrobiłem za to chyba wszystkie duże zadania poboczne.

W skrócie, wyśmienita produkcja. Scenariusz iście filmowy, z charakterystycznymi dla wersji srebrnoekranowej elementami. Kapitalny voice acting Indiego i reszty składu (Voss, Gina), same postaci oddane bezbłędnie, choćby main villain świetnie się tutaj sprawdził. W końcówce liczyłem na więcej emocji, choć nie mogę uczciwie powiedzieć, że jestem rozczarowany. Na pewno nie zabrakło rozmachu. No i chemia między dwójką głównych bohaterów - tak to się powinno robić.

Lokacje zróżnicowane i dobrze przemyślane, zachęcające do zwiedzania i odkrywania sekretów. Czuję tutaj jednak mały niedosyt, bo liczyłem na trochę bardziej rozbudowane podziemia, przykładowo wnętrza piramid. Można było się pokusić o coś obszerniejszego. No i zagadki, zdecydowanie zbyt łatwe. A były możliwości na tej płaszczyźnie, bo w grze można zmienić ich poziom trudności.

Walka nie należy do specjalnie skomplikowanych, ale wraz z ogólnymi mechanikami idealnie współgra z całością. Przebrania płynnie odblokowują dostęp do nowych lokacji czy też po prostu ułatwiają ich zwiedzanie. Rozwój postaci wyraźnie ułatwia konflikty i przemierzanie miejscówek, okładanie nazistów po gębach nie nudzi do samego końca.

Wielki Krąg to przykład doskonałego wykorzystania licencji, co w tej branży zdarza się rzadziej niż częściej. Zwłaszcza w przypadku tak głośnych marek. Gra, która może nie błyszczy w żadnym aspekcie, ale też gra, w której nie jestem w stanie przyczepić się tak naprawdę do niczego konkretnego. Większość elementów zrealizowano minimum poprawnie, od strony technicznej brak większych bugów (prócz jednego, którym dostałem po napisach końcowych). Nikt tej produkcji specjalnie nie wyglądał i zdecydowanie miała ona za słaby marketing. A szkoda, bo to perełka w zalewie bylejakości w ostatnich latach.

• Like 3
  • Upvote 2