Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kurde, chrupie mi coś ta gierka. W białym sadzie było git ale w velen pojawił się problem.

Mam co jakiś czas takie nagłe spadki o 20 fps. Trwa to dosłownie sekundę i wraca do normy ale no ale jest fps dip i nie czaję dlaczego.

Te spadki są niezależne od tego ile jest fps. Jak mam 140fps i spada do 120fps i przez sekundę przytnie. Próbowałem dac v-sync i to samo z tym, że ustawiłem np limit 90 fps a tu nagle chrupnięcie do 65-70.

Dzieje się to w absolutnie losowych momentach. Nie ważne jakie ustawienia, ile fps, po prostu nagle jest drop o 20 klatek na dosłownie sekunde.

Macie pojęcie o co może chodzić?

Opublikowano (edytowane)

Skoro wyeliminowałeś zależność od modów (bez modów też źle), to spróbuj odpalić gierkę spod DX11.
Ja mam obserwację inną, że pomimo np. 90fps na OSD "płynność" rozgrywaki między DX12 a DX11 jest zupełnie inna (z korzyścią dla DX11 niestety).

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano

Będę musiał potestować. No ale lipa, że 2026 rok a ja muszę zmieniać na DX11, który chyba jednak jest trochę uboższy. No cóż, zobaczymy.

Tak swoją drogą, byłem kozak, że sobie z DLAA pocisne i zajebiscie wszystko. No powiem wam, że wszystko było super dopóki do Novigradu nie dotarłem xDDD musiałem się przeprosić z DLSS ; D

GPU za 4k pln a nie da się na full grać w grę z 2015 roku, what a time to be alive ; D

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Slayer napisał(a):

Będę musiał potestować. No ale lipa, że 2026 rok a ja muszę zmieniać na DX11, który chyba jednak jest trochę uboższy. No cóż, zobaczymy.

Wyłącznie na testy. Czy to ma czy nie ma zanczenia.
Moje odkrycie w sposób zasadniczy rózni płynnością DX11 vs DX12.

51 minut temu, Slayer napisał(a):

ak swoją drogą, byłem kozak, że sobie z DLAA pocisne i zajebiscie wszystko. No powiem wam, że wszystko było super dopóki do Novigradu nie dotarłem xDDD musiałem się przeprosić z DLSS ; D

GPU za 4k pln a nie da się na full grać w grę z 2015 roku,

Karta za (wtedy) 10K i... to samo. :) Niestety musimy sobie wbić juz do głowy, że bez DLSS teraz nie podchodź, bo gry są bardzo nierówne i sobie pykasz 70% gry z dużym zapasem i nagle lokacja Y i... zong.
No i... nie stawiaj znaku równości między 2015 rokiem premiery a... dziś, bo po drodze, to było 45 zmian, dx11, dx12, dosięganie HW, mody, nextgen, RT itd. To jest BARDZO inna gra dziś vs premierowa z 2015.

W mojej ocenie, to obecny W3, to tak naprawdę "nieodnotowany" remaster wersji 2015.

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
18 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Karta za (wtedy) 10K i... to samo. :) Niestety musimy sobie wbić juz do głowy, że bez DLSS teraz nie podchodź, bo gry są bardzo nierówne i sobie pykasz 70% gry z dużym zapasem i nagle lokacja Y i... zong.

Nie można zapominać, że RT/PT to bardzo wymagające procesy, których w wysokich rozdzielczościach bez upscallerów nie zobaczylibyśmy na kompach jeszcze przez kilka generacji GPU.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Slayer napisał(a):

Tak swoją drogą, byłem kozak, że sobie z DLAA pocisne i zajebiscie wszystko. No powiem wam, że wszystko było super dopóki do Novigradu nie dotarłem xDDD musiałem się przeprosić z DLSS ; D

GPU za 4k pln a nie da się na full grać w grę z 2015 roku, what a time to be alive ; D

Jak masz czas i jakiś dość szybki nieużywany dysk, postaw na nim świeży system i na niego wgraj tylko W3. 

Albo jeszcze prościej odinstaluj całkowicie W3 i zainstaluj jeszcze raz. 

A może problemy robi Afterburner, lub inny program do OC/UV ?

Edytowane przez leven