Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Kadajo No dobry ten nowy swapper, na pewno działa 100%. I w ogole w starszych grach przy 4k nie ma sensu dawac niczego wiecej jak DLSS performance. Tekstury i tak sa pewnie FULLHD. 

Screenshot(318).thumb.png.aecb3b14dfc509e163031dcbda3dd0cb.png

Tu masz DLSS performance najnowszy transformer

Screenshot(260).png.282da5c052e3b73871f9c5ba9854f891.thumb.png.60368e6e3772ce063b2f007bc8a7fbb2.png

Tu TAA 100%

Wiatrak w dalszym ciagu lepiej wyglada na DLSS perf :) I to nie tylko wiedzmin w wielu grach tak jest wlasnie, RDR2 itp starsze karty dalej można z powodzeniem uzywać.

Opublikowano

DLSS się testuje w ruchu a nie na statycznych obrazkach.

Co do tekstur to z tym różnie ale Wiedźmin chyba po tych updatach ma je w wyższej rozdzialce. No i jest też mod od hogana który podbija co się da do 4K. To samo w cp2077. Ja mam za mało Vram żeby tym się bawić w 4K ale w 2,5K używałem.

Opublikowano

wczoraj spontanicznie odpaliłem W3, gdzieś na Skellige, przed walką z dziekim gonem, nie wiem gdzie byłem dokładnie, bo nie grałem z pół roku.. zastanawiałęm się czy zacząc od początku czy lecieć dalej- postanowiłem lecieć dalej jako, że mam level 40 i już kilkukrotnie robiłem tak, że zaczynałem od nowa, a te etapy początkowe znam całkiem dobrze a gry po walce z dzikim gonem tak po prawdzie nie pamiętam.. mniejsza z tym. 

oczywiście gra przywitała mnie kraszem podczas kilku prób odpalenia w DX12, zmieniłem na DX11 z GSYNC i odnoszę się tutaj do obserwcaji kogoś kilka stron wcześniej na DX 11 gra jest masło, mega responsywność, pograłem kilka minut w ten sposob, no myślę sobie halo, jak już mam ten next gen to chce go mieć sto procent, i udało mi się grę odpalić w DX12,  rzecz jasna z framegenem itd, i respnsywność jest ciut mniejsza niz z DX12, właśnie teraz sobie przypomniałem, że przeciez FG daje to opoźnienie, ale przecież to nie jest FGx4 ... 

8 godzin temu, Pavel87 napisał(a):

Ja gram na E3 2014 LM v3 i bardzo mi się podoba:

hej, co do tego moda- to widzę, że on poprawia kolory tak, że nawet w Touissant one nie są aż nadto cukierkowe- zawsze szukałem moda, który sprawi, że ten świat będzie bardziej mrroczny niż w oryginalnej kolorystyce.. czyżbym go znalazł. 

swoją drogą, kiedyś używalem komend na zmianę pogody ( zawsze zmiana na burzę albo deszcz) probowałem z "weatherchange Rain" ale coś nie działało, 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, samsung70 napisał(a):

(...) zmieniłem na DX11 z GSYNC i odnoszę się tutaj do obserwcaji kogoś kilka stron wcześniej na DX 11 gra jest masło, mega responsywność, pograłem kilka minut w ten sposob, no myślę sobie halo, jak już mam ten next gen to chce go mieć sto procent, i udało mi się grę odpalić w DX12,  rzecz jasna z framegenem itd, i respnsywność jest ciut mniejsza niz z DX12, właśnie teraz sobie przypomniałem, że przeciez FG daje to opoźnienie, ale przecież to nie jest FGx4 ... 

To ja to zauważyłem i mnie to uwiera.
To nie jest IMO FG. To coś innego. w DX12 mi ewidentnie haczy, gdy pod DX11 jest masło.

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
1 minutę temu, JeRRyF3D napisał(a):

To nie jest IMO FG. To coś innego. w DX12 mi ewidentnie haczy, gdy pod DX11 jest masło.

helloł. 

gdybyś o tym nie wspomniał, to pewnie i mnie by to nie uwierało :Da tak to siedzi w głowie, a tak to po przesiadce z DX11 na DX12 potrzeba kilku minut aby zapomnieć o tym nazwijmy to opóźnieniu :/ 

nie no świruję, ja zwracam uwagę na takie pierdoły. 

chociaż muszę dodać, że to opóźnienie w moim wypadku jest odczuwalne na kontrolerze z xbox series x łączonym przez BT, przy K+M tego nie było! jest to onserwacja na szybko, jak to u Ciebie wyglądało? 

Opublikowano (edytowane)

Ja wyłącznie K+M.
Padem... przewracam się idąc po prostej. ;)

Jeszcze raz cytat, jak to u mnie wyglądało. 

Spoiler

Miałem już prawie dolizanego configa i mocno dociśniętego pod korek (4K, RT, full modów = i dawało to ok. 75-80 fps w DX12), czyli całkiem zjadliwy próg bólu.
I zauważyłem, że przy ostrych siekankach, młynkach, wilkach, itp. i z tym "tryskaniem" juchy... pomimo 80 fps, pomimo fr 7ms wrażenie płynności jest jakieś z dupy.
Przełączam na DX11 (wiadomo już bez RT i ok. 130-140 fps) i jest M A S Ł O ! wracam do DX12... wyłączam RT (!), więc doskakuję do tych 100-110 fps i... dalej "wizualne" odczucie jest dużo gorsze. ;(
Fps 100, fr 7ms, niby wszystko OK na OSD, ale... coś nie bangla. Wbijam DX11 i MASŁO.

Już nawet skasowałem mody, co do sztuki i odpalałem golasy DX11 vs DX12.
DX11 miód, DX12 znacznie gorsze "w odczuciu" pomimo 80 fps na budziku.

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
Godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a):

haczyło, tak jak by to o czym mowisz na zwykłym DLSS, jak wrzucisz najnowszy DLSS + DLSS G do folderu widzmina (znaczy podmienisz) gra działa o wiele płynniej. A jak jeszcze zrobisz to Swapperem i wymusisz preset K nawet z FG działa Ci naprawde płynnie. Chodzi jak oryginalny wiedzmin 2014-2015

Opublikowano
12 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Preset K to DLSS transformer aka DLSS4 ;) 

A konkretnie J i K to transformer. Podobno w niektórych przypadkach J moze byc lepszy, ale to raczej sporadyczne sytuacje.

K w większości przypadków robi robotę.

PS. Też nawet nie wiedziałem że nowy Swapper ma możliwość zmiany profilu. Dzieki za cynk

Opublikowano
16 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

haczyło, tak jak by to o czym mowisz na zwykłym DLSS, jak wrzucisz najnowszy DLSS + DLSS G do folderu widzmina (znaczy podmienisz) gra działa o wiele płynniej. A jak jeszcze zrobisz to Swapperem i wymusisz preset K nawet z FG działa Ci naprawde płynnie. Chodzi jak oryginalny wiedzmin 2014-2015

dzisiaj około w godzinach nocnych spróbuję tak jak kolega mówi tym swapperem i zobaczymy czy będzie takie masełko- mam nadzieję, że tak :)

• Upvote 1
Opublikowano

ja jednak zrobiłem tak: 

rozdziałka 1440p, wszystko na MAX Uber +, RT MAX, wygładzanie krawędzi na TAAU oraz FG On - w takim ustawieniu DLA MNIE - obraz wygląda bardzo dobrze ten lag jest jakby niewidoczny oraz przekłamania obrazu w ruchu są o wiele lepsze FPS chyba 100 do 140 niż takie same ustawienia z 2160p DLSS na Jakość wtedy FPS 70 - 90. Teraz tak- ja gram na TCL z włączonym G-Sync i nie wiem czy to jest wina gra czy TV i te przekłamania obrazu przy zmiennym refresh rate biorą się z tego jak G-Sync jest tam zaimplementowany. 

Opublikowano

Mam nadzieję, że panowie, którym haczy 120 fps w 4k z HDR mają kable HDMI 2.1?

W przeciwnym razie haczenie jest naturalne. Także 99% przejściówek HDMI-DP i splitterów ma zbyt mały transfer dla płynnego przesyłu obrazu tej jakości.  

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Jak nie mają kabla to nie odpala a nie że coś będzie haczyc ;) 

Nie ma czegoś takiego jak zbyt mały transfer na czymś czego nie da się odpalić 🤣

Piszę na podstawie własnych doświadczeń. Od dawna szukam sposobu, żeby podłączyć drugi TV do karty graficznej, która ma tylko jedno wyjście HDMI i 4 DP. Wszystkie kable, adaptery, przejściówki z DVI na HDMI 2.1 i splitery, które kupiłem, gubią klatki przy próbie wyświetlania 4k@120 + HDR.  

Edytowane przez tgolik
Opublikowano

Tak potrzebny jest kabel o przepustowości minimum 36 lub 40 GB/s.

Przy za długich kablach HDMI obserwuję rwanie sygnału aż do zaniku sygnału, natomiast utrata klatek pojawia mi się we wszystkich przejściówkach i adapterach displayport na HDMI, niezależnie od tego co piszą sprzedawcy. 

Jeśli ktoś zna splitter  pozwalający pozwalający rozmnożyć jedno HDMI na dwa czy trzy wyjścia z zachowaniem pełnej jakości to będę wdzięczny za informację.