Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mapę też polecam, ale dopiero jak się dotrze do point-of-no-return i chce się pokończyć questy zanim automatycznie nie zostaną zakończone. Eksploracja w ER jest tak miodna, że nie ma co jej sobie spoilować mapą ;)

• Like 1
Opublikowano

Mapa jest opcjonalna.Jak będzie chciał to skorzysta jak nie to nie skorzysta.Jego wybór.

13 minut temu, Phoenix. napisał(a):

To takie zapychacze czy cos bardziej wciagajacego ??

To zaznaczone miejsca wszystkich przedmiotów,bossów i np jaskiń

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, Kabor napisał(a):

Przypisać np. do sakwy

Ale co dokładnie kliknąć to ja już nie pamiętam za stary jestem ;-)

4 godziny temu, Jaycob napisał(a):

Jak dobrze pamiętam to wciskając ESC po prawej stronie masz dodatkowe sloty na przepisanie tego pierścionka do konia.

Kuźwa ale ze mnie głupek... zmieniłem na początku skok z akcją czyli A na Y i mnie dupało, teraz już wszytsko jasne :D 

3 godziny temu, tuhmunud napisał(a):

Z małych rad to zanim przejdzie się przez most na południe polecam poszukać kamiennej "misy" w ziemi, moim zdaniem jeden z lepszych "fantów" na całkiem długo w grze :) 

Polecam też na start zdobyć mapę obszaru, który planuje się eksplorować. U kupców warto czytać opisy przedmiotów, które sprzedają, nieraz te przedmioty to must-have (wiem, że grałeś w Dark Soulsy, pewnie tam jest tak samo :E)

Mógłbyś na mapce zaznaczyć gdzie to? 

Ogólnie będę się sam starał eksplorować, mapki użyję może aby zwiększyć ilość łez i level na nich... A tak już 3 minibossy padły. Jakiś smok mnie zaatakował na jeziorze, ale musiałem się do roboty zbierać, ale myślę że powinien dać sobie radę czy to tylko takie złudne wrażenie?

Aaa i jeszcze jedno, jakiś typ mnie woła tak trochę na północ od jeziora ale dziada nie widać i nie wiem czy idzie z nim teraz w interakcję wejść czy dopiero później?

Ogólnie możliwości i dróg jest wuj i jeszcze więcej. Troszkę na razie biegam tam i z powrotem, nawet jeszcze przez tą bramkę gdzie Marika się pojawia nie przeszedłem :D Szykuje mi się conajmniej pół roku takiego grania że ohoho :D   

1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

To takie zapychacze czy cos bardziej wciagajacego ??

Tam każdy znacznik będzie wciągający :D może czasem pierdoły, ale sama eksploracja coś niesamowitego, czuję się jakbym w RDR2 na koniu śmigał.

• Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Ogólnie będę się sam starał eksplorować, mapki użyję może aby zwiększyć ilość łez i level na nich...

Mapka jest kolosalna, ja eksplorując pierwszy raz szedłem wzdłuż brzegu i wspomagałem się dodatkowo pinezkami, zaznaczając miejsca, które odwiedziłem. :D Szkoda tylko, że tych pinezek jest ograniczona ilość. :( 

19 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Jakiś smok mnie zaatakował na jeziorze, ale musiałem się do roboty zbierać, ale myślę że powinien dać sobie radę czy to tylko takie złudne wrażenie?

Spróbować zawsze można. Nie masz nic do stracenia.;) Większość smoków w tej grze ma bardzo proste wzorce ataków.  Bodajże tylko 2 w całej grze różnią się od siebie atakami i są znacznie trudniejsze, ale to dopiero w końcowej fazie gry.

21 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Aaa i jeszcze jedno, jakiś typ mnie woła tak trochę na północ od jeziora, ale dziada nie widać i nie wiem, czy idzie z nim teraz w interakcję wejść, czy dopiero później?

Możesz teraz wejść w interakcję.

Spoiler

Uderzając w któryś z krzaków/drzewek obok miejsca gdzie go słyszysz

• Thanks 1
Opublikowano
30 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Mógłbyś na mapce zaznaczyć gdzie to?

image.thumb.png.d32a955d705b8f150381cd3f573b081a.png

Spoiler

Jak coś skill ma 2 fazy (druga się uruchamia przy heavy attacku).

Jeszcze jeszcze 1 tip: jak nie wiesz czy zginiesz skacząc z wysokości to możesz zcraftować sobie rainbow stone, który możesz zrzucić i jak się stłucze to znaczy, że za wysoko

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, tuhmunud napisał(a):

Jeszcze jeszcze 1 tip: jak nie wiesz czy zginiesz skacząc z wysokości to możesz zcraftować sobie rainbow stone, który możesz zrzucić i jak się stłucze to znaczy, że za wysoko

Ciekawe, a ja się zawsze zastanawiałem, po co są te kolorowe kamyczki. :E Zawsze skakałem i tak. :E

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Dzięki Panowie, już dużo pomogliście a to dopiero początek, ale już podstawy zakumałem więc będzie tylko lepiej :D 

@tuhmunud to jest coś jak pryzmaty, bodajże w DS1 się tym drogę zaznaczało w tej lodowej lokacji :D Muszę się trochę bardziej pozagłębiać i dokładniej opisy czytać, bo czasem rzucę okiem i później są niepotrzebne problemy :) 

Dzięki jeszcze raz, jak bym gdzieś miał problem to będę pisał, ale sobie będę spokojnie eksplorował, więc przez zimę i wiosnę będę miał co robić :D 

@Jaycobteż stosuję metodę na samobójcę :D 

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano (edytowane)

Jaką klasą grasz? Jak wybrałeś maga, to tego smoka bez żadnych problemów na odległość byś pokonał jeżdżąc na koniu. :D :magik: BTW na tym jeziorze jest całkiem łatwe podziemie ze sporą zawartością kamyczków do ulepszeń broni.

Demn, jak Ci zazdroszczę granie pierwszy raz w tą grę. :D

Edytowane przez Jaycob
  • Like 1
Opublikowano

Włóczęga jak się nie mylę, gość z mieczem i tarczą. Jakoś obrzydzenie do magii mam. Całe soulsy przeszedłem tak, czarów czy tym podobnych rzeczy nie używałem, nawet tych żywic itp na broń nie użyłem ani razu :)  No to dzisiaj sobie po robocie smoka dojadę :D i pozwiedzamy tą jaskinie.

24 minuty temu, Jaycob napisał(a):

Demn, jak Ci zazdroszczę granie pierwszy raz w tą grę. :D

Wiesz ja do DS3(moje pierwsze soulsy) podchodziłem kilkanaście razy od premiery, jak już pokonałem 1 bossa, to już Wysoka ściana Lotrhic była nie do przejścia ... Oglądałem sobie Dema jak gra i tak mnie jarała ta gra, ogólnie ten świat, że w końcu w tym roku spiołem poślady i też że nie miałem w co grać zacząłem ponownie(ale dałem sobie wyzwanie że jak tej kryształowej jaszczurki na początku nie zabiję to nie będę grał), i dzięki kilku osobom z laba, zrobiłem coś co wydawało mi się nie możliwe :D i tak zakochałem się w grach FromSoftware i reszta gier jak już przedtem dla mnie nie istniała, tak wyparowała całkowicie :D  Jak ogarnę ER z dodatkiem i do tej pory nie będzie BB na pc to chyba nawet zakupię sobie PS, a by ograć, choć opcja z emulatorem też przechodzi przez myśl, no ale nim ER zostanie zakończony to będzie wiosna i ile nie lato :) 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Kabor napisał(a):

W pierwszym przejściu polecam nie używać mapy i samemu odkrywać teren.

+1

Przy czym mowa o mapie online.
Z mapy dostępnej w grze korzystaj do woli.
Można na niej znaleźć wyrysowane ciekawe obiekty nawet bez znaczników.
Ja podczas pierwszego przejścia eksplorowałem daną krainę na maxa, a jak już nie miałem pomysłu gdzie iść, to dopiero zaglądałem na mapgenie, żeby zobaczyć co pominąłem.
To oczywiście pod warunkiem że chcesz zrobić grę na 100%.

Jeżeli chodzi o miejsca gdzie warto zajrzeć, to na początku warto pójść do pewnego kościoła drogą za mostem na północ/północny-wschód po pewien ważny item:

X77x34t.png

Więcej nie napiszę, żeby nie psuć radości z samodzielnego odkrywania.
Powodzenia! :konik:

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Jeszcze powinieneś w pełni zrozumieć mechanikę związaną z popiołami wojny. Są to umiejętności wkładane do broni. Tutaj trzeba pamiętać, że jak nasz tarczę to nie możesz ich użyć (chyba, że jest to umiejka w tarczy), wtedy trzeba przełączyć na pustą druga rękę lub szybciej i łatwiej zmienić chwyt broni na dwureczny. Ogólnie mamy dwa typy broni normalne i specjalne (ulepsza się je innymi kamieniami). Specjalne charakteryzują się tym, że mają umiejke przypisana do broni, w normalnych można dowolnie je wymieniać. Zmienia się je przy ognisku. Tutaj jest kolejna mechanika w miarę rozwoju będziesz zdobywał różne osełki które przy wymianie popiołów mogą zmienić typ broni np. na magiczną , święta, mocna itp.