Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie, czy tak miało być od początku a teraz lewaki próbują to przerobić na sukces po swojej stronie, czy faktycznie były naciski.
Jacyś Arabscy kupcy na pewno w Europie bywali, zarozumiałości i poczucia wyższości nad niewiernymi też im na pewno nie brakowało. Homoseksualizm też przecież nie zniknął nagle na kilkaset lat, był tylko w określony sposób traktowany.
Pytanie, jakie to będą wątki w grze, czy czuć będzie, ze są tam wprowadzone naturalnie, czy będą zalatywać moralizująco-dydaktyczną narracją, czy będą po prostu elementem dobrej fabuły. O Islamie i LGBT da się opowiadać na poziomie.

• Like 2
Opublikowano

Wątki homoseksualne były już w poprzedniej części:

1) Główny antagonista jest homo

2) Jeden z nowicjuszy w klasztorze trafił tam, bo jego ojciec odkrył, że ma ciągoty homo.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

W klasztorach i podobnych instytucjach to przecież norma :P więc co w tym dziwnego?

Nie byłem w klasztorze więc nie wiem. :-)

Właśnie to jest świetne w KCD1, że nie próbuje narzucić żadnej ideologii - np. antyklerykalizmu, albo stereotypów. W klasztorze mamy tego jednego homo, dwóch pijaków i hazardzistów, politykę, ale mamy też zaangażowanych mnichów, którzy rzeczywiście wierzą w to co robią. Nawet wątek inkwizycji nie był tak czarno-biały jak w innych grach.

Edytowane przez kolo.d
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, AndrzejTrg napisał(a):

Hahahha to żeś teraz dowalił :D tutaj to przecież tak wygląda jeżeli chodzi o preordery 

A co ja poradzę, że ludzie są głupi?

Swoją drogą bawi mnie to, że dosłownie kilka dni temu Vavra zwrócił uwagę na to jak Ci różni influenserzy mogą wpłynąć na sprzedaż gry... A teraz daje im amunicję zamiast krótko wyjaśnić temat. 

2 minuty temu, kolo.d napisał(a):

Nie byłem w klasztorze więc nie wiem. :-)

Ja byłem jak był u ojca w firmie dzień "zabierz dziecko do pracy". :cool:

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

Gra powstawała w szczycie formy DEI więc może być różnie nawet jak obecnie firmy wycofują się z woke propagandy

14 godzin temu, crush napisał(a):

Pojawiły się zrzuty niby z KCD2 z NPCem - czarnym "arabem". W dialogu mówił cos o tym, że Islam szanuje kobiety.

@voltq i Ty to wspierasz dwoma preorderami?!

• Like 2
Opublikowano

Reakcje mogą się na pierwszy rzut oka wydawać przesadzone, ale to cena jaką każda nowa gra z takim treściami - niezależnie od ich ilości/natężenia - będzie musiała zapłacić. Komu można za to dziękować, chyba przypominać nie trzeba.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano

To jest naprawdę męczące, że gra nawet nie wyszła i wystarczy że jakiś random rzuci plotkę że "hurr durrr murzyny som i pedały też", a połowa forum już rozpala pochodnie i ostrzy widły szykując się do marszu na Pragę

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, Tomek_ITH napisał(a):

Mam

Przecież byłoby zbyt pięknie jakby nie bylo żadnych kolorowych w grze ktorej akcja sie toczy w Czechach z początku XV w. Jesscze rozumiem jakby bylo akcja sie dziala po upadku Cesarstwa Bizantysjkiego gdzie Imperium Osmanakie roslo w siłę i było w Europie duzo Turków, ale ten to po pierwsze zdecydowanie za czarny jak na Turka po drugie niby skad przylazł az do Czech i po co? Od strony spójności historycznej ruch kompletnie bez sensu. I ze niby jeszcze co? Pouczanie na temat feminizmu w średniowieczu? Za takie cos to by stosy płonely jeden obok drugiego :E

• Like 3
  • Upvote 1
Opublikowano
25 minut temu, crush napisał(a):

Ale kto konkretnie? Informacja została podana jako plotka.

A Warhorse robi sam sobie szkodę nie odnosząc się konkretnie do tego.

A no to jak plota to spoko myślałem ze to potwierdzone info od jakiegoś znanego likiera :E

• Like 1