Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo, niezłe fikołki robisz. Zamiast zacytować całą moją odpowiedź to ją przekręciłeś, żeby wyszło na twoje. Tylko dlatego cytuję sam siebie.

W dniu 11.11.2025 o 15:26, SebastianFM napisał(a):

To są dwa osobne przypadki.

1. Niepełne obciążenie karty graficznej, np. spowodowane ograniczeniem FPS. Tutaj oczywiście UV czyli podniesienie krzywej i jej wypłaszczenie ma przewagę nad samym zwiększeniem Core clock.

UV z ograniczeniem do 1,0 V.

0.png.efc95a023c721c0e31ed8203a1ad96eb.png

Tylko zwiększenie Core clock, ograniczenie PL nie ma w tym przypadku znaczenia.

1.png.a3baf5a8d01649b8e4460b88c7e447d5.png

2. UV vs zmniejszenie PL tak, żeby uzyskać podobny pobór mocy.

UV z ograniczeniem do 0,95 V.

2.png.f291f8744932dc2fbe18938c9d263fe9.png

Zwiększenie Core clock o 135 MHz i ustawienie PL na 62%.

3.png.b74bf3c749534f264033b5c886d831c8.png

Ten drugi przypadek, jakie to według ciebie jest OC?

Przecież ja sam celowo pokazałem, że przy niepełnym obciążeniu karty graficznej to sposób z krzywą jest lepszy niż ograniczenie PL i zwiększenie Core clock. Celowo ustawiłem limit FPS na 60.

Później rozmawialiśmy już tylko o drugim przypadku, pełnym obciążeniu GPU.

4 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Oczywiście wszytko zależy od tego jak mocno zetniemy PL ale wynik z grubsza zawsze będzie taki sam, w przypadku uderzenie w PL będziemy tracić więcej wydajności niz trzeba a w stanach pośrednich będziemy ciągnęli więcej papu niż klasyczne UV.

Czyli tam gdzie wydajnosc będzie faktycznie potrzebna to nie będzie mocy przez obcięty PL, a tam gdzie OC kompletnie nie jest nam potrzebne bo karta ma headroom... będzie OC...

To jest nieprawda. Jeżeli kiedyś tak było to jest już dawno nieaktualne. Czemu ty zamiast to zweryfikować to powielasz te bzdury?

Jedyne co ci dobrze wychodzi, to błaznowanie.

Edytowane przez SebastianFM
  • Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, Tornado3 napisał(a):

taki screen można zrobić nawet na 3400mhz dlatego, że to peak a nie faktyczny zegar. 3D mark ma taki fajny wykres z przebiegiem zegara, ale widzę, że kolega znowu udaje mądrego 

tutaj coś Ci mocno zegar zubożał

fMkxeUn.png

Co to za print screen?

19 godzin temu, Grolshek napisał(a):

Zawsze ale to zawsze ustawiałem linię z odcięciem w MSI Afterburner ala TechManiac. Czytam to o PLimitach i mówię a co mi tam sprawdzić. Ustawiłem 80%PL, +150/+500 i pierwszy raz zobaczyłem w Hogwarcie na DLAA 3440/1440 100% obciążenia GPU i solidne 90 klatek. Zostawię do testów ale na razie jest super.

Super, że jesteś zadowolony.

• Like 1
Opublikowano

Pobawiłem sie troche i tak prezentuje się  w Time Spy : 

Stock: 1100mv 2550mhz chip,8000mhz memory max 115w 10525 ,GPU 10684,CPU 9709

950mv : 2620mhz,8500mhz,max 105w,10835,GPU 10998,CPU 9997

Próbowałem wbić na 2700mhz,wywala od razu. Z pamięciami na 700mhz przy 950mv w drugim teście gpu wywala błąd. W każdym razie,10w zdjęte i całe trzy procent przyrostu :E . Wydajnościowo sensu to nie ma zbytnio,temperaturowo napewno . Zawsze to pare stopni luzu dla CPU

Opublikowano

UV głównie polega na tym (przynajmniej dla mnie), żeby zachować zbliżoną do fabrycznych możliwości wydajność przy niższym poborze mocy i temperaturach. 

Sposób Wallca też działa choć standardowo zależy od scenariusza. Według mnie nie powinniśmy się tutaj kłócić jak dzieci w przedszkolu i tyle. Każdy z nas ma jakieś sposoby i się nimi dzieli, a czy ktoś z tego skorzysta czy nie to sprawa indywidualna. Byle nie było porad, które mogą uszkodzić sprzęt komuś kto w ogóle nie ogarnia co robi, a tego tutaj nie zauważyłem.

Dobrej nocy 🫡

• Like 2
Opublikowano

Timespy przechodziło, a gra wywalała po 5 minutach także tego... Nadal uważam że przelot furmarkiem jest lepszym wyznacznikiem stabilności oc\UV. Zmarnowałem tylko czas :E

Stanęło na stockowym 2550mhz @950mv + 500mhz do pamięci 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Krauziak napisał(a):

Timespy przechodziło, a gra wywalała po 5 minutach także tego... Nadal uważam że przelot furmarkiem jest lepszym wyznacznikiem stabilności oc\UV. Zmarnowałem tylko czas :E

Stanęło na stockowym 2550mhz @950mv + 500mhz do pamięci 

3dMark to mi działa jak swojego rtx4080s dałem na 3100 prawie. Ja testuję zawsze w grach w które gram😉

Robiąc UV obnizasz napięcie rdzenia, a pamięć jest osobno zasilana z tego co mi wiadomo, więc można podbijać aż do niestabilności czy artefaktów. Na swojej od +1850 jakoś zaczynają się artefakty i wysypuje. 1700 git, ale na daily trzymam +500 lub 1000. Niestety nie widzę temperatury vram, więc nie świruje 😛

Furmarka używam tylko przez chwilę jak sprawdzam napięcia itp., ale nie gotuje tym karty.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Też nie gotuję. Benchmark trwa z dwie minuty i koniec.Stabilny przelot + wynik w górę równa się stabilność. Skaczący pobór +fps zawsze wywali niższy wynik. Ja mam laptopa, tutaj cel jest taki że ma utrzymać 190w bez zbijania. Póki stoi na biurku, na podkładce nie ma problemu , zwiększam obroty i jest gitara.Czasem jednak biorę go na dół i wtedy zdarzy się że obetnie cpu z 60w na 45 żeby zmieścić się że wszystkim. 

Nie polecam przesiadać się z wydajnego pc na lapka, człowiek cały czas chce coś polepszać :E

Miałem 5800X3D+ RTX3070. 

Edytowane przez Krauziak
Opublikowano

PC już nie dla mnie, brak miejsca. Istnieją laptopy które gonią high-end'owe konfiguracje za w sumie podobne pieniądze do odpowiednika w pc. Patrz 9955hx3d I rtx5080\5090.Probowalem złożyć pc w tej kasie z oledowym monitorem 4k itd. Wychodzi prawie na to samo 

Opublikowano
2 godziny temu, Tornado3 napisał(a):

Twój 3dmark

Ale to z jakiego przebiegu? 

Jak wsadziłem kartę na stock, z blokiem wodnym, uv metodą krzywej, offset + power limit, jakieś losowe test żeby popatrzeć jak działa?

I

Opublikowano
4 godziny temu, Krauziak napisał(a):

PC już nie dla mnie, brak miejsca. Istnieją laptopy które gonią high-end'owe konfiguracje za w sumie podobne pieniądze do odpowiednika w pc. Patrz 9955hx3d I rtx5080\5090.Probowalem złożyć pc w tej kasie z oledowym monitorem 4k itd. Wychodzi prawie na to samo 

I czym to chłodzić? Kąpać w ciekłym azocie czy jak? :E

Opublikowano

To już inne jednostki, inna waga, inne, dużo większe systemy chłodzenia z komorami parowymi. Pozatym jest opcja dopinanego AIO. Bez AIO wystarczy taka podkłada jaką mam ja z wentylatorem static pressure. Zbija procesor i kartę o 10stopni w moment. 

• Thanks 1
Opublikowano

Nie potrzebuje :E. Fakt faktem ciche to to nie jest,ale tragedii też nie ma. Sama podkładka w sobie jest głośna, ale kiedy laptop na tym siedzi to prawie jej nie słychać, coś szumi I tyle. Uszczelka robi swoje. Raz, że całe powietrze idzie tam gdzie ma iść a dwa mocno wycisza 

61f19og5ogL._AC_UF8941000_QL80_.jpg.f92c34ab293d861bab169f143aef6ca9.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Krauziak napisał(a):

Nie potrzebuje :E. Fakt faktem ciche to to nie jest,ale tragedii też nie ma. Sama podkładka w sobie jest głośna, ale kiedy laptop na tym siedzi to prawie jej nie słychać, coś szumi I tyle. Uszczelka robi swoje. Raz, że całe powietrze idzie tam gdzie ma iść a dwa mocno wycisza 

61f19og5ogL._AC_UF8941000_QL80_.jpg.f92c34ab293d861bab169f143aef6ca9.jpg

Też mam lapka z podstawka chlodzaca, ale wystarczy 5 nisko obrotowych wentylatorow pod spodem, jest chicho. Lapka tak samo dajesz calego na UV, procka na 90% taktowania na wszystkich rdzeniach + UV, pamiec na maksimum podkrecasz w przypadku lapkow to dosc istotne, a karte dajesz na najnizszy V i wyplaszasz krzywa. W afterburnerze nie masz krzywej tylko prosta linie, temperatury beda fenomenalne, a wydajnosc w okolicach default

Edytowane przez maxmaster027
  • Upvote 2
Opublikowano

Niestety mądry Polak po szkodzie. Kupiłem procesor HS zamiast HX :E. Nie mam możliwości undervoltingu, cpu jest zablokowany. Jedyna możliwość jaką mam to ograniczenie poboru. W grach siedzi w przedziale takim jaki podaje amd czyli 45-60w + 25w dynamic burst do podzialu z gpu. Szkoda tylko że procek w cale po to nie sięga, gpu z resztą też nie. W benchmarkach tak, mogę dobić cpu do 85w w cinebench I wykręcić 14tys, w grach nie ma opcji. 

Opublikowano

Czyli okolice desktopowej 3070. W laptopie wystarczy. Wygląda na to że nic się nie zmieniło, procz tego że 4060=4060, jak i 5060=5060 to wyżej jest jak w Twoim przypadku. Mobilna 5090 to 5070ti,5080=między 5060ti a 5070. 

Opublikowano

No tak to po oc ma wydajnosc 3070. Na FHD wystarcza, ale path tracing nie ma szans, w dodatku brak jakiegokolwiek FG tez boli. Ale jest DLSS Q wiec mozna uzywac z ray tracingiem. 

Natomaist co do mobilnej 5090 to raczej jest na poziomie podkreconej 4070Ti. Z tym, ze ma po prostu wiecej vram, ale obie karty maja np w timespy po OC 24.3k pkt. Wiec do 5070Ti to troche jednak brakuje. 

Ogólnie różnica pomiedzy 3080M a 4070Ti jest zdecydowanie odczuwalna w grach 70-80% lepszy FPS(przy OC ady). A jak dodasz do tego FG to juz w ogole jest przepasc. Na lapku masz zalozmy 50fps na 4070Ti OC 90, dodasz FG masz 150fps, po prostu game changer. 

Opublikowano

Tak się trzyma w okolicy 5070ti.Trzeba pamiętać że laptopow karty są bardzo sprawne energetycznie. W ogóle seria 5xxx w stosunku do 4xxx ma lepszą wydajność per watt. Mimo wszystko jak na laptopa jest to bardzo dobry wynik, do 1440p wystarczy z zapasem, a jak zbraknie to jest DLSS4 i FG, ba z DLSS i 4060 ogarnia się w 1440p