Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

no zasilacz jest nowy ale to faktycznie moze byc to choc dawałem do serwisu ale nie wiem czy go sprawdzali czy tylko płyte. 

W piątek będę mial nowa 5080 to przetestuje teraz tylko boje sie nowa do tego podłączać.. 

6 minut temu, tom36816 napisał(a):

Ja bym na Twoim miejscu zainteresował się zasilaczem. Czytałem na poprzedniej stronie że padła ci karta. Wkładasz nastepną i znów jest problem. 

Jak go przetestować sprawdzić karte na innym zasilaczu ?

Edytowane przez Luki_
Opublikowano (edytowane)

tak zrobię tylko nie wiem czy w tym serwisie znowu bo jak oni nie sprawdzili zasilacza od razu. .. ale pojada z karta jutro. 

43 minuty temu, tom36816 napisał(a):

Najprościej to jak byś miał możliwość to sprawdź kartę w innym kompie. 

Ty odpaliłem ja w 2k 1440p i teraz przez 5 minut w far cray 3 pod pelnym obciążeniem nic sie nie działo.. to może byz tak ze ta karta ma problemy w 4k

Przy podpiętych 2 monitorach. Ale temperatury po 5 minutach to juz 76 stopni. Ta karta jest juz wyzułkowana prze kilka lat cos czuje. W piątek dsotane nowa 5080 to obadam. Choć nie wiem czy najpierw nie wepnę jakaś inna dla pewności. 

W 2k odpaliłem ta sama gre tyko tera zamiast 140 fps w 4k dałem 2k w 180 fps i gra działa normalnie. karta ma problemy chyba z wyższa rozdziałką.. Tylko czy to wina karty czy zasilacza? @tom36816

Moze to wina ze wcześniej gre odpaliłem na amd integrze z mojego procka? ale usunąłem sterowniki przed.  A potem dałem instalacje nividi :czysty instalacja.

Cos na olx raz przebąknął ten kupujący ze ona może nie byc do grania w 4k . Kto wie czy nie znał tego ograniczenia. 

Lub wada portu hdmi. A teraz gram na monitorze przez displeport.

Edytowane przez Luki_
Opublikowano
Godzinę temu, Luki_ napisał(a):

no zasilacz jest nowy ale to faktycznie moze byc to choc dawałem do serwisu ale nie wiem czy go sprawdzali czy tylko płyte. 

W piątek będę mial nowa 5080 to przetestuje teraz tylko boje sie nowa do tego podłączać.. 

Jak go przetestować sprawdzić karte na innym zasilaczu ?

Kupiles ta gaming OC co Ci mowilem czy inny model wybrales?

Opublikowano (edytowane)

ten co mówiłeś. w piątek będzie u mnie. 

2 minuty temu, tom36816 napisał(a):

@Luki_Rozdzielczość nie ma nic do sprawności karty a tym bardziej zasilacza. Karta na określony power limit i powinna być stabilna po jego osiągnięciu.

no w far cray 3 na maks 99%gpu idzie grałem teraz przez 20minut miałem cały czas 130 fps w 2k. Ale tera testuje na monitorze..dislpleyportcie a nie na tv przez hdmi.

przepne na drugie hdmi. Bo ma dwa.

Edytowane przez Luki_
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Luki_ napisał(a):

99%gpu

To nie do końca tak działa. 99% użycia GPU oznacza że że przez 99% danej jednostki czasu GPU coś tam liczy. Patrz na pobór mocy. 

Ale coś mi się zdaje że karta będzie ok.

Edytowane przez tom36816
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, tom36816 napisał(a):

To nie do końca tak działa. 99% użycia GPU oznacza że że przez 99% danej jednostki czasu GPU coś tam liczy. Patrz na pobór mocy.

było 170 wat czyli sporo. Tera gdy opaliłem na drugim hdmi działaa le odpalam w 4k 60hz. Zara odpalę 120 bo na tym wywaliło bład.. Może to był jakis problem gra.. shinobi np shadery były z poprzedniej karty integry ?

Edytowane przez Luki_
Opublikowano (edytowane)

Za stara wersja HDMI do 4k 120hz. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ale z pamięci wydaje mi się że karta musi mieć HDMI 2.1 a rtx 2060 ma max 2.0

Edytowane przez tom36816
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

i to chyba był problem bo dałem 144 hz .. ale zmieniłem teraz hdmi na to drugie i działa. ale obraz jest tylko prawidłowy na 120hz 4k daje 60 to obraz jest wyblakły.

przetestowałem tera i żadnych problemów w tej grze. na 4k 120 fps. Ale to chyba maks co może obsłużyć .  karta jest dobra . Chyba niepotrzebnie narobiłem problemów kupującemu na olx..  po prostu to hdmi jest starzej wersji. Pogram w grę i potestuje i napisze mu ze działa. Narobiłem ranabanu nie potrzebnie..

13 minut temu, tom36816 napisał(a):

Za stara wersja HDMI do 4k 120hz. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ale z pamięci wydaje mi się że karta musi mieć HDMI 2.1 a rtx 2060 ma max 2.0

chatgpt 2.0b xd wszystko jasne.. mam za nowy tv on ma 2.1 

Dlatego gra dostała zwiecha. xd

SHINOBI_AOV 08.04.2026 19_40_47.png

scren z 4k 120 herz.

Pogram w jakas gre wieczorem 1h jak będzie git anuluje zgłoszenie. 

Samsungi s90 seri są bardzo kapryśne na hdmi.

Edytowane przez Luki_
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Luki_ napisał(a):

Przyszła mi ta 2060 i karta nie działa xd wywala ja pod obciążeniem w prostej grze 2d śmigała ale jak odpaliłem to shinobi to 1 minutę i z wiech systemu. 

Napisałem do sprzedawcy i zgłosiłem problem. To napisał ze sie nie zgadza na zwrot , strasznie zaczął sie kłócić ze mu odeśle cegłę . Czekam co zrobi olx teraz. Świetnie. Ciekawe co będą ode mnie chcieć na dowód.  @Grolshek@Send1N Ktos miał już taka sytuacje jak postępować i jak wygląda procedura olx dalej?

Masz możliwość sprawdzić kartę w innym kompie? Faktycznie możesz mieć coś nie tak u siebie.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Grolshek napisał(a):

Masz możliwość sprawdzić kartę w innym kompie? Faktycznie możesz mieć coś nie tak u siebie.

Smiga grałem w shinobi teraz ponad 1h i żadnej problemów. To chyba po prostu ograniczenia hdmi jak wyżej.  Nie mona ustawić niz wyżej 4k 8bit bo nie stabilnie sie robi. Integra odpalała bez problemy 4k 144 hz z hdr ale tam jest nowsze złącze hdmi na płycie asusa  B650E-E. Tutaj hdr nie odpala . Za to oczywiście ta karta ja zjada wydajnościowo ale trzeba oddać ze shinobi jak na gre 2d potrzebuje dużo mocy bo ma tła nałożone na siebie . 2060 bez problemowa osiąga 4k 120 natywnie ale działa na okolo 70% @tom36816

Edytowane przez Luki_
Opublikowano (edytowane)

Dostałem info na karcie gwaracji w euro agd  ze karta 4080 poszła do serwisu producenta z takim opisem: Autoryzowany serwis producenta weryfikuje zgłoszoną wadę. Czas obsługi serwisowej określony jest przez producenta towaru w warunkach gwarancji. Poinformujemy Cię o dalszych krokach po uzyskaniu opinii z serwisu.

Ciekawe co wymyślą. :E Oby tylko uznali gwarancje. Najlepiej niech będzie nie naprawialna na nowa nie ma co liczyć, to niech kasę oddają. za piękny scenariusz. Potem się obudziłem. :lol2:

Edytowane przez Luki_
Opublikowano
W dniu 8.04.2026 o 17:55, tom36816 napisał(a):

Ja bym na Twoim miejscu zainteresował się zasilaczem.

Zrób tak jak kolega wyżej mówi , miałem kiedyś to samo po włożeniu GTX1080 cyrki zaczęły się robić , po zmianie zasilacza było git.

A widzę że temat rozwiązany. Dobrze że działa.

Opublikowano
4 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Mogą też mu oddać kasę. Szczególnie jak karta z nowego genu jest aktualnie droższa.

Myślę że kasy mu nie oddadzą, RTX 4080 swego czasu były w sklepach po 7-7,5k 

Więc lepiej im się opłaci wymienić na RTX 5070ti.

Opublikowano
13 minut temu, Kadajo napisał(a):

Nie ma znaczenia po ile były 4080 tylko ile on zapłacił.

Tak zależy ile kosztowała akurat moja wcześniej używana 4080 kosztowała tyle.

20260410_125611.jpg

Więc ma znaczenie ile kosztowała. I przy tej cenie nie warto dla sklepu by było teraz zwrócić kasy.

Opublikowano

Ja myślę, że w jakimś magazynie znalazłby się jeszcze egzemplarz 4080 lub wersji Super na wymianę :) Swego czasu gdy padła mi matryca w TV i się zastanawiałem co sklep zaoferuje bo dany model nie był już w produkcji od chyba 2 lat to okazało się, że w jakimś magazynie w Holandii czy Belgii jeszcze znalazł się taki model i miałem wymianę na nowy egzemplarz

Opublikowano
53 minuty temu, JohnyWol napisał(a):

Ja myślę, że w jakimś magazynie znalazłby się jeszcze egzemplarz 4080 lub wersji Super na wymianę

Też tak myślę, jeszcze są w niektórych sklepach 4090 nówki które zostały niesprzedane.

Opublikowano
Godzinę temu, JohnyWol napisał(a):

Ja myślę, że w jakimś magazynie znalazłby się jeszcze egzemplarz 4080 lub wersji Super na wymianę :) Swego czasu gdy padła mi matryca w TV i się zastanawiałem co sklep zaoferuje bo dany model nie był już w produkcji od chyba 2 lat to okazało się, że w jakimś magazynie w Holandii czy Belgii jeszcze znalazł się taki model i miałem wymianę na nowy egzemplarz

Tak juz widze jak w rtv euro leza te karty na wymiane gdzie juz dawno ich nie ma i nie sprzedaja :hihot:

• Like 2