DyndaS 101 Opublikowano 17 Sierpnia Opublikowano 17 Sierpnia 23 godziny temu, janek25 napisał(a): Tylko po co a pny ma wentylatory ok No a kto bogatemu zabroni? Mam wolne 3 sztuki Phanteksa T30, to nawet dla testów z ciekawości warto sprawdzić
DyndaS 101 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia Jak długo trzeba wygrzewać tego PTM'a aby osiągnął optymalną wydajność?
Czarny_PLone 76 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia W dniu 26.08.2026 o 15:07, DyndaS napisał(a): Jak długo trzeba wygrzewać tego PTM'a aby osiągnął optymalną wydajność? u mnie nawet na drugi dzień dopiero osiągnął najniższą temperaturę na cpu
ostryb 58 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia W dniu 26.08.2026 o 14:07, DyndaS napisał(a): Jak długo trzeba wygrzewać tego PTM'a Z mojego skromnego około 15 komputerów i laptopów to po 3 razach. Czyli rozgrzaniu i schodzeniu kompa.
SebastianFM 533 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września MFG działa na Ada? https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/1w3ycdy/dlss_mfg_working_on_ada/ https://www.nexusmods.com/cyberpunk2077/mods/33286 Ja jestem w pracy więc na razie nie mam jak sprawdzić. Autor udostępnił kod źródłowy tego moda.
Kadajo 10 371 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września Widziałem to rano, ale nie zdarzyłem przetestować przed praca. Podobno działa bardzo dobrze z tego co piszą. Niezłe jaja. Typek pisze ze powinno się to dać przeportowac do każdej gry która obsługuje MFG. Jeśli to faktycznie prawda to Blackwell wlasnie stracił swoja jedyna kartę przetargowa. Żeby było jasne, to nie jest metoda hybrydowa jak do tej pory tylko faktycznie ADA używa MFG Nvidii.
sideband 3 243 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września To musi przetestować kto ma dwie generacje i nie jest ślepy. Jak tam czytam że ktoś włączał MFG przy 30fps i pisze, że jest super to przestałem czytać te bzdury. Zakładając, że działa tak samo ciekawe jak się NV będzie tłumaczyć Może jednak będą próbować to blokować.
SebastianFM 533 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września @sideband, ja na pewno przetestuję. Coś kojarzę, że w wersji deweloperskiej bibliotek można włączyć wyświetlanie znaczników pokazujących, czy klatka jest prawdziwa czy generowana. Są też inne sposoby, żeby potwierdzić na 100% ile jest generowanych klatek pośrednich. Czy to nie ty upierałeś się, że do MFG jest konieczny sprzętowy Frame pacing?
Kadajo 10 371 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września Ciekawe że na nexus jest już drugi mod który robi podobno to samo. https://www.nexusmods.com/site/mods/2038 Pojawiły się niemalże w tym samym czasie?
SebastianFM 533 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września @Kadajo, chodzi o to, że po włączeniu MFG jest generowana odpowiednia ilość klatek pośrednich, tylko nie są wyświetlane, sterownik zamiast tego wyświetla czarny ekran. Ja też to zauważyłem w profilerze Nsight Systems, tylko nie chciało mi się tym zajmować, ponieważ i tak nie używam FG. https://github.com/FirstEverTech/RTX4000-MFG-Unlock Autorzy tych dwóch modów po prostu znaleźli sposób, jak wyświetlić generowane klatki. 1
Reddzik 4 189 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września (edytowane) Komentarz z Nexusa Cytat Well, your file sure seems to do something! I've tested it with my RTX 4070 (driver 610.74) in Crimson Desert v1.14.00 with DLLS FG v310.7.129 and DLSS RR v310.7.129 and I can normally activate 3x and 4x MFG in the game's options! That's already a big step! Ingame, while standing still at a very intense scene, I have 47 FPS with normal 2x FG, 66 FPS with 3x MFG and 83 FPS with 4x MFG. However, when I rotate the camera it feels and looks pretty strange. Different from 2x FG. There's ghosting and/or smearing or something and it doesn't look as smooth. This happens even with only 3x MFG, just not as bad as with 4x MFG (which is horrendous). I can't imagine it's the same with normal MFG on 50 series cards. However, it seems you're on the right track. I think if you keep going, you could make it perfect. It would be a real gift from the heaven for 40 series owners, especially with the insane prices for newer cards, lately. Thank you so far - please continue (and maybe partner up with the guy who did the original research on Github about this)! Dodaję linka o którego chodzi: https://www.nexusmods.com/site/mods/2038 edit To nie raz używałem ale to działa na FSR3, ale nic innego dotąd nie testowałem https://www.nexusmods.com/site/mods/757?tab=description Edytowane 1 Września przez Reddzik 1
sideband 3 243 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września 34 minuty temu, SebastianFM napisał(a): @sideband, ja na pewno przetestuję. Coś kojarzę, że w wersji deweloperskiej bibliotek można włączyć wyświetlanie znaczników pokazujących, czy klatka jest prawdziwa czy generowana. Są też inne sposoby, żeby potwierdzić na 100% ile jest generowanych klatek pośrednich. Czy to nie ty upierałeś się, że do MFG jest konieczny sprzętowy Frame pacing? Zakładałem, że NV nie kłamie nie, że frame pacing musi być sprzętowy. Intel ma frame pacing na CPU w swoim MFG. Jeżeli Blackwell ma sprzętowy framepacing, a ADA nie powinny pojawić się różnice w płynności/artefaktach przy większych mnożnikach. Pomijam, że osobiście nie używam w ogóle FG powyżej x2 bo zaczyna się kaszana na ekranie z HDR.
Reddzik 4 189 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września (edytowane) Kurde nakładka nvidii mi się nie zapisała, ale latency lata od ok 46-52ms przy x3, x4 wygląda to jak lustro jak się obraca kamerą- więc raczej brakuje chyba tej "obsługi". Normalnie zrobiłem przebieżkę, zabiłem kilku przeciwników, wydaje mi się, że jest płynniej. A rwało mi gdy miałem ok 100fps+ przy DLSS jakość + max RT z max Cinematic z x2 FG + HDR od RenoDX. edit: Używam najnowszego streamline 2.13 + 310.7.129. Oczywiście jestem laik w tych sprawach, więc jak to działa pozostawiam każdemu do testu, wiadomo, że spec z dobrym okiem wyłapie wszelkie nieścisłości z tym związane Czekam na wszelkie komentarze, rozwój tego "moda" edit2 W Stalkerze 2 działa x4, niema efektu "lustra" jak to nazwałem. Ale mam za dużo fpsów i ponad 200fps nie jest przyjemne na monitorze 180hz, celownik się rozjeżdża jakbym widział FSR3. Edytowane 1 Września przez Reddzik
Kadajo 10 371 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września @SebastianFM przetestowałem pierwszego moda. Tego który wymaga wrzucenia jego pliku dll to katalogu gdzie jest exe gry. Cp2077 i działa. Mogę wybrać X3 i X4. Na locku 90fps X3 jeszcze daję radę ale X4 już mocno artefaktami rzuca. Zaraz będę testował z odblokownym FPS. Ale ogólnie wygląda to tak jak przy X2 tylko mam więcej FPS i mogę chociażby dać DLSS na Quality ze włączonym PT. Lecę dalej testować. Z odblokowanym FPS x4 znacznie mniej zaczął walić ratami. Udało się uzyskać 120 FPS. Zrobiłem też benchmark. Trzeba by poszukać gdzieś testów 5070, 4K PT i porównać. Prawie 140 FPS w DLSS P 2 1
Reddzik 4 189 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września (edytowane) Dying Light The Beast. MFG x3/x4, da się grać, choć tu jest problem z FPS, mam 180hz monitor, więc grubo powyżej tego robi się już mniej stabilny obraz - lekko się rozjeżdża, normalnie póki trzyma ok 180 jest ok. Nie testowałem blokady fps. Stalker 2 MFG x3 + DLSS 5, na upartego da się grać, stalker nie do końca dobrze działa z x3 i x4. Do tego też w tej grze 180hz za mało do MFG. AC Shadows MFG x3, z MFG x4 przekracza 200+, na spokojnie grywalne i tak zostawiłem, dużo lepiej działa i wygląda niż w Stalker 2. Takie kolory-screen z HDR. DLSS jakość z RT. Titan Quest 2 MFG x4, spokojnie grywalne, niczego się nie dopatrzyłem ale z racji wysokiego fps względem monitora, w moim przypadku odpada. Avatar MFG x3 i x4 niegrywalne. Gothic Remake - nie pamiętam ale MFG x3 było chyba ok Ogólnie FG x3 wydaje się być dosyć bliskie natywnego FG x2 i większa szansa "grywalnego". Choć dużo zależy od gry i silnika- pewnie implementacji. Nie wiem czy da się wycisnąć coś jeszcze z moda. Edytowane 1 Września przez Reddzik
Kadajo 10 371 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września W FH6 już nie chce się uruchomić. Niby jest do wyboru mnożnik ale Frame generation przestaje działać całkowicie. Ale dziwne bo nawet jak wywalę moda to FG nie chce zaskoczyć. 1
Doamdor 3 058 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września 1 godzinę temu, Kadajo napisał(a): @SebastianFM przetestowałem pierwszego moda. Tego który wymaga wrzucenia jego pliku dll to katalogu gdzie jest exe gry. Cp2077 i działa. Mogę wybrać X3 i X4. Na locku 90fps X3 jeszcze daję radę ale X4 już mocno artefaktami rzuca. Zaraz będę testował z odblokownym FPS. Ale ogólnie wygląda to tak jak przy X2 tylko mam więcej FPS i mogę chociażby dać DLSS na Quality ze włączonym PT. Lecę dalej testować. Z odblokowanym FPS x4 znacznie mniej zaczął walić ratami. Udało się uzyskać 120 FPS. Zrobiłem też benchmark. Trzeba by poszukać gdzieś testów 5070, 4K PT i porównać. Prawie 140 FPS w DLSS P Jaki bazowy FPS? 2
Kadajo 10 371 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września A nie wiem. Juz mi oczy leca. Ide spac. Jutro będę naprawiał FH6, bo FG się obraził na amen 1
Doamdor 3 058 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września (edytowane) 7 minut temu, Kadajo napisał(a): A nie wiem. Juz mi oczy leca. Ide spac. Jutro będę naprawiał FH6, bo FG się obraził na amen Teraz są prawdziwe fps, a nie tak jakieś MFG. Edytowane 1 Września przez Doamdor
maras2574 1 236 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września 9 godzin temu, Kadajo napisał(a): A nie wiem. Juz mi oczy leca. Ide spac. Jutro będę naprawiał FH6, bo FG się obraził na amen Sterownik przeinstaluj
Kadajo 10 371 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września Nie trzeba było. Naprawiłem grę, która podmieniła pliki DLSS na oryginalne, i to naprawiło błąd. Dziwne, że ręczna zmiana tych plików nie daje tego samego rezultatu. Ale raz udało się bez naprawiania przywrócić FG do działania. Na razie w FH6 nie udało mi się tego moda uruchomić. 1
Reddzik 4 189 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września (edytowane) Kradzione z reddita/nvidia Test cytuję: "dlss5 + mfg4x + rtx 4090 . Your work is amazing!" źródło jakby kogoś interesowało: @Kadajo Ten tekst jest ciekawy, że mimo tego, że nie używa Cyberpunka to korzysta z tego "asi" muszę to sprawdzić. W innym komentarzu na Nexusie ktoś podobnie pisał ale nie zrozumiałem w jaki sposób to połączył "Holy shit. The author of this mod is an absolute god. I’m getting 165 FPS (55×3) on my 4070 Ti in GTA V with neural rendering and ray tracing (everything maxed) at 1440p. The image is incredibly smooth. I’m honestly blown away. And all I had to do was drop RTX40MFG.asi into the game folder and download dinput8.dll — the 3x, 4x, etc. multipliers were then unlocked in the game itself!" Edytowane 2 Września przez Reddzik
Kadajo 10 371 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września Ten mod też w FH6 nie działa i powoduje ten sam problem, że potem FG nie chce wrócić. Ale ten pierwszy w CP2077 działa idealnie. Co tylko pokazuje ze MFG nie tylko jest mozliwe na ADA ale i mysle jest kwestia czasu zanim ktos stwrozy universalny mod lub pojawi sie dla kazdej gry dzialajaca wersja. Szukajta artefaktów 130 FPS, 4K, DLSS P, wszystko na full na RTX 4070 Ti Jestem pewien, że za chwilę Hardware Unboxed czy Gamers Nexus zrobi o tym filmik. 1
RTXnietylko4060tiUSER 756 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września @Kadajo Daj sobie spokoj z druciarstwem i kup tego miętuska nareszcie.
Rekomendowane odpowiedzi