Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale co jest czytelne ? Ze obraz jest ostrzejszy ? W statyce DLSS nigdy nie miał problemu z ostrością, no może DLSS 1.

Dopiero w ruchu się zaczyna rozsypywać dlatego powtarzam, porównywanie DLSS na statyce nie ma sensu.

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ale co jest czytelne ? Ze obraz jest ostrzejszy ?

Tak.

2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

W statyce DLSS nigdy nie miał problemu z ostrością, no może DLSS 1.

To dlaczego, w co 3 poście czytam wiecznie o "mydle", skoro nie ma problemu z ostrością.
Już się gubię w tych zarzutach do DLSS. ;)

Opublikowano

Bo nikt nie precyzuje, o co chodzi.

Technicznie użycie jakiegokolwiek trybu AA wpłynie negatywnie na ostrość obrazu, może poza MSAA.

Tak znienawidzony już TAA jest tutaj dobrym przykładem.

Więc jest w tym trochę racji ze obraz po włączeniu DLSS traci na ostrości i trzeba go sztucznie wyostrzać.

W wielu grach możesz nawet pod siebie ta ostrość ustawić.

Problem w tym ze jak brakuje detali w obrazie to sztuczne zwiększanie ostrości to tylko pozorne remedium.

To tak jak wyostrzenie zmulonego JPG'a albo obrazu w TV.

Ludzie oko z reguły ostrzejszy obraz traktuje jako lepszy, ale niestety już często nie zwraca uwagi na "jakość" tej ostrości, która jest bardzo ważna, bo definiuje detale w obrazie.

Natomiast ostrsoc DLSS/DLAA spada naprawdę niewiele co szczególnie widać właśnie na statyce stad błędne są przekonania ze obraz jest taki sam albo i lepszy, dodatkowo im wyższa rozdzielczość natywna i mniejszy ekran, tym mniej tę stratę widać.

Ja jestem ciekawy jak nowy model wpłynie na DLAA, bo te mogłoby być lepszej jakości tez.

Jeśli Nvidii wraz z wprowadzeniem modelu transformer udało się poprawić też jakość DLAA, który jest od natywnego obrazu mniej ostry i ma gorzej zdefiniowane detale to będzie bardzo fajnie.

Ja często nad DLAA wole użyć TAA, bo co prawda TAA trochę bardziej zamula, ale daje bardziej naturalny w ostrością obraz. A DLAA często wygląda tak jakby był wyostrzony sztucznie z niższej rozdzielczości a przecież renderuje w natywnej. I właśnie mam nadzieje ze to im się udało wyeliminować.

Np. w MFS 2020 i 2024 włączenie DLSS lub DLAA powoduje ze instrumenty są trudniejsze w odczycie, bo strasznie smużą. Liczę na to ze transformer wyeliminuje m,in. ten problem.

Dodatkowo im wyższą rozdzielczość i mniejszy ekran, tym trudniej te wszystkie problemy (oprócz smużenia) wyłapać.

Na pewno osoby, które siedzą powyżej 2,5K będą na DLSS czy DLAA narzekać mniej (jeśli w ogóle) niż ludzie siedzący na tej lub poniżej tej rozdzielczości.

Ale tutaj krytyczne jest tak naprawdę osobiste odczucie tego co widzimy. Bo to ze technicznie jest "gorzej" nie oznacza ze nam się ten obraz nie musi podobać.

Opublikowano
11 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Ale co jest czytelne ? Ze obraz jest ostrzejszy ? W statyce DLSS nigdy nie miał problemu z ostrością, no może DLSS 1.

Zawsze miał i ma nawet teraz.

Wrzuciłem porównanie jako ciekawostkę, przecież nie mam jak zrobić porównania w ruchu, skoro jeszcze nie jest publicznie dostępne nowe DLSS. :E 

Opublikowano
11 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Np. w MFS 2020 i 2024 włączenie DLSS lub DLAA powoduje ze instrumenty są trudniejsze w odczycie, bo strasznie smużą. Liczę na to ze transformer wyeliminuje m,in. ten problem.

W końcu MFS miałby jakieś dobre klatki... DLSS obniży rozdzielczość, FG dorobi klatki i będzie płynnie. Obecnie trzeba jechac na TAA + FG i jest OK, ale zawsze co DLSS to DLSS.

Tylko że jak testowałem to Quality w 1440p dużo nie dawał, może 10-15 FPS :E 

Opublikowano (edytowane)

Jak dla mnie nowe biblioteki DLSS z nowym trybem transformer dają wyraźną poprawę obrazu w ruchu. Po aktualizacji Cyberpunka 2077 do wersji 2.21 sam szybko zerknąłem i miałem takie wrażenie, że obraz jest czystszy (akurat byłem w jakiejś lokalizacji z transformatorami elektrycznymi i masą rusztowania/konstrukcji szkieletowych i od razu rzuciło się w oczy przy przełączaniu trybów, że obraz staje się stabilniejszy i nieco czystszy. Spadek FPS jest, ale minimalny. I ładnie widać to w filmiku poniżej (filmik nie mój, znaleziony na innej stronie i stworzony przez jakiś portal YouTube

Edytowane przez JohnyWol
  • Thanks 1
  • Upvote 2
  • ryba zmienił(a) tytuł na DLSS Swapper/nVidia DLSS override - RTX20x0, RTX30x0, RTX40x0, RTX50x0 - testy, opinie
Opublikowano (edytowane)

Aktualnie dostępna wersja DLSS Swapper v1.0.5.0 w katalogu gry podmienia tylko bibliotekę nvngx_dlss.dll odpowiedzialną za DLSS SR.

W przypadku DLSS SR trzeba jeszcze ustawić Preset J, żeby był używany nowy model Transformer. Z tego co przeczytałem na Reddit, to można to zrobić za pomocą Nvidia Profile Inspector.

Dodając odpowiednie wpisy w rejestrze Windows można włączyć nakładkę wyświetlającą informacje o DLSS i FG. ShowDlssIndicator ustawiony na 0x400 wyświetla informacje o DLSS w lewym dolnym rogu a DLSSG_IndicatorText ustawiony na 2 wyświetla informacje o FG w lewym górnym rogu.

Indicator.png.ddec96bd122c1e9fd216ebe14f99f8fd.png

Przykład.

PresetA.png.e47cfb9ed0694670542aeaffc7f55a6b.png

Edytowane przez SebastianFM
  • Like 2
  • Thanks 2
  • Upvote 2
  • Zhao przypiął/eła ten temat
Opublikowano
33 minuty temu, SebastianFM napisał(a):

W przypadku DLSS SR trzeba jeszcze ustawić Preset J, żeby był używany nowy model Transformer. Z tego co przeczytałem na Reddit, to można to zrobić za pomocą Nvidia Profile Inspector.

image.thumb.png.65b84df39b4b279ac428a02a33f739de.png

• Like 1
Opublikowano

Wiedźmin 3 mi przestał działać :E

I już wiem skąd wyższa wydajność w CP2077.

Okazuje się ze nie da się nagle nadpisać rozdzielczości DLSS dla profilów.

A że miałem wymuszone 1080, które się zmieniło na 960 to zorientowałem się, dopiero jak walczyłem OSD, żeby sprawdzić, jaki jest faktycznie profil i patrze a tam rozdzielczość nie ta, co powinna być i nie można na razie tego zmienić nawet Inspectorem wymuszając globalny mnożnik.

@SebastianFM wiesz, gdzie mogą być zapisane te nowe informacje o scaling ratio factor ?

Ale ciekawe, bo wymuszenie DLAA działa...