Kadajo 7 950 Opublikowano 19 Stycznia 2025 Opublikowano 19 Stycznia 2025 Ale co jest czytelne ? Ze obraz jest ostrzejszy ? W statyce DLSS nigdy nie miał problemu z ostrością, no może DLSS 1. Dopiero w ruchu się zaczyna rozsypywać dlatego powtarzam, porównywanie DLSS na statyce nie ma sensu.
JeRRyF3D 1 788 Opublikowano 19 Stycznia 2025 Opublikowano 19 Stycznia 2025 2 minuty temu, Kadajo napisał(a): Ale co jest czytelne ? Ze obraz jest ostrzejszy ? Tak. 2 minuty temu, Kadajo napisał(a): W statyce DLSS nigdy nie miał problemu z ostrością, no może DLSS 1. To dlaczego, w co 3 poście czytam wiecznie o "mydle", skoro nie ma problemu z ostrością. Już się gubię w tych zarzutach do DLSS.
Kadajo 7 950 Opublikowano 19 Stycznia 2025 Opublikowano 19 Stycznia 2025 Bo nikt nie precyzuje, o co chodzi. Technicznie użycie jakiegokolwiek trybu AA wpłynie negatywnie na ostrość obrazu, może poza MSAA. Tak znienawidzony już TAA jest tutaj dobrym przykładem. Więc jest w tym trochę racji ze obraz po włączeniu DLSS traci na ostrości i trzeba go sztucznie wyostrzać. W wielu grach możesz nawet pod siebie ta ostrość ustawić. Problem w tym ze jak brakuje detali w obrazie to sztuczne zwiększanie ostrości to tylko pozorne remedium. To tak jak wyostrzenie zmulonego JPG'a albo obrazu w TV. Ludzie oko z reguły ostrzejszy obraz traktuje jako lepszy, ale niestety już często nie zwraca uwagi na "jakość" tej ostrości, która jest bardzo ważna, bo definiuje detale w obrazie. Natomiast ostrsoc DLSS/DLAA spada naprawdę niewiele co szczególnie widać właśnie na statyce stad błędne są przekonania ze obraz jest taki sam albo i lepszy, dodatkowo im wyższa rozdzielczość natywna i mniejszy ekran, tym mniej tę stratę widać. Ja jestem ciekawy jak nowy model wpłynie na DLAA, bo te mogłoby być lepszej jakości tez. Jeśli Nvidii wraz z wprowadzeniem modelu transformer udało się poprawić też jakość DLAA, który jest od natywnego obrazu mniej ostry i ma gorzej zdefiniowane detale to będzie bardzo fajnie. Ja często nad DLAA wole użyć TAA, bo co prawda TAA trochę bardziej zamula, ale daje bardziej naturalny w ostrością obraz. A DLAA często wygląda tak jakby był wyostrzony sztucznie z niższej rozdzielczości a przecież renderuje w natywnej. I właśnie mam nadzieje ze to im się udało wyeliminować. Np. w MFS 2020 i 2024 włączenie DLSS lub DLAA powoduje ze instrumenty są trudniejsze w odczycie, bo strasznie smużą. Liczę na to ze transformer wyeliminuje m,in. ten problem. Dodatkowo im wyższą rozdzielczość i mniejszy ekran, tym trudniej te wszystkie problemy (oprócz smużenia) wyłapać. Na pewno osoby, które siedzą powyżej 2,5K będą na DLSS czy DLAA narzekać mniej (jeśli w ogóle) niż ludzie siedzący na tej lub poniżej tej rozdzielczości. Ale tutaj krytyczne jest tak naprawdę osobiste odczucie tego co widzimy. Bo to ze technicznie jest "gorzej" nie oznacza ze nam się ten obraz nie musi podobać.
Isharoth 600 Opublikowano 20 Stycznia 2025 Opublikowano 20 Stycznia 2025 11 godzin temu, Kadajo napisał(a): Ale co jest czytelne ? Ze obraz jest ostrzejszy ? W statyce DLSS nigdy nie miał problemu z ostrością, no może DLSS 1. Zawsze miał i ma nawet teraz. Wrzuciłem porównanie jako ciekawostkę, przecież nie mam jak zrobić porównania w ruchu, skoro jeszcze nie jest publicznie dostępne nowe DLSS.
galakty 3 815 Opublikowano 20 Stycznia 2025 Opublikowano 20 Stycznia 2025 11 godzin temu, Kadajo napisał(a): Np. w MFS 2020 i 2024 włączenie DLSS lub DLAA powoduje ze instrumenty są trudniejsze w odczycie, bo strasznie smużą. Liczę na to ze transformer wyeliminuje m,in. ten problem. W końcu MFS miałby jakieś dobre klatki... DLSS obniży rozdzielczość, FG dorobi klatki i będzie płynnie. Obecnie trzeba jechac na TAA + FG i jest OK, ale zawsze co DLSS to DLSS. Tylko że jak testowałem to Quality w 1440p dużo nie dawał, może 10-15 FPS
Kabor 482 Opublikowano 20 Stycznia 2025 Opublikowano 20 Stycznia 2025 18 godzin temu, Phoenix. napisał(a): To jeszcze dorzuc internetowa lupe Przecież w rogu masz ;-) 2
azgan 1 141 Opublikowano 21 Stycznia 2025 Autor Opublikowano 21 Stycznia 2025 https://ithardware.pl/aktualnosci/rtx_30_nvidia_frame_generation_dlss-38245.html
JohnyWol 95 Opublikowano 23 Stycznia 2025 Opublikowano 23 Stycznia 2025 (edytowane) Jak dla mnie nowe biblioteki DLSS z nowym trybem transformer dają wyraźną poprawę obrazu w ruchu. Po aktualizacji Cyberpunka 2077 do wersji 2.21 sam szybko zerknąłem i miałem takie wrażenie, że obraz jest czystszy (akurat byłem w jakiejś lokalizacji z transformatorami elektrycznymi i masą rusztowania/konstrukcji szkieletowych i od razu rzuciło się w oczy przy przełączaniu trybów, że obraz staje się stabilniejszy i nieco czystszy. Spadek FPS jest, ale minimalny. I ładnie widać to w filmiku poniżej (filmik nie mój, znaleziony na innej stronie i stworzony przez jakiś portal YouTube Edytowane 23 Stycznia 2025 przez JohnyWol 1 2
ryba 1 247 Opublikowano 24 Stycznia 2025 Opublikowano 24 Stycznia 2025 (edytowane) W temacie dyskutujemy o skutecznosci dzialania w grach, problemach i testy porownawcze. Link do pobrania: https://github.com/beeradmoore/dlss-swapper Jak pojawi sie juz oficjalne wsparcie w sterownikach/appce nV z override, to dyskutujemy na oba tematy Edytowane 24 Stycznia 2025 przez ryba 3
RTX4090 359 Opublikowano 24 Stycznia 2025 Opublikowano 24 Stycznia 2025 (edytowane) W weekend nowa wersja - z pełną obsługą DLSS SR, RR i FG Edytowane 24 Stycznia 2025 przez RTX4090 1
Reddzik 2 897 Opublikowano 24 Stycznia 2025 Opublikowano 24 Stycznia 2025 Ja go używam, mam w wersji portable, widzę, że już ma możliwość aktualizacji do 310.1.0.0.
ryba 1 247 Opublikowano 24 Stycznia 2025 Opublikowano 24 Stycznia 2025 To jeszcze ponizej garsc nowych filmow z YT odnosnie porownan na starszych kartach: I ulubione samolociki @Kadajo 1
skypan 1 829 Opublikowano 24 Stycznia 2025 Opublikowano 24 Stycznia 2025 Takie niepotrzebne powielanie tematów Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne 1 1
Zhao 718 Opublikowano 24 Stycznia 2025 Opublikowano 24 Stycznia 2025 Popsuje trochę zabawę i połączę oba tematy chyba ryba się nie obrazi 1 1
ryba 1 247 Opublikowano 24 Stycznia 2025 Opublikowano 24 Stycznia 2025 1 minutę temu, Zhao napisał(a): Popsuje trochę zabawę i połączę oba tematy chyba ryba się nie obrazi Foch! a ze nie moge Ciebie zignorowac, usuwam konto! 3
lamparcicho 697 Opublikowano 24 Stycznia 2025 Opublikowano 24 Stycznia 2025 (edytowane) Nie odpływaj Edytowane 25 Stycznia 2025 przez lamparcicho
SebastianFM 373 Opublikowano 24 Stycznia 2025 Opublikowano 24 Stycznia 2025 (edytowane) Aktualnie dostępna wersja DLSS Swapper v1.0.5.0 w katalogu gry podmienia tylko bibliotekę nvngx_dlss.dll odpowiedzialną za DLSS SR. W przypadku DLSS SR trzeba jeszcze ustawić Preset J, żeby był używany nowy model Transformer. Z tego co przeczytałem na Reddit, to można to zrobić za pomocą Nvidia Profile Inspector. Dodając odpowiednie wpisy w rejestrze Windows można włączyć nakładkę wyświetlającą informacje o DLSS i FG. ShowDlssIndicator ustawiony na 0x400 wyświetla informacje o DLSS w lewym dolnym rogu a DLSSG_IndicatorText ustawiony na 2 wyświetla informacje o FG w lewym górnym rogu. Przykład. Edytowane 24 Stycznia 2025 przez SebastianFM 2 2 2
azgan 1 141 Opublikowano 24 Stycznia 2025 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2025 Godzinę temu, RTX4090 napisał(a): W weekend nowa wersja - z pełną obsługą DLSS SR, RR i FG O super, czekam 👍
Kadajo 7 950 Opublikowano 24 Stycznia 2025 Opublikowano 24 Stycznia 2025 33 minuty temu, SebastianFM napisał(a): W przypadku DLSS SR trzeba jeszcze ustawić Preset J, żeby był używany nowy model Transformer. Z tego co przeczytałem na Reddit, to można to zrobić za pomocą Nvidia Profile Inspector. 1
Kadajo 7 950 Opublikowano 24 Stycznia 2025 Opublikowano 24 Stycznia 2025 Wiedźmin 3 mi przestał działać I już wiem skąd wyższa wydajność w CP2077. Okazuje się ze nie da się nagle nadpisać rozdzielczości DLSS dla profilów. A że miałem wymuszone 1080, które się zmieniło na 960 to zorientowałem się, dopiero jak walczyłem OSD, żeby sprawdzić, jaki jest faktycznie profil i patrze a tam rozdzielczość nie ta, co powinna być i nie można na razie tego zmienić nawet Inspectorem wymuszając globalny mnożnik. @SebastianFM wiesz, gdzie mogą być zapisane te nowe informacje o scaling ratio factor ? Ale ciekawe, bo wymuszenie DLAA działa...
brainq 47 Opublikowano 24 Stycznia 2025 Opublikowano 24 Stycznia 2025 Pytanie do was warto kupić program Lossless Scaling czy lepiej odpuścić?
brainq 47 Opublikowano 24 Stycznia 2025 Opublikowano 24 Stycznia 2025 Tak zastanawiam żeby mieć byle mieć a poki co i tak zmieniam całego kompa w kwietniu na 5070ti albo 5080 na pokładzie.
maras2574 955 Opublikowano 24 Stycznia 2025 Opublikowano 24 Stycznia 2025 Powie mi ktoś dlaczego nie mam DLSS ? Co robię źle ?
Rekomendowane odpowiedzi