Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@ryba Bez większych zmian. Nadal jest to jakaś dziwna proteza, która musi być wspomagana klasycznym panelem sterowania. O brakujących funkcjach co były wcześniej to nawet nie wspomnę.

Edytowane przez skypan
Opublikowano

Screeny były, ale bły też informacje, że trzeba ręcznie podmienić pliki i potem zmienić ustawienia przez nvidia profile inspector oraz jak to zrobić :) Bo Profile Inspector też wymaga wrzucenia dodatkowego pliku, żeby mozna było edytować profile DLSS.

Więc niecierpliwi robią to właśnie ręcznie a większość jednak wciąż czeka na oficjalne wsparcie przez Nvidia App

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

A kiedyś wystarczyło odpalić *.exe i się grało :E ewentualnie ustawić suwak w jednej z trzech pozycji :P 

Inaczej to wspominam. Jak nie gmeranie śrubokrętem w c64 to wieczne użeranie się z extended memory albo jakimiś konfliktującymi przerywaniami.

W tym materiale Digital Foundry są testy i na seriach 4xx i 5xx spadki FPS względem CNN są nieznaczne, za to serie 3xx i 2xx dostają mocno po mordzie. Spadki o 20/25% względem starego DLSS. Nadal można jednak zejść o jedno oczko z jakości i mieć podobną wydajność z nadal lepszym obrazem.

Z vramem to musze potestować, bo widziałem testy że przy transformerze zapotrzebowanie spada, a tak zapowiadali.

Edytowane przez Zdzichon
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Ale muszą być sterowniki 571.96 aby go zobaczyć.

Narazie widzę PORTAL RTX u mnie na liście

Tylko że SR mogę wybrać albo DLAA albo 33% w nowym modelu - ewentualnie opcja używane z aplikacji 3d. 

Edytowane przez RTX4090
Opublikowano (edytowane)

Właśnie jestem po 16-to godzinnej sesji w CP2077 ! Tylko 2 wywalenia z gry, więc raczej chyba nie przez UV :hmm: Stery 566.36

Swoją drogą, czwarte podejście do gry od premiery i w końcu zaskoczyło ;)  Wcześniej trzy razy zaczynałem i po około 2 godzinach miałem dość i gra leciała z dysku. Wczoraj było inaczej i wciągnęło mnie na 16godz.!!! :E Będę grał dalej :) Ale muszę odpocząć ;) Kuźwa stary piernik, a jeszcze 16-to godzinne sesje przed kompem robi. Baba już nic nie mówi :E  Czas spać , jutro też jest dzień:) Kurdę ale ta gra chodzi, wygląda, jest sztos sztosów :)

Zrzut ekranu 2025-01-28 034932.jpg

Edytowane przez maras2574
  • Like 1
Opublikowano

mnie np wywala tylko w specyficznych miejscach na moście z Tigersami i trauma team jak walcza ze sobą i przy dogtown miedzy pacyfiką a wejściem do miasta,a tak to mogę smigać ( i dzieje się to jak jest duże zagęszczenie tłumu )

Opublikowano
44 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No w 4k jeszcze nie sprawdzałem w sumie :D

Ale dla mnie i tak NVIDIA dowiozła, nie nowe GPU, tylko nowy soft :hihot:

A najlepsze ze nie trzeba w niego nawet inwestować. :D

Nie no, teraz tak pitolisz, ze sam zaraz jakas uzywke bede polowal 😅

Ale nie, dalej nadzieja, ze kapke lepiej bedzie na 3080.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Swoje jednak kosztuje jak fps ten sam na starym quality i nowym performance.

To akurat zależy od gry i ustawień grafiki. Im bardziej sama gra obciąża GPU tym większa różnica w wydajności będzie pomiędzy DLSS P i DLSS Q a automatycznie mniejsza pomiędzy CNN i Transformer. Na tym filmie właśnie bardzo dobrze to widać. Np. w Alan Wake 2 przy DLSS Q CNN jest 52 FPS, przy DLSS P CNN jest 67 FPS a przy DLSS P Transformer jest 66 FPS.

@galakty, to nie jest żaden fejk, zerknij na moje wyniki na RTX 4070 Ti, jak w zależności od gry na wydajność może mieć wpływ przełączenie pomiędzy trybami P i Q lub modelami CNN i Transformer.

Cyberpunk2077.png.0411c140e55386dedc05e2ec49e61a19.png

HFW.png.6f46a3569ab360e65f0222631febdc81.png

Edytowane przez SebastianFM
  • Like 1