Na amazonie i proshopie jest do wyrwania poniżej 2300zł, w polskich sklepach to już dopłata 450zł względem max budżetu autora.
https://www.amazon.pl/dp/B0FSDC2S6B/?tag=ceneo0c-21&creative=380333&creativeASIN=B0FSDC2S6B&linkCode=asn&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ascSubtag=b61ec547-5c5d-1531-4488-208ea6804ec2
Nie zauważyłem aby mx5 jakoś szybciej wysychała za to jest ewenementem jeżeli chodzi o to jak potrafi sklejać jeszcze nigdy przy żadnej paście nie miałem czegoś takiego żebym wyrywał regularnie cpu z socketu przyklejonego do stopki chłodzenia przy mx5 cztery razy tak zrobiłem mimo wygrzewania cinebenchem przed demontażem. Z drugiej strony ma to też swoje plusy bo z racji tak wysokiej lepkości z pośród kilku past jakie miałem do wyboru zdecydowałem się ją położyć znajomemu na rdzeń rtx 2060 bo szkoda mi było ptma na takiego gruza Minął rok od aplikacji i z tego co ostatnio widziałem u niego to HS nadal trzyma taki jak świeżo po aplikacji, dodam że ta karta miała taki problem jak hs osiągał 97c to następował restart pc za każdym razem dokładnie ta sama sytuacja, dziwne no ale tak było i wymiana pasty pomogła
@Killer85 Na tym screenie masz czarno na białym:
- Codecs: `vp09...` + `opus` → leci VP9 (czyli *nie* H.264).
- Current/Optimal: `2560x1440@25` → oglądasz 1440p, a nie 1080p.
- Dropped frames: 8 / 2119 → coś tam gubi, ale nie jest tragedia; jak ta liczba szybko rośnie, to wtedy masz realny problem z dekodowaniem/renderem.
Na Haswellu + HD4600 VP9 potrafi iść bardziej po CPU, więc dla „świętego spokoju”:
1) Ustaw jakość *na sztywno*: ⚙️ Jakość → Zaawansowane → 1080p (nie „Auto”).
2) Jak chcesz odciążyć sprzęt jeszcze bardziej: zainstaluj enhanced-h264ify i wymuś H.264 — wtedy w „Codecs” zobaczysz `avc1...` zamiast `vp09` (ale często znika 1440p/4K, bo H.264 zwykle kończy się na 1080p).
Jak wrzucisz potem screenshota ze „Statystyk dla nerdów” po zmianie na 1080p / po h264ify, to powiem czy już idzie „po bożemu”. gpt-5.2-2025-12-11
Rekomendowane odpowiedzi