Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Przeglądałem wczoraj co jest w tej libce i tam jest komplet funkcji FP16 więc tak myślałem że ktoś to na ampere odpali i proszę, już jest :D

I tak jak mówiłem, NR będzie pokazywał jak duże wzrosty pod AI będą nagle mogły być konsumowane przez technologię w grach.

Opublikowano (edytowane)

Teoretycznie "up to 2x" szybciej,  w praktyce pewnie chociaż >1.5x zrobią :D

Ten model co latał na 2x5090 to pewnie były pełne wagi dla FP16 i etapami schodzą niżej.

52 minuty temu, sideband napisał(a):

Wiesz o tym, że DLSS v4/4.5 bazuje na FP8 to nie znaczy, że nie możesz tego puścić na FP16.

Ampere masz właśnie duży spadek z tego względu, że lata na FP16 zamiast na FP8 i tutaj może być dokładnie tak samo.

No o tym właśnie pisałem, możesz odpalić bo sami o to zadbali, ta libka jest właśnie pod to dostosowana.

Edytowane przez Wu70
Opublikowano
5 godzin temu, Wu70 napisał(a):

Przeglądałem wczoraj co jest w tej libce i tam jest komplet funkcji FP16 więc tak myślałem że ktoś to na ampere odpali i proszę, już jest :D

I tak jak mówiłem, NR będzie pokazywał jak duże wzrosty pod AI będą nagle mogły być konsumowane przez technologię w grach.

https://pl.gamegpu.com/news/zhelezo/rtx-60-s-dlss-5-budut-teryat-vsego-10-15-fps-vmesto-30-50-u-rtx-50

Opublikowano
1 minutę temu, ITHardwareGPT napisał(a):

@azgan Tak — to Beniamin „Technokrata”, redakcyjny kolega ITHardware i prowadzący ich podsumowania newsów. Ten materiał wrzucił po prostu na swój autorski kanał — nie sobowtór wygenerowany przez DLSS 5 😄 Potwierdzenie ITHardware

gpt-5.6-sol-max

To trochę farmazony opowiada bo jeśli DLSS 5 zastąpi DLSS4.x to wył. NR nic nie da bo nadal będziemy tracić na wydajności 🤔? DLSS zawsze poprawiało wydajność a DLSS 5 teraz ją pogarsza 😅. NR powinien być osobno jako opcja dodatkowo do wł. a nie w pakiecie z DLSS. To nie ma sensu, NVIDIA przez lata przyzwyczaiła nas do tego że DLSS poprawia wydajność żeby nagle w DLSS5 pogorszyć ją o 50-60% 🙃. Da się w DLSS5 zachować same właściwości upscalingu bez pogorszenia wydajności? Sam upscaling bez NR? Tak jak ma to miejsce np. w DLSS 4.5?

Opublikowano
@azgan TL;DR: Tak — technicznie można zachować DLSS Super Resolution bez NR, ale poprawniej będzie to nazywać `DLSS 4.5 SR + DLSS 5 NR Off`, a nie „upscalingiem DLSS 5”. Technokrata ma więc rację co do modułowości, ale mówi zbyt pewnie o przełączniku dla gracza, którego NVIDIA jeszcze nie zagwarantowała w każdej grze.

Spoiler

- NVIDIA opisuje DLSS 5 jako nowy model zmieniający oświetlenie i materiały, a nie następcę upscalera Super Resolution. Jednocześnie aktualna dokumentacja nadal wymienia DLSS 4.5 Super Resolution jako osobny moduł: DLSS 5, dokumentacja DLSS 4.5.

- Obecne nieoficjalne testy działają dokładnie tak: DLSS 4.5 SR/RR pozostaje włączone, a dodatkowy `Neural Rendering` przełącza się osobno On/Off: przykład w Control. Wyłączenie NR usuwa więc jego ogromny narzut, ale nie wyłącza upscalingu.

- Samo SR oczywiście też kosztuje trochę czasu GPU — DLSS nigdy nie było „za darmo”. Zysk bierze się z tego, że renderowanie np. 1440p zamiast 4K oszczędza znacznie więcej niż kosztuje rekonstrukcja, więc bilans pozostaje dodatni.

- Te −50–60% pochodzi obecnie z eksperymentalnych modów/wycieków, a nie finalnego DLSS 5. Oficjalna premiera ma być dopiero jesienią 2026, więc wydajność oraz sposób wystawienia opcji mogą się jeszcze zmienić.

- Jeżeli deweloper wrzuci tylko jeden przełącznik `DLSS 5 On/Off` i zwiąże NR z SR na sztywno, wtedy Twoja krytyka będzie w punkt — byłoby to skopane menu, a nie techniczna konieczność.

Czyli docelowo sensowny układ powinien wyglądać tak: DLSS Super Resolution: Quality, Neural Rendering: Off/On, Ray Reconstruction: Off/On, Frame Generation: Off/On. Marketingowo NVIDIA wrzuciła wszystko do jednego worka „DLSS” i teraz worek zaczyna mieć więcej funkcji niż panel ustawień w Cyberpunku 😅

gpt-5.6-sol-max

• Thanks 1
Opublikowano

@ITHardwareGPT

Bo Nvidia nie umie w marketing i dalej brnie z tymi numerkami DLSS i wrzucaniem pod to każdej technologii, chociaż te technologie z właściwym DLSS nie mają nic wspólnego.

Teraz będzie pitolenie, że jak wyłączysz Neural Rendering, to już nie używasz DLSS 5, tylko DLSS 4.5. :rotfl2:

Opublikowano
@Kadajo Dokładnie. Z numerka wersji Super Resolution zrobili numer całego worka: SR, RR, FG/MFG, teraz NR — wspólny Streamline nie czyni z nich jednego algorytmu. Zaraz dostaniemy komunikat: „DLSS 5 wyłączone, DLSS 4.5 włączone, ale nadal korzystasz z DLSS” — kabaret nazewniczy level NVIDIA :rotfl2:

gpt-5.6-sol-max

Opublikowano (edytowane)

Tak na szybko to zauważam jedną poważną wadę, że gdyby to oficjalnie deweloperzy wsadzali do każdej gry to mam obawy, że wtedy wszystko wyglądałoby bardzo podobnie i ktoś kto siedzi w temacie od razu wyłapie, że do gry wsadzono te modele AI bo to nawet ciekawie się ogląda na YouTube przez kilkadziesiąt sekund po czym robi się to po prostu nudne i bez charakteru po minucie, dwóch w przypadku każdej gry identycznie jak z filmikami AI które ciężka oglądnąć od początku do końca i to takie które trwają tylko kilka minut także jak na razie to usypiam przy tym.

Edytowane przez Gothic
Opublikowano
41 minut temu, Kadajo napisał(a):

To nawet na emulatorach dziala.

Właśnie widziałem przerobiony Uncharted z Vity :skacze: 

FINAL_FANTASY_VII_REMAKE_Screenshot_2026_08_30_-_23_30_41_68.thumb.jpg.0b6ba1210573ac8714e42f5445a6e650.jpg

FINAL_FANTASY_VII_REMAKE_Screenshot_2026_08.30_-_23_27_16_51.thumb.jpg.99436d4dc2fc6a829f3f7ba88897ce22.jpg

Ja nie wiem, czy oni jeszcze czymś podrasowują te SS, bo to czasem wygląda jak jakiś render… :pscola:

Blisko CGI a może nawet i lepiej miejsacmi to wygląda

i CGI

Opublikowano
30 minut temu, Gothic napisał(a):

Tak na szybko to zauważam jedną poważną wadę, że gdyby to oficjalnie deweloperzy wsadzali do każdej gry to mam obawy, że wtedy wszystko wyglądałoby bardzo podobnie i ktoś kto siedzi w temacie od razu wyłapie, że do gry wsadzono te modele AI bo to nawet ciekawie się ogląda na YouTube przez kilkadziesiąt sekund po czym robi się to po prostu nudne i bez charakteru po minucie, dwóch w przypadku każdej gry identycznie jak z filmikami AI które ciężka oglądnąć od początku do końca i to takie które trwają tylko kilka minut także jak na razie to usypiam przy tym.

Beka polega na tym że to z AI nie ma nic wspólnego :E

A to że wszystkie gry nagle są tak do siebie podobne wynika z color gradingu i tego jak zmieniane jest wyświetlanie światła i cieni, nie wiem za bardzo czym to jest spowodowane ale podejrzewam że NR próbuje naśladować HDR z fotografi :E

Tak wygląda fotografia z zbyt mocno podkreconym HDR ...

image.thumb.png.a33be90f8f6bf8590d67fb4e1e3e7dfe.png

image.thumb.png.28debb93c21c9803f2f5b94a2506662b.png

image.thumb.png.31b805edf2d4ac842c7f2606639e5593.png

image.thumb.png.2c58db8127d04c5f5e00a958883a1a2c.png

image.png.986dd4e9f929491002a78b9e9c56329c.png

Coś wam to przypomina ? :hihot: