Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nawet na paździerzu 5060ti 16GB da się grać z neuralem w 1440p. Pokazywałem fotki z wydajnością. Wystarczy 55-65 FPS :P 

Dooma 3 przechodziłem na integrze GT 256 + Palomino + 256 MB RAM i byłem w siódmym niebie przy 15 FPS :lol2: Bodajże 640/480 :E 

• Odpowiedzi 3,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
Godzinę temu, leven napisał(a):

Nawet na paździerzu 5060ti 16GB da się grać z neuralem w 1440p. Pokazywałem fotki z wydajnością. Wystarczy 55-65 FPS :P 

Dooma 3 przechodziłem na integrze GT 256 + Palomino + 256 MB RAM i byłem w siódmym niebie przy 15 FPS :lol2: Bodajże 640/480 :E 

55fps z fg, nie dziękuję ;). 

Ale swego czasu grałem na amidze w quake w 15fps, ale te to były inne czasy ;D

• Like 3
Opublikowano

DLSS 5 w odróżnieniu od innych technologii nvidii w ostatnich latach ma przynajmniej taki plus, że nie trzeba używać lupy żeby dostrzec różnicę w obrazie.

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Hard Reset napisał(a):

55fps z fg, nie dziękuję ;). 

Ale swego czasu grałem na amidze w quake w 15fps, ale te to były inne czasy ;D

nie uzywalem FG z DLSS5 ale scalera na 75%. Z 116 spadlo do 70-80 z wszystkim na maxa na 3440x1440p... W zupełności grywalne. W grze usatwione DLSS an DLAA

Edytowane przez aureumchaos
Opublikowano
5 minut temu, aureumchaos napisał(a):

nie uzywalem FG z DLSS5 ale scalera na 75%. Z 116 spadlo do 70-80 z wszystkim na maxa na 3440x1440p... W zupełności grywalne. W grze usatwione DLSS an DLAA

Skaler na 75% obniża jakość grafiki, za to FGx2 tego nie robi. Input lag przy FGx2 jest znikomy. Dla czego wybrałeś 75% zamiast FGx2 ? 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, leven napisał(a):

Skaler na 75% obniża jakość grafiki, za to FGx2 tego nie robi. Input lag przy FGx2 jest znikomy. Dla czego wybrałeś 75% zamiast FGx2 ? 

Ale włączenie FG przy 30fps a 60fps to jest znacząca różnica.  Nvida zaleca używanie fg dopiero przy natywnych 60fps. 

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, leven napisał(a):

Bo artefakciło strasznie z FG :( jak sie obracalem to cale pasy przenosiloz FG. 

A tu Robocop Rouge City. Tu DLAA, scaler na 100% ale z FG, nie artefakcji za to leb urywa jak wygladaaja NPC!!! klatkarz okol 70n do 80 jak na razie... 

robdlss5c.thumb.jpg.c6df8af88382eef4e1fb19f8945876c3.jpg

robdlss5b.thumb.jpg.8f9d1a87813e02c454f2ca851b1bf7cd.jpg

Bez dlss5 juz nie chce sie grac buuuuuu

robdlss5a.thumb.jpg.f6825a7e84f17e83c20d2165a6b31033.jpg

Edytowane przez aureumchaos
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

powiem TAK 

ograłem trochę CP2077, jak ktoś gdzieś napisał NR to pierwsza od lat technologia gdzie widać zmianę w obrazie 

3440x1440 + PT + DLAA + NR + MFGx3 + HDR (już można się pogubić od tego) = 90-100 fps 

Jeżeli NV nie odblokuje MFG dla innych kart (przy tym jak teraz jest prosto to zrobić) strzelą sobie bardzo mocno.

Mają szansę sprawić wielu posiadaczom RTX wielkiego gifta ...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, RTX4090 napisał(a):

powiem TAK 

ograłem trochę CP2077, jak ktoś gdzieś napisał NR to pierwsza od lat technologia gdzie widać zmianę w obrazie 

3440x1440 + PT + DLAA + NR + MFGx3 + HDR (już można się pogubić od tego) = 90-100 fps 

Jeżeli NV nie odblokuje MFG dla innych kart (przy tym jak teraz jest prosto to zrobić) strzelą sobie bardzo mocno.

Mają szansę sprawić wielu posiadaczom RTX wielkiego gifta ...

Ale mfg nie jest do wziekeszania ilosci klatek tylko polepszenia płynności. Takie moje zdanie. Ponizej 60fps natywych to ja bym nie powiedział że jest plynnie tylko pokazuje więcej klatek. ;)

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano (edytowane)

Na przykład w Wukongu mam z RT na bardzo wysokie DLSS jakość z FG x2 ok 95-115 fps. Włączyłem x3 i miewałem  150-160+ zależnie od miejsca. Po obniżeniu RT na średnie, mam trochu więcej fpsów, do tego dałem vsync, które zablokowało mi samemu klatki na 172, monitor mam 180hz, i nie przekracza mi odświeżania monitora, ba jest nawet płynniej i lepiej na najnowszych 310.9.1 + 2.14.1. Teraz mavi wydał najnowszą wersję 0.9 https://github.com/mavismmg/MFGAdaUnlock-RenoDx Póki co wydaje mi się, że najlepszy mod z MFG. Zaraz testuję.
W Dying Light The Beast mam tak samo vsync, i prawie stoi na 172fps. przy x3. Sprawdzam latency nakładką nvidii, sprawdzam też płynność i artefakty, ale te 150-160fps z x3 nie jest najgorsze ale zależy od gry, na pewno takie jest lepsze niż podobny fps z x4.
Na pewno granie w 120fps z 40fps to już jest mniej przyjemne, bo testowałem.  

Im grafika bardziej dociążona to tym więcej potrzeba fpsów.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano

Czy jest jakiś "automat", którego używacie, który implementuje DLSS5 zarówno NR oraz MFG?
DLSS sweeper - łatwy w instalacji - czytelny i fajnie implementuje samo NR (OK), ale nie ma MFG.
Niby DLSS Unlocked to robi, ale - nie potrafię wymusić dlss x3 i po zabawach w configu INS, zwykle po krótkiej chwili robi mi crasha. :(