Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
8 minut temu, maras2574 napisał(a):

@Kadajo  RTX40 MFG (jak na screenie)

Ok. Niestety nie ma mnie już przy kompie :(

Dzięki :thumbup:

Tak rozumiem ale tam jeszcze wyskakiwało okienko z wyborem odpowiedniego pliku dll który jest zależny od gry, w przypadku CP2077 jest to plik "version.dll".

Jeśli wybierzemy nieodpowiedni plik to MFG może nie działać.

Ale u ciebie chyba działa bo możesz zmieniać mnożnik w grze, co mi sugeruje ze może masz wymuszony mnożnik x2 z samego moda który ma swoje osobne menu.

obraz.png.375c47eff4be2067fcf8c419665786dd.png

Opublikowano
17 minut temu, Kadajo napisał(a):

Tak rozumiem ale tam jeszcze wyskakiwało okienko z wyborem odpowiedniego pliku dll który jest zależny od gry, w przypadku CP2077 jest to plik "version.dll".

Jeśli wybierzemy nieodpowiedni plik to MFG może nie działać.

Ale u ciebie chyba działa bo możesz zmieniać mnożnik w grze, co mi sugeruje ze może masz wymuszony mnożnik x2 z samego moda który ma swoje osobne menu.

obraz.png.375c47eff4be2067fcf8c419665786dd.png

Śmiga :thumbup: ADA Unlocker pomogło jak zasugerował galakty :thumbup:

Cyberpunk 2077 Screenshot 2026.09.16 - 09.56.19.41.png

Cyberpunk 2077 Screenshot 2026.09.16 - 09.57.58.80.png

Cyberpunk 2077 Screenshot 2026.09.16 - 09.59.52.27.png

Opublikowano (edytowane)

Widzę nowsza wersja https://github.com/mavismmg/MFGAdaUnlock-RenoDx/releases/tag/1.0

Według mnie wyparł mod dashiego. Zobaczę co tam zmajstrował w nowszej wersji.

RTX 40 działa w wersji 1.3.3 bo testowałem, poprawił. Tylko według mnie Ada Unlock jest jednak na tym etapie lepszy, mimo że Ada korzysta z tego moda.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
8 minut temu, galakty napisał(a):

RTX 40 zepsuli dając wsparcie dla 30. 

W wersji 1.3.3 już wszytko działa bo używam. Przynajmniej w CP2077

9 minut temu, Reddzik napisał(a):

Widzę nowsza wersja https://github.com/mavismmg/MFGAdaUnlock-RenoDx/releases/tag/1.0

Według mnie wyparł mod dashiego. Zobaczę co tam zmajstrował w nowszej wersji.

RTX 40 działa w wersji 1.3.3 bo testowałem, poprawił. Tylko według mnie Ada Unlock jest jednak na tym etapie lepszy, mimo że Ada korzysta z tego moda.

W ADA Unlock sa problemy z trybami x5, x6 i Dynamic nie działa jak należy.

Chyba że już zdarzyli to poprawić.

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, Kadajo napisał(a):

W ADA Unlock sa problemy z trybami x5, x6 i Dynamic nie działa jak należy.

Oj nie pamiętam teraz którego testowałem z Dynamicznym MFG, bo samo x5 x6 u mnie nie ma sensu jak mam tylko 180hz. Coś dodał w 1.0 o dynamicznym MFG. Coś pozmieniał też w działaniu, frame pacingu itp trzeba się wczytać, ja też nie wszystkie pojęcia rozumiem. 

Opublikowano

W sumie to w każdej chwili każdy z tych modów może przestać działać wiec dobrze mieć rożne.

Np. oryginalny mod w wersji 1.3.3 działa mi już w CP2077 ale FH6 się wysypuje na wczytywaniu gry a "ADA Unlock" nadal działa.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ponoć w Cyberpunku wygląda najlepiej, bo sama gra ma to dobrze zaimplementowane. W Wukongu jak gram to wygląda to podobnie jak z x2, ale używam tylko x3, bo 180hz to za mało. Cronos na maks detalach z RT jest dużo płynniejszy niż na x2, choć nie mam zapisu z otwartych terenów dla testu, tylko końcówka gry. Dying Light The Beast działa bardzo dobrze ale mamy tylko broń, celownik więc nie ma postaci która może smużyć/mieć artefakty. Testowałem i czasem nawet nie mogę włączyć x3 bo przekracza 180hz, dlatego też pomyślałem o monitorze 240 albo 280hz, by mieć w razie czego opcję włączenia. Co by nie powiedzieć jest lepiej z x3 na ok 170fps- jak dam vsync, niż 100-120 z FG x2. Latency wzrasta ok max 5ms. Są gry gdzie mam z 150fps z x2, to wtedy taki bajer nie trzeba włączać. 

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, galakty napisał(a):

To jest fizycznie niemożliwe :E 

Jak shadery mogą wyglądać lepiej od prawdziwych promieni? DLSS5 to nakładka, nie wie jak działa światło i z której świeci

To jest po prostu ograniczenie obecnej, wczesnej, wersji. Pewnie głównie z powodów wydajnościowych. 

Dane o oświetleniu już są przekazywane do modelu w czasie treningu. Wystarczy że w DLSS6 będą też przekazywane w czasie inferencji i stanie się magia.

Tak samo z tym ruchem, to w kolejnych generacjach wykona ogromny postęp, ten model jest mega mały a jednocześnie ogromny na realtime w czasie gry. Czapki z głów że oni to odpalili na takim poziomie że ludki sobie dodają FG i cieszą się że działa na 5060Ti.

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, galakty napisał(a):

To jest fizycznie niemożliwe :E 

Jak shadery mogą wyglądać lepiej od prawdziwych promieni? DLSS5 to nakładka, nie wie jak działa światło i z której świeci, to generowanie grafiki w locie przez AI, a PT jest wbudowane w podstawy świata gry i działa tak jak powinno. 

Przeczytaj to ze zrozumieniem jeszcze raz. ;)