Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mało, tu przyda się chociaż blisko tych 50 żeby było. Sprawdziłem w DLAA Dying Light The Beast i Wukong, x2 nie grywalne, x3 niby lepszy fps ale to nadal lipny bazowy i latency jak i samo uczucie płynności jest beznadziejne, Wystarczyło dać DLLS jakość, np w Wukongu mam RT średni, bo na bardzo wysokim to mam ok 90-110fps z FG x2 i tak średnio bym powiedział, a tu jednak jest lepiej, bo dostaję trochu fpsów i jest z czego "zrobić MFG x2/3. O x 4 nie pisze, bo to już hardcore. :hihot: 

• Odpowiedzi 3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
3 godziny temu, JeRRyF3D napisał(a):

WOW! Ale kombajn. Potwór, ale dla mnie dalece "przekombinowany". :(
Milion możliwości, żeby coś skopać nietrafionym klikiem testowym. 
No i... nie robi "sam wszystkiego", nadal składa się z iluś tam składowych, które trzeba składać do kupy, żeby zabanglało.
Jednak DLSS Sweeper jest najbardziej "łan klik" dla NR, ale nie ma MFG.
Chyba poczekam na implementację devów. :( 

Dlatego dla mnie nadal najlepszym rozwiązaniem byłoby odblokowanie MFG przez NVIDIA + natywne wsparcie w grach. Te mody są fajne dla entuzjastów i do testowania.

1 godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Jestem za stary, za ograniczony (widocznie).
Dla mnie poruszanie się po tym github, to jakieś szaleństwo. Jak discord. Nic nie kumam.
Z linku na link, z linku na link...
Nie moje bajka. :(

Nie tylko Ty, tutaj spora część forum ma już swoje lata, większość to labowa migracja 😅😉

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry.

Chciałem zapytać , czy ktoś grał/gra może tutaj w Assetto Corsa Rally ? Nie potrafie ogarnąć w tej grze DLLS i FG. Gdy włącze DLLS obraz robi się paskudny , wygląda jak bym wyłączyl całkowicie AA , z kolei gdy włącze FG , obraz strasznie migocze i przycina. Sterowniki najnowsze , gram na 3x1440p.GPU to 5080

@Adikon grasz w AC Rally ?

Edytowane przez boban666
Opublikowano

Bardzo ciekawy komentarz pod filmem HU 

"DLSS 5 is based on a diffusion model architecture. That's what generative image models are. So it's unsurprising that it shares their weaknesses like poorer representation the "further away" (smaller) a person or object is. The fact that it's able to do playable frame rates on any consumer GPU at all is an impressive optimization. That said, I'd never use it. In response to backlash, Nvidia has emphasized "maintaining artistic intent." This isn't just misleading. It's a lie. They know it will never be able to maintain a consistent design for any asset under all viewing conditions. This is a limitation of diffusion models that will only be overcome with a fundamental algorithmic breakthrough. More processing power won't fix it. It's the same as LLMs generating nonsense because they're not actually capable of reason or understanding. DLSS 5 is a bad product."

Opublikowano

Pozorne zakłócenie wizji artystycznej nie ma dla mnie większego znaczenia bo ja chce po prostu grać w gry, które mi się podobają. Cyberpunk z dlss5 wygląda zaje... dobrze. tak dobrze, że może w końcu go ogram. Całość komentarza brzmi rozsądnie... ale moje oczy widzą upgrade a nie generatywny LLM mieszający w grafice. DLSS 5 to dobry produkt.

Opublikowano

Bo zamiast grac w grę to oglądasz obrazki.

Właśnie o tym mówił Tim ;)

Jak tylko zaczyna się grac to NR się sypie.

2 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Kwestia chyba precyzji dyfuzji. Jezeli kiedyś wzrośnie 100 albo 1000x komentarz się zdeaktualizuje.

No wlasnie nie bo nie masz pamięci na karcie aby to ogarnąć :hihot:

Jak się przyjrzycie temu niesławnemu pierwszemu pokazowi to tam te wszystkie problemy tez widać a to był model który potrzebował 32GB pamięci na drugim RTX 5090 (teoretycznie bo nie wiadomo ile on pamięci wymagał) i na pewno miał lepszą jakość.

Ktoś tam w komentarzach już tez dobrze napisał "At the rate things are going we're gonna need upscalers for our upscalers so that we can run our upscalers."

Ciesze sie ze Tim wypunktował wszystkie problemy jakie widać w tej technologii i podszedł do tematu fair, ciekawe co zrobi DF, i czy będzie lizał tylek Nvidii.

Fajnie tez w podsumowaniu powiedział ze nareszcie jak zaczęliśmy ogarniać jakość RT/PT i problemy jakie ta technologia powodowała to znowu wprowadzono nowa technologie która znowu częściowo degraduje jakość obrazu.

• Like 1
Opublikowano

Od kiedy to lepsza poprawia samą w sobie grę :hihot:

Widzę same graficzne k..... :hihot: Przecież to kompletnie nie wpłynęło na grę co ona jest dobra czy nie :hihot:

Co do DF jedyna bardziej ogarnięta osoba to się od msc nie pokazuje na YT u nich, ale on chyba ma problemy ze zdrowiem.

Opublikowano

W Mass Effect był DLSS 5 x1, ale w Mass Effect 2 to już DLSS x2 musi być. No cóż, poprawia to trochę rzeczy, zapomniałem już jak paskudne twarze tam potrafiły się trafić, ale z drugiej strony wygląda trochę dziwnie.

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Bo zamiast grac w grę to oglądasz obrazki.

No kilka godzin chodziłem i jeździłem bez celu- to też gra. Natomiast fabuły po dotarciu do miasta nie ruszałem.

2 godziny temu, sideband napisał(a):

Od kiedy to lepsza poprawia samą w sobie grę :hihot:

Gra przez wielu uznawana za bardzo dobrą ale jakoś ciągle trafiają się inne i tak czeka... taka grafika zachęca dodatkowo bo wy patrzycie tylko na twarze a mi to całą scenę zmienia- znika mgiełka, wszystko się wyostrza- no jest ładniej. Tu akurat gothic remake:

gothicremake2dlss5off.thumb.png.45eb257f2a654cce77df79e756b9ebf6.png

gothicremake2dlss5on.thumb.png.4f7b53f4d404b603b39f6ee57fad69cd.png

Opublikowano
2 godziny temu, Ryszawy napisał(a):

W Mass Effect był DLSS 5 x1, ale w Mass Effect 2 to już DLSS x2 musi być. No cóż, poprawia to trochę rzeczy, zapomniałem już jak paskudne twarze tam potrafiły się trafić, ale z drugiej strony wygląda trochę dziwnie.

Czizes,  te animacje ust i reszta animacji jest tak samo drętwa z dlss5 jak i bez . A nawet chyba dlss5 jeszcze bardziej tą sztuczność uwypukla. :kwasny: Ja nie wiem jak to niby poprawa grafiki gry ma poprawić grę? :hihot:

Opublikowano
45 minut temu, Reddzik napisał(a):

Z Reddita

Dying Light The Beast

OFF
obraz.thumb.png.7d3f7134a330063dd67c589781a86ed1.png

ON
obraz.thumb.png.7680af9fab26e4f3e11f29356afb5319.png

jeszcze z 5-6 lat evo na gpu i każdy się skapnie że żyje w symce rodem z matrixa . 
Tak dzisiaj patrzyłem na ryje w stalkerze 2 na dlss5 , nie mam pytań... 
na innych produkcjach jak ta wyżej wygląda to fenomenalnie

Opublikowano (edytowane)

Niedługo ludzie będą jarać się grami projektowo gorszymi od Zeldy Ocarina of Time, która mieściła się w 42mb, bo DLSS 5 robi realistyczność. :E Akurat oglądałem jakiś film o powstawaniu tej gry.
Żartobliwie przesadzam, ale skończy się to pewnie tak, że skoro wszystko może być realistyczne to trzeba będzie wykazać się inaczej.

I jeszcze taki przytyk, skoro ktoś potrzebuje super grafiki, aby w końcu w coś zagrać to może ta gra nigdy nie była warta czasu, skoro bez grafiki nic wartego uwagi nie reprezentuje? W przypadku Cyberpunka przynajmniej jest klimat i dobrze napisane miasto z otoczeniem fabularnym, gdzie rozgrywka nie przeszkadza.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Abstarchując od przyziemnych dywagacji technologicznych. Pewne jest to, że seria 6k nvidii, bez względu na cene, będzie się sprzedawała wyśmienicie. Wbrew narzekaczom, ta technologia juz wyglada dobrze, u progu jej wdrożenia. A będzie lepiej i wydajniej. Kwestia sprzętu, ale na serii 6K juz NR powinien dziłać dobrze w 4K na karcie z średniego segmentu. Nvidia rozwija hardware włąsnie pod AI, a NR to micro-AI. Jako filtry obrazu, rendery, takie specjalistyczne AI o niskiej kwantyzacji dopasowanej do hardware powinny dawać fenomenalny efekt w grafice i właśnie pewnie w tym kierunku będzie sie to rozwijać. Sam NR będzie można ocenić za kilka lat, kiedy się rozwinie i wjdzię parę większych gier z jego wykorzystaniem.

Obecnie DLSS5 w starszych grach sprawdza sie fenomenalnie. Taki DS2 z linka poniżej wgląda oszałamijąco. Niemal poziom rimejku Demon Souls. Gracze w ostanich latach często pisali, że may zastój w rozwoju grafiki, no to teraz mamy małą rewolucje w tym spekcie. Ta rewolucja w AI przebiega zresztąna wielu płaszczyznach. Zostając w uiwersum giereczkowa. Gram od pół roku w Skyrim i jestem w szoku jak AI wpłynęło na rozwój modów i całokształt gry. Zmodowany współczensymi modami Skyrim wygląda jak najlepsza współczesna gra i daje ogromne możliwości kustomizacji pod własne preferencje. Niestety, taki zmodowany Skyrim z NR jest niegrywalny na 5070ti. Jest też kwestia generowania przez obecnie dostępny DLSS5 (swoją drogą dlaczego postanowili tą technologie nzwac DLSS, to nie wiem - poza psychologią marketingu nic mi do głowy nie przychodzi) zbyt realistycznych twarzy, co początkowo robi wrażenie, ale trochę psuje wizje artystyczną twórców. Rozumiem ten zarzut zbyt generycznych twarzy. Kiedy stoimy na ulicy teżwszyscy maja podobne twarze, ale w grze kontrasyuje to z czeste nierealistycznym otoczeniem.  

https://www.youtube.com/watch?v=mfe5kYlODW0&t=240s

Edytowane przez Sidr
Opublikowano
42 minuty temu, Sidr napisał(a):

swoją drogą dlaczego postanowili tą technologie nzwac DLSS, to nie wiem - poza psychologią marketingu nic mi do głowy nie przychodzi

Też o tym myślałem i doszedłem do wniosku, ze skoro dlss i fsr (Sony robi to samo- pssr) można powiedzieć, ze są już standardem w grach, to według nvidii dlss5 to kolejny krok i też będzie standardem. Po prostu developerzy sami będą ustawiać jak mocno wpływać ma to na grę ale będzie to zaimplementowane w każdej produkcji AAA.

Opublikowano

Od 1999 roku piszemy "wow jaka realistyczna grafika" i zawsze potem jest z tego beka. :hihot:

34 minuty temu, jankooo napisał(a):

Też o tym myślałem i doszedłem do wniosku, ze skoro dlss i fsr (Sony robi to samo- pssr) można powiedzieć, ze są już standardem w grach, to według nvidii dlss5 to kolejny krok i też będzie standardem. Po prostu developerzy sami będą ustawiać jak mocno wpływać ma to na grę ale będzie to zaimplementowane w każdej produkcji AAA.

Jemu chodziło o nazwę, a nie o standardy. Już od czasu FG wrzucanie wszystkiego pod jedną nazwą DLSS to głupota. Bo FG i NR z DLSS nie mają nic wspólnego.

Opublikowano
9 minut temu, Kadajo napisał(a):

emu chodziło o nazwę, a nie o standardy. Już od czasu FG wrzucanie wszystkiego pod jedną nazwą DLSS to głupota. Bo FG i NR z DLSS nie mają nic wspólnego

No mi też- a jakie widzisz inne wyjaśnienie dlaczego nazywa się tak jak się nazywa?

16 minut temu, Kadajo napisał(a):

Bo FG i NR z DLSS nie mają nic wspólnego

Mają wspólny mianownik- technologie dla gier

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Sidr napisał(a):

Abstarchując od przyziemnych dywagacji technologicznych. Pewne jest to, że seria 6k nvidii, bez względu na cene, będzie się sprzedawała wyśmienicie. Wbrew narzekaczom, ta technologia juz wyglada dobrze, u progu jej wdrożenia. A będzie lepiej i wydajniej. Kwestia sprzętu, ale na serii 6K juz NR powinien dziłać dobrze w 4K na karcie z średniego segmentu. Nvidia rozwija hardware włąsnie pod AI, a NR to micro-AI. Jako filtry obrazu, rendery, takie specjalistyczne AI o niskiej kwantyzacji dopasowanej do hardware powinny dawać fenomenalny efekt w grafice i właśnie pewnie w tym kierunku będzie sie to rozwijać. Sam NR będzie można ocenić za kilka lat, kiedy się rozwinie i wjdzię parę większych gier z jego wykorzystaniem.

Obecnie DLSS5 w starszych grach sprawdza sie fenomenalnie. Taki DS2 z linka poniżej wgląda oszałamijąco. Niemal poziom rimejku Demon Souls. Gracze w ostanich latach często pisali, że may zastój w rozwoju grafiki, no to teraz mamy małą rewolucje w tym spekcie. Ta rewolucja w AI przebiega zresztąna wielu płaszczyznach. Zostając w uiwersum giereczkowa. Gram od pół roku w Skyrim i jestem w szoku jak AI wpłynęło na rozwój modów i całokształt gry. Zmodowany współczensymi modami Skyrim wygląda jak najlepsza współczesna gra i daje ogromne możliwości kustomizacji pod własne preferencje. Niestety, taki zmodowany Skyrim z NR jest niegrywalny na 5070ti. Jest też kwestia generowania przez obecnie dostępny DLSS5 (swoją drogą dlaczego postanowili tą technologie nzwac DLSS, to nie wiem - poza psychologią marketingu nic mi do głowy nie przychodzi) zbyt realistycznych twarzy, co początkowo robi wrażenie, ale trochę psuje wizje artystyczną twórców. Rozumiem ten zarzut zbyt generycznych twarzy. Kiedy stoimy na ulicy teżwszyscy maja podobne twarze, ale w grze kontrasyuje to z czeste nierealistycznym otoczeniem.  

https://www.youtube.com/watch?v=mfe5kYlODW0&t=240s

DS2 wygląda tak dobrze bo jakaś dobra duszyczka wrzuciła tam Path Tracing jakiś czas temu. Bez tego, czyli realistycznego oświetlenia i poprawnie renderowanych materiałów, nie byłoby chyba tak różowo.

Edytowane przez Ryszawy
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Ryszawy napisał(a):

Miranda wygląda jak Michael Jackson. :D

Oryginalna wersja gry prezentuje się lepiej, nawet mimo wad związanych z wiekiem produkcji.

Za to w Dark Souls 2 DLSS5 w połączeniu z Path-Traycing'iem wygląda naprawdę dobrze.

Aż prosi się o dodatkowego moda na niektóre animacje (wchodzenie po drabinie), bo nie pasują one do tak wyglądającej produkcji.

Edytowane przez Paw79
Opublikowano

no ja nie wiem ale robocop np wymiata z dlss5, nie ma zadnych srebrzen ani mydla czy cos, animacje wygladaja ok wszystko smiga a twarze sa az creepy takie prawdziwe. Ogrywam calego z dlss5. FGx3 i jest grywaknie i git. 

20260912221902_1.thumb.jpg.d67ffba56d1965df6d84da76606a8ece.jpg

20260912221906_1.thumb.jpg.ae2e3d5af1278406cc691067e6c26e4a.jpg

20260913123336_1.thumb.jpg.1dd3c659f072f0ea3411d233df23a431.jpg

20260913123347_1.thumb.jpg.2cb247e69f65215869d450d18072d9d2.jpg

nie da sie juz grac bez tego... It is here to stay!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!8:E

• Like 1