Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, Ryszawy napisał(a):

Nie żebym był starym zrzędzącym dziadem, ale odpaliłem dziś znowu RHI a ten durny programik znowu podmienił mi shadery we wszystkich grach, w których znalazł RenoDX. Bez pytania, ot tak z dobrej woli.

Z tego co pamiętam settings -> shaders & addons i wystarczy zmienić Shader Management z RHI Managed na off. Pewnie domyślnie było włączone przy pierwszej konfiguracji i go nie wyłączyłeś. 

@JeRRyF3D przecież instalacja reshade jest pierwszą opcją do wyboru na samej górze. Jednym kliknięciem instalujesz w jakiej chcesz grze i dopiero dodajesz resztę. Ten program opiera się na Reshade i po to głównie powstał. 

• Thanks 2
  • Odpowiedzi 3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Kanzu napisał(a):

@JeRRyF3D przecież instalacja reshade jest pierwszą opcją do wyboru na samej górze. Jednym kliknięciem instalujesz w jakiej chcesz grze i dopiero dodajesz resztę. 

JPDL. Serio? Nie wiem, jak tego nie wykminiłem. :boink:
Ale przyznam też, że bawiłem się nim z 10 min z uporem maniaka sfokusowany na NR ! :)

6 minut temu, Kanzu napisał(a):

Ten program opiera się na Reshade i po to głównie powstał. 

No wiem! Dlatego tak mnie zdziwił brak RS.

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jankooo napisał(a):

Co jakiś czas mam takie mignięcie jakby uszkodzona żarówka na chwilę zmieniła natężenie światła w pomieszczeniu gdzie jestem. Może to kwestia sterowników? W addonach RHI wybierałem tylko pierwszą z góry opcje DLSS5. Mam najnowsze stery a podobno NVIDIA wprowadziła tam jakieś zmiany. To samo miałem w starym Batmanie na dx9 a teraz nawet uruchomić go nie mogę gdy chce wymusić dlss5. 

Co chwilę są jakieś aktualizacje więc na spokojnie poczekam bo RoboCopa i tak nie będę teraz ogrywał. Na tyle co zobaczyłem też mi się podoba.

Ja się wczoraj bawiłem podmianą na różne wersje dodatku DLSS 5 do ReShade w CP2077. Ta, którą Hodi używa w filmiku ze Star Wars Outlaws, umożliwiająca nakładanie kilku passów NR, od ShortFuse, nie działa u mnie z MFGx3. Co nie ustawię to albo latające kwadraciki po całym ekranie, albo właśnie takie miganie co kilka sekund.

Nowa wersja "RTX40MFG-Unlock" 1.3.3 też nie działa, starsza 1.2 działa ale nie z nowszym renodx-dlss5.addon64. MFGAdaUnlock-RenoDx 0.9 zabił mi wydajność i płynność w CP2077, mam to samo co z FGx2. Już się trochę w tym wszystkim pogubiłem.

W Control renodx-dlss5.addon64 od ShortFuse wygląda o wiele lepiej od tej starszej wersji, ale NR jest tam niegrywalny z powodu szumów w ciemnych pomieszczeniach.

Opublikowano (edytowane)

Widać, trzeba zrobić doktorat z wersji, implementacji, rodzajów NR, który za tydzień i tak straci na aktualności.
Więc warto sobie wrzucić do 1 ulubionej i aktualnie ogrywanej gry i zapomnieć.
Poczekać, aż to ustandaryzują i poukładają, bo w obecnej formie, to IMO walka z wiatrakami i zadanie dla fascynatów masturbatorów, którzy testują, a nie grają (bo kiedy!?) ;) .

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
W dniu 13.09.2026 o 21:31, aureumchaos napisał(a):

A jakiego narzędzia używasz? Ja najnowszego RHI I dlssnr tool I żadnych migotan nie ma. Żyleta jest. 

a którego stopnia neural engine uzywasz bo tam są chyba od 1 do 4 ...?

Opublikowano
2 godziny temu, JeRRyF3D napisał(a):

Widać, trzeba zrobić doktorat z wersji, implementacji, rodzajów NR, który za tydzień i tak straci na aktualności.
Więc warto sobie wrzucić do 1 ulubionej i aktualnie ogrywanej gry i zapomnieć.
Poczekać, aż to udstandaryzują i poukładają, bo w obecnej formie, to IMO walka z wiatrakami i zadanie dla fascynatów masturbatorów, którzy testują, a nie grają (bo kiedy!?) ;) .

No ja uzywam tego z RHI i ogrywam calego robcopa bo wyglada nieziemsko i nie ruszam. Co do samegi RHI to ja nie do konca rozumiem co Ci tam nie dziala. To jest proste jak drut. Odpalam RHi, klikam po lewej w gre (ktora nie ma zadnego reshade ani nic, goła i wesoła jest), klikam DLSS5 tool (install). Zamykam RHI i w grze home i jest DLSS5 i opcje wszystkie... Nie czaje o co Ci chodzi z tym reshaed b oja nic innego nie instaluje, doslownie robie ten jeden klik w RHi i wszystko jest zaontowane pod klawiszem HOME. 

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

DLSS5 żadnych anomalii dodatkowych do obrazu w ruchu nie wprowadza. Jak jest źle to nie ma znaczenia co robię (czy się ruszam czy stoje) a jak jest dobrze to jest dobrze cały czas a nie tylko wtedy jak screena robię:E

Jak zacznę szybko machać kamerą na boki to może wtedy jakieś arty się pojawią ale to z mfg. @KadajoCzy na tym filmie widzisz te problemy, o których ty piszesz?

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 12.09.2026 o 12:55, JeRRyF3D napisał(a):

Jestem za stary, za ograniczony (widocznie).
Dla mnie poruszanie się po tym github, to jakieś szaleństwo. Jak discord. Nic nie kumam.
Z linku na link, z linku na link...
Nie moje bajka. :(

Stare DZIADY !!! Mam tak samo :E

• Haha 1
Opublikowano

Jak nie wiesz, na co patrzeć, to może ci się wydawać wszystko ok.

Problemy tylko się pogłębiają, jak użyje się jakichkolwiek sztuczek optymalizacyjnych dla NR.

HU dokładnie omówił te problemy, ale pamiętaj, że na YT kompresja je skutecznie ukrywa.

NA żywo widać je bardzo wyraźnie, szczególnie jak kamera wykonuje powolne ruchy.

Problemy te widać nawet na pierwszych materiałach promocyjnych Nv.

Opublikowano

Ludzie tu grają z DLSS i FG, problemy z ruchem widzą "od zawsze" :hihot:

3 godziny temu, Hard Reset napisał(a):

Twierdzi że PT wygląda lepiej niż Raster+DLSS 5. 

Tylko te krzaki dziwnie ciemno wyglądają w pierwszej scenie.

Technologie się nie zastępują w tej generacji.

Ta gen to przede wszystkim pokaz możliwości jak wiele potrafi zrobić tak malutki model w realtime.

Przydałaby się jakaś kolejna gra z oficjalnym wsparciem to może nv przy okazji wypuści kolejne modele a najlepiej jakby któryś był wytrenowany do o wiele większej ingerencji w obraz :D

Opublikowano
10 godzin temu, Hard Reset napisał(a):

Twierdzi że PT wygląda lepiej niż Raster+DLSS 5. 

To jest fizycznie niemożliwe :E 

Jak shadery mogą wyglądać lepiej od prawdziwych promieni? DLSS5 to nakładka, nie wie jak działa światło i z której świeci, to generowanie grafiki w locie przez AI, a PT jest wbudowane w podstawy świata gry i działa tak jak powinno. 

Opublikowano

Im grafika jest gorsza to w teorii NR może przynieść większą zmianę, i Vice Versa.

7 godzin temu, Wu70 napisał(a):

Ludzie tu grają z DLSS i FG, problemy z ruchem widzą "od zawsze" :hihot:

No wlasnie w tym rzecz ze te technologie są już tak dopracowane ze tych problemów jest mało (może za wyjątkiem MFG które powyżej x2 chyba nigdy dobrze wyglądać nie będzie z bazowych 60FPS czy nie daj Boże mniej). Nawet RT/PT już zdecydowanie mniej ma problemów z "gotowaniem się" obrazu. A tu wchodzi cały na biało (czy może na czarno :hihot:) NR i znowu wprowadza nowe problemy do obrazu. Jeszcze raz to napisze, obejrzyjcie sobie materiał HU bo Tim tam ładnie wszytko punktuje. W przyszłości zapewne to wszytko będzie poprawione, do RTX 8090 jeśli  taki powstanie i nie będzie kosztował 100tys. zl pewnie będzie już całkiem spoko. Ale na ten moment to zwykle tech demo które jest tylko ciekawostka.