Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli mała różnica w poborze wynika z jakiegoś limitu to nie wynika ona z limitu mocy jaki jest widoczny na karcie. Na karcie mam zwykłe uv+OC. Kartę widać w podpisie a kto chce może sam sobie sprawdzić różnicę. 

A tak to wygląda w starszych gierkach:

mafia2pobr.thumb.png.1fda2a2d97a4b153124f465c4e1445c2.png

mafia2pobrbezdlss5.thumb.png.cc7a5d19d24b3166e0c7b35f28b758cf.png

Różnica tylko taka, że inaczej wstrzykiwany jest dlss5 a w poborze i osiągach kosmos.

3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Karta nie musi iść pod power limit, żeby być w 100% obciążona.

To, że różne gry czy różne silniki inaczej korzystają z zasobów jest oczywiste i po to przy teście każdej gry mam podane te wyniki. Tylko nie wiem co to ma mieć wspólnego z tym, że pokazuję ci różnice a ty wymyślasz (kolejną już) teorię dlaczego moje wyniki są nieprawdziwe i to co widzę to bzdura%-)

• Odpowiedzi 3,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano (edytowane)

Warto by też było porównywać renderowanie neuronowe na przykład z PT czy RT w tej samej rozdzielczości. Czyli najlepiej wybierając DLAA. Ciekawe, która wtedy technika okaże się bardziej energożerna.

Edytowane przez tgolik
Opublikowano

Nie trzeba niczego sprawdzać PT jest bardziej dopakowane dlatego jest wyższy pobór mocy z PT.

Q2 RTX z PT od lat służy do grzania kart ;) Ale Metro Exodus Enhanced też potrafi miejscowo rekordowo grzać ze względu na dobrą optymalizacje i dobre wykorzystanie GPU.

Metro Exodus od początku mocno grzało nawet bez RT już przy Pascalach ;)

Opublikowano

@jankooo Ale mówimy o renderowaniu NR tak, jak przewidziała to Nv, czyli na pełnej klatce.

Różnica w starszej gierce jest taka że nie możesz użyć DLSS i to właśnie ta stara gierka pokazuje ci prawdziwą różnicę w poborze mocy :)

Przypominam, że natywny NR nie używa DLSS, jest nakładany na klatkę końcową w pełnej rozdzielczości docelowej.

• Like 2
Opublikowano

Kolejna teoria. Kto w dzisiejszych czasach nie gra na komputerze z dlss czy tam odpowiednikami? Chyba tylko ci, którzy grają w stare gierki a ta technologia zgodnie z tym co napisałem wcześniej jest delikatnie mówiąc "nie optymalna".

Ja inżynierem tego sprzętu nie jestem, tylko konsumentem, który widzi cyferki oraz rezultat:E 

W Cyberku mam ~10% (30W) poboru więcej, 30% klatek mniej w zamian za lepszą grafikę. Ot tyle i tylko tyle, a każdy sam oceni czy to dla niego odpowiednia cena. Ja mam 40h w tej grze i propsuje te nowe...

Chociaż jakby spojrzeć z boku, to to wszystko co mam dla zwykłego Kowalskiego to jakaś karykatura gamingu- karta graficzna z uv i oc, gra z mfg, dlss, pt na ustawieniach epic... :magik:No ale takie mamy czasy:E

Opublikowano

To nie jest żadna teoria, tylko twój brak zrozumienia tematu.

Natywny NR nie używa DLSS.

Nie ma znaczenia, czy jest on dostępny w grze.

NR jest nakładany na klatkę KOŃCOWĄ.

To, czym ty się aktualnie bawisz, to mody.

Więc jak coś twierdzisz w temacie NR, to pisz, że chodzi ci o modowaną wersję, a nie natywną.

Bo to jest spora różnica, szczególnie w wydajności.

Opublikowano

Zacytowałeś moja odpowiedź do konkretnej wypowiedzi właśnie o naszych modach i dokładnie tego się tyczyła ta dyskusja. Później komentowałeś moje screeny, które niczego nie dowodziły bo uważałeś, że cały czas był w nich jakiś błąd.

Teraz już dyskusja wchodzi na teorie i fakty o samej technologii:boink: Tu moja wiedza się kończy, bo się tym zwyczajnie nie interesowałem i może być tak jak napisałeś bo ja tylko się tym "bawię", co widać 

• Haha 1
Opublikowano

Dyskusja dotyczy twojego stwierdzenia, że NR w nowych grach potrzebuje tylko 10% więcej mocy, co jest totalną bzdurą.

Nie pisałeś nic o modach, tylko dokładnie tak napisałeś:

14 godzin temu, jankooo napisał(a):

W nowych grach NR to jakieś +10% większe zapotrzebowanie na prąd...

Przecież NR zabiera ponad połowę FPS, powiedz mi jak ci wyszło z tego tylko 10% więcej mocy z GPU  :rotfl2:

image.thumb.png.479baf55fdc7578c0222672cb7ea7330.png

Opublikowano

Ale zacytuj też kontekst tzn. do czego się odnosiłem:

"odpaliłem też Prey na chwilę, a tam 400W. Dlaczego starsze gry tak wypalają GPU? to samo było w Tomb Raider 2013 :o "

Ot tego się tyczyła moja odpowiedź. 

No i udowodniłem, że w nowszych grach tak nie ma.

Moje screeny pokazują realny, całościowy efekt, jaki widzi użytkownik końcowy po odpaleniu tego w grze. Z perspektywy teorii i kodu może masz rację, ale nie o tym tu jest rozmowa. To wszystko to system naczyń połączonych- tak wygląda teraźniejszy gaming.

16 minut temu, Kadajo napisał(a):

Przecież NR zabiera ponad połowę FPS, powiedz mi jak ci wyszło z tego tylko 10% więcej mocy z GPU  :rotfl2:

Moc, prąd i FPS to trzy odrębne rzeczy:

Moc to prąd x napięcie 

Prąd to napięcie/rezystancję 

A FPS to wirtualny twór, który można zmieniać bez ingerencji w dwa poprzednie- np włączając FG:hihot:

Ja napisałem o prądzie pobieranym przez kartę i co z tego wynika zwiększonym poborze w watach. Akurat na tych technikaliach się znam:P

Opublikowano

Dlatego że w starej grze grasz w natywnej rozdzielczości monitora , bo nie masz DLSS.

Obniżysz w starej grze rozdzielczość i będzie ta sama sytuacja co w nowej grze z DLSS

Albo wyłącz w nowej grze DLSS i uzyskasz to samo obciążenie co w starszej grze.

Różnica między starą a nową grą bez NR wynika czysto z mniejszego obciążenia GPU, czasem nawet z odblokowanym FPS-em, bo nie korzysta z pełnych możliwości GPU. Włączenie NR te dodatkowe jednostki uruchamia.

NR nawet modowany, działa na końcowej klatce. Jedyna różnica od natywnego jest taka, że możesz wybrać, czy będzie nałożony przed DLSS, czy za DLSS.

To nie jest tak, że w nowej grze NR zużywa mało energii, to GPU już więcej nie potrafi z siebie wycisnąć, nawet jeśli nie idzie jeszcze pod TDP.

Stara gra zużywa mniej energii, bo słabo obciąża GPU, a włączenie NR powoduje, że GPU ma nareszcie co robić.

W nowej grze to bez większej różnicy, bo karta i tak jest prawie cały czas mocno dociśnięta przez chociażby efekty RT lub PT.

Po prostu napisałeś bez namysłu głupotę i teraz nie chcesz się z niej wycofać, wymyślając coraz dziwniejsze teorie.

• Haha 1
Opublikowano
28 minut temu, Kadajo napisał(a):

Po prostu napisałeś bez namysłu głupotę i teraz nie chcesz się z niej wycofać, wymyślając coraz dziwniejsze teorie.

:sciana: zafiksowałeś się na teorii i jeśli to co napisałem nie jest dla ciebie zrozumiałe to już prościej tego nie ujmę jak słowami- czy to cokolwiek zmienia w kontekście tego, jak włączenie NR realnie wpływa na nasze karty podczas grania? Czy gdziekolwiek jest napisana nie prawda? Wyciąganie z kontekstu się nie liczy.

Opublikowano (edytowane)

ja tem nie wiem co Wy robicie ale gdzie nie uzyje DLSS5 z opcja Presented to dobijam do 320W. W eisku bez mam 240 a jak wlacze dlss5 z presented mam 320W i 1800rpm jak by nie patrzec to jest koerk a utyizacja leci caly czasz 100%. W control resosnat mam 230W ez i 320W z dlss5 8:E (pezy krzywej jak z e stopki i v ) lol moze jankooo zle naklada dlss5 i robi rendered lub scaluje na 75% scalerem... ja lece na natywnej i karta wyje w kadej grze w jakiej sparwdzalem i w nowych i starych :E

Edytowane przez aureumchaos
Opublikowano
48 minut temu, aureumchaos napisał(a):

moze jankooo zle naklada dlss5

Może ja gram na dlss4:stukniety: 

50 minut temu, aureumchaos napisał(a):

scaluje na 75% scalerem

Dopiero dziś zainstalowałem najnowszą wersję, która potrafi robić takie czary oraz dokładać kolejne przebiegi.

Muszę przyznać, że z przebiegiem 4x efekt jest niesamowity- taki jakbym stare fotografie oglądał:lovin:

Opublikowano
Godzinę temu, aureumchaos napisał(a):

ja tem nie wiem co Wy robicie ale gdzie nie uzyje DLSS5 z opcja Presented to dobijam do 320W. W eisku bez mam 240 a jak wlacze dlss5 z presented mam 320W i 1800rpm jak by nie patrzec to jest koerk a utyizacja leci caly czasz 100%. W control resosnat mam 230W ez i 320W z dlss5 8:E (pezy krzywej jak z e stopki i v ) lol moze jankooo zle naklada dlss5 i robi rendered lub scaluje na 75% scalerem... ja lece na natywnej i karta wyje w kadej grze w jakiej sparwdzalem i w nowych i starych :E

Dziwne byłoby, gdybyś nie dobijał maximum karty. DLSS5 chciałoby wygenerować Ci 100 klatek, ale energii karcie starcza na 50. Chcesz mieć mniejszy pobór mocy, ustaw max fps na 30 klatek.

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, tgolik napisał(a):

Dziwne byłoby, gdybyś nie dobijał maximum karty. DLSS5 chciałoby wygenerować Ci 100 klatek, ale energii karcie starcza na 50. Chcesz mieć mniejszy pobór mocy, ustaw max fps na 30 klatek.

UV i powinno być OK.

Opublikowano

UV daje spory zysk na Wat, a nawet można delikatne OC zrobić. Właściwie, UV jest podstawą dla 5090. 

Nawet 5060ti jest zadowolony, bo pobór mocy  w czasie gier jest dobre 20-25% niższy od stock. No i ciszej/chłodniej.

No ale jak kto lubi.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, leven napisał(a):

UV daje spory zysk na Wat, a nawet można delikatne OC zrobić. Właściwie, UV jest podstawą dla 5090. 

Nawet 5060ti jest zadowolony, bo pobór mocy  w czasie gier jest dobre 20-25% niższy od stock. No i ciszej/chłodniej.

No ale jak kto lubi.

Większość gier w 4k@ile się da fps + PT/RT nie lubi UV i karta się zawiesza. Musiałem jakiś czas temu rezygnować z UV po kilku latach używania. 

Edytowane przez tgolik
Opublikowano

Dla mnie jednak UV to gra nie warta świeczki, przynajmniej na moim egz. karty. Odkąd wróciłem do ustawień fabrycznych system mam dużo stabilniejszy. A komp i tak stoi w serwerowni (obok skrzynki z ziemniakami) więc wentylatory mogą sobie wyć.

Opublikowano (edytowane)

Zużycie energii w Wiedźminie 3- ustawienia najwyższe bez HW DLSSQ

bez dlss5

w3rbez.thumb.png.a9d6e001ebae0d56c9da46eaf1481365.png

dlss5 on

w3rdlss5.thumb.png.f468ba089915cfd966379a5ce7d65825.png

dlss5 on x4%-)

w3rdlss54passy.thumb.png.3e82d0c5c017bd9c8473cbb32ae7b00c.png

4xNR Passes w cyberpunku- tylko jako zajawka ale wygląda to ciekawie

Spoiler

cyberpunk4x.thumb.png.440f80961ca73b2d11a27ab8bf0ad048.png

cyberpunk4x_2.thumb.png.3a5ca90197d6ce248a41ac628d02fbf3.png

cyberpunk4x_3.thumb.png.014ef97d8ca23c4ae032ac68d5f96b6e.png

@aureumchaos u mnie dopiero większa ilość przebiegów dociska kartę, że jest blisko PL więc może być tak, że seria 50xx nieco inaczej działa

Edytowane przez jankooo
Opublikowano
10 minut temu, jankooo napisał(a):

Zużycie energii w Wiedźminie 3- ustawienia najwyższe bez HW DLSSQ

bez dlss5

w3rbez.thumb.png.a9d6e001ebae0d56c9da46eaf1481365.png

dlss5 on

w3rdlss5.thumb.png.f468ba089915cfd966379a5ce7d65825.png

dlss5 on x4%-)

w3rdlss54passy.thumb.png.3e82d0c5c017bd9c8473cbb32ae7b00c.png

4xNR Passes w cyberpunku- tylko jako zajawka ale wygląda to ciekawie

Pokaż ukrytą zawartość

cyberpunk4x.thumb.png.440f80961ca73b2d11a27ab8bf0ad048.png

cyberpunk4x_2.thumb.png.3a5ca90197d6ce248a41ac628d02fbf3.png

cyberpunk4x_3.thumb.png.014ef97d8ca23c4ae032ac68d5f96b6e.png

@aureumchaos u mnie dopiero większa ilość przebiegów dociska kartę, że jest blisko PL więc może być tak, że seria 50xx nieco inaczej działa

Fotka:

nr.1:  Geralt trzeźwy.
nr.2: lekko półśrednio  nakopcony.

nr.3: Ja już nie palę.

• Haha 1