Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trochę nie ogarniam z tym dlss 4.5

Cytat

Nvidia's latest DLSS programming guide for game developers suggests that the older DLSS 4.0 presets J and K should be the default model for DLAA, Quality, and Balanced modes, while DLSS 4.5 preset M is the default for Performance mode. According to Tom's Hardware's conversations with Nvidia on the ground at CES, the L preset is best used with the Ultra Performance mode.

https://www.tomshardware.com/pc-components/gpus/community-tests-confirm-dlss-4-5-yields-20-percent-performance-loss-on-older-rtx-30-and-20-series-gpus-compared-to-dlss-4-0-nvidia-warnings-ring-true-following-rollout

W cyberpunku nawet aż 24% straty wydajności na 3080ti. Wzrost jakości obrazu na pewno nie nadrobi zejście dlss jedno oczko niżej aby wyrównać wydajność :heu:

Dla mnie trochę to brzmi jak postarzanie produktu. Jasne, że w sterach będzie można wymusić poprzednie modele, ale ile osób będzie wiedzieć o tym? Będzie się chciało grzebać w sterach?

A jakby nie patrzeć, dlss jest skierowany głównie dla starszych graf :heu:

Opublikowano (edytowane)

Sprawdzony kanał, jakby ktoś chciał takie porównanie wydajności na dlss 4.5.
Dalej brakuje mi porównania rtx3070-rtx4060ti-rtx5060 w transformer 2 dla rozrywki. :E 
Edit. Rtx3070 traci ~16% na DLSS4.5 M Performance względem DLSS4 K, przynajmniej w TLOU2.
RTX5060ti to <2%, a jeśli jest podobnie z rtx5060 to może skuszę się, jeśli dodadzą grę i cenę ~1200 zł, na co nie ma szans. :boink:

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
14 minut temu, MaxaM napisał(a):

Do wszystkich.

14 minut temu, MaxaM napisał(a):

Dla mnie trochę to brzmi jak postarzanie produktu.

Jakby nie dali wsparcia dla modeli starszych od RTX 40, to byś pisał, że "ubijajo starsze generacje!" :lol2:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, MaxaM napisał(a):

Trochę nie ogarniam z tym dlss 4.5

https://www.tomshardware.com/pc-components/gpus/community-tests-confirm-dlss-4-5-yields-20-percent-performance-loss-on-older-rtx-30-and-20-series-gpus-compared-to-dlss-4-0-nvidia-warnings-ring-true-following-rollout

W cyberpunku nawet aż 24% straty wydajności na 3080ti. Wzrost jakości obrazu na pewno nie nadrobi zejście dlss jedno oczko niżej aby wyrównać wydajność :heu:

Dla mnie trochę to brzmi jak postarzanie produktu. Jasne, że w sterach będzie można wymusić poprzednie modele, ale ile osób będzie wiedzieć o tym? Będzie się chciało grzebać w sterach?

To nie jest postarzanie produktu, tylko: W Ampere oraz Turing, przyrost wydajności będzie znacznie mniejszy ze względu na brak obsługi FP8

Ada i Blackwel już to mają, z tego na nich są mniejsze straty :gordon:

Edytowane przez leven
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, tomcug napisał(a):

Do wszystkich.

Tyle że na nowych grafach dlss jest raczej opcją - kto co woli. 

Na starych z reguły jest to przymus aby dało się komfortowo pograć ;) 

9 minut temu, tomcug napisał(a):

Jakby nie dali wsparcia dla modeli starszych od RTX 40, to byś pisał, że "ubijajo starsze generacje!" :lol2:

Lepiej nie dać niż ubijać wydajność w zamian za zmiany, które z lupą szukać ;) 

4 minuty temu, leven napisał(a):

przyrost wydajności będzie znacznie mniejszy

Chyba spadek wydajności :D

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
5 minut temu, MaxaM napisał(a):

Tyle że na nowych grafach dlss jest raczej opcją - kto co woli.

Nowe gry mają takie wymagania, że i na wydajnych GPU trzeba odpalać DLSS.

5 minut temu, MaxaM napisał(a):

Wtedy byś tego nie wiedział, że ubijają wydajność, więc byś krzyczał, że NVIDIA ubija stare GPU sztucznymi blokadami %-)

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, leven napisał(a):

Brak FP8 powoduje duże spadki w przypadku RTX2xxx/3xxx przy DLSS 4.5 :uklony:

Nie no spoko. Imho podobna sytuacja co z RT i serią 2000. 

Trochę ludzie narzekali, że nie dali RT dla serii 1000. 

Później znalazł się hak aby odpalić RT na poprzednich grafach i się okazało, że jednak wydajność jest faktycznie nie po drodze za sprawą brakującego hardwaru :E

5 minut temu, tomcug napisał(a):

Nowe gry mają takie wymagania, że i na wydajnych GPU trzeba odpalać DLSS.

Patrząc nawet po tym forum, nie każdy używa dlssa mając mocną grafę ;)

Ale na pewno każdy przy starszej słabszej grafie ;)

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, MaxaM napisał(a):

Patrząc nawet po tym forum, nie każdy używa dlssa mając mocną grafę ;)

Ale na pewno każdy przy starszej słabszej grafie ;)

No tak, ale samo DLSS nie daje "tylko" wydajności, ale też jakości ;)

Edytowane przez leven
Opublikowano

W Death Stranding stary DLSS miał pewne wady, ale już tak dawno w to nie grałem, że nie wiem, jak się nowsze spisują. W każdym razie, jak wyżej, z tą jakością lepszą od natywnej to w przypadkach, gdzie TAA jest skopane.

Opublikowano

Nvidia sama poruszyła już temat 

DLSS 4.5 ---> dedykowany dla trybów P oraz UP. Korzysta z Transofmer2.  series40&50 obliczenia wykonują na FP8, series20&30 obliczenia wykonują na FP16 (a więc wolniej)  --> Profile M i L
DLSS 4.0 ---> dedykowany dla trybów DLAA/Q oraz B. Korzysta z Transormer1 . series40&50 obliczenia wykonują na FP8, series20&30 obliczenia wykonują na FP16 (a więc wolniej) --> Profile J i K

Oczywiście ręcznie można wymusić podmianę profili  dla DLAA/Q/B 

Opublikowano
40 minut temu, tomcug napisał(a):

Zależy gdzie, jak gra ma gównianą implementację TAA, to owszem. Ale jak ma dobrą (np. Cyberpunk 2077), to nawet "stary" Transformer nie dorównywał natywce ;) Jak nowy w CP2077, jeszcze nie sprawdzałem.

Nic się nie zmieniło poza ogarnięciem shimmeringu i ghostingu w niektórych miejscach. 

Poza tym większość porównań jest i tak bez PT, a PT generuje dodatkowy aliasing tutaj żadne TAA czy DLAA nie pomoże ;) 

Może kolejna generacja wniesie coś sensownego w kwestii aliasingu.

• Upvote 1
Opublikowano
58 minut temu, MaxaM napisał(a):

Całkowicie sie z tym nie zgadzam, że lepiej nie dać w tym wypadku.  Nie zabrali przecież DLSS 4 wiec jest wybór. Możesz korzystać z DLSS 4 lub z DLSS 4.5. Co innego by bylo gdyby zastąpili DLSS 4 wersja 4.5. Każdy moze wybrać to co mu podpowiada.

A co do poradnika od Nvidii których presetow używać i braku różnic o których wspominał wcześniej @HappyLittleGamer. Są sytuacje w ktorych roznica miedzy DLSS 4 i 4.5 jest bardzo wyraźna. Wszystko zalezy od gry i wyświetlane sceny. Na swoim przykładzie moge powiedzieć to co zauważyłem np. w AC Evo - przy kamerze z wnętrza zegary samochodów przy DLSS 4 (nawet przy korzystaniu z DLAA) byly bardzo niewyraźne i brakowało im ostrości. Gdy wrzuciłem DLSS 4.5 różnica jest porażająca, bo wszystko stało sie bardzo czytelne i nie ma juz rozmazywania. Co ciekawe nawet przy DLAA i DLSS Quality na presecie M jest wyraźnie lepiej niż na presecie K z nowymi bibliotekami DLSS. Oczywiście kosztem wydajności, bo jak sprawdzałem na DLAA to na RTX4080 Super miałem spadek o ok 10% w porównaniu do DLSS 4

3 minuty temu, tomcug napisał(a):

PT/RT i tak jest już prawie martwe w grach, więc problem sam się rozwiązuje %-)

RT jest martwe? Przecież teraz pakują RT do prawie każdej dużej gry. PT jest jeszcze bardzo wymagające wiec tu sie nie dziwię że na razie jest tylko kilka tytułów, ale z biegiem czasu tez pewnie pojawi sie więcej. Ale RT powoli bedzie stawać sie standardem

Opublikowano
22 minuty temu, RTX4090 napisał(a):

Nvidia sama poruszyła już temat 

DLSS 4.5 ---> dedykowany dla trybów P oraz UP. Korzysta z Transofmer2.  series40&50 obliczenia wykonują na FP8, series20&30 obliczenia wykonują na FP16 (a więc wolniej)  --> Profile M i L
DLSS 4.0 ---> dedykowany dla trybów DLAA/Q oraz B. Korzysta z Transormer1 . series40&50 obliczenia wykonują na FP8, series20&30 obliczenia wykonują na FP16 (a więc wolniej) --> Profile J i K

Oczywiście ręcznie można wymusić podmianę profili  dla DLAA/Q/B 

W sumie to nawet mówią o tym w prezentacji ze te poprawki celują w P i UP :D

Ale PCMR nie byłby sobą gdyby nie próbowało tego użyć w wyższych presetach, a efekt jest bardzo smaczny :D

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, JohnyWol napisał(a):

RT jest martwe? Przecież teraz pakują RT do prawie każdej dużej gry.

Teraz, to prawie każda duża gra jest na UE5, gdzie "RT" masz programowego Lumena i pozdro, na tym koniec xD A nawet, jak gdzieś dadzą sprzętowego Lumena, to jest dramat. W Cronosie, jak włączyłem to badziewie, to pobór prądu karty spał z 300-320 watów na 180-190 watów :lol2:

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, tomcug napisał(a):

Zależy gdzie, jak gra ma gównianą implementację TAA, to owszem. Ale jak ma dobrą (np. Cyberpunk 2077), to nawet "stary" Transformer nie dorównywał natywce ;) Jak nowy w CP2077, jeszcze nie sprawdzałem.

Przeciez nawet transformer v1 wyglada lepiej niz to cale TAA w cyberku :D  Nie wiem co oznacza wdg ciebie dobra impelemntacja bo pod katem obrazu to mydlo i powidlo to TAA w cyberku ;) 

2 godziny temu, MaxaM napisał(a):

W cyberpunku nawet aż 24% straty wydajności na 3080ti.

Ale to normalne jak Amprere nie ma natywnie wsparcia fp8 ;) Zreszta tam mozesz sobie odpalic stary DLSS CNN ;) 

Chyba nie myslisz, ze bardziej wymagajace modele bez braku mocy beda tak samo dzialac na kartach z wiesza moca AI ;) 

• Upvote 1