Skocz do zawartości

Raytracing w grach - Przyszłość rozwoju gier czy tylko kolejna ciekawostka?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najprawdopodobniej dlatego w takim CP2077 możesz wybrać, z którego modelu będziesz chciał korzystać ;)

Zapewne wszędzie będzie to do wyboru, jeśli wydajność wyraźnie będzie spadać.

No i nagle MFG ma więcej sensu niż by się mogło wydawać :E

A może nie będzie tak źle ;)

https://wccftech.com/nvidia-dlss-frame-generation-rtx-40-gpus-new-ai-model-faster-lower-vram-requirement/

Opublikowano
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

No i nagle MFG ma więcej sensu niż by się mogło wydawać :E

Zaczyna się to samo co przy 4000, na początku "hahaha ale gunwo, nie kupuję", a potem "hmmm no jakby pomyśleć to ma sens" xD 

• Like 1
  • Haha 4
Opublikowano
W dniu 13.01.2025 o 19:22, IceMan napisał(a):

Ja myślę że nie bez powodu w tytule Cyberpunk jest rok 2077 ...

W tym roku gra osiągnie pełną płynność ;)

A w czasach W40K jaka będzie płynność, albo Diuny w roku 32025. :E

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 14.01.2025 o 19:29, Stjepan napisał(a):

A w czasach W40K jaka będzie płynność, albo Diuny w roku 32025

Jak się nawciągasz przyprawy to pewnie będzie 500 FPS w 32K :E 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Największym problemem RT w grach jest odszumianie. Po prostu nie da się wygenerować sensownie wyglądającej grafiki, nawet z jednym odbiciem promieni, w real time, bez agresywnego odszumiania, bo próbkowanie jest tak mało precyzyjne, że głowa mała (plus oczywiście degradacja rozdzielczości, bo wydajność). To co pokazało AMD, przypominam, że w oficjalnym demie, to jest jakaś tragedio-komedia, bo w grach to będzie po prostu wyglądało tylko gorzej...

Gdybym miał do wyboru, w jakiejś hipotetycznej grze, granie z RT w takiej jakości, z falującymi samplami, masakrycznym blurem przy szybszym ruchu, to po prostu bym to wyłączył (o ile oczywiście byłaby taka możliwość, co w czasach współczesnych nie jest już taką oczywistą sprawą).

A chciałbym, żeby było inaczej, bo dominacja Nvidii już trochę wkurza...

Edytowane przez Ryszawy
Opublikowano

Nvidia daje 500 klatek bo po prostu może tak samo jak może dać 1000 lub 2000 w 8K, RT. PT itd. ale nie da bo cały czas musi zarabiać.

Kiedyś też się jarałem tymi wszystkimi podzespołami, teraz wiem, że to wszystko jest jedną wielka iluzją, tylko zastanawia mnie od kiedy wymagania gier tak naprawdę nie istnieją czy od zawsze czy też od pewnego czasu np. 5, 10 lub 15 lat.

Opublikowano

Tylko po co w grze single 125x4 = 500 FPS? Ja wiem że mamy monitory 480Hz, ale tyle to głównie do esportu, a tam nie będziesz używał MFG :E 

Nie widzę po prostu zastosowania zbytnio, a dodatkowo póki co MFG tworzy artefakty widoczne gołym okiem :/ Jak dopracują tak jak DLSS4 to zwrócę honor.

• Upvote 1
Opublikowano

Lepiej miec wiecej jak mniej. Dla mnie wysoki fps sie liczy w kazdej grze i gdybym mogl miec w cyberku 500fps to czemu nie ;) A co do jakosci MFG to tez z czaasem ulegnie poprawie tak jak na poczatku FG nie dzialal najlepiej tak po dwoch latach jest znaczna poprawa i w takim Horizonie z powodzeniem uzywalem majac baze 100fps. Dla mnie cale to generowanie klatek ma sens tylko wtedy jak bazowy fps jest wysoki gdzie marketing nvidia opieral sie w druga strone, zeby z gowna ukrecic bata :D 

• Haha 1
Opublikowano

Serio? Do czego następnego fejkowego się przyzwyczaicie i będziecie przyklaskiwać? Fejkowa rozdzielczość? Ok. Fejkowe klatki? Ok. Co dalej? Wolę chyba nie wiedzieć.

Podobnie w samochodach. Fejkowy dźwięk silnika z głośników, fejkowe tłumiki robiące za ozdobę zderzaka. Widzę, że ludzie uwielbiają być oszukiwani.

• Like 2
  • Haha 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Buspasy i parkowanie to jedne z najważniejszych zachęt poza kasą (dopłaty), w dużym mieście jest to mega wygodne   W tej ustawie jest coś jeszcze? Parkowanie też przedłużone?
    • Zależy gdzie jesteś, ale gra nawet dialogiem postaci sugeruje by omijać pewnych przeciwników w danym momencie. Jest też "kilku" opcjonalnych.   Jeśli wyjdziesz z pewniej wioski to możesz znaleźć "arenę" na mapie świata i tam dobrze ćwiczy się parowanie. Ewentualnie pozostaje znalezienie przeciwnika blisko flagi i potrenowanie tam. Ogólnie system walki podchodzi pod przyjemny klikacz parowania / unikania i zabawę statystykami oraz kombinacjami umiejętności.   A mapy specjalnie nie ma, ani checklisty. Poboczne aktywności są rzeczywiście niepotrzebne do ukończenia, ale jeśli podobają się to może to wzmocnić rozterkę na koniec. Wystarcz główny wątek i na co masz ochotę
    • Remaster był tworzony stricte pod PC tylko później dostosowany do konsoli. Teraz konsole architekturowo są praktycznie jak PC. Remaster nie jest zrobiony na całkowicie nowej wersji CE tylko to jest kombinowany ulep. Przeniesienie od podstaw na nowy silnik łącznie z wykorzystaniem potencjału obecnych byłoby zbyt czasochłonne i nieopłacalne o czym pisał sam Crytec. Oni i tak z rok czasu go łatali by poprawić wydajność od strony CPU. Pewne rzeczy są poprawione w remasterze, a niektóre skrojone. Ale wydajność od strony CPU jest lepsza niż oryginał, ale nie za sprawą skrojenie fizyki. Wrzucę film porównawczy. Mnie chodzi o efekty związane z grafiką, które zostały wyciete lub wyglądają gorzej. To co wygląda gorzej to bardziej zła decyzja developera niż optymalizacja. PS. Tylko na silnikach, które stworzone stricte pod konsole gry tworzone z myślą o konsolach i dopiero później powstaje port na PC. A CE ani UE takimi silnikami nie są.
    • Ja korzystałem i korzystam z najmu, a rok temu szukałem auta dla rodzinki 2+2 do 30 tys. Oglądałem, kupiłem i stety lub nie wiek i przebieg swoje robią w nastoletnim aucie. Przez 15tys km użytkowania wymieniłem sprzęgło, rozrząd, inne takie co przy dzisiejszych cenach sporo podniosło cenę zakupu. Koszty miesięczne, serwis, utrata wartości po 2-3 latach i nie odzyskanie wsadzonego kapitału - decyzja - biorę nowe. Rata miesięczna jest na tyle niska, że budżet domowy nie cierpi a bogaty wcale nie jestem (ale umiem liczyć). Leje paliwo i płyn do spryskiwaczy tylko, awarie i stłuczki mi nie straszne bo laweta przywiezie zastępcze w razie W.   Przy zdaniu auta jest coś takiego jak zużycie normatywne i za te uszkodzenia się nie płaci. Jest to odgórnie opisane i określone co się mieści w normie a co nie. Po to jest pełna obsługa serwisowa w racie oraz AC bez udziału własnego w szkodzie aby każdą duperelę zglaszać. Odprysk, ryska - do serwisu. Jak zdawaliśmy auta z najmu to dopłaty było kilkaset zł za ewidentne uszkodzenia od transportu gabarytu. A w swoim rozwaliłem pół boku, wymieniano drzwi - brak doplat a i zniżki zostają bo ubezpieczenie nie na mnie.   Mam JDG, od raty odliczam podatki i finalnie wychodzi bardzo dobra kwota. 0% wpłaty własnej, max wykup z czego po zdaniu biorę nowe z założenia albo będę szukał znów czego ~30tys. Komfort i spokój psychiczny oraz bezpieczeństwo  jazdy nowym, dużym suvem palącym 5-6l/100 w porównaniu do nastoletniego zużytego autka - bezcenny i warty tych pieniędzy.        
    • A czy karty od PNY nie maja problemow z kultura pracy? Jesli sie myle to mnie poprawcie.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...