Skocz do zawartości

Film - co warto obejrzeć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, to takie naturalne zamiłowanie do oglądania katastrof na wielką skalę, podobnie mam do filmów z zombiakami. :E Tam jednak w bardziej skondensowanej formie, bo choćby rozwleczonego Walking Dead nie byłem w stanie dźwignąć.

Opublikowano

Jestem po pierwszym i w trakcie drugiego Bourne-a. Nie wiem, dlaczego spodziewałem czegoś bardziej poważnego, a tu co chwilę głupotki. Piszę jednak tutaj, bo swoje momenty mają. Drugą część lepiej mi się ogląda. 

Opublikowano (edytowane)

Miałem kolejny raz obejrzeć wszystkie i utknąłem na 2 cz. jak dziewczyna ginie i Bourne jedzie na lotnisko :) Generalnie jakoś mam odwrót od filmów akcji i sensacji. Ale moim zdaniem Mat Damon to najlepszy "bond" choć Craig też mi się podobał w Bondzie... No dobra żartuję - Tom Cruise w MII wiadomo też poziom. Wszystko po za tym z "bondów" to nie dla mnie :) 

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Good Boy (2025) 6,5/10

Specyficzny film. Historia z perspektywy psa o umierającym opiekunie, polana horrorowym sosem. Film jest dość krótki (ok. 70 min), choć dla sporej części widzów może być nudny. Ja obejrzałem głównie dla genialnego psa (retriever z nowej szkocji). Pierw myślałem, że ten pies to AI, a to prawdziwy należący do reżysera.

Opublikowano (edytowane)

Po 3 tygodniach od odświeżenia The Shining (1980) wczoraj odświeżyłem Misery (1990).. jak to się dobrze oglądało *.* gra aktorska stoi na bardzo wysokim poziomie, bodajże życiowa rola Kathy Bates, do tego dochodzi mój ulubiony zimowy klimat, na pewno w przyszłości po raz kolejny do niego wrócę :thumbup: Jakie filmy ze świata Kinga warto jeszcze obejrzeć?

Dr Sleep (2019)

Cell (2016)

1922 (2017)

The Dark Tower (2017)

The Mist (2007) i (2017)

1408 (2007)

Secret Window (2004)

The Green Mile (1999)

The Shawshank Redemption (1994)

Te oglądałem jak coś ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Te oglądałem jak coś

a "To" nie oglądałeś w kilu wersjach + ostatnio serial ? nie wierzę

stara "Carrie " z 76..

podpalaczka z 84 

uciekiniera z Arniem niet ?

Wielki marsz ostatnio...

stań przy mnie z 86 , jeden z moich ulubionych, świetny..

smętarz dla zwierzaków

taki stary miniserial " burza stulecia "   

duuuuużo tego  ;)

Opublikowano

@miro smętarz dla zwierzaków oglądałem ten https://www.filmweb.pl/film/Smętarz+dla+zwierzaków-2019-186910 a podpalaczkę tą https://www.filmweb.pl/film/Podpalaczka-2022-875471 smętarz jeszcze w miarę ale podpalaczka totalne dno :/  dlatego wolałem dopytać właśnie między innymi czy te stare są czegoś warte w porównaniu do odświeżonych ;) Następny mam na celowniku Dolores 1995 https://www.filmweb.pl/film/Dolores-1995-5127 głównie z tego powodu jak Bates mistrzowsko zagrała w Misery.

Opublikowano (edytowane)

@Send1N

starą podpalaczkę oglądałem z 25lat temu, wtedy mi się bardzo podobała, tak samo śmętarz i zostań przy mnie

generalnie wszystkie te nowe wersje to spirxxxne

widzę że administracja wyłączyła reakcje tutaj, hmm..

w technicznych klikają sobie na prawo i lewo za dziwne teksty, albo chat gpt daje wg niewiadomego schematu za nic, bo w 9/10 przypadków nie za pomoc, a tu ktoś mi poleci, coś napisze i nie mogę mu serduszka kliknąć...

Edytowane przez miro
Opublikowano (edytowane)

Dzięki ;) 

Może dlatego żeby ludzie nie nabijali reputacji poza tematami do których główne służy to forum ale to z kolei wiążę się z tym że teraz będzie się nabijało posty pisząc chociażby  jedno słowo - Dzięki :E :hihot:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
4 minuty temu, Send1N napisał(a):

Może dlatego żeby ludzie nie nabijali reputacji poza tematami do których główne służy to forum

jasne, tylko jak w temacie technicznym  jeden z drugim napisze coś głupiego na trzeciego to dostaje milion smieszków... ;)

a najlepiej chat gpt, ktoś zakłada temat i się o coś pyta a ten mu daje like

ktoś inny pisze rozwiązanie problemu , a chat nic

to jest właśnie całe ai, uj wie jakimi algorytmami się kieruje...  trzeba uważać co się na niego pisze, bo kiedyś to pozbiera i nas zje  ;)

Opublikowano
Godzinę temu, miro napisał(a):

, a tu ktoś mi poleci, coś napisze i nie mogę mu serduszka kliknąć...

No to jest problematyczne z jednej strony, zrozumiałe z drugiej. Podejrzewam, że to pokłosie tematów politycznych i sieczki, która od początku ma tam miejsce. ;) Mimo wszystko to były tylko reakcje, które ostatecznie znaczyły tyle co nic. Czy masz ich dużo czy mało, co to ma za znaczenie? A przynajmniej pomagały śledzić wątki, gdzie się je dostawało, co mi ułatwiało nawigację.

Opublikowano
41 minut temu, Vulc napisał(a):

No to jest problematyczne z jednej strony, zrozumiałe z drugiej. Podejrzewam, że to pokłosie tematów politycznych i sieczki, która od początku ma tam miejsce. ;) Mimo wszystko to były tylko reakcje, które ostatecznie znaczyły tyle co nic. Czy masz ich dużo czy mało, co to ma za znaczenie? A przynajmniej pomagały śledzić wątki, gdzie się je dostawało, co mi ułatwiało nawigację.

Uważam że przywrócenie "reakcji" tutaj  jest wskazane ;) bo to jednak poważny dział :E nie to co np polityczny czy "humor" gdzie 80% postów to jakieś głupie bezwartościowe memy.

Opublikowano (edytowane)

The Sinners. Chwilę się zastanawiałem gdzie wrzucić ten film. Niech będzie tutaj, bo ostatecznie jest do obejrzenia, ale... no właśnie. 16 nominacji dla niego to farsa. Nie mam na to lepszego określenia. Abstrahując nawet od faktu ile te nagrody są warte, ten film ogląda się spoko i zapomina o nim zaraz po obejrzeniu. Takich filmów są dziesiątki. Setki. Z jednym wyjątkiem, muzyka oryginalna. Jeśli tutaj nie zgarnie nagrody, będzie to rozbój w biały dzień. Może jeszcze zdjęcia i montaż.

Większość nominacji tłumaczyć może tylko fakt, że to nie jest mocny rok, konkurencja niezbyt wymagająca. Z pewnością te aktorskie są niepoważne. Reżyseria, scenariusz? Nie, nie widzę tutaj żadnego uzasadnienia. Nie wspominając o najlepszym filmie.

Jak wspominałem, to nie jest zły film. Ma fantastyczne sceny "śpiewane" (a, o ironio, ja takich z reguły nie lubię), ma nieco oklepany, ale całkiem zjadliwy vibe rzeźni w starym stylu. Razem z typowymi dla tego gatunku głupotami. Ok, to może się podobać, ale równocześnie nie jest to nic czego człowiek nie widział wcześniej. Całość ogląda się bez specjalnych emocji, bo wiadomo z góry do czego wszystko zmierza. Te ostatnie produkuje tutaj głównie pierwszorzędna muzyka. 

Zobaczymy ile faktycznie nagród zgarnie, bo nominacja to jeszcze nie wygrana. Dla mnie wszystko powyżej pięciu, co i tak byłoby świetnym wynikiem dla takiego filmu, to nieporozumienie. Nosferatu miał tylko nominacje, a IMO oferował na wielu płaszczyznach znacznie wyższy poziom (pomijając gatunkowe różnice). Nawet jeden z konkurentów, Frankenstein, który mnie nie zachwycił, z pewnością od The Sinners nie odbiega. 

1 minutę temu, Send1N napisał(a):

Uważam że przywrócenie "reakcji" tutaj  jest wskazane ;) bo to jednak poważny dział :E nie to co np polityczny czy "humor" gdzie 80% postów to jakieś głupie bezwartościowe memy.

Masz ode mnie reakcję w postaci zielonej strzałki w górę! (Zapisuję w notatniku).

Edytowane przez Vulc
Opublikowano
8 minut temu, Vulc napisał(a):

Masz ode mnie reakcję w postaci zielonej strzałki w górę!

a ode mnie macie obaj po serduszku :)

24 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Świetne, obowiązkowa pozycja. Mocno łapie za serce.

dzięki, przyznam szczerze że mi umknął, obadam

Opublikowano
9 minut temu, Send1N napisał(a):

Przeczytałem to i chciałem dać okejkę xddd