Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Vulc napisał(a):

Podobało? Nie, po prostu nie ma takiej kiszki jak w pierwszym odcinku i właśnie scen, które wydawały mi się absurdalne. Oglądam raczej z ciekawości, aby dowiedzieć do czego twórcy zmierzają. Lubię uniwersum Obcego i nie mam nic przeciwko skokom w bok. Tutaj definitywnie za daleko serial odjechał od głównego nurtu, ale choćby wątek korporacyjny ma jakiś potencjał. Olyphant też daje radę.

Równocześnie powód takich reakcji jest dla mnie w pełni zrozumiały, o czym już wspominałem.

Spoko. Byłem ciekaw, co tu się mogło podobać. W sumie ciekawa była sekcja tego pajączka i ekstracja "kijanki", ale to bardziej aspekt wizualny. Pisałem wcześniej, że Obcy za silny. A tu cyk, baby-Wendy mu nożem głowę upi-ła. :)

Opublikowano (edytowane)

Możliwości hybryd są na razie mętnie przedstawione, ale może to i lepiej? Nie pokazanie sceny z head-off, to raczej celowa zagrywka, aby wzmocnić siłę przekazu. Scena walki była dodatkowo problematyczna do realizacji, jeśli nie miałoby to wyglądać sztucznie.

Edytowane przez Vulc
Opublikowano (edytowane)

Wrócilem z urlopu i wziałem sie za Aliena Earth z kronikarskiego obowiązku jako fan uniwersum, zacząłem oglądac z nastawieniem:

okeeej to nie bedzie zapewne typowy ALIEN ale nie ma co marudzić , jakies nowe koncepcje w uniwersum też mozna obejrzeć (nie musi to byc horror a bohaterami nie muszą byc ciągle dorosli), nie ma co sie nastawiać negatywnie.

ale nawet z takim nastawieniem ten serial jest ciężki do oglądania dla osoby która odrobine myśli, pare przykładów:

przykład 1

Spoiler

to co mnie bardzo kłuło w oczy czyli omówiony w dyskusji PLOT ARMOR... za kazdym razem gdy obcy walczy z postaciami pobocznymi to wpada jak dzik w trufle:

- grupa bawiących się ludzi poprzebierana w stroje z epoki (nie ma problemu , wpada i wszyscy giną w oka mgnieniu)

- grupa żołnierzy , w momencie gdy obcy uwalnia się z worka (nie ma problemu wpada i wszyscy giną w oka mgnieniu)

ale za kazdym razem gdy ma zaatakować jakąś istotną dla fabuły postać to wygląda to zupełnie inaczej: obcy albo sie wycofuje (moment z kontenerem) , albo podchodzi i bardzo pomału szczerzy swoje kły (by oczywiscie w ostatniej chwili coś mogło uratować biednego nieszczesnika , np doktorka) ten schemat widzimy wielokrotnie

i to jest strasznie słabe,  po pewnym czasie czujemy że pewne postacie są znacznie bezpieczniejsze niż inne, to sie po prostu czuje i uwazam to za wielką wadę (tej wady nie miał np serial Gra o Tron)

przykład 2

Spoiler

Ktoś słusznie zauwazył kolejną głupotę serialu mianowicie:

"99 % dzieci po spotkaniu z 5 metrowym potworem umarłoby z przerażenia. Tutaj te dzieci niby wystraszone ,ale w sumie chill - nic niezwykłego się nie stało. Poziom absurdu jest gargantuiczny, absurdalne zachowanie bohatera - ok, przecież to dziecko, jedziemy dalej wszystko się zgadza.Jak nisko upadło kino blockbusterowe ,że na takich kanałach twórca zadowala się taką padliną (no niby obrzydliwe, ale w sumie to się najesz więc gra gitara)" (koniec cytatu)

i ja sie zgadzam z powyższym. Oczywiscie zaraz pojawili sie "eksperci" którzy napisali:

"To są umysły dzieci w ciałach niezdolnych do emocji podobnych do ludzkich. Ciała syntetyków mogą jedynie symulować emocje. Dlatego tutaj następuje taka dychotomia. Z jednej strony umysł czuje, że powinien się bać, z drugiej ciało się nie boi." (koniec cytatu)

Taaak? to dlaczego np w scenie w której dwoje dzieci chowają sie za plecami Kirsha w scenie spotkania z cybrogiem (Morrow),

wiec co? widok obcego nie wywołuje na nich zadnego wrazenia (kaszka z mleczkiem mozna by rzec, mogą z nim walczyć nawet w walce wręcz) a rozmowa z cyborgiem wywołuje w nich przerażenie "w ciałach niezdolnych do emocji"?

widac wyraznie ze serial jest nieprzemyslany i scenariusz to totalny bałagan.

przykład 3

Spoiler

stoi sobie jajko która zawiera grozny organizm i grupa ochotników rozcina go za pomocą piły tarczowej bez zadnego zabezpieczenia z wyjątkiem smiesznych googli (nawet ochrony twarzy nie było) , ja rozumiem gdyby akcja serialu działa sie w średniowieczu ale mamy rok 2100-któryś tam. jajo powinno być odseparowane od otoczenia i wszelkie operacje powinny wykonywać na nim robotyczne ramiona (nawet uwzlędniając retrofuturyzm to jest spokojnie do zrobienia). I nie kupuje tłumaczenia "że oni nie muszą sie chronić bo nie są ludźmi". To jest po prostu durne.

Przykład 4

Spoiler

dlaczego w serialu nikt do tej pory nie poruszył kwestii tego że te chore dzieci tak naprawde umierają a nie są przenoszone do nowych ciał, kopiowana jest świadomosc ale nie jest to nowe życie tylko skopiowany umysł.

Ciągle podkreśla sie w serialu ze te nowe dzieci są bardzo inteligentne i mają nowoczesne mózgi i dużo danych w nich a zadne z tych dzieci łącznie z główną bohaterką ani przez chwile nie zastanowiły sie nad tym że one nie są tymi samymi osobami tylko są skopiowanymi umysłami, a tamte osoby (tamte chore dzieci) zostały po prostu oszukane i umarły. Kompletnie tego nie rozumiem.

Nawet główna bohaterka oraz jej brat nie rozmawiają o tym, brat zadaje jej kilka prostych pytań w momencie spotkania "na nowo" a potem zakłada że "okej  to naprawde moja siostra" i cyk wszystko w porządku XD , i to jest przecież medyk, osoba z pewną wiedzą medyczną , dla mnie to totalny absurd ze nikt o tym nie rozmawiał ani nie podawał w wątpliwosc.

Nawet jesli jakims cudem okazałoby sie (załóżmy) że ta technologia pozwala przenosic duszę to i tak taka wątpliwosc powinna sie pojawic u wielu osób.

Przykład 5

Spoiler

Pokazano nam i powiedziano, że dzieci/androidy są monitorowane 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, a jednak wygląda na to, że będą udawać, że nie tylko nikt nie zauważy, że jednemu z nich wszczepiono jakiś chip, ale także nie zauważą, że rozmawia z nim sam (lub że rudowłosa dziewczyna wydaje się coraz bardziej niestabilna).

Przykład 6

Spoiler

Dzieciaki/androidy miały być zarówno wielką tajemnicą, jak i wielomiliardową inwestycją, ale potem ot tak ujawnia sie ich istnienie bo jedna dziewczyna chce poszukać swojego brata (zamiast androidów mogli wysłać armię wyszkolonych ludzi i wypełnić kazde piętro tego budynku  po brzegi).

Mógłbym podac więcej przykładów ale nie chce mi sie rozpisywać, chyba wiadomo o co chodzi. Serial był chyba wymyslany w wielkim pospiechu bo ilosc głupot wywala korek, a najwiekszą wadą jest to że te wszystkie idiotyzmy totalnie niszczą co chwila immersję podczas oglądania.

Edytowane przez Oldman
  • Upvote 3
Opublikowano

po 4 odcinku aliena czyli w połowie serialu nie jest dobrze. Zaczyna mnie niepokoić. Odcinek to przegadany zapychacz o niczym. Głupia relacja między bohaterami nic nie wnosząca do uniwersum. Najlepsza akcja dzieje się na koniec odcinka i trwa chwilę. I tak jest w każdym odcinku nie podoba mi się to.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nie oglądam zbyt wiele seriali bo mierzi mnie rozwlekanie fabuły ale ostrodyżurowy The Pitt (HBO) jest niezły - nie zamula, nie żenuje, ocena: 6/10. Siekłem sezon w dwa dni. 

Edytowane przez Akuki
Opublikowano

@j4z to zależy - jeden lubi golonkę, drugi carbonara. Rozumiem uzależnienie od serialowej dopaminy, ale chyba brak mi cierpliwość. Może dlatego seriale (jeśli już) siekam w maratonach.

A pełen metraż, nawet  długi (hej, ,,Dom który zbudował Jack" do Ciebie mówię!) zjem i poproszę o dokładkę.

Opublikowano

Z serialami jest tak że im dalej w las, tym gorzej, pierwszy sezon zazwyczaj porywa widza, drugi również, ale trzeci czy kolejny to już w 95% przypadkach jest już zjazd z poziomu i coraz większe plot twisty które robią WTF i tylko przeciągają serial niż porywają widza i bardziej ogląda się żeby oglądnąć  :) przynajmniej u mnie to tak wygląda, choć ja zbyt dużo seriali nie oglądałem, ale taki trend zauważam. 

• Upvote 1