Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obejtzałem ten ostatni  odcinek Aliena (s01e05). Nie razi Was idea tworzenia załogi dla komicznego statku naukowego złożona z kompletnych debili? Tak poza tym, odcinek w miarę ok, ale tylko dlatego, że scenariusz osadzony jest w ramach pierwszego Aliena.

W mojej ocenie, nowe filmy osadzone w tym uniwersum kuleją na obsadę aktorską, a raczej postacie, które trudno bardziej polubić. Wyjątkiem jest Prometeusz 1 i  postać Shaw, którą, niestety, uśmiercili w dwójce.

Opublikowano
5 godzin temu, Sidr napisał(a):

Obejtzałem ten ostatni  odcinek Aliena (s01e05). Nie razi Was idea tworzenia załogi dla komicznego statku naukowego złożona z kompletnych debili? 

To nie był statek naukowy, a debili wysłali, żeby zrobili czarną robotę. Nawet ich oszukali przy podawaniu celu misji.

Załatwieniem sprawy miał się zając Morrow, pada  stwierdzenie, że w razie co, ludzie są mniej ważni, od ładunku.

Na tym przejechała się Zaverni, myślała, że jak się spłacze do komputera matki, to coś da, dostałą jasną informację o priorytetach misji.

Bardziej śmieszyły mnie sceny z tą pseudonaukowiec jak otwierała pojemnik z pijawkami, albo wykonanie samych pojemników ze zwykłego szkła, nie wspominając o zabezpieczeniach pomieszczeń w których przewozi sie obce formy życia.

Cóż to taka specyfika gatunku pseudo "science fiction" gdzie tego science jest z reguły mało, za to dużo fiction.

W każdej części aliena tak było, trzeba się z tym pogodzić.

Sama idea ksenomorfa, a raczej jego zdolność do przetrwania w próżni jest nielogiczna.

Opublikowano

Zrobiłem ostatnio 4 sezon The Bear. Oglądając kiedyś 3 poprzednie sezony zastanawiałem się co ludzie w nim widzą. Po obejrzeniu ostatniego sezonu nadal nie wiem ale ze zdziwieniem stwierdzam, że był to dobrze spędzony czas. Jak siebie znam oznacza to, że sezon 4 jest słabszy od poprzednich lol. Skończyłem też dzisiaj drugi sezon Wednesday. Rzecz wydaje się raczej skierowana do młodszego widza ale jak dla mnie całkiem spoko. Z serialami na razie przerwa ponieważ czytam "Dzieci Diuny" plus mam jeden ciężki temat w robocie w połowie mca.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

Cóż to taka specyfika gatunku pseudo "science fiction" gdzie tego science jest z reguły mało, za to dużo fiction.

no niestety tak jest że w wielu filmach i serialach S-F jest cała masa totalnych głupot. np żadna poważna firma nie wysłała by wielkiego wartego kupe kasy statku z bardzo poważną misją wkładając do niego tylko kilka osób (z czego większosc to jakies randomy )

mi się odcinek 4 i 5 tak srednio podobał , ilosc bzdur o ktorych juz nawet nie chce mi sie pisać co chwila wywalały mnie z immersji.

Edytowane przez Oldman
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Co do tej misji składającej się z kilku randomów - już w pierwszym odcinku Morrow powiedział, że w jej trakcie stracili wielu ludzi. A w zasadzie to on stracił wielu ludzi.

Update: mała errata - to Shmuel powiedział, ze stracili wielu dobrych ludzi, łapiąc obcych.

Edytowane przez Lypton
Opublikowano
3 godziny temu, Dimazz napisał(a):

Wednesday 2 sezon skończony. Jest średni. Jak ktoś nie ma parcia można odpuścić. Skierowany do młodszego widza

Pierwsza połowa lepsza,reszta taka se. Pierwszy sezon ciekawszy.

Opublikowano
17 godzin temu, Oldman napisał(a):

mi się odcinek 4 i 5 tak srednio podobał , ilosc bzdur o ktorych juz nawet nie chce mi sie pisać co chwila wywalały mnie z immersji.

Jak na ciebie "wymagającego experta" :uklon: pisząc że ci się 4 odcinek "tak średnio podobał" to łagodna opinia :E bo akurat ten został zmieszany z błotem totalnie przez większość osób ;) W sc-fi zawsze były i będą bzdury, taki gatunek, nawet sama nazwa to mówi ;)  

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Send1N napisał(a):

Jak na ciebie "wymagającego experta" :uklon: pisząc że ci się 4 odcinek "tak średnio podobał" to łagodna opinia :E bo akurat ten został zmieszany z błotem totalnie przez większość osób ;) W sc-fi zawsze były i będą bzdury, taki gatunek, nawet sama nazwa to mówi ;)  

wydaje mi sie ze mój komentarz i subiektywna ocena powstał pod wpływem znacznego obniżenia poprzeczki oczekiwań wobec tego serialu w miarę jego oglądania

co mnie mocno rozbawiło w ostatnim odcinku to obcy nie mogący dogonić dziewczyny w korytarzu mimo ze na początku był metr za nią a ona mimo ze duzo wolniej od niego biegła to ciągle się od niego oddalała :smiech:

Edytowane przez Oldman
Opublikowano

Właśnie wciągnąłem na raz 5 odcinków Aliena i jak dla mnie się podoba. Świeże podejście, trochę śmieszno, trochę bardzo krwawo i strasznie.

@Dimazz 

Spoiler

upośledzony padł od kleszczy a obcy wyszedł z tego co się :sex: z panią kapitan.

Jak ten serial się nie przyjmie to ja nie wiem czego ludzie chcą. W Romulus odświeżono stare i sprawdzone sceny i ludzie pisali, że "ale to już było". Teraz jest coś świeżego i ten narzekania. 

"Zrób zdjęcie, dłużej ci zostanie" :E Oczko jest świetne, ale za kota bym zdeptał.

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 4.09.2025 o 18:00, SylwesterI. napisał(a):

To nie był statek naukowy, a debili wysłali, żeby zrobili czarną robotę. Nawet ich oszukali przy podawaniu celu misji.

Załatwieniem sprawy miał się zając Morrow, pada  stwierdzenie, że w razie co, ludzie są mniej ważni, od ładunku.

Na tym przejechała się Zaverni, myślała, że jak się spłacze do komputera matki, to coś da, dostałą jasną informację o priorytetach misji.

Bardziej śmieszyły mnie sceny z tą pseudonaukowiec jak otwierała pojemnik z pijawkami, albo wykonanie samych pojemników ze zwykłego szkła, nie wspominając o zabezpieczeniach pomieszczeń w których przewozi sie obce formy życia.

W każdej części aliena tak było, trzeba się z tym pogodzić.

Sama idea ksenomorfa, a raczej jego zdolność do przetrwania w próżni jest nielogiczna.

Nie przypominam sobie, by była informacja, że przejeli okazy od innego statku. A skoro sami je łapali, to był to siłą rzeczy statek naukowo-badawczy. Chodź faktycznie, trudno uwierzyć, że ta załoga dała radę wyłapać te gatunki na ich ojczystych planetach. Mniejsza z tym.

W dniu 5.09.2025 o 01:26, Oldman napisał(a):

no niestety tak jest że w wielu filmach i serialach S-F jest cała masa totalnych głupot...

To jest prawda. A w przypadku uniwersum Obcego, te totalnie irracjonalne zachowania bohaterów filmów można niemal uznać za kanon. Nie mniej, mnie podczas oglądania to strasznie irytuje. Szczególnie, że trzy pierwsze części były dość spójne i logiczne. Mi to uniewrsum się bardzo podoba - jest takie dystopijne, ale takie idiotyzmy, jak te schylanie się nad jajami obcych w każdymniemal   filmie mnie całkowicie wybija z imersji.

Opublikowano
22 godziny temu, Sidr napisał(a):

Chodź faktycznie, trudno uwierzyć, że ta załoga dała radę wyłapać te gatunki na ich ojczystych planetach. Mniejsza z tym.

Odpowiedzialni bezpośrednio za złapanie obcych gatunków, zostali wyrżnięci w trakcie łapanki. Już w pierwszym odcinku, jeden z niedobitków załogi mówi, że stracili wielu dobrych ludzi, próbując pochwycić tę menażerię. 

Opublikowano (edytowane)

Alien

Kolejny zapychacz. Jak tak to ma wyglądać to mogli z tego zrobić film na 3h...

To uniwersum nie sprawdza się w formie serialu i trzeba to w końcu głośno powiedzieć.

Edytowane przez ODIN85
  • Haha 1