Jinx 183 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja 16 godzin temu, Phoenix. napisał(a): No to bye bye 8 GB Vram, jednak sobie nie zagram na premierę. Ciekawie rozwiązali te różne nazwy ustawienia grafiki tak żeby w praktyce były takie same. Ukłon w stronę konsol?
Phoenix. 4 713 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja Wymagania skoczyly w kosmos a doom zawsze slunal z malych, grafika wcale nie lepsza 1
DżonyBi 1 969 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja Traci 25% procent do 4090. OC tego nie nadrobisz.
Lameismyname 2 340 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja Godzinę temu, Phoenix. napisał(a): Wymagania skoczyly w kosmos a doom zawsze slunal z malych, grafika wcale nie lepsza Coś im nie pykło. Z resztą... Doom (2016) był fajny, Ethernal mnie wynudził i po drodze przestałem w to grać... Dark Ages to pewnie jeszcze gorsza popłuczyna niż Ethernal. Oby się nie okazało, że przemycili w tej odsłonie jakiś Woke Shit który rzucony został na pierwszy plan jak np. w Wolfensteinie czy Far Cry.
Kadajo 7 406 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja Godzinę temu, Phoenix. napisał(a): Wymagania skoczyly w kosmos a doom zawsze slunal z malych, grafika wcale nie lepsza No, ciekawy jestem co tu się zadziało ze wydajnosc tak lezy. Teraz sobie wyobraźmy ze graliśmy z maksymalnym FPS do odświeżania monitora jaki mielimy w poprzednich dwóch częściach a tutaj jakby ktoś nam dal w ryja. I to jeszcze w tak dynamicznym FPS... żenada. 2
zoomehsak 49 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja Po cichu liczyłem na 120 fps i masełko tak jak w poprzednich cześciach. Może jest tam ukryte RT ? :- D
Lameismyname 2 340 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja @zoomehsak Gra ma wbudowany "Frame Degenerator" - trzeba najpierw wygenerować dużo sztucznych klatek aby gra miała jak je ubić 4
lukadd 2 907 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja Ale beka Patrzę sobie na testy PPC 5080tka w 4k ~5% wydajniejsza od 4080 W 1440p to już w ogóle cyrki
ODIN85 3 501 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja Godzinę temu, zoomehsak napisał(a): Po cichu liczyłem na 120 fps i masełko tak jak w poprzednich cześciach. Może jest tam ukryte RT ? :- D Pt chyba potem mieli dodać
Stjepan 2 376 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja Najlepszy był Doom 1 1993 i Doom 2 z 1994 roku, te części przechodziłem wiele razy. 2 2
Lameismyname 2 340 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja @Stjepan Ja się odniosłem do nowych odsłon. Stare Doomy były spoko - niestety na moim 286 mogłem pograć sobie najwyżej w Wolfensteina 3d Oczywiście później grałem na lepszym PC jak i w inne Duke Nukemy itp.
Frog67 389 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja Ciekawe jak to będzie z presetami detali w DOOM jak to pokazywał Steve z HU że między medium a ultra-nightmare ciężko dostrzec różnice i rzeczywiście na materiale nie widać róznicy tylko pytanie ile detali pochłonęła kompresja YT a na ile to realne, chociaż wspomina też że ten DOOM bardzo słabo się skaluje z presetami w dół. Zmniejszenie detali z ultra-nightmare na medium podobno daje przyrost ledwo 30-40% to bardzo mało coś tu dziwnie to wygląda.
GTM 65 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja (edytowane) 4 godziny temu, Kadajo napisał(a): No, ciekawy jestem co tu się zadziało ze wydajnosc tak lezy. Ta gra ma domyślnie włączony raytracing którego nie da się wyłączyć i to cała tajemnica z wydajnością, zresztą wystarczy zaglądnąć do wymagań sprzętowych i tam jest napisane "Raytracing-capable GPU", to samo było przecież z Indiana Jones'em (ten sam silnik) Edytowane 10 Maja przez GTM 1
Kadajo 7 406 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja No super, grafika praktycznie taka sama jak w Eternal ale RT i wydajność padła... i po uja oni to dali... A jeszcze chcą PT dodać... 2
ODIN85 3 501 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja Bo ktoś na pewno będzie na to zwracał uwagę przy tak szybkiej grze. Niech to do filmików tylko dodadzą 1
lukadd 2 907 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja (edytowane) 2 godziny temu, Frog67 napisał(a): Zmniejszenie detali z ultra-nightmare na medium podobno daje przyrost ledwo 30-40% to bardzo mało coś tu dziwnie to wygląda. W miejscówce testowej ppc jest ledwie 25% przyrostu i to po zejściu z nightmare na low 37 minut temu, GTM napisał(a): to samo było przecież z Indiana Jones'em (ten sam silnik) Tyle, że jak patrzę na testy ppc to indiana na takim 4090 i tak generował blisko 50% więcej fps na ultra vs doom ultra Edytowane 10 Maja przez lukadd
Frog67 389 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja @lukadd Są pewne różnice Indiana na Id Tech7 DOOM TDA na Id Tech8 Grafika pewno zmieniła się nieznacznie, wydajność za to diametralnie mimo że Indiana też ma wymuszony RT jak DOOM, podejrzewam że szkopuł tkwi w wielkości map i ilości przeciwników przy włączonym RT to może mieć znaczenie. Test procesora zapowiada się ciekawie Obliczyć RT (bo część musi obliczyć CPU) obliczyć wszystkich przeciwników ich przemieszczenie, pociski no w Indianie raczej takie dymy nie odchodzą jak w DOOM może tu pies pogrzebany.
lukadd 2 907 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja PPC i tak dooma testował na jak oni to określili "pobojowisku", aby zachować powtarzalność. Przy testach z przeciwnikami wyniki byłyby jeszcze niższe
sideband 1 772 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja 1 godzinę temu, Kadajo napisał(a): No super, grafika praktycznie taka sama jak w Eternal ale RT i wydajność padła... i po uja oni to dali... A jeszcze chcą PT dodać... Już o tym pisałem dużo wcześniej, że w tego typu grze RT/PT nie ma większego sensu. Współczesne doomy zawsze były kojarzone z dobrą optymalizacją, ale to już się skończyło Sami sobie narobili problemu mocno zwiększając wymagania na PC i z automatu mniej osób zakupi tą grę. Ta gra to i tak kupsztal oglądając gameplay od początku gry.
Kadajo 7 406 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja A tu nie dość ze jest to się jeszcze tego wyłączyć nie da ehhh jak zyc jak zyc
ODIN85 3 501 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja (edytowane) @sideband Recki mówią co innego Edytowane 10 Maja przez ODIN85
sideband 1 772 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja Od kiedy recenzje mają cokolwiek wspólnego z rzeczywistością? 2 2
Rekomendowane odpowiedzi