Skocz do zawartości

Clair Obscur: Expedition 33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Vulc napisał(a):

Mówisz o Dualiście? Dobry kozak i dobra walka, jak na razie chyba najlepsza z tych które widziałem. Zszedł co prawda dość szybko, ale głównie dlatego, że jak Verso wejdzie w "S" i odpali ten 13-ciosowy skill z opóźniaczem, to nie ma co zbierać.

Podobają mi się generalnie skille w tej grze, a przede wszystkim specjalizacje postaci. Zmiany postawy, stopnie perfekcji, karty, każdy ma coś swojego i na swój sposób unikalnego. 

No postaci są mega zaprojektowane pod względem skilli. Każda jest unikalna i daje sporo frajdy. Tylko już bym chciał członków drużyny nr 5 i 6 bo głupio rotować tylko jedną postacią by nie została w tyle z expem.

Opublikowano

Grę skończyłem, zostało mi pewnie kilka hubów do wejścia i ten latający boss ale generalnie nie ruszam pobocznej  zawartości jak już skończe fabułe. Świetna gra, mam odruch wymiotny na myśl o turowej walce, ale koleś mnie przekonał z tym że są te uniki i kontry i to one robią robotę, inaczej bym nie odpalił. Trochę mi się dłużyła już końcówka 2 aktu, za duuuużo tych walk co chwilę, już się lekko zmuszałem. Cała historia i wyjśnienie takie mocno bitter sweet, bardziej bitter raczej. Fajne postacie, momentami piękne lokacje, a przede wszystkim muzyka, japa sie cieszyła momentami mega. Kandydat na Goty pewnie tak, ale imo do Henryka bez podjazdu.

Opublikowano
11 godzin temu, Jaycob napisał(a):

Nie, chciałem pograć NG+, ale jakimś cudem nadpisałem savy i utraciłem wszystko.  Z tych sekretnych bossów został mi on i 

Pokaż ukrytą zawartość

Alicia

Huh? A próbowałeś wejść z menu i rozwijać resztę zapisów? Ostatnio odkryłem że jest więcej niż 3 :E

Opublikowano (edytowane)

@Jaycob To sprawdź folder appdata tam powinny być stare zapisy nawet jeśli rozpoczęła się nowa gra.

Wczoraj mi wycięło możliwość kontynuacji po wywaleniu się komputera i grzebałem... Wystarczy podmienić save 0 na ten s folderu backup oraz savedata czy coś tam ogólnego i wklejasz w folder z nowymi zapisami lub podmieniasz cyferki w starym. Ale skopiuj foldery zapisów zanim zaczniesz, bo można namieszać.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Zależy, ale na jedno ja bym obstawiał. Jak się polubi na tyle to można, ale jest też wieża z 11 piętrami, każde piętro 3 walki, więc można tam spokojnie spędzić czas po zakończeniu fabuły, do tego wyczyścić mapę. Więc po tym wszystkim mimo, że gra oferuje new game plus, to chyba nie ma nic takiego do zaoferowania dla ponownego przejścia.

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, musichunter1x napisał(a):

@Jaycob To sprawdź folder appdata tam powinny być stare zapisy nawet jeśli rozpoczęła się nowa gra.

Wczoraj mi wycięło możliwość kontynuacji po wywaleniu się komputera i grzebałem... Wystarczy podmienić save 0 na ten s folderu backup oraz savedata czy coś tam ogólnego i wklejasz w folder z nowymi zapisami lub podmieniasz cyferki w starym. Ale skopiuj foldery zapisów zanim zaczniesz, bo można namieszać.

Niestety nie ma. Mam jakieś pliki z 6 i maja i 2 pliki z 5 maja, ale nie sądzę, aby zawierały save. 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Jaycob napisał(a):

ale nie sądzę, aby zawierały save. 

Na pewno zawierają pytanie czy te co trzeba. Przy tworzeniu nowej gry zachowuje stary folder, chyba że NG+ działa inaczej, ale wątpię.
image.png.5a9976e32c9ac5ce090844e8b276c17a.png
image.png.b7c22d3441d98e8b5cd43d60704c6399.pngimage.png.1f2e44b2f79279787c6bd6b788f70220.png

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Jest, musi być, bo ja też mam, zresztą dawałem zapis gry z game passa do steamowej, i to jest steamowy folder.
Grasz na game passie, więc masz inną ścieżkę.

Niestety usunęło mi zapisy z tej ścieżki, i nie mogę pokazać jak to wygląda, a ja tylko odinstalowałem wersję gry z game passa.

To jest wpis z poradnika jak zgrać save z game passa na steama, więc tu widać jaka jest ścieżka do wersji z GP.

"C:\Users\XXX\AppData\Local\Packages\KeplerInteractive.Expedition33_ymj30pw7xe604\SystemAppData\wgs\00090000044E48CB_000000000000000000000000697F9EC3"
The last folder from above could be in a different name on your PC.
After you open the folder above you should see a bunch of others folders. Open the most recent one and there should be two files called "container.X" and one made of letters and numbers - for example: "667B1F128A8F4BA6971EED5B330A062E"

Tam jest tak, że pliki są w folderach, te pliki z 14kb to są plikami "SavesContainer.sav" w wersji steam, a te pliki co będą mieć ponad 100kb- zależnie od wielkości zapisu, to są właśnie "Expedition_0" ja zgrywałem oba pliki, bo nie byłem pewny który zaskoczy, i zmieniałem nazwę.
Wersja gry z GP ma ten ciąg liter zamiast tego typu nazwy jak na steamie, więc trzeba poznać po wielkości i ten plik powinien być brany pod uwagę, ale nie wiem jak to zrobić, może inne usunąć na czas testu, a zostawić inny folder z zapisem, powinno zaskoczyć.
Niestety ale to pokazuje jak marnej "jakości" są możliwości edycji gier, zapisów gier na GP. A nawet usuwa zapisy gry przy odinstalowaniu gry :sciana:

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano
56 minut temu, Reddzik napisał(a):

Jest, musi być, bo ja też mam, zresztą dawałem zapis gry z game passa do steamowej, i to jest steamowy folder.
Grasz na game passie, więc masz inną ścieżkę.

Chyba wiem co mam w swoim systemie lepiej. :E  

Nie mam takiego układu jak na Steam. Pliki zapisu są w: 

C:\Users\Użytkownik\AppData\Local\Packages\KeplerInteractive.Expedition33_ymj30pw7xe604\SystemAppData\wgs\ 

Tylko tam jest ponad 800 folderów. XD 

Wiec wyodrębniłem PowerShellem ze skryptem dane sprzed 3 dni, ale wszystkie pliki są z 6 maja, a reszta 2 plików z 5 maja:

container.117
i
B0C9EA9677ED44868F0655C30898F38D

Nie wyglądają mi na .sav 

Godzinę temu, Reddzik napisał(a):

Niestety ale to pokazuje jak marnej "jakości" są możliwości edycji gier, zapisów gier na GP. A nawet usuwa zapisy gry przy odinstalowaniu gry

I tak się poprawili - jeszcze kilka lat temu nie można było nawet wejść do folderu z grą z powodu szyfrowania.:E 

• Upvote 1
Opublikowano
32 minuty temu, Jaycob napisał(a):

Chyba wiem co mam w swoim systemie lepiej.

Tak wygląda wersja na steam, a przecież napisałem, że masz wersję na GP, więc folder jest inny i pokazałem wpis po ang jaka jest ścieżka do tego folderu, z tego poradnika sam kopiowałem zapisy gry z GP na steama.
Wiem o co Ci chodziło.

Pliki są właśnie tak dziwnie zapisane, ciągiem znaków bez oznaczenia(rozszerzenia) .sav, to oznaczenie ma wersja steam, ale główny plik z savem powinien mieć ponad 100kb.
Nie mam dostępu do zapisów u siebie, bo mi Microsoft usunął wraz z odinstalowaniem gry i nie mogę tego pokazać jak powinno to wyglądać.
W wersji steam jest tak jak na screenie, wszystko jest w jednym folderze z opisem, wersja GP ma właśnie ciąg znaków bez rozszerzenia i trzeba poznać po wielkości pliku, który plik jest zapisem z gry. Tak jak napisałem plik który ma więcej niż 100kb

Patrz na plik, który ma ponad 100kb, powinny mieć wielkość podobną do tych na screenie, bo na początku gry miałem zapis gry na ok 114kb, a teraz taki plik ma ponad 150kb.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 5.05.2025 o 16:28, Pavel87 napisał(a):

Nie wiem czy to jakiś błąd, lifehack czy cokolwiek ale parowania czy uniki wchodzą mi jak w masło jak w momencie wykonania którejś z tych czynności napierdzielam w odpowiedni klawisz cały czas :E No nie ma bata żeby nie wszedł "w odpowiednim" momencie

Próbowałem w ten sposób i u mnie nie działa. Dodatkowo przy Chromatycznym Trubadurze próbowałem wyłączyć muzykę i „usłyszeć” ten magiczny dźwięk i pomimo, że go wiele razy słyszałem, to i tak unik miałem nieudany. Do czasu jak przeniosłem się ze słuchawek z BT na te na kablu. I tym razem gościa pokonałem, choć nadal nie miałem 100% unikniętych ciosów. Jednak opóźnienie BT przeszkadza. 😮:o

Opublikowano
8 godzin temu, michaelius33 napisał(a):

Game Pass na PC to bezwartościowy śmieć właśnie przez używanie wersji aplikacji ze sklepiku windows.

Wait, what? Bezwartościowy śmieć tylko dlatego, że jest inny launcher?