Skocz do zawartości

The Last of Us Part II Remastered - PS5, PC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, sideband napisał(a):

Akurat jeżeli chodzi o CPU to kartofel nie wystarczy do tej gry.

Chyba 1440p i 4K nie ma cpu w tej grze takiego znaczenia ?  Jeśli już nawet ogarnęli szybką kompilacje shaderow to nawet X3D może nie trzeba. Nie sprawdzałem benchmarków cpu w tej grze w wyższych rozdzielczościach. Btw intela cpu chyba lepiej sobie radzą z kompilacją shaderów , tz są szybsze.  

Opublikowano
2 godziny temu, sideband napisał(a):

Dwójka działa lepiej i wygląda nieco lepiej. Jedynka po mln łatek nadal w tragicznym stanie technicznym.

Dwójka działa gorzej na moim komputerze z jakimiś nagłymi spadkami do 30-40 fps chwilami, a w jedynce takich spadków fps nie miałem. Jednak jak mówię to zapewne wina 8GB ramu na mojej karcie graficznej.

Albo też nie wykluczam że mogą być trochę inne ustawienia graficzne w obu grach bo mogłem dać wyższe ustawienia w dwójce.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Misticzx napisał(a):

Dwójka działa gorzej na moim komputerze z jakimiś nagłymi spadkami do 30-40 fps chwilami, a w jedynce takich spadków fps nie miałem. Jednak jak mówię to zapewne wina 8GB ramu na mojej karcie graficznej.

Albo też nie wykluczam że mogą być trochę inne ustawienia graficzne w obu grach bo mogłem dać wyższe ustawienia w dwójce.

Patrząc na ten test na RX9070XT który wrzuciłem kilka postów niżej, gra alokuję od 9GB do 13GB wiec duża szansa że to przez twoje 8GB VRam , nie wiem jak było w jedynce .

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano (edytowane)

Znalazłem testy CPU w 1440p i 4k , X3D minimalnie szybszy w 1%low 1440p , 4k oczywiście już praktycznie bez różnicy .

Testy robione w kwietniu 2025, na najnowszym patchu 1.6 może być jeszcze mniejsza różnica ;) 

Zrzut ekranu 2026-02-12 143957.png

Zrzut ekranu 2026-02-12 144020.png

Zaraz ktoś wyskoczy że na limicie GPU mierzone ;)

Edytowane przez Hard Reset
  • Haha 1
Opublikowano
24 minuty temu, tomcug napisał(a):

Nie muszę, widzę że to miejsce w ogóle się nadaje do testów CPU.

Może tak jest jak mówisz, może są miejsca bardziej obciążające cpu, wybrali jak wybrali . Czyli uważasz że do tej gry dalej wymagany jest mocny cpu w wyższych rozdzielczościach ?