Skocz do zawartości

The Last of Us Part II Remastered - PS5, PC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, SylwesterI. napisał(a):

U mnie 28h, a każdą mapę czyściłem do 0, dodatkowo staram się wszystkich wybić bronią białą, albo przechwyceniem.

Wtedy plecak zawsze pełny, składników full i wszystkie bomby/pułapki/mołotowy porobione pod korek. Wtedy ubicie bossa to najłatwiejsza z walk.

Ja tak samo, tyle że u ciebie monitor ma większą rozdzielczość, u mnie zwykłe 1440p i wtedy gpu potrafi być niedociążone z reflexem, a ten mod na direct storage coś rzeczywiście daje ?

Jak na poczatku odpalilem to mialem przyciny, takie freezy chwilowe co jakis czas jakby cos sie dogrywalo, jak wrzucilem tego moda (tylko na direct strage) to teraz jest plynnie, moze raz na godzine jakis micro stuttering ale tak to dziala bardzo dobrze. FPS zalezy od lokacji, najmniej widzialem 89 a najwiecej 138 (monitor mam na 144hz).

Opublikowano

Ja nawet na PC gram na padzie, nie wyobrażam sobie grania w TLOU na k+m. Tam gdzie mogę to szedłem w rambo, ale starałem się cichaczem, czasem w pewnym momencie poszedł alarm, ale nie restartowałem gry, bo aż tak mi nie zależało, ważne żeby przejść, grałem na normalu.

Teraz na trudnym zapewne będzie ciężej, ale może dam radę, Skończyłem Indianę, to powoli wrócę do przechodzenia.

2 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Jedynkę praktycznie całą przeszedłem bez broni bo na padzie nie da się strzelać:red:

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

To, co urzeka mnie w tej produkcji wizualnie (jedynce również), to mega mistrzowskie i arcydrobiazgowe podejście do modelu i modelowania.
Tutaj postaci nie mają jedynie "tekstury" koszulki czy t-shirta. To są fizyczne, perfekcyjne modele na modelu. Minimalnie odstają od ciała, rzucają mini cień. 
Tu nie ma mowy o mijaniu się obiektów, przenikaniu, błędach, za głębokim łapaniu obiektów itd.
Jak ktoś zakłada WŁOS (!!!) za ucho, to naprawdę zakłada włos za ucho (!), a nie markuje tego ruchem samej ręki.

Teksturowanie postaci... mistrzostwo. Patrząc na Ellie i jej obicia "cierpi się z nią", tak realne są rany, zadrapania i sińce,
same dłonie (!) i mnogość detali tekstury u chinola pokazują "ile przeszedł" do tej sceny. 

R E W E L A C J A ! IMO

TheLastofUsPartIIRemasteredScreenshot2025_04.08-21_03_34_50.thumb.png.c6153c25e0254e92a43e90fcb2f66fa6.pngTheLastofUsPartIIRemasteredScreenshot2025_04.08-21_03_51_23.thumb.png.36a4f9381f3f0951b53a39b7f349f24a.pngTheLastofUsPartIIRemasteredScreenshot2025_04.08-21_07_23_73.thumb.png.7de89ee4685a31838ffd0dd402ac671a.png

NIE OGLĄDAJCIE treści.
Zobaczcie jedynie to jedno zaznaczone ujęcie, jak wstaje z wyrka.
Jak zanimowany jest śpiwór !

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

Jedynkę praktycznie całą przeszedłem bez broni bo na padzie nie da się strzelać:red:

Kup sobie pad ze żyroskopem, najtaniej wychodzi chyba używane 8bitdo pro2 lub dualshock 4. Oh, jednak Ultimate 2C Bluetooth też ma żyroskop, a w promocjach był <90 zł. W Steam sobie ustawisz go do każdej gry i celuje się pięknie, ale na razie tylko RE2 i 3 tak gorałem.  ;) 

Niech naprawią wizualne bugi i na jakiejś promocji kupię, bo jestem ciekaw czy rzeczywiście obroni się, czy jednak efekt szoku przysłania resztę. Przy ogrywaniu RE taki gameplay może mi podpasować, ale nie cierpię craftingu

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
9 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Pada mam do konsoli. Na pc jest mi zbędny.

Ja bym się kłócił. W grach ze wsparciem haptyki DualSense te efekty pogłębiają immersję. Naciąganie łuku, naciskanie spustu czy efekty spadających kropli deszczu. To nie zwykłe wibracje jak w padzie Xboxa (chociaż układ samego pada lubię to brakuje mi właśnie haptyki i adaptacyjnych triggerów i czekam aż Microsoft wypuści nowszą wersję z tymi efektami).

Nie wiem czy próbowałeś grać na DualSense + ważne jest odpowiednie ustawienie pada na Steam czyli nie żadne SteamInput tylko natywne wsparcie DualSense aby cieszyć się w pełni z tych efektów. I żadnych dodatkowych aplikacji do pada typ[u DS4 Windows czy jak to się nazywa, bo to psuje efekt

• Like 2
Opublikowano

Też to wyłączyłem w premierowym Spidermenie:P W Astro bocie i Rachecie mi się jedynie podoba.

18 minut temu, JohnyWol napisał(a):

Ja bym się kłócił. W grach ze wsparciem haptyki DualSense te efekty pogłębiają immersję. Naciąganie łuku, naciskanie spustu czy efekty spadających kropli deszczu. To nie zwykłe wibracje jak w padzie Xboxa (chociaż układ samego pada lubię to brakuje mi właśnie haptyki i adaptacyjnych triggerów i czekam aż Microsoft wypuści nowszą wersję z tymi efektami).

Nie wiem czy próbowałeś grać na DualSense + ważne jest odpowiednie ustawienie pada na Steam czyli nie żadne SteamInput tylko natywne wsparcie DualSense aby cieszyć się w pełni z tych efektów. I żadnych dodatkowych aplikacji do pada typ[u DS4 Windows czy jak to się nazywa, bo to psuje efekt

Próbowałem i i tak wolę k+m.

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, maras2574 napisał(a):

Dokładnie. To gry, w które nie da rady zagrać chwilę. Dziś mówię zagram godzinkę, minęły trzy i żal było wyłączać :(

Zgadzam się i dodam, że imersyjnie jest to jedna z najlepszych gier ever! Te animacji po dziś dzień robią niesamowite wrażenie. Gra na PC dostała drugie życie!

37 minut temu, JohnyWol napisał(a):

To nie zwykłe wibracje jak w padzie Xboxa (chociaż układ samego pada lubię to brakuje mi właśnie haptyki i adaptacyjnych triggerów i czekam aż Microsoft wypuści nowszą wersję z tymi efektami).

Ja używam Scuf Refex Pro ma pełną haptykę, adaptacyjne triggery, programowalne łopatki i leży w dłoni tak samo dobrze jak ten od Microsoftu (mam też obie wersje elite 1\2 więc mam też porównanie)

https://scufgaming.com/eu/playstation5-scuf-reflex?gad_source=1

Edytowane przez userKAMIL
  • Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

Wtedy plecak zawsze pełny, składników full i wszystkie bomby/pułapki/mołotowy porobione pod korek.

Jest jakiś mod aby zwiększyć limit w ekwipunku na składniki? To akurat mnie mocno irytuje, że zaglądam pod każdy kamień i nie mogę czegoś zabrać bo niby plecak pełny/

Opublikowano

Takie są założenia gry i settingu, surowce i materiały powinny być rzadkością, a pojemność plecaka ograniczona. Inaczej cały survival traci tutaj kompletnie sens. A na normalnym i nawet trudnym poziomie, nadal gra nie jest specjalnie wymagająca.

Opublikowano
Godzinę temu, Vulc napisał(a):

Tobie się ta haptyka podobała, mnie zwyczajnie irytowała. Po kupnie PS5 była to pierwsza rzecz jaką wyłączyłem i nigdy do niej nie wracałem. Tak że co kto lubi.

Godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Też to wyłączyłem w premierowym Spidermenie:P W Astro bocie i Rachecie mi się jedynie podoba.

Próbowałem i i tak wolę k+m.

OK, rozumiem. Próbowaliście, nie przypasowało więc nic na siłę :) Po porostu niektórzy twardo obstają przy myszce i klawiaturze nawet nie próbując skorzystać z DualSense. Mi gra na padzie podpasowała i łączę przyjemność z gry na PC i na padzie. Klawa i mysz zostają dla typowych FPS, czy np Cyberpunka ;)

Opublikowano

Ja pierdziele, coś się zbudowało i zacząłem spadać przez mapę w Day 1 seattle... 39 minut nerwów, wygrywania sejwow, restart wszystkiego wlacznie z pralką w łazience, weryfikacja plików... 

W koncu zdołowany sięgnąłem po google... Błąd już z any z ps4... 

Z ratunkiem przyszedł Hindus na jołtubie Radzisz... Trzeba wrócić do banku do dużego sejfu, połazić aż gra zrobi autosejw I wuala... Podłoga wróciła można biegać dalej.. 

Tyle nerwów... :wariat:

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.04.2025 o 08:52, Kadajo napisał(a):

I jeszcze raz zapytam, dlaczego pierwsza część nie została zniszczona przez byle babcię i innych hejterów.

Bo byla pierwsza, I byla zaskoczeniem pozytywnym, gdyby 2ka wyszla jako pierwsza/osobna gra miala by pewnie jeszcze wieksze noty.

Problemem sa gracze-fani, i ten gatunek z regoly jest bardzo niewdziecznym odbiorca. 

Przeciez tutaj glownie nie pykla gra w golf, przytaczasz metacritic, a przejrzales sobie go zobaczyc ile z tej oceny zanizyly 0-1ki? 

No sory, ale jak to mozna ocenic na 0-1 jako calosc?

Trzeba byc zawiedzionym psycho fanem. No chyba ze mi jakos sensownie wytlumaczysz te najnizsze noty?

Edytowane przez Sheenek
  • Upvote 3