Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, Necronom napisał(a):

Niestety nigdzie to z gry nie wynika, to wina tylko dziurawego scenariusza. Ale z jednej z cutscenek można wywnioskować, że Ada stale podawała raporty Weskerowi, ponieważ w pewnym momencie aż sam się pyta o niego już po walce Krausera z Leonem(od 7.07 min.). Zresztą do czego to prowadzi? Niby miał dostarczyć lepszą plagę, ale finalnie i tak się okazało, że nie trzeba i jego plagas jednak wystarczył. Poza tym proszę, raporty jak sama nazwa mówi tworzy się dla kogoś ;)

Z tych filmików wynika tyle, że Ada sama z siebie niczego nie raportowała Weskerowi, to on cały czas do niej wydzwaniał i domagał się informacji. Masz też w nich przykład zatajania przez Adę pewnych rzeczy, chwilę przed tym, jak powiedziała, że nie było okazji wyeliminować Leona, mogła mu strzelić w plecy. Nie powiedziała także, że zamierza zapobiec jego zamordowaniu przez Krausera. Także dokładność jej raportów była wybiórcza, zapewne nie tylko w kwestii jej słabości do Leona :) A jak sam twierdzisz, owszem raporty robi się dla kogoś, ale w oryginale Ada pracowała dla nieznanej organizacji, a nie dla Weskera, więc te raporty pewnie były dla nich. No i cały czas Twój zarzut opiera się na czymś, co zostało ujawnione dopiero w kolejnej grze, czyli jest to zwykłe czepianie się na siłę. To bardziej Capcom zamotał się w RE5, powodując pewne dziury względem tego, co wcześniej przedstawili w RE4.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Vulc napisał(a):

Pracujący człowiek, mający prócz gier inne hobby, i tak tego wszystkiego nie ogra. 

Dlatego mamy realia z MGS:2 - szum informacyjny, ponieważ hałdy nieistotnego chłamu sprawiają, że to co dobre lub ważne jest niedostrzegalne. :P

25 minut temu, Vulc napisał(a):

W sensie stoją na wysokim poziomie? Jest też sporo klasycznych westernów, które od tej strony są miałkie, nijakie. Nie ma żadnej reguły.

Dostajemy filmy lepsze i gorsze, może z czasem zmienił się stosunek jednych do drugich, ale branża jest już tak gatunkowo przeorana, że ciężko tego uniknąć. 

Jak to z każdym tworem, ale mam wrażenie, że kiedyś częściej tworzono, gdy było coś autentycznie dobrego do zrobienia, a teraz jest tworzone, aby było coś do sprzedaży...
Westernom mogę zarzucić przeciąganie ujęć. :E Ostatnio oglądałem Pewnego razu na Dzikim Zachodzie oraz Powiesić go wysoko. Ten drugi był taki sobie, ale dalej przewyższa współczesne, taśmowe sraczki. Pierwszy był świetny, choć przegapiłem fragmenty. 

Edit. Dobra, starczy tego na dziś, albo i cały tydzień. Miałem jeszcze odpisać dlaczego warto grać w gry arcade wielokrotnie, bo Misticzx nie rozumie tej idei, bo przecież nie ma nowej zawartości... Zostawię to na inny raz, przy okazji opisu mechanik, ale raczej daruję rozpisywanie się. 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

@tomcug Tylko, że Wesker stał na czele tej organizacji więc raczej miał dostęp do dokumentacji to raz. Dwa, to nie była luźna rozmowa, ale już rzeczowo spisany dokument. Nawet jeśli sama z siebie nie raportowała, to zapewne dostawała takie rozkazy. Podważasz logiczne argumenty.

11 minut temu, tomcug napisał(a):

To bardziej Capcom zamotał się w RE5, powodując pewne dziury względem tego, co wcześniej przedstawili w RE4.

Dał strzępkową informację w podstawce. Potem po wielu miesiącach rozwinięcie udziału Weskera, żeby jednak nie była ta gra oderwana tak od serii, a w RE5 sprawili, że scenariusz RE4 stał się dziurawy.

Opublikowano
35 minut temu, Necronom napisał(a):

Tylko, że Wesker stał na czele tej organizacji więc raczej miał dostęp do dokumentacji to raz.

Skoro stał na jej czele, to czemu Ada na polecenie tej samej organizacji wysłała mu próbkę służalczego Plagasa, a nie królowej? On tam nie był na szczycie hierarchii :)

36 minut temu, Necronom napisał(a):

Dał strzępkową informację w podstawce. Potem po wielu miesiącach rozwinięcie udziału Weskera, żeby jednak nie była ta gra oderwana tak od serii, a w RE5 sprawili, że scenariusz RE4 stał się dziurawy.

No o tym w ostatnim poście pisałem. Zatem to bardziej powinien być do RE5 zarzut, bo w chwili wydania RE4 następna gra to co najwyżej była dopiero na początkowym etapie prac.

Opublikowano

Rzecz w tym, że sprawa Weskera nie jest taka prosta. Z oryginalnej gry wiadomo jedynie, że Ada wykonuje polecenia Weskera. Z drugiej strony ty mi udowodnij, że Wesker nie dostał tych raportów ;) Taka sama dyskusja.

Sprawa dwóch Organizacji jest m.in. poruszona tutaj:

https://www.the-horror.com/forums/forum/general/umbrella-labs/9122-the-organization-the-3rd-organization-and-just-who-do-wesker-and-ada-work-for

37 minut temu, tomcug napisał(a):

Zatem to bardziej powinien być do RE5 zarzut, bo w chwili wydania RE4 następna gra to co najwyżej była dopiero na początkowym etapie prac.

To daje tylko wgląd na to, że sam RE4 został kiepsko zaadaptowany pod dalszą kontynuację historii i trzeba było go rozbudować w innych materiałach, żeby można było podciągnąć pod dalsze wydarzenia.