Skocz do zawartości

RX 7xxx (RDNA 3) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Patrząc na to co się dzieje w 007 albo w Forzie Horizon 6 z shimmeringiem i ghostingiem no to wychodzi na to że FSR 4 to obecnie najlepsza forma antyaliasingu na rynku

Najlepsza dla posiadaczy Radeonów z pewnością. Ale jednak nie oszukujmy się, DLSS/DLAA to wciąż trochę wyższy poziom. Choć dobrze, że do Hitmana zrobili nową wersję OptiScalera, bo TAA i wgrany na sztywno FSR 3 woła o pomstę dla tych partaczy robiących tę grę.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Kartofel napisał(a):

@wallec W okolicy 15:50-16:10 nawet pomimo youtube kompresji widać że FSR 4 performance wygląda lepiej niż native ; ) 

W trakcie gry praktycznie nigdy nie widzę różnicy  ze względu na tv, dystans i to, że faktycznie gram.

jak odpalę benchmark i patrzę na ekran to dopiero wtedy jestem w stanie wychwycić te detale

Opublikowano

Na 99% jest fsr 4.1 dla RDNA3 na linux.

Wcześniej używałem w Gothic Remake TSR i było ok. FSR3 kupa.

Skorzystałem z PROTON_FSR4_RDNA3_UPGRADE=1 i było hmm nieco lepiej niż TSR.

Ale wczoraj wpadł news i update: https://www.techpowerup.com/350267/proton-experimental-adds-fsr-4-support-for-rdna-3-gpus-on-linux

Przełączyłem na "experimantal", bez dodatkowych komend i ... i jest zdecydowanie lepiej niż TSR.

Teraz ultra performance wygląda lepiej niż poprzednio fsr 3 quality. 

Opublikowano

Tak powstają szumy informacyjne w komunikacji.

Cechy jakie charakteryzują szum informacyjny to[3]:

niska jakość informacji
fragmentaryczność
chaotyczność
niespójność
nieaktualność
podawanie informacji częściowo lub całościowo nieprawdziwej

Opublikowano

Zawsze się chciałem zapytać. Te zegary na tym asusie 2985 to rozumiem taki zegar co się losuje po starcie windy i karta nie jest wspomagana, żadnymi UV itd. Zwykły full stock?  

Opublikowano
3 godziny temu, Art385 napisał(a):

Zawsze się chciałem zapytać. Te zegary na tym asusie 2985 to rozumiem taki zegar co się losuje po starcie windy i karta nie jest wspomagana, żadnymi UV itd. Zwykły full stock?  

Dokładnie tak, 100% stock. Przy czym ten zegar potrafi się lekko różnie wylosować w zależności od uruchomienia systemu, ale nie zauważyłem, żeby w praktyce to coś zmieniało w wydajności. Taka magia sterowników, pewnie też to widziałeś %-)