Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Zachy napisał(a):

Przetestuj i zobacz czy Ci to odpowiada :)

Ok, dzięki za pomoc z Latency 👍, Legacy wyszło 54.5ns , Level 2 68,8ns , różnic ogólnie nie widać podczas grania, ale zostawiłem polecone Level 2 👍.

• Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Przelatane ponad 20 godzin w BF6 i zero problemów :D

Wszystko ustawiłem tak na "czuja" bez wyciskania ostatnich soków.

image.png.76e152a760862de4b1344fcf39e39fe0.png

Któryś z Was dłubał przy tych timingach ?? co ile schodzimy ?? 

Stabilne minimum ??

obraz.png.0db35a70467f0388f0db49dba125e329.png

Edytowane przez sniper76
Opublikowano

U mnie na arrowku lipa. Kupiłem sobie Z890 Hero, 270k plus i corsairy cudimm 2x24 8400 cl 40, okazuje się, że XMP I jest niestabilny - wali błędami w tm5 po kilku minutach. Obniżenie do 8200 przynosi poprawę ale i tak wali błędami tylko po trochę dłuższym czasie. Dołożyłem nawiew i dopiero przy wiatrakach na max i trzymaniu temperatury ~40°C przeszło stabilnie tm5. Podbijałem napięcia IMC i SA do 1.5V i nic, podbijanie VDD/VDDQ pow. 1.4v przynosi znacznie pogorszenie stabilności, np. na 1.5v sra błędami na prawo i lewo już po kilku sekundach testu.
Na razie najlepsze co mi się udało ustabilizować to jakiś predefiniowany profil z biosu dla tych kości 7800 cl 36
image.png.18e00b40ddecf6b16fd5c882c68e226a.png
DIMM Fit już robione, inaczej nawet te 7800 nie było stabilne.

Macie jakieś pomysły co może przynieść poprawę? Liczyłem na lepsze oc na tej platformie ale może po prostu kasztaniasty sprzęt mi się trafił

Opublikowano
Godzinę temu, wallec napisał(a):

Zobacz tak

Na tych ustawieniach nawet nie bootuje. Próbowałem SA i IMC na 1.5v, ramy ma 1.435v, potem na 1.4v. Ostatecznie udało się odpalić przestawiając na 8400 i sporo timingów na auto (screen) ale w tm5 błędy po 30 sek
2026-09-14(2).png.d105af3fad261d5b07d5941f17ea9748.png

Ogólnie jakie miałeś wrażenia przy oc? U mnie wszystko > 8000 to same problemy, nawet na gównianych timingach.
Na razie wróciłem do profilu 7800, taktowanie może bez szału ale z cyferek w aida jestem w miarę zadowolony:
image.png.074e7c23a14f8ed5d2b172ca812c1c96.png

Opublikowano
16 minut temu, kapitanhack napisał(a):

Na tych ustawieniach nawet nie bootuje. Próbowałem SA i IMC na 1.5v, ramy ma 1.435v, potem na 1.4v. Ostatecznie udało się odpalić przestawiając na 8400 i sporo timingów na auto (screen) ale w tm5 błędy po 30 sek
2026-09-14(2).png.d105af3fad261d5b07d5941f17ea9748.png

Ogólnie jakie miałeś wrażenia przy oc? U mnie wszystko > 8000 to same problemy, nawet na gównianych timingach.
Na razie wróciłem do profilu 7800, taktowanie może bez szału ale z cyferek w aida jestem w miarę zadowolony:
image.png.074e7c23a14f8ed5d2b172ca812c1c96.png

Im wyższe taktowanie, tym wyższa wydajnosc.

Na arrow lake siedziałem na 8200 38-48-48-60 1.4v lub 1.45v (nie pamiętam).

IMC i SA na bank tak wysoko nie pompowałem, chyba ~1.35 VDDTQ i 1.25SA starczało.

Opublikowano

Takie pytanko... 
Który tryb refresh oferuje lepszą "wydajność"?
Widzę, że większość tutaj ustawia na normal. 
Z tego co czytałem to mixed jest nieznacznie szybszy, ale trochę bardziej obciążający kontroler.
Czy normal daje jakieś przewagi?
Jeśli na mixed mam stabilne pamięci to mogę tak zostawić czy zmienić na normal z jakiegoś powodu?

Opublikowano

Wg testów od ASUS-a minimalnie lepszy jest normal:

https://rog-forum.asus.com/t5/technologies-explained/amd-am5-memory-refresh-update-bank-refresh-mode-explained/ba-p/1135076

Ale podobno, jak dobrze zoptymalizujesz relaxed (czyli obniżenie RFC2 i RFCSb do oporu), to może być marginalnie szybszy od normal (to info od Buildzoida). Generalnie uważam, że szkoda czasu, żeby kombinować, potencjalne zyski są marginalne. Zresztą na ASRocku chyba nawet nie da się przestawić na normal, ja na zwykłym taichi nie mam takiej opcji na najnowszym Biosie.

Opublikowano
16 godzin temu, tomcug napisał(a):

Wg testów od ASUS-a minimalnie lepszy jest normal:

https://rog-forum.asus.com/t5/technologies-explained/amd-am5-memory-refresh-update-bank-refresh-mode-explained/ba-p/1135076

Ale podobno, jak dobrze zoptymalizujesz relaxed (czyli obniżenie RFC2 i RFCSb do oporu), to może być marginalnie szybszy od normal (to info od Buildzoida). Generalnie uważam, że szkoda czasu, żeby kombinować, potencjalne zyski są marginalne. Zresztą na ASRocku chyba nawet nie da się przestawić na normal, ja na zwykłym taichi nie mam takiej opcji na najnowszym Biosie.

Da się. Na stwojej płycie mam ustawione na normal.
Natomiast teraz dostrajam pamięci w innym buildzie i tak zacząłem trochę zgłębiać ten temat.
Być może to też moje odczucie, które nie ma pokrycia w faktach, ale mam wrażenie, że na mixed mogę bardziej zacieśnić timingi.