Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Może ktoś rozwinąć o co chodzi z tym sterowaniem?

Podobno grasz od xx lat i powinniśmy liczyć się z twoimi opiniami odnośnie gierek, a nie wiesz co to jest sterowanie WSADem :E ?

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, ryba napisał(a):

sterujesz postacia WSADem, a nie klikasz gdzie ma isc. Daje to zupelnie inne podejscie do gry.

Sterowanie padem jest tak samo dobrze zrobione jak w Diablo?

2 minuty temu, lukadd napisał(a):

a nie wiesz co to jest sterowanie WSADem :E ?

Chyba nie zrozumiałeś o co pytam. Doskonale wiem jak dziala WSAD ale już któraś osoba napisała, że jest to niemal „niezwykle” w tej grze wiec chciałem dopytać co dokładnie. 

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano

No sterowanie na WSAD i tyle. Co tu się bardziej rozwijać :E

Dla mnie najlepsze jest, że ta gra w EA jest płatna. A gdy zostanie ukończona ma być już za free :E Czyli jak teraz ktoś chce w beta testach wziąć udział to musi za to zabulić 8:E

Opublikowano
2 minuty temu, userKAMIL napisał(a):

Sterowanie padem jest tak samo dobrze zrobione jak w Diablo?

Chyba nie zrozumiałeś o co pytam. Doskonale wiem jak dziala WSAD ale już któraś osoba napisała, że jest to niemal „niezwykle” w tej grze wiec chciałem dopytać co dokładnie. 

Przez Ciebie daje sobie sam na dzisiaj bana forum :E przeginka paly totalna. Jaki % gier tego typu ma sterowanie WSADem? Podpowiem - niewiele. A po reszte informacji to idz na YT, ale tam pewnie tez nie rozumiesz ich zachwytow dlaczego to dobrze dziala. Ew. uwazasz ze Twoj czas jest bardziej cenny niz nasz, zeby cokolwiek sprawdzic sobie sam.

1 minutę temu, lukadd napisał(a):

No sterowanie na WSAD i tyle. Co tu się bardziej rozwijać :E

Dla mnie najlepsze jest, że ta gra w EA jest płatna. A gdy zostanie ukończona ma być już za free :E Czyli jak teraz ktoś chce w beta testach wziąć udział to musi za to zabulić 8:E

Samo sterowanie WSADem nie jest wybitne, bo nowego ladu nie odkryli - tu chodzi o polaczenie mechaniki gry, umiejetnosci postaci + tego sterowania -> wychodzi wynik "odczucia" jaki powstaje przy konsumpcji walk.

Masz jakis problem z tym, ze ta firma wybrala taki model monetyzacji? Przypomne, ze POE1 bylo tez f2p, a mimo to, ludzie co sezon ladowali hajs w rozne paczki. Bo skoro firma daje im swoje dzielo, a oni dobrze sie bawia i chca jeszcze - sami placa, by bylo tego jeszcze wiecej i jak najdluzej. Czy jak POE2 wejdzie w finalna wersje i bedzie f2p hajs i rozwoj sie skonczy? Nie, hajs plynie caly czas z trywialnego powodu. Jak produkt jest dobry, to bedzie i doplyw hajsu.

Opublikowano
26 minut temu, ryba napisał(a):

Masz jakis problem z tym, ze ta firma wybrala taki model monetyzacji? Przypomne, ze POE1 bylo tez f2p,

Nie no absolutnie nie mam z tym problemu.

Ale śmiechowe jest, że chcą, aby ludzie płacili za beta testy w EA, czy może bardziej śmiechowe, że to sami ludzie im płacą za dostęp do testów :E gdy gra docelowo gdy będzie już skończona to będzie dostępna "free to play" :E

Oczywiście wiadomo będzie masa micropłatności no, ale to tutaj normalne, tak to działa w takich grach.

Opublikowano (edytowane)

@lukadd

Co w tym śmiesznego że miłośnicy ARPG chcą zagrać i przetestować grę która ma zadatek być "TĄ" grą wyznaczającą nowe standardy w tym gatunku? Wiesz ile lat czekali ludzie na PoE 2? Poza tym ten EA jest niesamowicie dopracowany. Oczywiście balans buildów pewnie jeszcze słaby ale ja podczas gry nie spotkałem ani jednego buga który by w jakikolwiek sposób wpływał na rozgrywkę oprócz tego nieszczęsnego freeza przy loadingu ale który zdarzył mi się tylko 2x. 

A jak chcesz zobaczyć beta testy to kup Stalkera lub MSFS.  

Edytowane przez Asag
Opublikowano

Pogralem kilka godzin i spoko, gierka mi bardzo siadła ale największe wrażenie to robi jakie gównoburze ta gra wywołała w internecie :E fanbojom d4 odbiło totalnie.

Ogólnie tak czytam ten wątek i myślę, że trzeba wziąć pod uwagę, że inne oczekiwania oraz odczucia będzie miał "przeciętny" gracz a inne fan gatunku ARPG.

Jako, że jestem w tej drugiej puli to dziwnie się czyta o porównaniach do jakiegoś stalkera czy indiana jonesa bo przecież te gry to są chyba na max 100h jakos? W ARPG gra się setki jak nie tysiące godzin.

No i ciężko o dobrego ARPGa na bardzo długo.

Zaczynałem swoją przygode od diablo 1 ponad 20 lat temu, potem przyszło takie d2 gdzie przegranych miałem a nie wiem z 2000h, potem d3 gdzie miałem 1500h przegrane. PoE1 no cóż tylko 300h ale nie umiałem się tak wciągnąć w późniejszych ligach.

PoE2 to taka trochę odpowiedź dla fanów ARPG, którzy szukają pewnego wyzwania w ubieraniu postaci. Bo jeżeli dobre ubranie postaci to jest 50-70h no to co to za wyzwanie.

Opublikowano

Przeglądam negatywne oceny na steam i 90% z nich mówi o tym, że gra jest za trudna. Dla mnie w sumie to zaleta. W PoE1 nie grałem, tu czuję taki vibe soulslike, kilka bossów napsuło krwi, ale satysfakcja z pokonania spora. Większość tak padła za pierwszym razem. Zwykłe mobki też nie są tylko statystami, nie leci się bezmyślnie przed siebie jak w diablo. Teraz idę na ostatniego bossa pierwszego aktu.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, lukadd napisał(a):

Ale śmiechowe jest, że chcą, aby ludzie płacili za beta testy w EA, czy może bardziej śmiechowe, że to sami ludzie im płacą za dostęp do testów :E gdy gra docelowo gdy będzie już skończona to będzie dostępna "free to play" :E

Ale w PoE i PoE2 nie da się grać na poważnie jako "free to play" (stashtaby). Więc tak naprawdę za $30 kupujemy grę, bo dostajemy dostęp do EA i jednocześnie równowartość tej kwoty w punktach do sklepu czyli 300 pkt. A za 300 punktów na luzie kupimy niezbędną ilość "stashtabów", może bez szaleństwa ale to wystarczy.

• Thanks 1
  • Upvote 3
Opublikowano
13 godzin temu, lukadd napisał(a):

Jak ktoś jest fanem PoE to i tak płacił, a Ci co grają za darmo i tak się odbiją bardzo szybko ;) 

Opublikowano (edytowane)

ja ierdole. ta sama przypadlosc co w D. gram łucznikeim. dropło unikat czy to legenda. jakaś ebana laska. serio urwa.  Ciągle dropi jakiś syf - tarcze laski, maczugi.

Edytowane przez Mindstorm
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Mindstorm napisał(a):

ja ierdole. ta sama przypadlosc co w D. gram łucznikeim. dropło unikat czy to legenda. jakaś ebana laska. serio urwa.  Ciągle dropi jakiś syf - tarcze laski, maczugi.

Przecież PoE nigdy nie miało class lootu a ten twój "łucznik" równie dobrze można zrobić na spelle czy jako melee. Ty chyba nie do końca wiesz w co grasz. 

Co do narzekań jest też tak jak myślałem że będzie. Sporo osób z PoE 1 narzeka że nie ma tam latania na pałę i tzw "one tap screen" jednym guzikiem. Ja nigdy nie byłem fanem takiego zoomzoom w PoE 1 i mam nadzieję że GGG się nie ugnie i nie zrobi z walki tego samego co jest w PoE 1. 

Edytowane przez Asag
Opublikowano
26 minut temu, Asag napisał(a):

Przecież PoE nigdy nie miało class lootu a ten twój "łucznik" równie dobrze można zrobić na spelle czy jako melee. Ty chyba nie do końca wiesz w co grasz. 

Co do narzekań jest też tak jak myślałem że będzie. Sporo osób z PoE 1 narzeka że nie ma tam latania na pałę i tzw "one tap screen" jednym guzikiem. Ja nigdy nie byłem fanem takiego zoomzoom w PoE 1 i mam nadzieję że GGG się nie ugnie i nie zrobi z walki tego samego co jest w PoE 1. 

No zrobie sobie łucznika tarczownika, ja .ebie. Co ty chcesz zrobic mając 14 skili. Jak jesteś na one shota.

Cytat

Ty chyba nie do końca wiesz w co grasz

Jedo co wiem na pewno, że "CHYBA" to się łódka na wodzie

Opublikowano
10 minut temu, Mindstorm napisał(a):

No zrobie sobie łucznika tarczownika, ja .ebie. Co ty chcesz zrobic mając 14 skili. Jak jesteś na one shota.

Jedo co wiem na pewno, że "CHYBA" to się łódka na wodzie

Ok czyli miałem rację że nawet nie wiesz w jaki typ gry grasz :smiech:

Opublikowano

A mi się bardzo podoba ta powolna progresja i dowolność w buildach, to jedna z największych zalet, tak samo jak i powolna gameplay która gra wymusza, przynajmniej na poczatku. 

Jedyna wada to że bossy powinny dropić lepsze itemy, bo nawet nie już niczego nie oczekuję jak loot z nich wypada. 

Skończyłem 2 akt dopiero, ale na pewno zostanę z PoE na dłużej. Jakoś nie wyobrażam sobię wrócić do takiego D4, po pierwsze w końcu normalna szybkość rozgrywki, sterowanie jest genialne, sama ilość buildów to jest coś co dzieli te gry o lata świetlne a to dopiero wersja 0.1.0. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ja wpadłem jak śliwka w kompot, kupiłem, zawsze będzie te 300 wirtualnej waluty na jakieś zakładki itp, Zresztą i tak mam zakładki z poe1, bo tam kupiłem kilka, a to się przenosi z jedynki.
Ta gra jest świetna, chodzenie WSADem jest dobre, podoba mi się, nie grałem padem, bo nie chciałem tego testować.

Co do postaci, mam 14lvl gram sorcą. Wybrałem Firewall + Sparks, ale chyba oficjalnie pójdę pod full fire, ale następne skille są dopiero na późniejszym poziomie, na razie sam lecę buildem, czego nigdy nie robiłem w poe1(mam 300h+). Tylko dwóch bossów ubiłem za drugim razem, reszta padła za 1 podejściem, nie jest tak trudno jak niektórzy piszą, może zależy od postaci, wybierałem między monkiem, wojem i sorcą.
To co mi się nie podoba, to brak podglądu gemów, skilla na następne poziomy, by zobaczyć kiedy np mamy Meteoryty, jakiś Deszcz Ognia itp, to muszę mieć gema którym można dodać nowy skill, więc nie można mieć tego dostępnego cały czas.
Największą różnicą i to na plus to brak socketów na gemy, są sockety, ale na coś innego, na inne właściwości jakie mają gemy, mechanika dodge + wsad mi pasuje, aktualnie nie narzekam na trudność, a "powolność" wcale nie musi być minusem.

Dobra idę pograć, powoli kończyć pierwszy akt. D4 odinstalowałem ponad tydzień temu, patrząc jak mi się podoba poe2, graficznie, gameplayowo to nie muszę mieć D4.

screeny:

Spoiler

20241208105458_1.thumb.jpg.8dc91548fe357e22640152bc8beeefce.jpg

20241208105439_1.thumb.jpg.c6dd48634e3385c35e987ceabc541b97.jpg

20241208110554_1.thumb.jpg.37f6a6dc37219c855542c75eed2f9ce2.jpg

Edytowane przez Reddzik
  • Like 2