Skocz do zawartości

Mój Garaż / moje Auto.... dodaj swoje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, miro napisał(a):

ważne, jeśli piszesz o quattro.

możesz jaśniej, kompletnie tego nie rozumiem ? ten daje i ten daje

Chodzi mi o to, że jak ktoś kupuje nowe auto i patrzy na papierze ile co ma 0-100 km/h to VAGowe 2.0 TSI + DSG wypadają dobrze. Tak jak mówisz, każdy kto zna różnicę między ilością cylindrów doceni inne auta dające 6 cylindrówi. Ale powiedzmy sobie szczerze, przeciętny nabywca patrzy na specyfikację takiego auta i woli 4 cyl. bo mniej pali i jest tańsze w utrzymaniu i ewentualnych naprawach. Tak samo napęd na 4 koła. Ludziom to nie robi różnicy i nie każdy jest w stanie wyłapać różnicę między różnymi opcjami AWD, chociaż każdy system działa inaczej u różnych producentów i nawet w różnych modelach samochodów.

Co do BMW serii 1 to miałem służbowe BMW 120d 2019 170KM automat RWD. I to auto bezsensownie często latało bokiem nawet gdy się nie chciało, mówię o mokrym. Przy tak krótkiej ośce jaką to ma, napęd na 4 koła w mocniejszych wersjach to jednak super sprawa.

Edytowane przez KiloKush
Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.11.2024 o 08:36, trepek napisał(a):

Najsłabsze 2.0 TSI ma 204KM. 150KM ma 1.5 TSI evo.

Nie. Najsłabsze 2.0 to 150 KM, i takie masz w A4 i nowym A5 jako podstawowy silnik. Bardziej im się najwidoczniej opłaca montować 1 typ silnika (2.0 TSI) i manipulując mocą oferować 2 wersję silnikowe zamiast mieć 1.5 150 i 2.0 204.

Edytowane przez bleidd
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie kompakt bo nie lubie (i nie potrzebuje) większych aut. Szukałem czegoś co będzie możliwe komfortowe w trasy stąd pomysł na premium, które ostatecznie nic z tego premium w sobie nie ma :D 

DSC04968.jpg

Chciałem coś możliwie cichego w trasach bo od czasu do czasu jakąś eską czy autostradą jeżdżę, nie chciałem segmentu D, stąd A3. W kwestii wyciszenia to A3 jednak było totalnie chybionym strzałem mimo, że było mi właśnie pod tym kątem polecane (na pclabie :D). Wziąłem sprawy w swoje ręce nieco poprawiłem fabrykę. Jest przyzwoicie/akceptowalne ale to tyle.

IMG-20240531-101401.jpg

IMG-20240529-115927.jpg

IMG-20240326-141106.jpg

IMG-20240319-142402.jpg

Wyposażenie średnie - wewnętrzny S line, lepsze LEDy, kamera cofania, virtual cockpit+, adaptacyjny tempomat, grzane kuferki, lepsze nagłośnienie (ale nie topowy Bang&Olufsen, opcja pośrodku), ładowrka indukcyjna. Jest więc minimum przyzwoitości ale szału też nie ma.

Silnik 1.5 150 i DSG, jeździ to przyjemnie, mocy mi nie brakuje, skrzynia działa gładziutko, tutaj żadnych zastrzeżeń.

Wykończenie w środku jest przeciętne, twarde plastiki w boczkach drzwi (nawet z przodu :( a podczas jazdy testowej były miękkie (miękkawe) więc widać, że w toku życia modelu VW obniża jakość), pod pokrywą bagażnika goła blacha, brak wyściółki w schowkach (to sam dołożyłem, pierdoła a ile przyjemniej). Generalnie fajne daily, ani szałowe ani złe, jeździ przyjemnie, po wyciszeniu jest przyzwoicie nawet przy ~120-130 kmh (więcej nie jeżdżę).

IMG-20240510-095237.jpg

Spalanie niskie. Przy stałych 120 na tempomacie 5.7-5.8l. Przy jeździe krajówkami można zrobić nawet 5l. W mieście jak to w mieście, zależy ile korków, świateł itp. Może być 8 może być 12l.

Edytowane przez bleidd
  • Like 2
Opublikowano

niestety audi faktycznie jest coraz gorsze, szczególnie w środku, jakość plastików i wyciszenie gorzej niż w poprzedniku 8V, zdecydowanie niż w najlepszej generacji 8P

na pocieszenie, kolega ma rs5, tam tez wyciszenie jest lipne, on sam wyklejał wszystko matami.

mi np w twojej wersji totalnie nie podobają się te wloty powietrza w srebrnym, poszedłbym chyba w black piano, ale wtedy grill tez cały w czerń.. ale to ja, to tobie się ma podobać

generalnie ja na punkcie a3/s3 jestem zboczony, miałem ich kilka ( w klubie a3 od samego początku istnienia 2005 )  zakochany jestem w każdej...

szerokości

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja właśnie lubię chromowane akcenty, od czego się chyba teraz powoli odchodzi (modny stał się de-chroming i pakiety black). Dla mnie jednak połączenie srebrny+czarny robi robotę. Czarny generalnie ultra ciężki w utrzymaniu (miał być srebrny pierwtonie ale na żywo okazało się, że ten srebrny wpada w rół/fiolet i z braku laku postawiłem na czarny) ale jak się wypucuje to wygląda super :D

Prawda, że A3 8Y to krok wstecz względem 8V w każdym niemal względzie. 8V miał w "pampersie" wygłuszenie podwozia, 8Y nie ma, 8V miał wyściółkę w bagażniku, 8Y gołą blachę, 8V miał miękki plastik z przodu drzwi, 8Y ma twardy, 8V miał w boczkach drzwi gruby filc, 8Y nie ma tam nic (!).

Generalnie prosto z fabryki 8Y rozczarowuje. Jak się je dopieści (wyciszy, wyłoży schowki, dołoży drobne rzeczy jak siatki, dodatkowe schowki) to jest całkiem fajne wozidło. Ale tak to powinno wyjechać już z fabryki.. dlatego generalnie dla mnie auto to takie szkolne 4-, jest sporo do poprawy ale nie jest to złe auto.

Edytowane przez bleidd
  • Like 1
  • Upvote 2