Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, ket_rab napisał(a):

Ciekawe mobo MSI B850MPOWER. Na Aliexpress 1058 zł u mnie wychodzi + dojdzie VAT.

Jeszcze kod zbije cenę.

Ciekawa płyta ale ma tylko 2 gniazda na ram, co dla niektórych może mieć znaczenie

z recki wynika że to płyta skierowana dla overclockerów

https://www.reddit.com/r/hardware/comments/1njt9d0/msi_b850mpower_motherboard_review_259_is_what_you/

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Oldman napisał(a):

Ciekawa płyta ale ma tylko 2 gniazda na ram, co dla niektórych może mieć znaczenie

W tym sek zeby miala dwa gniazda ram.

wiele osob z tego forum, i nie tylko tego :), uzna to za + a nie - :D

To plyta dla entuzjastow i overclockerow

ponoc maks deklarowane taktowanie ram 8400-8600MT dla serii 9000 i do 10200MT dla serii 8000 :)

Edytowane przez Zachy
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No i po wahlowaniu wszelkimi konfiguracjami podzespołów w końcu zabrałem sie za demontaż płyty w celu zwrotu gdy po wyjęciu procka moim oczom ukazał sie ten gościu w kółku. Na 100% nie było tego przed pierwszym montazem bo normalnie ten widok ukuł mnie po oczach w milisekundzie (na zywo jeszcze bardziej widoczne niz na foto, bo swiatło, zmiana kąta widzenia itd). Wiec nie mam bladego pojecia jak przykładając idealnie płaską powierzchnie procka można wygiąć randomowy pin w sockecie. Pewnie jakbym próbował specjalnie to zrobic to na 1000 prób może raz by mi sie udało. No nic, teleskop Hubble'a + igła i po problemie. Wszystko działa. 

1000198611.jpg

Edytowane przez tommiyacht
  • Like 1
Opublikowano

Takie mam pytanie...

Mam te plyte

https://pl.msi.com/Motherboard/MAG-X870-TOMAHAWK-WIFI/Specification

chcialbym do niej zamontowac karte pci creative dzwiekowa. Czy dobrze czytam, ze jesli jak wepne w Pci3 a w m2 beda ssd w slotach 1 i 2 to to pci bedzie x2? A zy jak bedzie x2 to za wolno do karty dzwiekowej? W ogole da sie sprawdzic gdzie ja te dyski wsadzilem? Znavzy w ktory slot?

Czy lepiej wziasc karte na USB?

Opublikowano (edytowane)

no przecież każdy slot masz opisany nawet na schemacie płyty ( równeiż na samej płycie ), więc " wiesz " gdzie wsadziłeś, no jaja

a dzwiękówce wystarcza pcie-e x1

28strona instrukcji do płyty głównej, sam to zalinkowałeś...

instrukcja x870 t.jpg

Edytowane przez miro
Opublikowano
17 minut temu, aureumchaos napisał(a):

Takie mam pytanie...

Mam te plyte

https://pl.msi.com/Motherboard/MAG-X870-TOMAHAWK-WIFI/Specification

chcialbym do niej zamontowac karte pci creative dzwiekowa. Czy dobrze czytam, ze jesli jak wepne w Pci3 a w m2 beda ssd w slotach 1 i 2 to to pci bedzie x2? A zy jak bedzie x2 to za wolno do karty dzwiekowej? W ogole da sie sprawdzic gdzie ja te dyski wsadzilem? Znavzy w ktory slot?

Czy lepiej wziasc karte na USB?

Z linka który podałeś:

*PCI_E3 slot will run at x2 speed when installing device in the M2_3 slot. You can switch PCI_E3 slot to x4 in the BIOS, but this will disable the M2_3 slot

Czyli PCIE 3 nie obcina M2 1 i 2. Pierwsze dwa są podpięte pod CPU, następne dwa pod chipset. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.11.2025 o 18:12, Oldman napisał(a):

Ciekawa płyta ale ma tylko 2 gniazda na ram

Chodzi o to że do bicia rekordów w OC i tak obsadzasz dwa sloty bo obsadzenie wszystkich jest cięższe dla kontrolera w cpu i na starcie sobie robisz pod górkę ;) z tym że te wolne sloty nie są w jakiś sposób odcinane tylko cały czas jest podawane na nie zasilanie co może przełożyć się na gorszą jakość sygnału dla dwóch obsadzonych slotów, dlatego lepiej jak ich wcale nie ma.

@tommiyacht 2 miesiące temu zamawiałem msi pro b650-s pierwsze co to oględziny na stole i dokładnie w tym samym miejscu zobaczyłem ciemny punkt zamiast pinu, okazało się że był tak bardzo wygięty w inną stronę niż powinien być że na pierwszy rzut oka go tam wcale nie było, też musiałem prostować, zestaw poskładany i oddany ale amd kiedyś dało info że przejście na LGA z PGA to większe bezpieczeństwo bo wygiąć piny na procku jest znacznie łatwiej niż w sockecie :E z tym że na procku o wiele prościej to wyprostować + jak komuś się całkowicie wyłamie można dolutować z innego cpu dawcy za "5zł" bez problemu, natomiast dosztukować jeden w sockecie to już jest całkowicie inna bajka.... dla mnie zmiana zdecydowanie na gorsze :/ 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

@up fajna strona.

MSI B850Mpower... dla mnie płyta idealna - chciałbym zrobić build mATX, bo miejsca mam mało.

Pytałem o dostępność tego mobo w polskiej dystrybucji. Dostałem info, że nie przewidują jej debiutu w PL. Zresztą jak patrze to w ogóle słabo dostępna jest także w innych rejonach świata. Na reddicie ktoś pisał, że jak 17 września zadebiutowała w Chinach to od tamtej pory cokolwiek wjedzie to sprzedaje się na pniu.

Coż... pozostaje czekać na MSI B850M Mortar MAX, bo refresh serii 800 ma być (warianty EVO i MAX dotychczasowych płyt). To mobo pewnie rzuca do EU i PL.

Edytowane przez DR3GGO