Skocz do zawartości

PlayStation 6 - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

U mnie PC to tylko strzelanki i wyścigi, wszystko inne mógłbym ograć na konsoli czy handheld.

Ja i tak 90% czasu jak gram to na dużem ekranie i sprzęt podpięy do TV + padzik. Dla mnie takie PS5 Pro jest w zupełności wystarczające do tego typu rozrywki i gdyby Sony dalej było "This is for the players" to brałbym PS6 w ciemno ale jest jak jest 🙃

2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

1500zl za gramofon to jakiś śmieszny pieniądz :E

obraz.thumb.png.f753a9b8d083527bbdf482b62f8f7e38.png

LOL

p-zepter-zestaw-naczyn-junior-14el-garnk

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, j4z napisał(a):

Myślisz, że jesteś zabawny czy chcesz być nieuprzejmy?

Trochę dziwnie to brzmi w ustach dorosłego człowieka na żywo a co już jak ktoś tak piszę. Cytując to co podałeś "Czarna płyta umacnia swoją pozycję jako format premium, wybierany nie tylko przez kolekcjonerów, ale także odbiorców szukających bardziej „fizycznego” doświadczenia muzyki." Już to widzę jak Sony tłoczy 100 milionów Winyli jak to miało miejsce podczas premiery gry GTA V  

4 godziny temu, raiders napisał(a):

Nie rzadko  aby dostać jakiś  fajny album na winylu to trzeba się  zapisywać  zanim kupisz ,nakłady rozchodzą się  w mgnieniu oka  ,a czasami nawet zanim zostaną  wyprodukowane . 

Tak i znam kilka osób które  przekładają ponad wszystko muzykę z winyla   . W rodzinie mam wujka który    ma kilka gramofonów jeszcze z czasów PRL  lat 70/80   jak i te nowsze  i kolekcję ponad 400 winyli  .

A cena 1500zł za gramofon to podstawowy  sprzęt/model 

Właśnie trzeba się zapisać żeby dostać jakiś fajny album nie produkują tego w milionach sztuk jak ma to miejsce w przypadku gier na PS . Gramofon z lat 70/80 klasyka dziś jest więcej wart niż ten automat od Sony za 1500 zł z funkcja BLU i sterowaniem przez Smartfon 

Opublikowano
3 godziny temu, galakty napisał(a):

Na pewno nie czytnik płyt :hihot: 

Zrobiłem mały research i akurat sytuacja z samymi czytnikami UHD BR jest taka, że firmy masowo wycofują się z ich produkcji a same komponenty do ich budowy coraz trudniej dostać. Mogłoby się okazać, że za ~10 lat Sony nie miałoby nawet z czego złożyć takiego czytnika. Trochę nie ten temat ale ironią jest to, że mamy płyty do archiwizacji, które są w stanie przetrwać wiele lat ale nie będzie czym ich odczytać, napędy optyczne narodziły się i wymrą jeszcze za życia niektórych tu zgromadzonych.

Opublikowano
26 minut temu, Kris194 napisał(a):

Zrobiłem mały research i akurat sytuacja z samymi czytnikami UHD BR jest taka, że firmy masowo wycofują się z ich produkcji a same komponenty do ich budowy coraz trudniej dostać. Mogłoby się okazać, że za ~10 lat Sony nie miałoby nawet z czego złożyć takiego czytnika. Trochę nie ten temat ale ironią jest to, że mamy płyty do archiwizacji, które są w stanie przetrwać wiele lat ale nie będzie czym ich odczytać, napędy optyczne narodziły się i wymrą jeszcze za życia niektórych tu zgromadzonych.

Sam w domu poza PS5 nie mam żadnego innego czytnika... Ojciec ma kupę filmów na płytach, klasery porobione, a ja ostatnio zakupiłem płytkę ulubionego artysty po to żeby wesprzeć, bo słuchać nie miałem na czym xD 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ChudyXp napisał(a):

Cytując to co podałeś "Czarna płyta umacnia swoją pozycję jako format premium, wybierany nie tylko przez kolekcjonerów, ale także odbiorców szukających bardziej „fizycznego” doświadczenia muzyki." Już to widzę jak Sony tłoczy 100 milionów Winyli jak to miało miejsce podczas premiery gry GTA V  

Jedno z drugim nie żadnego związku. Jeśli założeniem jest utrzymywanie statutu premium, nie zarabia się tutaj na ilości sprzedanych egzemplarzy tylko na cenie jednostkowej. Porównywanie tego do premiery jednej z najgłośniejszych gier w historii, jest kompletnie bezsensowne. Dwie zupełnie różne sytuacje. I w tym kontekście winyle mają się bardzo dobrze, notując coroczny wzrost sprzedaży.

Edytowane przez Vulc
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Sam w domu poza PS5 nie mam żadnego innego czytnika... Ojciec ma kupę filmów na płytach, klasery porobione, a ja ostatnio zakupiłem płytkę ulubionego artysty po to żeby wesprzeć, bo słuchać nie miałem na czym xD 

I to jest właśnie przerażające, nie tylko w kwestii gier. Gromadzimy i wytwarzamy ogromne ilości danych na niby "trwałych nośnikach" ale nieodczytywalnych wraz z biegiem czasu. Zdjęcia rodzinne sprzed 100 lat na papierze? Żaden problem. Zapisz coś teraz nawet na płytce M-Disc, schowaj do szuflady i pomyśl, kto to odczyta za 100 lat w warunkach domowych skoro sami zaczynamy mieć problem z tym za naszego życia...

Edytowane przez Kris194
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Zrobiłem mały research i akurat sytuacja z samymi czytnikami UHD BR jest taka, że firmy masowo wycofują się z ich produkcji a same komponenty do ich budowy coraz trudniej dostać.

Nie powinno to dziwić. Miałem czytnik Sony UBP-X700, kupiony specjalnie do kolekcji filmów 4K. Kosztował mnie ponad 800 zł, za tę cenę dostajemy bardzo wolny sprzęt z prymitywnym interfejsem i co najwyżej przeciętną jakością obudowy. Po 3 miesiącach sprzedałem i kupiłem XSX, który z odtwarzaniem płyt radzi sobie nawet lepiej, będąc przy okazji konsolą. 🤷 A przecież na rynku są też droższe modele. To jest ślepa uliczka.

• Upvote 1
Opublikowano

Odtwarzacz w cenie używanego XSX, nie ma to IMO większego sensu, chyba że ktoś koniecznie chce DV. A i widzę, że Sony UBP-X700 to obecnie 1.1k, co za sprzęt tej klasy jest kwotą absurdalną. Zrobił się z tego segment Premium taki jak ze Steam Machine - nie wiesz za co płacisz. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Jeśli wzrośnie sprzedaż filmów, a już zaczyna to i wrócą odtwarzacze.

Żadnego wielkiego powrotu IMO nie będzie, choćby dlatego, że większość producentów zaprzestała produkcji niebieskich diod laserowych 405nm o mocy 20 mW (podstawowy element napędów UHD Blu-Ray). Tak jak wspomniałem, już teraz jest problem z dostępnością komponentów.

https://www.techradar.com/pro/japanese-firm-will-continue-producing-blu-ray-disc-drives-as-another-iconic-company-announces-end-of-an-era-for-physical-discs-buffalo-will-sell-odds-at-higher-prices-until-stocks-run-out

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
13 godzin temu, Kris194 napisał(a):

I to jest właśnie przerażające, nie tylko w kwestii gier. Gromadzimy i wytwarzamy ogromne ilości danych na niby "trwałych nośnikach" ale nieodczytywalnych wraz z biegiem czasu. Zdjęcia rodzinne sprzed 100 lat na papierze? Żaden problem. Zapisz coś teraz nawet na płytce M-Disc, schowaj do szuflady i pomyśl, kto to odczyta za 100 lat w warunkach domowych skoro sami zaczynamy mieć problem z tym za naszego życia...

Domowe wypalanie to chyba do 30 lat jest trwałe, fabryczne około 100 lat. W sumie jak tak myślę to nawet mój ojciec mimo posiadania pokaźnej kolekcji płyt nie ma NIC co by je odtworzyło pod TV, bo czytnik DVD dawno się zepsuł, a żaden laptop czytnika nie ma. Posiada zewnętrzny dodatkowo i to jedyna opcja. Tylko jemu nie przeszkadza 720p, a ja jakbym miał oglądać na TV typu OLED to jednak Blue-Ray by się przydało i tu jedynie PS5 zostaje :E :E 

Opublikowano

Tak to jest jak się ma jeden sklep cyfrowy, jak będzie tak samo z Sony, to praktycznie koniec. Na pewno nie biorę PS6. Tak wygląda cyfryzacja w Nintendo, promocji prawie nie ma, a jak już to jedna stała cena, niżej nie dadzą. Wybrałem kilka gier dla wglądu.

Żeby zagrać w grę po tańszej cenie, to trzeba czekać rok a czasem dłużej. Tak wiem, że ta gra jest taniej w pudełku.

Strona do wglądu to: https://www.dekudeals.com

Na przykład Zelda TotK przecenę miała w 2024 z 289zł na 202zł. Więc póki co 1.5 roku bez promocji :rotfl:

obraz.png.7b7c4230bf102fd211082cc507d00b09.png

obraz.png.b8bc298f6c702a2f933cc5ada0869815.png

obraz.png.6ed25c5c7287e870ddf97c3ace6def67.png

Sorka, ale ja wieszczę taki o to scenariusz jaki widuję na platformie Nintendo z exami i z innymi grami, to samo będzie na PS; nie ma innych sklepów, promocji czy kodów to można windować cenę. Na PC jest inna sytuacja, mamy kluczykownie, mamy oficjalnie dystrybucje jak GMG, GG, Fanatical, Humble itd itd.

Ja jestem pesymistą jeśli chodzi o przyszłe konsole, cyfryzacja wybije ludziom granie, chyba, że  będzie bulił po 300-400zł, bo nie doczeka się promocji.

• Upvote 1
Opublikowano

Nie grzeje mnie GTA 6, może być tylko cyfra. %-) Pal licho z tą grą, gdyby nie ona i wymysł pudełka z kodem, to by Sony siedziało cicho i nie pisalibyśmy o końcu pudełek(płyt). Można śmiało powiedzieć, że wszystko to wina Rockstara i GTA 6, niech ich piekło zaleje i cokolwiek, ba wszelkie plagi egipskie. :hihot: 

Opublikowano

I co ludzie mają bojkotować GTA? Bądźmy poważni.

Exy nadal sprzedają się bardzo dobrze w formie fizycznej i pierwsze gry w 2028 roku na pewno odczują piękną przyszłość only digital.

Opublikowano
1 minutę temu, Reddzik napisał(a):

Można śmiało powiedzieć, że wszystko to wina Rockstara i GTA 6, niech ich piekło zaleje i cokolwiek, ba wszelkie plagi egipskie.

Żadna wina Rockstara. Gracze sami odeszli od pudełek i to mega w ostatnich 5-7 latach. To co dzisiaj się dzieje to tylko kwintesencja wyborów graczy. Cyfra wygodniejsza. 

Tak samo jak w niemal całej Europie pozamykane sklepy Gamestop gdzie się handlowało używanymi gierkami face to face. Znikało już od lat, bo gracze rezygnowali z płyt i biznes się nie opłacał.

To co się dzieje to tylko i wyłącznie wybór graczy przeważająca większość wydaje głównie kasę na cyfrowe gierki.

Opublikowano

Jeśli gracze sami są sobie winni to znaczy, że ja jestem w tych 0.1% który nie wyda 300-400zł na grę. Więc niech sobie robią "only digital". :magik:Na PC mam chociaż wybór, więc tutaj póki co ceny nie są aż takie straszne, Ubi czasem daje kupon 40zł, Epic też dawało, kto chciał to się okupił w gry. Takiego exclusivu konsole nie będą mieć. Zobaczymy jak to będzie na "premierę" z grami tylko digital. Na zachodzie to zawsze x4 taniej, co by nie powiedzieć w Polsce  te 300-400zł to większa przebitka, u mnie to np połowa opłaty za mieszkanie.

• Upvote 1
Opublikowano

W przypadku ostatnich exów pudełka stanowią 30-50% sprzedaży. Za 1.5 roku jedynym wyborem będzie wersja cyfrowa - owszem, część ludzi kupi klucz i szybko się przekonwertuje, ale część zwyczajnie odpadnie (albo przynajmniej zmieni nawyki zakupowe i zamiast preorderu będzie czekała na duże obniżki). 

Zapewne decyzja Sony jest poparta milionem analiz, ale oni nie są nieomylni. Inicjatywa GaaS na papierze miała być krokiem na przód, a narobiła im (jak na razie) więcej smrodu niż pożytku.