Skocz do zawartości

Ankieta - Tematy polityczne na forum

Camis

Czy jesteś za tym aby na forum pozostały tematy polityczne?  

72 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy jesteś za tym aby na forum pozostały tematy polityczne?

• Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.
  • Ankieta zostanie zamknięta 2024.11.12 o 08:13

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dylemat, z jednej strony rozumiem wielbicieli obrzucania się kałem w takich tematach, z drugiej osobiście wolałem internet gdzie polityczne obrzucanie się kałem miało miejsce na forum gazeta.pl a nie np pclab, z jednej strony to napędza ruch i siedzi sobie grzecznie w offtopie, a z drugiej ściąga tutaj całe to toksyczne polityczne gówno z socjalmediów na forum. Tak długo jak użytkownicy potrafią dyskutować kulturalnie i nie zmieniają tematu w drugi X, z teoriami spiskowymi, fake-ami i cała tą socjalmediową otoczką, to chyba jeszcze nic złego, ale problem polega na tym że i tak 90% wpisów to cytaty z X, lub szurskie teorie tworzone przez jakieś chore umysły. Osobiście nie jestem ani na tak ani na nie, czasami zajrze, nawet czasami spróbuje komuś piszącemu totalne odklejki wytłumaczyć że wypisuje bzdury, ale najczęściej daje sobie spokój bo szkoda nerwów. Może zostawić temat, ale niech to będzie temat do dyskusji popartej faktami, z zakazem wklejania pierdyliarda tweetów z X-a i screenów z innych for, czysta dyskusja nic więcej, żadnego toksycznego chłamu i fakeów, jak ktoś chce pogadać o polityce proszę bardzo, ale dyskusji to tam za dużo nie ma, ktoś wkelja tweeta, i jak dobrze trafi zaczyna się obrzucanie kałem i pierdyliard innych tweetów wygrzebanych z odmentów Muskowego bagienka.

Także nie będe głosował, uważam że temat mógłby zostać bo jednak są ludzie którzy poza komputerami lubią sobie po politykować i offtop jest na to dobrym miejscem, ale ze względu na jego toksyczny i mocno polaryzujący charakter wprowadziłbym regulamin/zasady korzystania z tego tematu, niech pozostanie miejscem do cywilizowanej dyskusji, a nie miejscem do wklejania co głupszych znalezisk z X-a.

16 minut temu, EvilKillaruna napisał(a):

Wprowadzanie na forum tematyczne kompletnie odklejonego od niego, skrajnie emocjonalnego offtopu, w którym notorycznie dochodzi do awantur, wojenek oraz publikowania treści, za które Właściciel forum i portalu będzie potem musiał odpowiadać prawnie?

Gdzie masz jakieś posty gdzie są propagowane treści, które są w polsce zakazne i prawnie karane? Słucham. Każdy odpowiada za własne słowa i administracja nie ponosi odpwoiedzialności - jeśli moderacja działa na bieżąco w kwestiach niezgodnych z prawem. A takich na forum nie ma, a przypadki gdzie są to pewnie te osoby są lub będą zbanowane natychmiastowo.

16 minut temu, EvilKillaruna napisał(a):

A co to, moderatorów nie ma? Regulaminu forum nie ma?

Są. Są też od pilnowania pewnych granic w wątkach politycznych.

Wypowiedzi, które podpadają pod przestępstwo = ban i problem z głowy. Oh wait, jedynie co mamy to wrzucanie memów z Tuskiego, Kaczorem itd. Kogoś to boli. Jednym jest pilnowanie zasad, aby ktoś nie przekroczył czerwonej granicy gdzie można sobie narobić problemów z prawem, a czym innym jest ograniczenie wolności słowa bo ktoś obraził czyjąś ulubioną partię polityczną.

Edytowane przez Fatality

23 minuty temu, Fatality napisał(a):

Czy dostajecie jakiegoś ataku paniki i musicie w to wchodzić i czytać jeśli taki temat istnieje? Nie interesuje - nie wchodzisz i ignorujesz.

Aktualnie wypowiedzi są widoczne bez wchodzenia, bo każdy użytkownik ma widoczny kafelek z najnowszymi postami, niezależnie w jakim temacie siedzi.

Zresztą ten kafelek to tak ogólnie nie za dobry pomysł. Lecą spoilery do gier, filmów, nie da się w ogóle odfiltrować treści pojawiających na forum. Chyba, że da się go wyłączyć, ale nie znalazłem.

image.png.5049a872f73116ac2f9c3d5b32be0169.png

Co do samej polityki to jest mi to obojętne byle nie wylewała się na inne tematy. Moderacja i tak będzie miała zajęcie, bo albo trzeba nadzorować wątek polityczny, albo pilnować żeby polityki nie było i usuwać ją z innych dyskusji. 

Off polityczny istniał na pclabie od kilkunastu lat. Sam ostatnio interesuję się znacznie mniej polityką bo mnie to po prostu coraz bardziej nudzi i szkoda mi na to czasu, ale ten wątek mimo wszystko zawsze był zbiorem olbrzymiej wiedzy i newsów wrzucanych na świeżo.

Wszystko w jednym miejscu i pod ręką. A jeśli chodzi o wycieczki osobiste. To, albo się ludzie nauczą, albo jest moderacja i ostrzeżenia :E

Moim zdaniem zdecydowanie powinien zostać.

Powinien powstac nawet osobny dzial Polityka. Jak cos generuje duzy ruch na stronie i zwieksza jej popularnosc, to czemu tego zabraniac? Poza tym, sa tacy co pisza zarowna w dzialach IT i w tematach politycznych. Nie wiedze zadnego problemu. 

Nie bede wchodzil do dzialu polityka ale przeciez w niczym mi on nie przeszkadza. Czepiacie sie wszystkiego.

2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Wu70 Dla Ciebie jedyne co ma znaczenie to ruch? Jak zamkną kolejne forum, to ten Twój ruch będzie istotny jak dzisiejszy poranny śnieg. 

To że jedyne co ma znaczenie to ruch to kolejne wyobrażenie. Cała reszta już jest, teraz ruch jest krytycznie ważny na ITH i zdecyduje o przetrwaniu.

Ani PCL ani ITH nie padnie przez wątek polityczny, chyba nie sugerujesz że moderacja nie działa na forum? ;)

Teraz, Wu70 napisał(a):

Ani PCL ani ITH nie padnie przez wątek polityczny, chyba nie sugerujesz że moderacja nie działa na forum? ;)

Ty chyba nie wiesz jak działa prokuratura. Spędziłem kilka lat po drugiej stronie muru jako pracownik, uwierz, zrobienie bomby atomowej z postu już usuniętego, to żaden problem :) Zresztą, dam Ci przykład z życia. 1600 osadzonych, przychodzi kolacja, brakuje 1 kawałka szynki. 1599 jest, ale jednego nie ma. Wiesz, że ten jeden kawałek szynki może spowodować, że dostaniesz wyrok, a cały ZK jest postawiony na nogi? Nie wiesz, bo skąd. Nawet byś nie wpadł na to, bo to głupi kawałek beznadziejnej jakościowo szynki której i tak połowa z tych kawałków ładuje w śmieciach. Ale ten jeden kawałek szynki pociąga za sobą X sznurków odpowiedzialności, tak jak jeden zły post ciągnie X sznurków odpowiedzialności. 

Jeden idiota prowokator jest w stanie z niczego nabruździć tak, że nikt tego nie pozbiera :)

1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Na forum gola też istnieje polityka i żyją od tylu lat :E
Ogólnie nie wiem jakie są możliwości tego forum, ale można by pewnie zrobić jak wyżej PentiumD napisał, że wątek dostępny tylko dla zalogowanych forumowiczów i z jakimś określonym stażem w sensie ilość postów.

Tematy polityczne z reguły sprowadzaja sie do zrzedzenia i narzekania, prawie na nic i tak nie masz wplywu. Ale jak ktos chce to niech sobie gada...

Tu nie ma co dyskutować o prokuraturze, w sieci można brutalnie dyskutować o polityce na wielokrotnie większych mediach niż PCL/ITH.

10 minut temu, Pentium D napisał(a):

A może zrobić osobny dział polityczny, ale ukryty dla osób które mają mniej niż 20 postów na forum i są krócej niż 30 dni? Albo ustawić dostęp tylko dla wybranych userów którzy nie robią chlewu? 

Ale po co? Samo istnienie/widoczność tematu kusi jak narkotyk? :D To musi być jakiś złoty temat.

Generalnie te ograniczanie działów od X postów to relikt przeszłości na forach, nie ma co wracać do tego.

wykop.pl jedyne co robi to ukrywa politykę dla niezalogowanych

Edytowane przez Wu70

Teraz, lukadd napisał(a):

wątek dostępny tylko dla zalogowanych forumowiczów i z jakimś określonym stażem w sensie ilość postów.

Tak jest na największym wątku politycznym w Polsce (moderowanym, ale totalne szury dostają bana) na forum skyscrapercity.

OIDP to dostęp do pisania jest od 100 postów. 

~4500 stron w rok.

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-za-każdym-cholernym-razem.2410635/unread

2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ale po co ma cokolwiek śledzić? Użytkownik dostaje pocisk, robi screen i ja idzie złożyć zawiadomienie. A Ty jako mod jedziesz 500 km na rozprawę :)

Jeszcze musiałoby to nosić znamiona przestępstwa, jak jeden drugiemu naubliża to zostaje mu tylko cywilka.

15 minut temu, Pentium D napisał(a):

A może zrobić osobny dział polityczny, ale ukryty dla osób które mają mniej niż 20 postów na forum i są krócej niż 30 dni? Albo ustawić dostęp tylko dla wybranych userów którzy nie robią chlewu? 

Co to za komunizm!1!1!1!. Tylko wybrańcy mogą o tym rozmawiać? :E 

5 minut temu, Mar_s napisał(a):

Jeszcze musiałoby to nosić znamiona przestępstwa, jak jeden drugiemu naubliża to zostaje mu tylko cywilka.

No i? To robi cywilke bo jest wrednym ujem nie tylko na forum ale i w życiu. I dalej jedziesz 500 km jako świadek :) A potem dostajesz jako dowód screeny z tej dyskusji i jasno wyrażone Twoje zdanie które jest traktowane jako zezwolenie. I leżysz Panie :)

A wtedy zostaje cytowanie Boxdela "ja nie chcioł, ja nie wiedzioł" :D

Edytowane przez PiPoLiNiO

4 minuty temu, Mar_s napisał(a):

Na pewno prokuratura śledzi cały czas wątki polityczne na forach...w końcu mają tylu wolnych ludzi.

Przesadzacie grubo z tym straszeniem, to że jeden wyzywa drugiego od konfederusów albo POpaprańców nikomu tak naprawdę szkody nie robi.

Poza atmosferze na forum. A gdy wejdą jeszcze konkretne dane osobowe, łooo to już robi się grubniutko. ;)

19 minut temu, Fatality napisał(a):

Gdzie masz jakieś posty gdzie są propagowane treści, które są w polsce zakazne i prawnie karane? Słucham.

Kto wie co się działo na Psim Labie, ten wie.

20 minut temu, Fatality napisał(a):

Każdy odpowiada za własne słowa i administracja nie ponosi odpwoiedzialności - jeśli moderacja działa na bieżąco w kwestiach niezgodnych z prawem. A takich na forum nie ma, a przypadki gdzie są to pewnie te osoby są lub będą zbanowane natychmiastowo.

Przyjdzie Ci typ, nabruździ, potem robi sobie screeny że to wisiało, a on przecież raporty słał. Natomiast tą bieżącą moderację to widziałem nie raz i nie dwa w późniejszych pretensjach, że moderator komuch, cenzor i nie umie moderować.

21 minut temu, Fatality napisał(a):

Są. Są też od pilnowania pewnych granic w wątkach politycznych.

Całymi dniami za free. No nie powiem, super robota. :D

22 minuty temu, Fatality napisał(a):

Wypowiedzi, które podpadają pod przestępstwo = ban i problem z głowy.

A potem doxing, setki multikont, publikowanie pomówień o czyny pedofilskie, telefony, nękanie na Allegro które rozdaje dane na prawo i lewo, wysyłanie paczek pobraniowych ze sklepu z bronią. To się tak tylko wydaje, że to takie proste.

23 minuty temu, Fatality napisał(a):

Oh wait, jedynie co mamy to wrzucanie memów z Tuskiego, Kaczorem itd. Kogoś to boli. Jednym jest pilnowanie zasad, aby ktoś nie przekroczył czerwonej granicy gdzie można sobie narobić problemów z prawem, a czym innym jest ograniczenie wolności słowa bo ktoś obraził czyjąś ulubioną partię polityczną.

Jeśli ludzie są w stanie się tłuc o jakiegoś typa z TV jakby zależało od niego ich życie, to dałem wyżej przykład co potrafi wyprawiać taki czubek IRL. No ale to tylko moje zdanie oparte na doświadczeniach. Co ja tam wiem. Nie moje forum, nie moje decyzje, nie moje problemy.

• Like 1
  • Upvote 3