Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

3070 to jest bardzo wydajna karta, ceny używek zbija 8GB VRAMu przez co w coraz większej liczbie nowych gier nie pokazuje swoich możliwości. W tym tkwi też siła 580 bo to najtańsza nowa karta która ma więcej niż 8GB.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Patrząc na testy uważam, że miałem farta sprzedając tydzień temu 6700 xt za 950 zeta :E

Ceny używek i nówek z 8 GB vramu właśnie doświadczyły złego dotyku. Wujek Battlemage wszedł im pod kołdrę ze swoim 12 gigabajtowym vramem i dobrą ceną. 

Edit: Aż mnie decomorreno zabolało gdy to zobaczyłem. To ja swoją za 950 zł sprzedałem z gwarancją rozruchową i gratisami a tu takie coś. 

Screenshot_2024-12-12-21-48-42-79_a038fdda0361bc57fee075193df50ddc.thumb.jpg.24bb21dc70fe4d590d1af74b11338463.jpg

Edytowane przez Pentium D
  • Haha 3
Opublikowano
6 godzin temu, michaelius33 napisał(a):

B580 wielkość chipu 272 mm^2, prawie 20M tranzystorów, TDP 190W

RTX 4060 - wielkość chipu 159 mm^2 , 19M tranzystorów, TDP 115W

Czyli w zasadzie u Intela bez zmian - premiera spóźniona o jakieś 18-24 miesięcy i karta która powinna  być  gdzieś pomiędzy 4060 ti a 4070 non s walczy z produktami konkurencji poprzedniej generacji. Znowu będą oferować produkt który powinien być wyżej pozycjonowany w cenie totalnego mainstreamu.

Oj tam, progres jest. A770 miał specyfikację pomiędzy RTX 3070Ti i 3080, a wydajność 3060 :E Tutaj mamy i specyfikację, i wydajność bardzo podobną do 3060Ti. 4060 to specyficzna karta - trochę demon efektywności, a trochę totalny kastrat. Porównując nowego Arca do RX7600 to pod względem specyfikacji nie ma przepaści (pomijając przepustowość pamięci, ale wynikająca z niej przewaga w 4K też jest adekwatna).

Ogólnie bardzo dobra robota od strony hardware'u i mam nadzieję, że z software'em i marketingiem też sobie poradzą.

BTW skąd taka różnica w powierzchni chipa przy tak podobnej liczbie tranzystorów i procesie technologicznym?

Opublikowano
8 godzin temu, Avenger napisał(a):

BTW skąd taka różnica w powierzchni chipa przy tak podobnej liczbie tranzystorów i procesie technologicznym?

Lepsza gęstość. To był bardzo duży problem Alchemist, który został częściowo poprawiony. Trzecia generacja może być na poziomie AMD. 

Opublikowano
10 godzin temu, Avenger napisał(a):

Tranzystory w różnych blokach mają inne upakowanie. Plus jak dobrze pamiętam to szyna pamięci sporo miejsca zajmuje. U Nvidii pewnie duży udział procentowy mają tensory bo jak patrzyłem to wszystkie Ady mają sporo tranzystorów

Opublikowano
11 godzin temu, nietypowy napisał(a):

(...)

Już są dostępne dwa modele B570. Sparkle Guardian jest za 1200 w proshopie, więc będzie taniej w innych sklepach pewnie.

Ładny ten Sparkle ;)

I tak poczekam na doniesienia jak tam pobór mocy w idle w konkretnych modelach (czy da się zejść w okolice 10 W, czy się nie da; czy może będzie jak poprzednio, że na 60 Hz jest ok, na 120+ już nie).

Jeszcze UV pozostaje zagadką (chyba nikt jeszcze nie testował?) - ile da się zyskać przy tej samej wydajności lub niewielkim spadku.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, rzymo napisał(a):

Ładny ten Sparkle ;)

I tak poczekam na doniesienia jak tam pobór mocy w idle w konkretnych modelach (czy da się zejść w okolice 10 W, czy się nie da; czy może będzie jak poprzednio, że na 60 Hz jest ok, na 120+ już nie).

Jeszcze UV pozostaje zagadką (chyba nikt jeszcze nie testował?) - ile da się zyskać przy tej samej wydajności lub niewielkim spadku.

Bardzo ładny, jakościowo też pewnie rewelacja, dbanie o szczegóły itd, ale prawdopodobnie (oby nie, ale wątpie że naprawili) wentyle będą tak samo głośne w spoczynku. W 1 gen zwariować można było w idle jak co chwile słyszysz włączanie i wyłączanie wentylatora. W każdym sparklu tak było. Oczywiście LE też tak ma, bo taka natura widocznie arców, ale różnica jest taka, że CM w LE zrobili świetną robotę, bo wentylatory są bezgłośne w spoczynku. Pobór mocy z tego co na razie wiadomo został poprawiony trochę (podobno około 30 W), więc niereferenty pewnie nie będą lepsze w tej kwestii, ale pewnie będzie to można zbić takim samym kombinowaniem jak w Alchemistach. Szkoda tylko, że nie zawsze jest to możliwe (ktoś już wcześniej pisał od czego to może zależeć chyba).

Opublikowano

Muszę przyznać że ciekawa karta która może w przyszłości podskoczy w słupkach wydajności, z wymianą mi się nie śpieszy i poczekam na premiery GdzieForsa RTX 5060/Ti i Rademona RX8600XT/8700/XT. Jeżeli nie będzie jakiegoś przyjemnego wzrostu wydajności to chociaż na niższe ceny wcześniejszych generacji.

Opublikowano
21 godzin temu, Send1N napisał(a):

Chyba jeszcze w między czasie coś pite jest bo ciężko rozszyfrować ten post ;D

Ja wtedy olałem już temat bo dłuższym grzebaniu, próbowałem wszystkiego co się dało, inni mieli 10w w idle ja miałem 20 i tak już zostało ;) 

Tu nie chodzi to co pokazuje w poborze dla karty tylko dla całej platformy. U mnie na 4090 pokazuje 18W, a rzeczywiście po włożeniu 4090 bez ASPM łyka jak wsysała 40W.

Poza tym samym pobór mocy w idle jest uzależniony na jakiej rozdziałce i odświeżaniu lecisz. Zawsze można spróbować wbić ręcznie L0sL1 i dać kontrolę nad ASPM biosowi.