Zdzichon 76 Opublikowano Piątek o 22:20 Opublikowano Piątek o 22:20 7 godzin temu, galakty napisał(a): Jedyna zaleta Windowsa na ten moment to działający Game Pass... To mnie najbardziej boli w Linuxie. Od kiedy Microsoft w końcu zwiększył jakość streamingu i zainstalowałem Xbplay, ogrywam rzeczy z gamepassa w chmurze. Wszystko się ładnie synchronizuje także obecnie przechodzę Starfielda 50/50 PC/SD. Nie jest to native i nie ma wszystkich tytułów, ale przy dobrym routerze gra się komfortowo.
galakty 4 407 Opublikowano Sobota o 06:19 Opublikowano Sobota o 06:19 Też jestem zadowolony i ogrywam sobie Motorsport, ale szkoda że nie da się instalować bo byłoby jeszcze lepiej Z drugiej strony taką FH6 mogę ogrywać na PC i OLED, a jadąc gdzieś/w łóżku na Legionie. Są plusy i minusy (wciąż wolałbym fizycznie na dysku) 1
aureumchaos 651 Opublikowano Sobota o 09:24 Opublikowano Sobota o 09:24 (edytowane) No powiem tak. Tragedii nie ma. Właśnie jechałem pociągiem 1,5 h grając w The Evil Within 2 w 45 klatkach na ustawieniach High i wygląda ok. Za to zżera baterie w oczach. Używam Max ładowania 85% i 2,5h średnio wyszło na jednym ładowaniu. Ale spoko bo w pociągach mozba się podładować, gorzej w autobusach. Tu trzeba jakiś powerbank z PD. W pociągu bluzę powiesiłem i do przeżycia było z odbiciami ale gry typu Soma odpadają bo za ciemne są, takie tylko wieczorem jak jest ciemniej. Oprócz TEW2 sprawdziłem tez Death stranding 1 i 2 grafa ujdzie ale wygląda gorzej od TEW2 i nawet można wycisnąć do 55 fps. Alien isolation wygląda i chodzi bardzo dobrze to samo the outer worlds... Jestem mile zaskoczony i przez to usypianie ciężko się opanować żeby nie grac co chwilę xD. Raz mi wywaliło TEW2 po wybudzeniu, może to wina gry. Chciałem Windowsa do modowania gier bo stary już jestem, motoryka nie ta sama już i czasem używam ułatwien. Ale czytam, że coś tam na tym linuksie się da. Pytanie, można gdzieś ustawić mocniejsze wibracje? Nie chodzi mi o haptyke tylko jak gra ma wibracje, strasznie słabe są. Mam zainstalowane to Decky, może jakiś plugin? Edytowane Sobota o 09:26 przez aureumchaos
Zdzichon 76 Opublikowano Sobota o 09:30 Opublikowano Sobota o 09:30 Nie da się. Valve postawiło na dokładne motorki pod touchpadami żeby zapewnić haptykę i to one odpowiadają za wszystkie wibracje. Moim zdaniem rozsądny ruch, ale rzeczywiście pozostaje niedosyt jak w grach cośtam wibruje ale nie do końca.
aureumchaos 651 Opublikowano Sobota o 11:36 Opublikowano Sobota o 11:36 No coz.... Szkoda... A ma ktoś sprawdzony powerbank 20k mah z PD takim żeby ładował decka? Moje oba w domu jak podłącze dioda świeci na pomarańczowo i właściwie nie ładuje a jak używam go to i tak bateria leci w dół.
galakty 4 407 Opublikowano Sobota o 11:46 Opublikowano Sobota o 11:46 Nie wiem jak SD, ale u mnie sprawdza się Toocki 67W (daje jakieś 48-50W i tyle wystarczy żeby bateria się ładowała) 1
Element Wojny 5 030 Opublikowano Sobota o 12:06 Opublikowano Sobota o 12:06 Ja swojego Steam Decka OLED'a oddałem żonie, kupiłem jej parę gier, i z tego co widzę, to w Disney Dreamlight Valley ma już nabite 460h Ogólnie spoko sprzęt. Na początku trochę się z nim bujałem, bo nie podobało mi się jak wchodził na najwyższe obroty (cichy nie był i strasznie się grzał), do tego z fps'ami bywało różnie. Odkąd wgrałem Lossless Scaling (Decky plugin), wszystkie problemy wyparowały. Obniżyłem lekko pobór prądu, konsola jest znacznie cichsza i się nie grzeje, a w każdej grze mam 60-80 fps'ów - naprawdę w każdej, wliczając w to Forza 5. Artefakty wyeliminowałem manualnymi ustawieniami, i wszystko chodzi cacy. Bez LS tak wesoło by jednak nie było, sprzęt ma swoje ograniczenia. 1
aureumchaos 651 Opublikowano Sobota o 12:43 Opublikowano Sobota o 12:43 Muszę właśnie zamontować generator klatek bo do AAA niezbędny. 57 minut temu, galakty napisał(a): Nie wiem jak SD, ale u mnie sprawdza się Toocki 67W (daje jakieś 48-50W i tyle wystarczy żeby bateria się ładowała) Ale to zasilacz? Ja pytałem o powerbank.
Element Wojny 5 030 Opublikowano Sobota o 13:02 Opublikowano Sobota o 13:02 17 minut temu, aureumchaos napisał(a): Muszę właśnie zamontować generator klatek bo do AAA niezbędny. Moim zdaniem to jest totalny game-changer, nawet się nie zastanawiaj - pobór idzie w dół, kultura pracy w górę, fps'y x2. Na TV seryjnie nie widzę różnicy, wszystko ładne i płynne.
lukadd 3 467 Opublikowano Sobota o 13:06 Opublikowano Sobota o 13:06 @aureumchaos Powerbank to w zasadzie raczej każdy z PD, aby był jakiś w miarę firmowy i miał 45W+. Ja sam mam starego GreenCella 22W tylko i mi styka, ale ja nie gram w wymagające gry na SD i okazjonalnie tylko potrzebuję podtrzymać czas z power banka.
aureumchaos 651 Opublikowano Sobota o 13:57 Opublikowano Sobota o 13:57 44 minuty temu, Element Wojny napisał(a): Moim zdaniem to jest totalny game-changer, nawet się nie zastanawiaj - pobór idzie w dół, kultura pracy w górę, fps'y x2. Na TV seryjnie nie widzę różnicy, wszystko ładne i płynne. Zgadzam się, używam na PC jeśli nie artefakci. To wystarczy zainstalować tego LS ze Steam i potem ta wtyczka i ten parametr startowy do każdej gry? 49 minut temu, lukadd napisał(a): @aureumchaos Powerbank to w zasadzie raczej każdy z PD, aby był jakiś w miarę firmowy i miał 45W+. Ja sam mam starego GreenCella 22W tylko i mi styka, ale ja nie gram w wymagające gry na SD i okazjonalnie tylko potrzebuję podtrzymać czas z power banka. Czyli coś takiego? https://www.mediaexpert.pl/smartfony-i-zegarki/akcesoria-do-telefonow/ladowarki-przenosne/powerbank-ugreen-nexode-20000-mah-pb726-165w-szary?gad_source=1&gad_campaignid=20388435109&gclid=CjwKCAjw14zPBhAuEiwAP3-Eb9117SRR6yZ2B7SL1yGz3aw5Cxg3UuZd7HV43qYhokRg9pY3mlmMwhoC4ncQAvD_BwE Te PD też jakieś dziwne jest. Ładowarka od s23u ładuje SD bez problemu ale ładowarka od SD ładuje s23u tylko jako szybkie ładowanie 1.0 a nie 2.0 pomimo że obie mają PD i 45 W
lukadd 3 467 Opublikowano Sobota o 14:05 Opublikowano Sobota o 14:05 (edytowane) Coś takiego, ale jak to ci potrzebne tylko do SD to bez sensu brać taką cegłę. Anker, Ugreen, Baseus coś z zakresu 45-100W popatrz. Edytowane Sobota o 14:06 przez lukadd
Element Wojny 5 030 Opublikowano Sobota o 14:07 Opublikowano Sobota o 14:07 7 minut temu, aureumchaos napisał(a): Zgadzam się, używam na PC jeśli nie artefakci. To wystarczy zainstalować tego LS ze Steam i potem ta wtyczka i ten parametr startowy do każdej gry? W zasadzie tak. Ja potem tylko grzebałem w różnorakich parametrach LS, bo przykładowo jeden z nich robił mega artefakty na włosach postaci, a wyeliminowałem to wyłączeniem jednej z mało znaczących opcji. W Forza 5 zaś nie próbuj dać nic powyżej 2x, bo robi się kaszana totalna. To jest coś za coś - efekt będzie, ale chyba przy każdym tytule będziesz musiał chwilę posiedzieć i dostosować pod siebie. W Dreamlight Valley konsola wchodziła na pełne obroty przy 90fps, więc zmniejszyłem sztywno na 80fps i jest cichutko, a różnica względem defaultowych 45-50 fps'ów kolosalna. 1
lukadd 3 467 Opublikowano Sobota o 14:20 Opublikowano Sobota o 14:20 23 minuty temu, aureumchaos napisał(a): Te PD też jakieś dziwne jest. Ładowarka od s23u ładuje SD bez problemu ale ładowarka od SD ładuje s23u tylko jako szybkie ładowanie 1.0 a nie 2.0 pomimo że obie mają PD i 45 W To to nie wiem, ale do SD patrz, aby miało PD 3.0 i jak to jakiś znany powerbank w miarę firmowy to 45W styknie do SD.
HappyLittleGamer 240 Opublikowano Sobota o 15:01 Opublikowano Sobota o 15:01 Z power banków to ja polecam takiego dziada 65W z pojemnością 26800mAh bo to jest maksymalna pojemność jaką można zabrać do samolotu. Ładuje Steam decka maks prędkością, laptopy ładuje, telefony wszystko. Jedyny minus to że tylko 1 usb-c out port, a reszta to usb-a, ale on z tego jednego portu usb-c daje już całe 65W. https://pl.baseus.com/products/amblight-power-bank-65w-26800mah 2 godziny temu, Element Wojny napisał(a): Odkąd wgrałem Lossless Scaling (Decky plugin), wszystkie problemy wyparowały. Obniżyłem lekko pobór prądu, konsola jest znacznie cichsza i się nie grzeje, a w każdej grze mam 60-80 fps'ów - naprawdę w każdej, wliczając w to Forza 5. Artefakty wyeliminowałem manualnymi ustawieniami, i wszystko chodzi cacy. Bez LS tak wesoło by jednak nie było, sprzęt ma swoje ograniczenia. Ciekawe, muszę spróbować. Ja ustawiłem Forzę 5 Horizon tak, że mam lock 40fps 80Hz na low/medium i nigdy nie dropi poniżej. Ciekawe jak by było z tym LS. Ale nie narzekam bo jak się zablokuje framerate to jest bardzo płynnie. Ten LS to może być już must have to Forzy 6. 1
aureumchaos 651 Opublikowano Sobota o 15:49 Opublikowano Sobota o 15:49 A do tego LS to trzeba robić cap fps? Grałem przed chwilą w tew2 i fps lata od 60 do 80 w zależności na co patrzę i gdzie jestem, bliżej 80 jest odczuwalnie płynniej.. Bliżej 60 jakby nie za bardzo te 60 było hmm...
galakty 4 407 Opublikowano Sobota o 16:02 Opublikowano Sobota o 16:02 3 godziny temu, aureumchaos napisał(a): Ale to zasilacz? Ja pytałem o powerbank. A ja Ci napisałem jaka moc jest potrzebna do full zasilenia TDP mam 40W + ekran 10W i tyle max potrzeba, zaleznie od gry można zmniejszyć, w niektórych mam 15W, w innych 30W.
Qrdello 1 139 Opublikowano Sobota o 16:15 Opublikowano Sobota o 16:15 2 godziny temu, Element Wojny napisał(a): W zasadzie tak. Ja potem tylko grzebałem w różnorakich parametrach LS, bo przykładowo jeden z nich robił mega artefakty na włosach postaci, a wyeliminowałem to wyłączeniem jednej z mało znaczących opcji. W Forza 5 zaś nie próbuj dać nic powyżej 2x, bo robi się kaszana totalna. To jest coś za coś - efekt będzie, ale chyba przy każdym tytule będziesz musiał chwilę posiedzieć i dostosować pod siebie. W Dreamlight Valley konsola wchodziła na pełne obroty przy 90fps, więc zmniejszyłem sztywno na 80fps i jest cichutko, a różnica względem defaultowych 45-50 fps'ów kolosalna. A poprzez nakładkę i zmianę ustawień skalowania nie osiągasz podobnego efektu? W sensie mówię o samej jakości obrazu bo FG tam nie ma. Ja na SOS wrzuciłem sobie domyślnie skaler, plus wyostrzanie, w grach odpalam 800p na LGO i obraz jest wystarczająco ostry a w większości gier na 20W nie muszę nawet z FSRa korzystać. No a na W11 w opcjach sterownika interlaced na full screen i prawie to samo...
aureumchaos 651 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu A żeby grać w gry EA to lepiej launcher wrzucić jako non steam game i uruchamiać z steam ich głupi launcher Czy lepiej przez decky plugin nonsteamlauncher? Chodzi mi o to, żeby działał Steam input.
MadDog 413 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu W dniu 18.04.2026 o 13:36, aureumchaos napisał(a): No coz.... Szkoda... A ma ktoś sprawdzony powerbank 20k mah z PD takim żeby ładował decka? Moje oba w domu jak podłącze dioda świeci na pomarańczowo i właściwie nie ładuje a jak używam go to i tak bateria leci w dół. Mam INIU Power Bank, 100W 25000mAh. Używam go razem z moim Rog Ally Z1E. Kupiłem na promce na Amazonie za 160 zeta w zeszłym roku. Można wziąć też taniej na Allegro powystawowe za ok 130-150 zł. 1
galakty 4 407 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 9 godzin temu, aureumchaos napisał(a): A żeby grać w gry EA to lepiej launcher wrzucić jako non steam game i uruchamiać z steam ich głupi launcher Czy lepiej przez decky plugin nonsteamlauncher? Chodzi mi o to, żeby działał Steam input. JA dodaję wszystko jako non steam i działa dobrze, ale poszukaj najlepiej na YT/Reddit
Qrdello 1 139 Opublikowano 48 minut temu Opublikowano 48 minut temu W dniu 15.04.2026 o 12:59, MadDog napisał(a): Tylko save jest zaciągany. Nie trzeba żonglować ustawieniami grafiki. To zależy od gry. Niektóre niestety nie mają lokalnych ustawień dla danego sprzętu. Co savów to z grubsza prawie zawsze to działa od strzała, ale są niechlubne wyjątki - np. Cronos
aureumchaos 651 Opublikowano 46 minut temu Opublikowano 46 minut temu Na te chwile stwierdzilem, ze na decku bede gral w co innego niz na PC wiec nie bedzie problemu z save. Gorzej, ze wywala mi randomowo TEW2 a ta gra nie ma quick save i musze czasami lazic kilkanascie minut od nowa Potestuje rozne wersje protonow bo wyczytalem, ze to jedyny ratunek.
Rekomendowane odpowiedzi