Skocz do zawartości

Polecane wentylatory - testy, opinie, dyskusja.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak zależy ci na wyglądzie to zmień po prostu na arctic p12 argb, wydajność i kultura pracy nie ucierpią względem tych fabrycznych w przypadku procka z takim tdp a jeśli już to będzie to różnica 1-2 stopni przy tym samym rpm.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Polecasz P12 zamiast P12 PRO?

Natrafiłem na testy P12 PRO, gdzie ten wentylator bardzo dobrze radzi sobie z grubymi chłodnicami 🤔 .

https://www.hwcooling.net/en/arctic-p12-pro-a-rgb-the-benchmark-for-illuminated-fans-review/

Teraz chyba najpierw zobaczę jak będzie z wydajnością i hałasem i podejmę decyzję.

W budzie mam kilka wentylów od Alpenfohn Wing Boost 3  i chciałem też dać takie na chłodnicę, ale testy pokazywały, że gorzej radzą sobie z grubymi chłodnicami.

Edytowane przez PaVLo

P12 argb są wystarczająco wydajne aby zapewnić dobrą wydajność na chłodnicy, kolejna sprawa to to że 9800x3d nie rozgrzeje chłodnicy na tyle aby wyszły większe różnice między wentylatorami mimo że w ZEN5 w końcu został poprawiony transfer cieplny. Wing boost 3 to są śmigła kierowane do mieszania powietrza w budzie ;) 

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
31 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

To co jest w zestawie to naprawdę dobre śmigła ;)

To oczywiste, ale on chyba pytal o opcje ze swiatelkami, tzn czy jest cos podobnego/lepszego ze swiatelkami.

Gdzies jest jakas lista comparison chlodzen aio? Wiem ze jest ale na pewno macie pod reka sprawdzone zrodlo.

• Upvote 1
Opublikowano

Zaproponowałem wersje argb właśnie tylko dlatego bo chciał coś z podświetleniem, inaczej kompletnie nie ma sensu bo pro są wydajniejsze, natomiast te argb są wydajniejsze na chłodnicy od zwykłych p12 + nie mają problemu z ewentualnym buczeniem na pewnym zakresie obrotów z racji połączonych łopatek więc można śmiało brać, są to bardzo fajne śmigła :thumbup:

2 godziny temu, PaVLo napisał(a):

Z ciekawości zapytałem czy było by coś lepszego, czyli cichszego i wydajniejszego przy takiej grubej chłodnicy :D

No nie powiedziałbym że pierwotne pytanie tak zabrzmiało :P 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Cholera... wczoraj mi się cebula włączyła i kupiłem pakiet Thermalright TL-C12C-S (5 szt.) w wersji RGB z Amazona za 69zł (https://www.amazon.pl/Thermalright-TL-C12C-S-X5-wentylator-prędkością/dp/B0D9NB1YYX)
Jeżeli są tak dobre jak TL-C12B V2, które mam w chłodzeniu Thermalright Phantom Spirit 120, to będę bardzo zadowolony. C12B schodzą poniżej 400 RPM, jeżeli wierzyć komentarzom o C12C powinno być tak samo.

Wygrałem w forumowym konkursie memki ADATA Lancer z RGB i od niedawna mam mobo z kontrolerem RGB więc się pobawię.

Tutaj recka tych śmigieł: 

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 1
Opublikowano

Sorry za podwójny post ale mam update. 
Dotarły mi dzisiaj te wentylatory Thermalrighta.
Wizualnie RGB na żywo mają ładny, schodzą do ok. 250 RPM i są ciche ( @Kadajo czyżby premium? )
Nie dziwię się, że tak ludzie się rzucili za te 69zł ;) 
Aż schowałem do pudełka BeQuiety oraz Arctic'i które miałem poprzednio xD 

Doszły szybko, mimo, że z DE wysłali.
Za ten pieniążek brać.

• Like 2
Opublikowano

No i pięknie.

Sa takie bez RGB to może potestuje ? :D Jak Premium to trzeba dać szanse.

A btw. Pany jakie chłodzenie jedno wieżowe TR pod mojego 10700W tak żeby dało rade rozproszyć do 160W.

Ostatecznie może być 2 wieżowe ale na 120mm

Opublikowano
9 minut temu, Kadajo napisał(a):

No i pięknie.

Sa takie bez RGB to może potestuje ? :D Jak Premium to trzeba dać szanse.

A btw. Pany jakie chłodzenie jedno wieżowe TR pod mojego 10700W tak żeby dało rade rozproszyć do 160W.

Ostatecznie może być 2 wieżowe ale na 120mm

Są takie same bez LGB... znaczy RGB.
Sam nie jestem fanem światełek ale skoro wygrałem ramy RGB w konkursie forumowym, to po podłączeniu do mobo trochę łyso wyglądało jak tylko one się świeciły.
Tutaj masz dokładnie te same wentyle w opakowaniu 3 szt za 39zł z darmową wysyłką: https://www.amazon.pl/THERMALRIGHT-Wentylator-wentylator-komputerowy-opakowanie/dp/B0BKKTBL49
A co do chłodzeń - z dwu wieżowych Thermalright Phantom Spirit 120 kosi (teraz 152zł z wysyłką gratis: https://www.amazon.pl/Thermalright-Chlodnica-chlodziarki-powietrznej-wentylator/dp/B0C4T4CCVP)
Z jedno wieżowych... nie wiem. Chyba bym się sugerował ilością heatpipe'ów w stosunku do ceny. Tutaj masz Thermalright Assassin King 120 SE za 109zł z wysyłką gratis: https://www.amazon.pl/Thermalright-Wentylator-Heatpipes-wentylator-chlodnica/dp/B0B53C9LT7

Thermalright ma tak dużo tych chłodzeń, że chyba sami nie znają swoich produktów xD Nawet Steve z Gamers Nexus podśmiechujki robił z tego tytułu - na różnych eventach pokazywał stoiska Thermalrighta to złomu na potęgę.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Cześć, szukam 3 wentów 140 ARGB. Zależy mi na ciszy. Do wyboru mam ARCTIC P14 Pro A-RGB lub be quiet! Light Wings LX 140mm High-speed albo SMX Seifu 140 ARGB. Co będzie lepsze na front budy? 

Edytowane przez Pawllos