Ryszawy 401 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia Tutaj problemem stają się dziwne rzeczy, nawet port wyjścia z karty graficznej ma znaczenie. Ja w HZD grałem z FG i G-Sync, więc może to? Nikt na dobrą sprawę nie wie.
Kakarotto 727 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia (edytowane) Na 5090 nie mam żadnych problemów, widocznie najnowsze stery już eliminują te błędy albo miałem szczęście. Nowa karta idzie na W11, w najnowszej wersji. Na 3080 miałem problemy na W10 i 11. Kiedyś stery 566.36 też robiły czarne ekrany, teraz nie. Wtedy miałem W10 i starego kompa jeszcze. I weź tu bądź mądry. Z moich testów ze sterami zauważyłem jedną rzecz, zawsze robiłem w DDU usuwanie sterów i potem instalowałem nowe. Teraz używam tylko usuwania wszystkiego pod nową kartę. Jakby było lepiej. To pewnie nic nie znaczy, ale może to komuś pomoże. Dziś to sprawdzę. Tak czy tak, stwierdziłem już, że hardwarowo jest u mnie ok, softwarowe robi cyrki. Edytowane 8 Kwietnia przez Kakarotto
sideband 1 772 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia 6 godzin temu, ket_rab napisał(a): Jest coś takiego jak najstabilniejsza wersja driverów dla 5xxx? Ja na swojej 5080 jeszcze nigdy nie miałem czarnego ekranu. Obecnie mam .83 i zastanawiam się do której wersji wrócić. Nie ma takich Do poprzednich generacji najlepsze były 55x jak jeszcze NV nie przyszło do głowy mieszać w sterownikach.
ket_rab 227 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia W dniu 22.02.2025 o 21:46, sideband napisał(a): Link Poprawione Te same co 42 tylko dodane wsparcie dla 5070ti. @sideband do twojego fixa .42 wrócę z tego .83
ryba 1 246 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia 8 godzin temu, Kakarotto napisał(a): Na 3080 miałem problemy na W10 i 11. Kiedyś stery 566.36 też robiły czarne ekrany, teraz nie. Wtedy miałem W10 i starego kompa jeszcze. I weź tu bądź mądry. Numerku nie pamietam, ale chwile przed premiera 5090 jak instalowalem na nowo win11 z 3080, to podczas instalacji testow BS i system powiedzial nara zabawa od nowa. Byla chwila strachu, ze to boskie 14700K pada.
bourne2008 1 202 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia (edytowane) Fortnite. Najnowsze stery. Chcesz pograć wracaj na DX11 Edytowane 9 Kwietnia przez bourne2008 3 1
bourne2008 1 202 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia Wiem ale ten komunikat widzę pierwszy raz. Ostatnie stery które nie wywalają Fortnite w DX12 to 561.09.
Kakarotto 727 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia 1 godzinę temu, ryba napisał(a): Numerku nie pamietam, ale chwile przed premiera 5090 jak instalowalem na nowo win11 z 3080, to podczas instalacji testow BS i system powiedzial nara zabawa od nowa. Byla chwila strachu, ze to boskie 14700K pada. Jakaś padaka się zrobiła w tych nvidiowych sterach. Już mi się nie chciało bawić w podmienianie sterów i wróciłem do 5090 na najnowszych. Żadnych czarnych ekranów. Problem z Atomfall, to problem samej gry, ale to już opowieść na inny wątek.
Boldwyn 119 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia W dniu 8.04.2025 o 10:41, Ryszawy napisał(a): Tutaj problemem stają się dziwne rzeczy, nawet port wyjścia z karty graficznej ma znaczenie. Ja w HZD grałem z FG i G-Sync, więc może to? Nikt na dobrą sprawę nie wie. Podobne wnioski były na różnych forach/subredditach (nowe DLSS/FG+G-Sync wydają się być przyczyną lub mocno zwiększać ryzyko). U mnie to było z GoW: Ragnarok i SW: Outlaws, wróciłem do 566.36 i mam spokój.
bourne2008 1 202 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia Posiadacze 4xxx to jeszcze mają ten komfort że mogą wrócić do dowolnych sterów. Ci z 5xxx raczej wielkiego wyboru nie mają.
leven 537 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia A jak macie przydzielone przerwania dla karty ? Może tutaj sobie spróbować zmian dla karty - MSI/IRQ no i priorytety. 1
ket_rab 227 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia @leven właśnie sprawdziłem i GPU miałem niezdefiniowany. Zmieniłem na High. Robię restart kompa i zobaczymy.
caleb59 1 621 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia Nie radzę ustawiać priorytetu na HIGH dla niczego poza kontrolerami dysków (SATA,NVMe) - w zależności od konfiguracji ustawianie zbyt dużej ilości sprzętów na wysoki priorytet powoduje różne cyrki/niestabilności i potem człowiek siedzi i zastanawia się co jest grane. MSI Mode to nie zabawka.
galakty 3 312 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia U mnie sporo rzeczy już na HIGH było, w tym karta sieciowa itp - to co mam robić undefined? Z jakiegoś powodu tak było ustawione
ket_rab 227 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia @leven Shadow of Tomb Rider odpalił z dx12 przy ustawieniu High 1
caleb59 1 621 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia Czytaj oficjalny temat na guru3d, tam wypowiadał się sam autor tego softu. Znaleźć konkretnej wypowiedzi nie znajdę bo naklepane milion postów więc musisz mi wierzyć na słowo. Napisałem wyraźnie - "w zależności od konfiguracji" - u jednego nic się nie będzie działo, u drugiego może być inaczej - to nie moje wymysły.
ket_rab 227 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia @caleb59 ja tylko sprawdziłem dane ustawienie.
caleb59 1 621 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia I bardzo dobrze, jeśli pomogło - temat był wałkowany jeszcze za czasów pclaba. Obserwuj system, może puść jakiś test obciążeniowy jak Ci się będzie chciało - jeśli nie zauważysz dziwnych problemów to zostaw na HIGH i gitara.
leven 537 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia Mój wpis dotyczył tylko ustawienia karty, innych nie ruszać, bo mogą się porobić problemy. Ustawić wszystkie przerwania na MSI i zatwierdzić. Restart komputera. Od paru dni nie mam na nowych sterownikach czarnego ekranu w grach (odpukać) i całkiem możliwe, że te ustawienia w MSI_util_3 coś dają 1 1
caleb59 1 621 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia Dokładnie, lepiej wiedzieć bo jeszcze kogoś paluchy zaswędzą za bardzo i będzie... LEVEN PRZEZ CIEBIE WINDOWS MI WYBUCHNĄŁ!
ket_rab 227 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia ja i tak lecę na w11 5518 więc wszystko może wybuchnąć 1
galakty 3 312 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia 14 minut temu, caleb59 napisał(a): Czytaj oficjalny temat na guru3d, tam wypowiadał się sam autor tego softu. Znaleźć konkretnej wypowiedzi nie znajdę bo naklepane milion postów więc musisz mi wierzyć na słowo. Napisałem wyraźnie - "w zależności od konfiguracji" - u jednego nic się nie będzie działo, u drugiego może być inaczej - to nie moje wymysły. My mówimy tylko o ustawieniu GPU na HIGH, jak ktoś zacznie wszystko przestawiać no to sorry 1
sideband 1 772 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia 29 minut temu, ket_rab napisał(a): ja i tak lecę na w11 5518 więc wszystko może wybuchnąć Prędzej nic się nie zmieni
skunRace 797 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia 2 godziny temu, leven napisał(a): A jak macie przydzielone przerwania dla karty ? Może tutaj sobie spróbować zmian dla karty - MSI/IRQ no i priorytety. Z ciekawości odpaliłem tego MSI mode utility i mam tak jak poniżej. Nie mam żadnych problemów to nic nie ruszam
Rekomendowane odpowiedzi