Skocz do zawartości

Sterowniki GeForce & NVIDIA App - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Chyba się stanęło...stary panel sterowania przestał działać, raz udało się go uruchomić, poustawiać i tyle...teraz nic a nic nie załapuje nawet nie ma go w prawokliku na pulpicie choć po ponownym uruchomieniu kompa się uruchamia z menu start ale tylko jako admin a pod prawoklikiem dalej go nie ma.

Edytowane przez Amp
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

GeForce Security Update Driver 582.66 (16.06.2026)

Poprawki bezpieczeństwa dla Maxwell, Volta i Pascal

https://www.nvidia.com/en-us/drivers/details/272768/

9 godzin temu, Amp napisał(a):

Chyba się stanęło...stary panel sterowania przestał działać, raz udało się go uruchomić, poustawiać i tyle...teraz nic a nic nie załapuje nawet nie ma go w prawokliku na pulpicie choć po ponownym uruchomieniu kompa się uruchamia z menu start ale tylko jako admin a pod prawoklikiem dalej go nie ma.

Działa normalnie. Coś ci się w systemie popsuło.

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano
10 godzin temu, sideband napisał(a):

W grze właśnie vsync ma być wyłączony.

Reflex może być włączony w grze.

To nie był dobry pomysł:

1. Nie pomaga na problem ze Smooth Motion.

2. Dochodzi lag na myszce od v-sync.

Opublikowano
4 godziny temu, caleb59 napisał(a):

To nie był dobry pomysł:

1. Nie pomaga na problem ze Smooth Motion.

2. Dochodzi lag na myszce od v-sync.

Jak to vsync zwiększa lata, ale pewnie rozwiązuje problem z plynnoscia.

Poza tym spróbuj obciąć wszystkie detale na low i czy wyłączenie DLSS z gry coś zmienia to samo tyczy się reflexa. Oczywiście już bez vsynca w sterowniku. Oczywiście limit klatek by wychodziło poza zakres monitora.

Przykładowo wysokie MSAA potrafi totalnie popsuć płynność z SM i to na 5090.

Opublikowano

@sideband a u mnie nawet na nowych przy próbie manipulacji obrazem zamykanie gry (alt+enter)

sm działał mi po podmiance ze starych sterowników, ale czasem potrafił zgłupieć,

gsync dla fullscreen,vrr,hdr,vsync off w sterach i grze

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

To nie jest takie oczywiste jak piszesz w tamtym tygodniu pograłem w Tarkova dla testu z SM i zero problemów u mnie z Gsync ;)

Oczywiście na nowym SM ;)

W skrócie - za krótko grałeś.

Opublikowano
20 minut temu, szafir00 napisał(a):

@sideband a u mnie nawet na nowych przy próbie manipulacji obrazem zamykanie gry (alt+enter)

sm działał mi po podmiance ze starych sterowników, ale czasem potrafił zgłupieć,

gsync dla fullscreen,vrr,hdr,vsync off w sterach i grze

Stary SM to będzie działał na nowych sterach.

Nie pisałem wcześniej, że u mnie działa ok nowy SM bo i tak to nic nie zmienia ;)

5 minut temu, caleb59 napisał(a):

W skrócie - za krótko grałeś.

A ile trzeba grać? Wiem, że ta gra z czasem tylko wciąga coraz więcej pamięci ;)

20min za mało?

• Haha 1
Opublikowano

20 minut. :E 

Panie kochany, to jest randomowy problem, który pojawia się z przysłowiowej dupy po 2-3, a czasami 4 rajdach - to zależy. Zauważyłem też, że często triggeruje go celowanie przez lunetę grając na Streets of Tarkov.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.06.2026 o 14:54, caleb59 napisał(a):

To nie ma nic do rzeczy, dawno temu sprawdzałem wszelakie tego typu kombinacje. Sterownik Nvidii jest spier...... pod kątem Smooth Motion i G-Sync.

No i jak Caleb ? Nowe sterowniki już banglają z smooth motion ? U mnie Fishingplanet oszalał - ponad 150 FPS przy 2160p max ustawienia, gdzie miałem około 80-90 FPS :) 

9.jpg

10.jpg

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)

Takie same gówno jak poprzednie. Wróciłem na 581.80 lub 581.94 - ostatnie z normalnie działającym SM. Jeszcze są dodatkowe cyrki w zależności czy masz włączony g-sync czy nie.

Przy tych nowych Tarkov dodatkowo raz na jakiś czas się sypie na koniec matchmakingu, gdzie nie ma to miejsca kiedy zainstalowane są stare lub kiedy korzysta się z nowych ale z wyłączonym SM - wtedy też nie sypie gry.

Te podludzkie śmiecie z Nvidii coś niedobrego zrobili z SM - odkąd rozmiar nvpresent64.dll skurczył się z 80MB do 8MB zaczęły się problemy.

Edytowane przez caleb59
  • Like 1
Opublikowano

Tarkova akurat nie mam, nie mogę tego zinterpretować :( 

A z tym : "odkąd rozmiar nvpresent64.dll skurczył się z 80MB do 8MB zaczęły się problemy." to nawet nie wiem, gdzie tego szukać :P 

Ale dobrze, że jesteś, bo forum ma dostęp do ukrytych funkcji :) 

Opublikowano (edytowane)

No widzisz pan, trafiła kosa na kamień. :hihot: Nie wiem jak to wygląda w W3 ale te najnowsze sterowniki miały naprawić problem crasha przy uruchamianiu gier z włączonym SM - w Tarkovie pomogło i gra startuje normalnie z włączonym SM.

Weź dla żartu odpal W3 w DX11 i sprawdź ponownie z włączonym SM. Z tego co pamiętam lubisz mody do tej gry, może one wpadają w konflikt?

Edytowane przez caleb59