Alek_M 233 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca 12 minut temu, ODIN85 napisał(a): Ale wiesz że obie te gry możesz ograć płacąc raz? Wiem, ale ja gry mam na platformie Steam i jak będę chciał zagrać w nią za 10 lat, to nie będę musiał płacić żadnego abonamentu, bo jest moja.
ODIN85 3 501 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca Ale wtedy będzie do kupienia za 5zł na Steamie 1
Alek_M 233 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca Za 10 lat wydasz 6000pln za zwykły abonament po obecnej cenie, a ja w tym czasie 6000 na nowe gry, które będę miał na własność, więc kto będzie w lepszej sytuacji? 2
ODIN85 3 501 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca Gry kupione na Steamie nie są Twoją własnością 1 1
seba842005 130 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca 1 godzinę temu, PaVLo napisał(a): A ja liczyłem na +100h eksploracji i szukania zadań, a dostajemy grę na dwa popołudnia jak "Deliver us Moon/Mars" Na początku może gra robić wrażenie wielkością, ale z czasem nabiera się obycia i lecisz jak u siebie. Aktualnie mam 35h i praktycznie wlazłem każdą dziurę. Jest kilka zakończeń i tylko od nas zależy, które z nich wybierzemy.
aureumchaos 440 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca Do jakiej gry najbardziej ta gra jest podobna?
galakty 3 312 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca 14 godzin temu, Alek_M napisał(a): Za 10 lat wydasz 6000pln za zwykły abonament po obecnej cenie, a ja w tym czasie 6000 na nowe gry, które będę miał na własność, więc kto będzie w lepszej sytuacji? Za 10 lat to może już danej wypożyczalni nie być Albo wprowadzą nowy sprzęt/sterowniki i w takiego starocia nie zagrasz (patrz Mirrors Edge i afera z Physx). Poza tym.... serio wracasz do każdej gry kupionej 10 lat temu? Tym bardziej słabej gry gdzie nie ma sensu przechodzić dwukrotnie? Heh 1
ODIN85 3 501 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca Tu akurat są różne zakończenia i ma to sens.
Alek_M 233 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca (edytowane) 42 minuty temu, galakty napisał(a): Za 10 lat to może już danej wypożyczalni nie być Albo wprowadzą nowy sprzęt/sterowniki i w takiego starocia nie zagrasz (patrz Mirrors Edge i afera z Physx). Poza tym.... serio wracasz do każdej gry kupionej 10 lat temu? Tym bardziej słabej gry gdzie nie ma sensu przechodzić dwukrotnie? Heh W starocie nadal zagrasz, tylko trzeba trochę pokombinować. Serio wracam, bo lubię pograć w gry, które mają klimat jak Stalker: Zew Prypeci z modem Annomaly. Edytowane 31 Marca przez Alek_M
@MUZ 109 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca 5 godzin temu, aureumchaos napisał(a): Do jakiej gry najbardziej ta gra jest podobna? Internety bardzo luźno porównują do stalkera, atomic heart i mniej do fallout. 1
Zas 287 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca 9 godzin temu, galakty napisał(a): serio wracasz do każdej gry kupionej 10 lat temu? Ja wciąż nie zagrałem w niektóre gry kupione 10 lat temu Dobrze, że Steam jeszcze istnieje, a gry działają na Windows 10.
tomek25 52 Opublikowano 1 Kwietnia Opublikowano 1 Kwietnia (edytowane) Gram drugi dzień w Atomfall i podoba mi się, z tym że skupiam się głównie na przechodzeniu wątku fabularnego, robię też misje poboczne ale nie wszystkie, nie skupiam się też na dokładnej eksploracji. Generalnie jak na początki to gierka super. Edytowane 1 Kwietnia przez tomek25
Kakarotto 727 Opublikowano 1 Kwietnia Opublikowano 1 Kwietnia Chwilę pograłem i na razie mam pozytywne odczucia. Za krótko chyba zagrałem i ciężko mi porównywać do innych gier, ale graficznie za bardzo mi się kojarzy z SE5. Jakby jeszcze dali karabin snajperki na wstęp...
MaxxGroo 27 Opublikowano 2 Kwietnia Opublikowano 2 Kwietnia (edytowane) W dniu 30.03.2025 o 20:03, Alek_M napisał(a): zagrać w nią za 10 lat, to nie będę musiał płacić żadnego abonamentu, bo jest moja. Argumenty z pupki, za "10" lat to te gry kupisz na gogu lub steamie po 1euro. Zamiast teraz robić głupotki kup tanie abo, ograj i zapomnij. Edytowane 2 Kwietnia przez MaxxGroo
Alek_M 233 Opublikowano 2 Kwietnia Opublikowano 2 Kwietnia Godzinę temu, MaxxGroo napisał(a): Argumenty z pupki, za "10" lat to te gry kupisz na gogu lub steamie po 1euro. Zamiast teraz robić głupotki kup tanie abo, ograj i zapomnij. A umiesz czytać ze zrozumieniem, a nie wyciągać część zdania z kontekstu?
AndrzejTrg 2 740 Opublikowano 2 Kwietnia Opublikowano 2 Kwietnia Godzinę temu, MaxxGroo napisał(a): Argumenty z pupki, za "10" lat to te gry kupisz na gogu lub steamie po 1euro. Zamiast teraz robić głupotki kup tanie abo, ograj i zapomnij. Steam to jest wypożyczalnia także ten tego
Szambo 641 Opublikowano 2 Kwietnia Opublikowano 2 Kwietnia Ja często gram w gry starsze niż 10 lat. Człowieki, przecież Crysis ma 18 lat.
Frog67 389 Opublikowano 2 Kwietnia Opublikowano 2 Kwietnia A tak dla odmiany bardzo dobra opinia o Atomfall.
Kakarotto 727 Opublikowano 4 Kwietnia Opublikowano 4 Kwietnia W dniu 2.04.2025 o 01:05, Kakarotto napisał(a): Chwilę pograłem i na razie mam pozytywne odczucia. Pograłem dłuższą chwilę i odczucia nadal pozytywne. Optymalizacja stoi na wysokim poziomie (w porównaniu do tego, co wychodzi ostatnio), ale też oka zawiesić na czym nie ma, jedynie momentami coś tam jest. Generalnie spoko gierka, ale też wielkich wymagań nie miałem, ponieważ mam w GP i praktycznie za darmo jest. Oczywiście jakieś małe fleszbeki z S2 już mnie nieraz łapią od ciągłego chodzenia. A i jak na gierkę o łażeniu i zbieraniu gratów, ekwipunek jest trochę ciasnawy. Handel barterowy tak jakoś średnio pasuje przez niezbyt pojemny ekwipunek, ale to tylko mojego zdanie. Czytałem, że AI przeciwników jest słabe i faktycznie takie jest, szczególnie jeśli jest ich większa grupa.
Ryszawy 401 Opublikowano 4 Kwietnia Opublikowano 4 Kwietnia Według pana z filmiku wyżej, Atomfall nie jest właśnie grą o zbieraniu gratów, tylko jakimś dziwnym połączeniem gry z pół-otwartym światem z mechanikami rodem z serii Resident Evil, czyli z gier, które były survival horrorem. Dlatego taki dziwny ekwipunek, bo każda kulka się liczy. Po prostu nikt tego nie zrozumiał 1 1
Kakarotto 727 Opublikowano 5 Kwietnia Opublikowano 5 Kwietnia Jak na grę o niezbieraniu gratów, strasznie dużo jest tam gratów do zebrania, choć większość to śmieci. Zasób amunicji można zwiększyć, miejsca w ekwipunku nie (chyba, że można nauczyć się odpowiedniej umiejętności, jak w przypadku zwiększenia ilości amunicji przy sobie). Mniejsza o pojemności plecaka. Ogólnie rzecz biorąc, im więcej gram, tym fabuła staje się ciekawsza, choć też trochę się robi bałagan w dzienniku (z drugiej strony nie prowadzi nas po sznurku), nie wiadomo które zadania robić i komu pomagać, więc idę swoją drogą i potem się zobaczy. 1
Kakarotto 727 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia Gra ukończona w ponad 23h. Ogólnie jest to kawał dobrej gry, przynajmniej dla mnie, gdyż podchodziłem do niej bez wielkich wymagań i za prawie za darmo z GP. Poniższe powinno być całkiem obiektywne. Fabularnie daje radę, chociaż od momentu poznania o co chodzi*, wszystko idzie we wiadomym kierunku. Zakończenie wybrałem z Spoiler dr Holderem, sprawdziłem też inne i chyba było to najlepsze. *z Oberon, co to takiego i dlaczego wszystko szlak trafił. Graficznie gra daje radę, choć raczej tylko momentami coś tam się w oko rzuci. Nie jest porywająca wizualnie, ale za to jest wzorem optymalizacji. Nie obyło się bez mały komplikacji, gdy grałem na 3080, były błędy z gubieniem GPU i z tym związane crashe, na 5090 szło dobrze - problemy silnika gry, ponieważ w np. SE5 czy Resistance też to występowało, choć nie u mnie. Gameplay jest nie najgorszy, można walczyć wręcz lub bronią palną. Odpowiednio mieszając style, aż tak wszystko nie obrzydnie, ponieważ walki jest sporo. Dużo biegania i backtrakingu, fleszbeki z S2 są, ale w Atomfall można przynajmniej zmniejszyć szybkość męczenia i odblokować skróty. Dzięki nim w miarę szybko idzie między mapkami chodzić. Jest crafting, zbieranie materiałów do niego Jeśli chodzi o misje i system ich wyświetlania/śledzenia, początkowo jest jeden wielki chaos. Dochodzenia, tropy i długa lista rzeczy do zrobienia, z jedynie jedną aktywną misją. Na szczęście, gdy się już w to wejdzie, to idzie w miarę dobrze i stopniowo wszystko łądnie się zamyka. I jeszcze kwestia zbierania gratów. Lubię to robić, zbierać, zanosić do handlarzy, zbierać dutki i na końcu ich nie wydać na nic (albo i wydać coś). Tu tego się nie uświadczy przez mały placek na fanty, ponoć to gra o niezbieraniu, ale zbierać trzeba choćby broń (cztery zardzewiałe = jedna idealna), by ją sobie ulepszać (po wykupieniu odpowiedniej umiejętności), a mocna broń w tej grze to podstawa w tej grze i jej najlepszy wariant można tylko samemu sobie zrobić. A i jeszcze handel jest barterowy, rzadko korzystałem, gdyż nie dość, że trzeba było ograniczać istotne rzeczy, by zabrać coś na sprzedaż, to jeszcze kupcy nie oferowali nic godnego uwagi (wg mnie). Rury wysyłkowe trochę ratują sytuację niby, ale maks. 100 przedmiotów się tam zmieści. Najważniejsze chyba wyżej wymieniłem, grę mogę polecić, ale nie jest dla każdego. Kupując za 231,99 czy 324,99 to raczej był teraz bardziej ronił łzy niż polecał albo bym zachwalał przesadnie. 2
CavieZ 89 Opublikowano 12 Kwietnia Opublikowano 12 Kwietnia Gra zapowiadała się dobrze. Niestety Ma coś odpychającego. Durne Si, beznadziejna walka i wiele by wymieniać. Jedyna zaleta to ciekawie zaprojektowane misje gdzie nie ma znaczników. Tropy na plus. I to tylko. Widać po recenzjach bardzo średni tytuł. Warty powiedzmy 30-40zł. A jak jest w Game Pass to polecam tam pograć. Nie kupować za pełna cenę. Ode mnie ocena po wielu godzinach grania to 5/10
Rekomendowane odpowiedzi