Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Send1N No jak w ruch poszedł rozpuszczalnik nitro, to rzeczywiście grubo... ja tam różnie stosuje, co mam pod ręką - ostatnio aceton ale równie dobrze może być alkohol izopropylowy, spirytus (szkoda), denaturat, rozpuszczalnik, nawet zmywacz do paznokci da radę.

2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Ja słyszałem że np pod chipsetami w starych mobo to w niektórych przypadkach to nie jest zwykła pasta jak taki kamień jest do zdzierania czasami tylko inny specyfik ale nie wiem co to jest :hmm:

1 godzinę temu, sideband napisał(a):

A różne cuda były twarde termopady z klejem lub kleje termoprzewodzące, które były oparte tak jak pasty na tlenkach metali, ale bez silikonu. Wyglądało właśnie jak twarda skorupa koloru szarego.

Kiedyś sto lat temu grzecznościowo rozbierałem laptopa IBM i na rdzeniu było jakieś cholerstwo, gdzie usunięcie chłodzenia poskutkowało uszkodzeniem rdzenia. 
Od tamtej pory obiecałem sobie, że nie pcham rąk w cudze lapki, chyba, że swoje na własny użytek. Z resztą nigdy nie przepadałem za lapkami i skompresowaniem w nich części.
Teraz chyba najbardziej nie lubię babrać się z pastą, stąd PTM to jednak ciekawy wynalazek xD 

Opublikowano (edytowane)

Dawnych czasach kleje stosowali nawet na kartach graficznych by chłodzenie nie latało na boki.

Chodzi o te małe chłodzenia montowane na kołkach nie miało to dobrego dociska i bujało się na boki w ten sposób można było uszkodzić rdzeń. Rdzenie nie miały nawet shima np. Radeon 9600 Pro 

Edytowane przez sideband
Opublikowano

Thermalright Heilos v2 dotarł. Wg testów i opinii na reddit wydajność ma być identyczna z Thermal Grizzly phasesheet czyli rebrand PTM7950. Na procka chyba też dam tego PTMa, Freezer 36 ma mała podstawę i sporo jeszcze mi zostanie :P
 image.png.c483cbd3d3a8364344be26c3b9bd3af3.png

image.png

Opublikowano (edytowane)

@up za 15zl już pisałem o tym, ale na chwile cena spadła nawet do 12 więc najlepiej pododawać sobie interesujące rzeczy do koszyka i obserwować. 

Trzeba szukać w "oferty łączone" najlepiej w apce na komórce bo tam jest jeszcze wyszukiwarka.
https://www.aliexpress.com/ssr/300000512/BundleDeals2

Przy zakupie 3 rzeczy jest darmowa dostawa (średnio paczka idzie tydzień, wysyłają różnie Pocztexem, inpostem, dpd) Polecam dopchać koszyk np mini odkurzaczo dmuchawą. Całkiem spoko działa.

image.thumb.png.c390f2ebab57583c67da4906cad003eb.png

albo jeszcze inny PTM do sprawdzenia

image.thumb.png.31477207c6e1bb589f64596e027e9e5f.png

Edytowane przez Michaelred
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja Thermalrighta Helios już dawno wyłapałem, wiele wskazywało na kolejny przepakowany PTM jednak cena była dosyć niekorzystna.
Dla mnie główną zaletą Gelida HeatPhase Ultra czy teraz pewnie Thermalrighta Heliosa jest autentyczność, cena oraz lepsze rozwiązanie z folijkami. 
Ponadto arkusze pod rozsądne wymiary - nie trzeba nic kroić, kombinować.

• Upvote 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dla mnie teraz nakładanie PTM jest szybsze niż rozsmarowywanie dokładne pasty. Trzeba tylko dać trochę większy kawałek niż rdzeń. Przyklejam, dogniatam palcem a później czymś plastikowym jadę po krawędziach rdzenia do momentu aż rdzeń będzie się przebijał przez PTM. Jak już brzegi rdzenia obetną PTM z każdej strony, ściągam plastik z tej strony gdzie najwięcej wystaje poza gpu. PTM jest wtedy tylko na rdzeniu, a mi w ręce zostaje takie jakby okienko czyli plastikowa folfia z ptm na brzegach:cool:

Edytowane przez Michaelred
Opublikowano
9 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Tylko wiesz co? Ludzie instrukcji nie czytają, ponieważ co może być trudnego w nałożeniu plastra na rdzeń :) no to przecież banalna czynność :E a później o wuj co ja zrobiłem :) 

Jeszcze trzeba rozumieć czytany tekst :lol2: Są tacy geniusze co kupują skanery kodów w instrukcji mają cała konfiguracje skanera poprzez skanowane kody, a debil to wyrzuca. Ba wyrzuca całe pudełko gdzie jest od Nas QR Code z tą samą instrukcją w PDF-ie :E QR wrzucamy tam gdzie niezbędny geniusze mają problemy ze skanowaniem QR Code jakby żyli w średniowieczu :E Geniusze potrafią dzwonić z reklamacjami z drukarką, że nie drukuje, a geniusz włożył odwrotnie papier:E

Nawet telefonicznie co niektórym tłumaczyłem aplikacje PTM-a, ale nadal dwie lewe ręce :E 

• Like 1
Opublikowano

Takich rzeczy nie przeskoczysz, ludzie stali się strasznie leniwi i jak już trzeba samemu zrobić to jest zonk, a już jak wspomniałeś przeczytać ze zrozumieniem to jest fizyka kwantowa. Niestety dożyliśmy takich czasów, gdzie prawie wszystko za nas ktoś inny robi, i później najprostsze rzeczy potrafią takich "ludzi" wydupać. 

Opublikowano
33 minuty temu, Send1N napisał(a):

A tak chwaliłeś Durnionauta :D :niegrzeczny: powinni właśnie tak po dupie dostać za ich ceny do jakości produktu ;) ptm wytrzyma już do końca że tak powiem. 

Ej wytrzymał 3x dłużej od Noctuy NH2, i w sumie nadal trzymał, ale już zaczynałem w tym dzisiejszym upale widziec momentami 76 stopni i słyszałem ze się rozkręca chłodzenie.

Dlatego postanowiłem dziś zmienić żeby zobaczyć jak będzie.

Gdybym nie podkręcił karty Duronaut nadal by sobie radził, ale sami widzicie jak to wyglądało po zdjęciu chłodzenia.

Nie wiem w sumie czemu tak się dzieje, poprzednie karty jakie miałem zawsze spokojnie wytrzymywały minimum 2 lata.

Chyba po prostu wyjście powyżej 200W zaczyna robić problemy na pastach z gołym rdzeniem.

• Like 1