Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, lukadd napisał(a):

Są automaty przyjmujące szklane butelki, wręcz całe skrzynki można wrzucać, to tylko od danej sieci zależy jakie automaty postawi. 

i cyk producenci automatów cieszą się. :clap:

Opublikowano
9 godzin temu, lukadd napisał(a):

@Pentium D Nie dygaj. Lidl ma sklepy w ~10 europejskich krajach gdzie działa tego typu system kaucyjny, więc i w PL sobie poradzą. Rossmann też nie upadł przez system kaucyjny w np. Niemczech gdzie ma ponad 2000 sklepów :E 

Tylko gdzie te automaty? Bo na ten moment to widziałem dwa i to tylko dlatego, że to nowe sklepy. 

Opublikowano
W dniu 28.08.2025 o 11:30, galakty napisał(a):

Jeśli będą rabaty w apce to spoko, daleko do sklepu nie mam, a zakupy robię codziennie lub co dwa dni więc zanieść mogę te 2-3 butelki. 

I kolejka do kasy...kolejka do butelkomatu..kolejka w oczekiwaniu na miejsce na parkingu...:E

W dniu 28.08.2025 o 21:19, lokiju napisał(a):

Tylko gdzie te automaty? Bo na ten moment to widziałem dwa i to tylko dlatego, że to nowe sklepy. 

U mnie to samo, w żadnej biedronce czy lidlu, nawet w sąsiednich miastach nie widziałem jeszcze żadnego automatu.

Opublikowano (edytowane)

@LeBomBA to ciekawe bo mam u siebie parę tych sklepów i w tych nowopowstałych rzeczywiście automat stał zaraz za wejściem. Z kolei w Lidlu, który już stoi od dłuższego czasu i byłem tam 2 dni temu żadnego automatu nie widziałem. W środku go na pewno nie było chyba, że stoi gdzieś na dworze przy śmietnikach ale tam nie sprawdzałem. Zawsze można założyć, że ja i Cappucino jesteśmy ślepi ale lekarz żadnej wady u mnie nie stwierdził.

Edytowane przez lokiju
Opublikowano
8 godzin temu, lokiju napisał(a):

@LeBomBA to ciekawe bo mam u siebie parę tych sklepów i w tych nowopowstałych rzeczywiście automat stał zaraz za wejściem. Z kolei w Lidlu, który już stoi od dłuższego czasu i byłem tam 2 dni temu żadnego automatu nie widziałem. W środku go na pewno nie było chyba, że stoi gdzieś na dworze przy śmietnikach ale tam nie sprawdzałem. Zawsze można założyć, że ja i Cappucino jesteśmy ślepi ale lekarz żadnej wady u mnie nie stwierdził.

Tutejsi "eksperci"  swoją "wiedzę" opierają głównie na tym co wygoglują w sieci, dla nich to święta i niepodważalna informacja. Nie widzieli na własne oczy ale wyczytali.:E

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Cappucino napisał(a):

Nie widzieli na własne oczy ale wyczytali.:E

9 godzin temu, lokiju napisał(a):

Z kolei w Lidlu, który już stoi od dłuższego czasu i byłem tam 2 dni temu żadnego automatu nie widziałem.

Podajcie przykładową lokalizacje Lidla gdzie nie "było" automatu. 

Edytowane przez Camis
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Tutejsi "eksperci"  swoją "wiedzę" opierają głównie na tym co wygoglują w sieci, dla nich to święta i niepodważalna informacja. Nie widzieli na własne oczy ale wyczytali.:E

Widzisz, dałem Ci po prostu link, w którym sam Lidl twierdzi, że we WSZYSTKICH Lidlach W CAŁEJ POLSCE są już butelkomaty. Zatem jeżeli gdzieś nie ma, miej pretensje do Lidla i im to zgłoś, skoro to co napisali okazuje się kłamstwem, a nie robisz sobie osobiste wycieczki w moją stronę.

W tych, do których ja chodzę lub mijam są, tylko trzeba iść z boku sklepu i tam jest osobne pomieszczenie z butelkomatem. 

Edytowane przez LeBomB
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Butelkomat wolnostojący wygląda tak (może mieć obecnie inne oklejenie, podobne do tego z następnego zdjęcia) i te mogą być zlokalizowane w sklepie gdzieś wewnątrz przy kasach lub przy wejściu.

image.thumb.png.d4e729c0a82e8d47deff22e12a82fb1d.png

Tak natomiast może wyglądać butelkomat umieszczony w osobnej wiacie lub osobnym pomieszczeniu znajdującym się z boku sklepu lub z tyłu do którego jest osobne wejście.

image.thumb.png.d7bdf4ad84ccbb75660e07646c1c4223.png

Opublikowano
Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

Butelkomat wolnostojący wygląda tak (może mieć obecnie inne oklejenie, podobne do tego z następnego zdjęcia) i te mogą być zlokalizowane w sklepie gdzieś wewnątrz przy kasach lub przy wejściu.

image.thumb.png.d4e729c0a82e8d47deff22e12a82fb1d.png

Tak natomiast może wyglądać butelkomat umieszczony w osobnej wiacie lub osobnym pomieszczeniu znajdującym się z boku sklepu lub z tyłu do którego jest osobne wejście.

image.thumb.png.d7bdf4ad84ccbb75660e07646c1c4223.png

Wszystko fajnie , jeszcze jakby reszta państw na ziemi się do tego zastosowała to miało by to jakiś sens

Jak masz 12 rodzin i 2 rodziny będą segregować a pozostałe 10 nie to segregacja nie ma sensu

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Po lidlach chodzę rzadko i niechętnie, ostatni raz byłem na początku wakacji to jeszcze nie było, będę to sprawdzę. W sąsiednim mieście jakoś na początku lata zamontowali. Biedronka w mojej okolicy żadna nie ma. 

2 godziny temu, voltq napisał(a):

Wszystko fajnie , jeszcze jakby reszta państw na ziemi się do tego zastosowała to miało by to jakiś sens

Jak masz 12 rodzin i 2 rodziny będą segregować a pozostałe 10 nie to segregacja nie ma sensu

To by miało sens, gdyby te plastikowe butelki były wielorazowe, a tak, trafiają tam, gdzie te z żółtych pojemników. Mylę się?

Do tego koszty tych urządzeń za które zapłacą klienci oraz zużyty prąd, ale będzie czyściej.

Widzę reakcje naczelnego mądrali, a podobno trafiłem u niego do ignora..co za błazenada.:rotfl2:

Edytowane przez Cappucino
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

@Cappucino Lidl uruchomił akcję, którą przedłużył do końca września, że za każdą oddaną butelkę dostaje się rabat. Stąd butelkomaty według informacji Lidla znajdują się w każdym ich sklepie. O Biedronkach nie pisałem, bo takiej akcji chyba nie mają, nie wiem też czy i jak się przygotują w ogóle do systemu kaucyjnego.

Butelki plastikowe obecnie trafiają na przemiał, wielorazowość nie ma tutaj znaczenia, ani sensu, bo plastik idzie do przeróbki na granulat. Obecnie tak, wszystkie butelki na 99% trafiają do tego samego przerobu, co sprawia, że plastik poddany recyklingowi może być użyty głównie w celach przemysłowych, nie spożywczych.

Co się zmieni po wprowadzeniu systemu kaucyjnego? Odzyskany w ten sposób plastik z racji mniejszego zanieczyszczenia i pochodzenia głównie z produktów spożywczych może uzyskać nowe zastosowania, których do tej pory nie mógł mieć (edit: lub uzyskanie odpowiedniego przeznaczenia wiązało się procesem, który sprawiał, że było to nieopłacalne lub niemożliwe w danych warunkach). Ponadto będzie ewidencja ilości opakowań wprowadzonych na rynek i odzyskanych poprzez system kaucyjny. Dana firma wprowadzająca opakowanie na rynek, będzie musiała uzyskać odpowiedni % odzysku tych opakowań, jeżeli tego nie zrobią, będą musieli zapłacić karę, którą zapewne przerzucą na klientów. Zatem nie oddawanie butelek w ramach systemu kaucyjnego zwiększa ryzyko kary dla danego przedsiębiorcy, a tym samym zwiększa prawdopodobieństwo wzrostu ceny produktu.

Ponadto jak kupisz butelki objęte systemem kaucyjnym, czyli zapłacisz kaucję w cenie, ale jej nie oddasz w ramach tego systemu, czyli nie wrzucisz np. do butelkomatu, to ta kasa zasili nie producenta produktu, a operatora systemu kaucyjnego. 

@galakty kaucja ma wynosić 50 groszy za butelkę PET i puszki metalowe, 1 zł za szklaną. To jak kupisz zgrzewkę wody, czy sześciopak piwa to masz od 3 do 6 zł w samej kaucji. 

Jeszcze ogólnie słowo co do akcji Lidla.

Z jednej strony fajny pomysł na w miarę płynne przejście pod system kaucyjny, z drugiej strony dla osób, które nie ogarną na początku systemu kaucyjnego, moim zdaniem może wprowadzić zamieszanie. Niektórzy mogą pomyśleć, że po 1 października też dostaną rabat wyłącznie do danego sklepu w którym oddali butelki, gdzie w rzeczywistości po prostu powinni dostać zwrot kaucji w postaci pieniędzy. Jeżeli automat wyda bon, to klient ma prawo zażądać gotówki.

Cytat

Jak poinformowało nas MKiŚ, „zwrot kaucji musi być dokonany w formie pieniężnej, niezależnie od tego, czy opakowanie zostało oddane ręcznie czy przez automat. Jeśli automat wydaje bon zamiast gotówki, klient ma prawo zażądać wypłaty pieniędzy. Sklep musi zapewnić możliwość realizacji bonu w formie pieniężnej – nie może uzależniać wypłaty od dokonania zakupów”.

https://www.rp.pl/konsumenci/art42881751-system-kaucyjny-od-1-pazdziernika-w-sklepach-co-sie-zmieni-dla-klientow

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
3 minuty temu, LeBomB napisał(a):

@Cappucino Lidl uruchomił akcję, którą przedłużył do końca września, że za każdą oddaną butelkę dostaje się rabat. Stąd butelkomaty według informacji Lidla znajdują się w każdym ich sklepie. O Biedronkach nie pisałem, bo takiej akcji chyba nie mają, nie wiem też czy i jak się przygotują w ogóle do systemu kaucyjnego.

Butelki plastikowe obecnie trafiają na przemiał, wielorazowość nie ma tutaj znaczenia, ani sensu, bo plastik idzie do przeróbki na granulat. Obecnie tak, wszystkie butelki na 99% trafiają do tego samego przerobu, co sprawia, że plastik poddany recyklingowi może być użyty głównie w celach przemysłowych, nie spożywczych.

Co się zmieni po wprowadzeniu systemu kaucyjnego? Odzyskany w ten sposób plastik z racji mniejszego zanieczyszczenia i pochodzenia głównie z produktów spożywczych może uzyskać nowe zastosowania, których do tej pory nie mógł mieć (edit: lub uzyskanie odpowiedniego przeznaczenia wiązało się procesem, który sprawiał, że było to nieopłacalne lub niemożliwe w danych warunkach). Ponadto będzie ewidencja ilości opakowań wprowadzonych na rynek i odzyskanych poprzez system kaucyjny. Dana firma wprowadzająca opakowanie na rynek, będzie musiała uzyskać odpowiedni % odzysku tych opakowań, jeżeli tego nie zrobią, będą musieli zapłacić karę, którą zapewne przerzucą na klientów. Zatem nie oddawanie butelek w ramach systemu kaucyjnego zwiększa ryzyko kary dla danego przedsiębiorcy, a tym samym zwiększa prawdopodobieństwo wzrostu ceny produktu.

Ponadto jak kupisz butelki objęte systemem kaucyjnym, czyli zapłacisz kaucję w cenie, ale jej nie oddasz w ramach tego systemu, czyli nie wrzucisz np. do butelkomatu, to ta kasa zasili nie producenta produktu, a operatora systemu kaucyjnego. 

Ale te butelki PET które wrzucałeś do tej pory do pojemnika były (popraw jak się mylę) wyciągane i przekazywane tam, gdzie obecnie trafią te z butelkomatu, więc w sumie żadna różnica.

Za to dochodzi koszt( niemały) urządzeń oraz koszt energii. 

Cytat

Odzyskany w ten sposób plastik z racji mniejszego zanieczyszczenia i pochodzenia głównie z produktów spożywczych może uzyskać nowe zastosowania, których do tej pory nie mógł mieć

Czyli co konkretnie i które opakowania?

Za komuny chyba lepiej to wyglądało. Chciałeś kupić mleko, trzeba było oddać butelkę, to samo wody mineralne, piwa czy oranżady. I to miało sens, butelki wracały do producenta, były myte i ponownie napełniane.

Opublikowano (edytowane)

@Cappucino za komuny miałeś głównie szklane butelki na wszystko. Mycie ich na taką skalę to też koszt urządzeń, a w większości przypadków to konieczność zmiany całych linii produkcyjnych.

Co do butelek PET to napisałem o tym, że obecnie tak, na 99% trafiają w to samo miejsce, ale po 1 października będą mogły być składowane i przetworzone osobno, co sprawi, że przeznaczenie tak odzyskanego plastiku też będzie mogło być szersze niż teraz. 

Obecnie do plastików trafiają też metale i są to opakowania po różnych produktach, co sprawia, że granulat powstały z takiego plastiku to głównie jakieś tam opakowania przemysłowe, worki, folia itp. nic co ma kontakt z żywnością czy produktami czystymi, bo plastik z takiego granulatu nie spełni odpowiednich wymogów. Ale to wszystko będzie wiadomo jak już będzie w praktyce

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

To rozwiązanie to tworzenie problemu do kwadratu. Osobiście totalnie nie wezmę w tym udziału, nie będę woził pustych butelek i szukał gdzieś miejsca w sklepie. Prędzej przestanę kupować produkty w takich opakowaniach a do wody gazowanej postawie w domu saturator (to chyba jakiś znak czasów, ludzie lubią stare dobre czasy xD) i podepne kranówkę.

A tak ogólnie to się poczeka i zobaczy, może ktoś znajdzie jakieś obejście problemu i wiele się nie zmieni :rotfl2:

Edytowane przez Totek
  • Like 1
Opublikowano

Nie przestaniesz. Chyba że znacząco zmienisz obecną dietę, jakoś w to wątpie.

Aczkolwiek nawet jeśli, to będzie to bez znaczenia dla całego systemu. W innych krajach wszedł i działa u nas też będzie.

Można tylko mieć rpetensje że tyle lat to trwało.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

Co do butelek PET to napisałem o tym, że obecnie tak, na 99% trafiają w to samo miejsce, ale po 1 października będą mogły być składowane i przetworzone osobno, co sprawi, że przeznaczenie tak odzyskanego plastiku też będzie mogło być szersze niż teraz. 

Obecnie do plastików trafiają też metale i są to opakowania po różnych produktach, co sprawia, że granulat powstały z takiego plastiku to głównie jakieś tam opakowania przemysłowe, worki, folia itp. nic co ma kontakt z żywnością czy produktami czystymi, bo plastik z takiego granulatu nie spełni odpowiednich wymogów. Ale to wszystko będzie wiadomo jak już będzie w praktyce

Edytowane 53 minuty temu przez LeBomB

Ta to są te kwestie. Obecnie wrzucając butelką pet po napoju czy puszkę aluminiową do żółtego śmietnika zostaje to zmieszane z całą masą innych metalowych i plastikowych odpadów. Jak puszki po konserwach, opakowania plastikowe po śledziach, butelki po oleju spożywczym, opakowania po śmietanie/jogurcie, i cała masa innych tworzyw wykorzystana do przechowywania żywności. To razem mimo, że jest sortowane mimo wszystko zostaje zanieczyszczone w całej mieszance tworzyw sztucznych i odzysk jest znacznie mniejszy. Są mniejsze możliwości przetworzenia i ponownego wykorzystania takich materiałów.

A jeśli chodzi o butelki PET po napojach czy puszki aluminiowe to jest znacznie bardziej czysty materiał który może być przetworzony i wykorzystany ponownie jeśli jest zbierany oddzielnie. Dla tego jeśli chodzi o te butelki i puszki których jest przecież tego cała wielka masa na rynku, warto to oddzielnie segregować od innych opakowań które trafiają na co dzień do żółtego śmietnika. 

Dla tego ten system się sprawdza.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 3
Opublikowano
5 godzin temu, Cappucino napisał(a):

Po lidlach chodzę rzadko i niechętnie, ostatni raz byłem na początku wakacji to jeszcze nie było, będę to sprawdzę.

:rotfl2::rotfl2::rotfl2:

10 godzin temu, Cappucino napisał(a):

Ładnie się teraz wykręcasz, podaj namiary na tego Lidla potwierdzę u źródła od kiedy zainstalowany jest automat. 

• Upvote 3