Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, huudyy napisał(a):

Bo masz 3, z czego jedną ciężko się ściąga, a w Polsce 2, które łatwo zsunąć, gdy butelka stoi na upale i się woda na niej pojawi.

Ale jak pisałem nawet bez żadnej etykiety zwrócisz przynajmniej w DE u sprzedawcy, bo butelki zwrotne są rozpoznawalne po kształcie, są na nich różne wyżłobienia, cyfry/partie produkcyjne odlane czy nawet loga. Ale jak będzie w PL nie mam pojęcia :E 

Zresztą jak zerkam na neta to takie Tyskie, żywiec, czy Lech, Perła popularne marketówki mają tą dodatkową naklejkę wokół szyjki. 

Opublikowano

Kryzys tekstylny w Polsce. Zniknęły kontenery PCK, a lasy toną w ubraniach

Cytat

Od stycznia 2025 r. w Polsce jest obowiązek segregacji odpadów tekstylnych. Jednak, jak ostrzegają eksperci, państwo nie przygotowało się na tę zmianę. Z ulic zniknęły kontenery Polskiego Czerwonego Krzyża (PCK), a w lasach zaczynają pojawiać się hałdy wyrzucanej odzieży. — Załamał się rynek. Operator wypowiedział nam umowę, a ponad 30 tys. kontenerów przestało funkcjonować — mówił w "Onet Rano." prezes Mazowieckiego Oddziału Okręgowego Polskiego Czerwonego Krzyża Michał Mikołajczyk.

Zaraz wprowadzą kaucję za ubrania. :E 

Opublikowano

Przypomniało mi się jak jakieś 7 lat temu pracowałem w niemieckiej firmie IT z placówką w Polsce no i Niemcy do nas przyjechali na kilka dni do biura. Oni co chwile przychodzili do mnie z puszkami albo butelkami i pytali się co mają z nimi zrobić. No mówię im wywal tam do śmieci a oni pytają się ale jak tu z segregacją itp a potem odnieśli ciężki szok jak w jednym miejscu w biurze były pojemniki do segregacji a potem przyszła sprzątaczka i opróżniła wszystkie pojemniki do jednego wora :E

• Haha 3
Opublikowano

@Camis Chłop sam zwraca uwagę na fakt, że nie ma butelek systemu kaucyjnego, wrzuca więc butelki niekaucyjne do butelkomatu Lidla, który takie butelki jeszcze akceptuje, ale płaci za każdą tylko 10 groszy, a nie zwraca kaucję 50 groszy i narzeka, że to się nie opłaca :E 

Opublikowano
2 godziny temu, Cappucino napisał(a):

To teraz chodząc po lesie nie zobaczymy już puszek czy butelek po "rasowych" grzybiarzach prawda? :E

Problem na pewno bedzie mniejszy... Troche od innej strony - jestem po maratonie 10h filmow konfitury i wniosek jest jeden. Z takim mentalem polaczkow to nigdy nic nie bedzie idealne.

• Upvote 3
Opublikowano
W dniu 7.10.2025 o 04:44, Klakier1984 napisał(a):

Kupisz u nich bez kaucji, a potem oddasz w dowolnym automacie bo tak to chyba działa co nie?

Jeżeli kod danego produktu czy danej serii nie został wprowadzony jeszcze do systemu, to nie, nie przyjmie.

Opublikowano (edytowane)

To nie działa, z czytywanie i potwierdzanie kodu jest dalej, jak włożysz rękę to od razu błąd i cofka butelki :E

Jakieś stare automaty z przed kilkunastu lat można coś tam było kombinować.

22 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Odrzucona butelka nie wychodzi z powrotem tą samą dziurą którą ją umieszczasz w butelkomacie.

W tych co są w niemcowni wychodzi tą samą. Ale nie oszukasz tak automatu, butelka wchodzi dość daleko i jest skanowany jej transport.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
8 minut temu, lukadd napisał(a):

W tych co są w niemcowni wychodzi tą samą. Ale nie oszukasz tak automatu, butelka wchodzi dość daleko i jest skanowany jej transport.

W Austrii tez wychodzi ta samą , czasem potrafi dwa trzy razy cofnąć niektóre opakowania bo nie może zeskanować.

Opublikowano
37 minut temu, LeBomB napisał(a):

@JeRRyF3D a gdzie reszta nagrania na którym widać, że butelkomat faktycznie przyjął te butelki, a nie odrzucił? Odrzucona butelka nie wychodzi z powrotem tą samą dziurą którą ją umieszczasz w butelkomacie.

A co to za problem zrobić kod na patyku i go wkładać z butelką i potem wyciągać? :E 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, blabla123 napisał(a):

A co to za problem zrobić kod na patyku i go wkładać z butelką i potem wyciągać? :E 

Nie zadziała bo butelka jest skanowana i cały obszar w której się znajduję, więc jak coś wyciągniesz, albo cokolwiek będzie się znajdować wraz z butelką w środku to system to wykryje podczas skanowania  i będzie cofka. 

Już kilka razy pisałem co może zadziałać, naklejka na butlę z kodem wydrukowana na drukarce :E Ale to raczej tyczy się określonych nietypowych opakowań, bo automaty mają w bazie wzory butelek, które są w systemie i je skanują w celu porównania czy się zgadza kod z butlą :E 

Tam jest jakiś system kamer który wszystko analizuje włącznie z kształtem butelki i porównuję ją po odczycie z bazą danych butelek zwrotnych w systemie. Ale na początku systemu pewnie będą różne babole :E 

Edytowane przez lukadd