Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@MaxaM wszystko trzeba pokazać palcem?

https://www.gov.pl/web/klimat/system-kaucyjny-pytania-i-odpowiedzi

Cytat

7. Co stanie się z nieodebraną kaucją?
Nieodebrana przez konsumentów kaucja trafi do operatora systemu i będzie przeznaczona na finansowanie systemu.

Jak ludzie nie będą zgłaszali braku możliwości oddania butelek w sklepach wielkopowierzchniowych i odzyskania ich własnych pieniędzy, to patologia systemu będzie się szerzyć. To że automat nie działa, nie zwalnia sklepu mającego więcej niż 200 m2 powierzchni, z obowiązku przyjęcia opakowań kaucyjnych i zwrotu kaucji.

54 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Ostatnia sytuacja z biedronkowego parkingu. Starsza kobieta próbowała zwrócić butelki w automacie. Próbowała, próbowała i machnęła ręką, zaniosła je do kosza :heu:

I na 100% jesteś pewien, że miała opakowanie kaucyjne?

Co do całej reszty to masz nawet w tym co sam zalinkowałeś:

Cytat

Do końca 2025 r. obowiązuje trzymiesięczny okres przejściowy, który ma pozwolić producentom i sklepom sprzedać napoje w opakowaniach sprzed wprowadzenia systemu kaucji i zastąpić je nowymi, kaucyjnymi.

Przepisy dają producentom napojów możliwość zdecydowania - niezależnie od okresu przejściowego - że nie przystąpią do systemu kaucyjnego, godząc się na płacenie tzw. opłaty produktowej, czyli kary za niezrealizowanie minimalnych poziomów selektywnej zbiórki.

W dniu 23.12.2025 o 10:54, sino napisał(a):

Co do zarobku to jest sztuczny i te 50 gr wynika z utopii (co dla fanów wody mineralnej czyli nie mnie oznacza podwyżkę o 20%). Tych butelek nie będą chyba myć - mam nadzieję, ot złośliwa podwyżka i jeszcze bardziej złośliwa konieczność przyniesienia butelki nie zgniecionej czyli zajmującej kupę miejsca oraz dbania by kod kresowy pozostał idealny - na co producenci znajdą słabszy klej by się naklejka odklejała.

Zastanowiłeś się nad tym co napisałeś? 

Czy Ty w tym momencie sugerujesz, że plastikowe butelki ktoś miałby myć, odklejać etykietę i ponownie napełniać? 

Tyle razy wałkowane, że plastikowe butelki automat zgniata i idą do przetworzenia na granulat, z których produkuje się nowe butelki.

Aaa, no i tak, producent będzie przecież złośliwie zmieniał klej (którego kupuje mnóstwo bo chyba nie masz wyobrażenia w ogóle skali takiego procesu produkcyjnego), żeby nalepka się specjalnie odklejała :E 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

@LeBomB

Ale Ty ciągle opisujesz idealny świat. Wszystko działa, automaty stoją na każdym skrzyżowaniu, a ludzie mają czas i chęci.

Tak nie jest. Obecnie realia są całkowicie inne. A sam system na ten moment jest tak zrobiony, aby był dalece od idealnego.

Więc proszę, nie wrzucaj już tu po raz dziesiąty suchej teorii, bo ona nie pokrywa się z rzeczywistością. Wiem wiem, można wszystko jak się chce, ale to tak nie działa i nigdy nie zadziała ;) 

Nie dość, że ludzie mają teraz robić za śmieciarzy, to jeszcze mają robić hmm, nie wiem, za inspektorów? Kontrolerów? Co jeszcze? ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, LeBomB napisał(a):

Czy Ty w tym momencie sugerujesz, że plastikowe butelki ktoś miałby myć, odklejać etykietę i ponownie napełniać? 

Tyle razy wałkowane, że plastikowe butelki automat zgniata i idą do przetworzenia na granulat, z których produkuje się nowe butelki.

Ale nie sprawdza czy są brudne, bo nie ma jak. Więc przetworzy to łącznie z tym brudem. Ma ktoś na to odpowiedź?

Opublikowano
Godzinę temu, MaxaM napisał(a):

Ale Ty ciągle opisujesz idealny świat. Wszystko działa, automaty stoją na każdym skrzyżowaniu, a ludzie mają czas i chęci.

A gdzie ja tak piszę? Ty to tak odbierasz. Tak samo jak ja odbieram Twoje pisanie jako szukanie na siłę argumentów że cały system jest zły, bo widziałeś jakąś babcię, której nie udało się oddać butelki do butelkomatu, nie mając choćby informacji czy faktycznie próbowała oddać butelkę kaucyjną, czy nie. 

Lidl wprowadził zamieszanie i o tym pisałem niejednokrotnie i zwracałem uwagę na to, że przez to niektórzy ludzie będą myśleli, że każdy butelkomat przyjmie każdą butelkę. 

A sam system na ten moment jest tak zrobiony, aby był dalece od idealnego.

W artykule do którego Ty sam dałeś link, masz napisane wyraźnie, że do końca roku trwa okres przejściowy, a w momencie gdy wchodził system kaucyjny było mówione wielokrotnie, co było też tutaj opisywane, że całkowite przejście na opakowania kaucyjne w sklepach może potrwać nawet do roku czasu.

Więc proszę, nie wrzucaj już tu po raz dziesiąty suchej teorii, bo ona nie pokrywa się z rzeczywistością.

To że Ty masz specyficzne doświadczenia, ale bez konkretnych danych, nie oznacza, że cały system nie działa. 

58 minut temu, Keller napisał(a):

Ale nie sprawdza czy są brudne, bo nie ma jak. Więc przetworzy to łącznie z tym brudem. Ma ktoś na to odpowiedź?

Też już o tym pisałem dając nawet linki do opisów i szczegółów działania butelkomatów wraz z masą butelek itd. Butelkomaty (te większe, bo nie wiem jak z tymi np. w Żabkach) mają czujniki i wagę, przez powinny być w stanie rozpoznać czy w butelce jest jeszcze jakaś zawartość lub czy są mocno zanieczyszczone np. farbą. 

Są pewne zabrudzenia które są akceptowalne, tylko wtedy np. dana partia takich zgniecionych butelek trafia na inne wyroby plastikowe, które nie będą miały kontaktu z żywnością.

• Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, MaxaM napisał(a):

W samym listopadzie wprowadzono do obrotu 60 mln opakowań kaucyjnych.

I gdzie się podziała kaucja za pozostałe opakowania? Bo na pewno prawie 60 mln nie zalega jeszcze w sklepach i magazynach ;)

Czy to takie nieprawdopodobne? Google mówi, że paleta ma od 500 (duże butle 1,5l) do nawet 2880 (energetyki w puszkach po 250 ml) opakowań. Więc te 60 mln to będzie od 120 tyś do 21 tyś palet. Znalazłem też artykuł,który podsumowywał, że pod koniec 2024 było w Polsce 90 tysięcy sklepów spożywczych i z przewagą spożywki. To wyjdzie mniej niż paleta na sklep. A przecież napoje są też na stacjach benzynowych, salonikach prasowych, punkty gastro sprzedają też napoje butelkowane, duże sieci mają magazyny centralne, są hurtownie itd.

Opublikowano

@209458 szacunkowo licząc to puszek, butelek i szkła rocznie w Polsce na rynek wprowadza się między 10 a 14 miliardów opakowań tego typu łącznie.

Pisałem już wielokrotnie, że wielu tutaj nie zdaje sobie sprawy ze skali pewnych rzeczy, bo nigdy nie widzieli na żywo np. procesu produkcyjnego w na prawdę dużej firmie.