Cappucino 222 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca (edytowane) 15 minut temu, duniek napisał(a): . w ciagu tych 4 lat wydałbym na samo paliwo 50k, ale nie licze olejow itp, dodatkowo po 110km napewno byloby wiecej do zrobieniaw spalinówce niz w EV Nie wydałeś na paliwo, ale wydałeś na instalację pv i na prąd za który płacisz na stacjach ładowania w trasie. Więc nie pisz, że prąd masz za friko. Cytat 15 minut temu, duniek napisał(a): jak widac ty kupujesz auto dla kolejnego wlasciciela, ja kupuje dla siebie, jezdze i tyle Kupując auto, wiemy, że kiedyś trzeba będzie je sprzedać, ja staram się kupować to, co łatwo sprzedać i jest chodliwe na rynku. Kupiłeś elektryka, twój wybór i szanuje to. Ale nie nie kazdy ma chęć na taki wybór. 11 minut temu, GordonLameman napisał(a): Oczywiście, że ma duże znaczenie. U nas pick-upy mają bardzo niską wartość rezydualną, a w USA najniższą. Nie masz pojęcia o czym piszesz. Jak zwykle. Teraz już kompletnie odpływasz, czyli tylko potwierdza się to co o tobie piszą i o czym wspomniałem. Co ma tesla do pick upa?? Brak ci wiedzy po za tym co wyłapiesz w googlach. Druga sprawa, nie pisałem do ciebie ale jak zawsze musisz się wtrącić, by się dowartościować "wiedzą" by twoje ego poczuło sie lepiej Edytowane 9 Czerwca przez Cappucino
duniek 255 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca 4 minuty temu, Cappucino napisał(a): Nie wydałeś na paliwo, ale wydałeś na instalację pv i na prąd za który płacisz na stacjach ładowania w trasie. Więc nie pisz, że prąd masz za friko. Teraz już kompletnie odpływasz, czyli tylko potwierdza się to co o tobie piszą i o czym wspomniałem. Brak ci wiedzy po za tym co wyłapiesz w googlach. tak - PV na SAMO auto jakby tak liczyc kosztowolo mnie 13k w 2021 jesli zalozyc ze po 20 latach cała instalacje wyrzuce na smieci to jest 400k km - czyli na te 100k km wydalem 3k na stacjach nie ładuje auta, bo nie jezdze w trasy, a nawet jesli to brakuje mi bardzo mało i zalewam 5-10kWh - jakbym miał liczyc ile zostawiłem na płatnych to moze 400-700zł w ciagu calego uzytkowania na moto poszlo wiecej bo tam zasieg kiepski i trzeba ładowac czesciej 2
GordonLameman 8 432 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca 3 minuty temu, Cappucino napisał(a): Teraz już kompletnie odpływasz, czyli tylko potwierdza się to co o tobie piszą i o czym wspomniałem. Brak ci wiedzy po za tym co wyłapiesz w googlach. Dostałeś link do pełnego materiału i konkrety ode mnie. Dałeś materiał dot. USA a potem pisałeś o poleasingowych A4 w Europie, co udowadnia że nie wiedziałeś co dokładnie linkujesz i na co się powołujesz. Przestań zmyślać. Wartości rezydualne w Europie są inne, a “trójka” Tesli ma w Europie wartości rezydualne bardzo wysokie. Co widać dobrze po ofertach leasingu czy prostej kwerendzie wartości na OtoMoto. Ale ty nie podasz konkretów, bo wiesz że się mylisz.
Cappucino 222 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca (edytowane) 9 minut temu, GordonLameman napisał(a): Dostałeś link do pełnego materiału i konkrety ode mnie. Dałeś materiał dot. USA a potem pisałeś o poleasingowych A4 w Europie, co udowadnia że nie wiedziałeś co dokładnie linkujesz i na co się powołujesz. Przestań zmyślać. Wartości rezydualne w Europie są inne, a “trójka” Tesli ma w Europie wartości rezydualne bardzo wysokie. Co widać dobrze po ofertach leasingu czy prostej kwerendzie wartości na OtoMoto. Ale ty nie podasz konkretów, bo wiesz że się mylisz. Link dałem w jednym wpisie a cyt. dotyczący a4 w europie w innym, także kolejny raz walisz ignorancją. I ja się nie gorączkuje szukając po necie czegokolwiek, by wykazać jakąś wyższość, to domena ludzi słabych. Nie mam manii przesiadywania na jakimś forum i marnowania czasu na klepanie głupot. Edytowane 9 Czerwca przez Cappucino
marko 714 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca 19 minut temu, duniek napisał(a): tak - PV na SAMO auto jakby tak liczyc kosztowolo mnie 13k w 2021 jesli zalozyc ze po 20 latach cała instalacje wyrzuce na smieci to jest 400k km - czyli na te 100k km wydalem 3k na stacjach nie ładuje auta, bo nie jezdze w trasy, a nawet jesli to brakuje mi bardzo mało i zalewam 5-10kWh - jakbym miał liczyc ile zostawiłem na płatnych to moze 400-700zł w ciagu calego uzytkowania na moto poszlo wiecej bo tam zasieg kiepski i trzeba ładowac czesciej No i sam pięknie podsumowałeś to, czego czepiają się przeciwnicy / sceptycy BEV.
GordonLameman 8 432 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca (edytowane) Godzinę temu, Cappucino napisał(a): Link dałem w jednym wpisie a cyt. dotyczący a4 w europie w innym, także kolejny raz walisz ignorancją. I ja się nie gorączkuje szukając po necie czegokolwiek, by wykazać jakąś wyższość, to domena ludzi słabych. Nie mam manii przesiadywania na jakimś forum i marnowania czasu na klepanie głupot. Domeną ludzi słabych jest brak umiejętności przyznania się do błędu, czyli to co tu robisz. Masz manię udowadniania komuś zadowolonemu z zakupu, że zrobił źle, bo nie postąpił według twoich - jak się okazało - błędnie nakreślonych kryteriów. Wszystko co to robisz to klepanie głupot i niekonstruktywne odzywki. Edytowane 9 Czerwca przez GordonLameman 1
duniek 255 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca (edytowane) 1 godzinę temu, marko napisał(a): No i sam pięknie podsumowałeś to, czego czepiają się przeciwnicy / sceptycy BEV. AUTEM mam 400-500km zasiegu 99% tras mam w zasiegu auta, w ciagu tych 4 lat raz zrobilem 1000km i pare razy po 700-800 z tym ze przy tych 1000km mialem przymusowy postoj 1,5h w polowie trasy w miejscu docelowym, i akurat pod blokeim byla ladowarka i to free, a przy tych 700-800km ładowalem 2x po 10-15min w trasie i nie był to problem (+ w ciagu tych 500km w jedną strone i tak zatrzymywalem sie chyba 1-2 razy bo pies chcial wyjsc albo ja) motocyklem mam zasieg 150-200km i ładuje duzo czesciej i tu mnie to troche wkurza, ale zauwaz ze w moto nie ma chłodzenia i ladowanie jest duzo wolniejsze niz w aucie bo wiekszosc czasu laduje sie mocami w okolicy 0,6 max 1C ,gdzie np tesla leci 3C, i dopiero kolo 70% jest 1C Edytowane 9 Czerwca przez duniek
Cappucino 222 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca (edytowane) 12 godzin temu, GordonLameman napisał(a): Wszystko co to robisz to klepanie głupot i niekonstruktywne odzywki. Przyklejasz tą łatkę każdemu tutaj kto ma inne zdanie lub gdy brakuje ci sensownego argumentu. Brak ci wiedzy a mimo to wpieprzasz się każdemu tutaj w każdym temacie. To, że sobie coś wygoglujesz nie czyni cię kimś lepszym a zachowanie i kultura obnaża twoje słabości, jak pisałem, zachowanie typowego chłopka któremu się ego lekko odkleiło. Cytat niekonstruktywne odzywki. Sam jesteś najlepszym przykładem. Cytat Masz manię udowadniania komuś zadowolonemu z zakupu, że zrobił źle, Wskaż miejsce, gdzie napisałem, że np. duniek źle wybrał, tylko konkretnie. Edytowane 10 Czerwca przez Cappucino
GordonLameman 8 432 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca 47 minut temu, Cappucino napisał(a): Przyklejasz tą łatkę każdemu tutaj kto ma inne zdanie lub gdy brakuje ci sensownego argumentu. Brak ci wiedzy a mimo to wpieprzasz się każdemu tutaj w każdym temacie. To, że sobie coś wygoglujesz nie czyni cię kimś lepszym a zachowanie i kultura obnaża twoje słabości, jak pisałem, zachowanie typowego chłopka któremu się ego lekko odkleiło. Dziecko drogie, to ty teraz zamiast odnieść się choćby odrobinę merytorycznie, urządzasz sobie osobiste wycieczki, bo ktoś pokazał, że wrzucasz nieadekwatne dane i wyciągasz z nich błędne wnioski. Czemu zamiast tych tyrad - na które rzekomo nie masz czasu - nie pokażesz mi na danych, że się mylę? 47 minut temu, Cappucino napisał(a): Sam jesteś najlepszym przykładem. Wręcz przeciwnie - podałem link, wyciągnąłem z niego dane i podałem wartości, które pokazują, że utrata wartości BEV nie jest nadzwyczajna w USA, a dodatkowo w Europie jest inna. 47 minut temu, Cappucino napisał(a): Nawet nie wiem, jak te głupoty skomentować. Jeszcze jakieś wizje masz? Tym czego nie wiesz można zapełniać kontynenty. Szkoda, że nawet odrobinę konstrktywnie nie podchodzisz do dyskusji, tylko odpala Ci się ego i lecisz w bzdurne wojenki.
trepek 1 345 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca 15 godzin temu, Cappucino napisał(a): Taa, a ile razy widziałeś taki przypadek w porównaniu do ilości jeżdżących aut? W 1.9 TDI BXE bardzo często
marko 714 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca 12 godzin temu, duniek napisał(a): AUTEM mam 400-500km zasiegu 99% tras mam w zasiegu auta, w ciagu tych 4 lat raz zrobilem 1000km i pare razy po 700-800 No właśnie. Dłuższą trasę zrobiłeś dosłownie kilka razy w ciągu 4 lat. Auto było przy tym załadowane? Bo to też zmieni Ci realny zasięg. Tobie to auto pasuje i nie zamierzam z tym dyskutować. Dyskutować jednak będę, że BEV ma swoje ograniczenia na trasie i potwierdzi to każdy człowiek, który zawodowo testuje samochody. Przy moim użytkowaniu te 400km zasięgu bardzo by mi przeszkadzało. Bo takie trasy to ja robię regularnie, choćby jutro mam ponad 300km i nie zamierzam szukać tam ładowarki w centrum dużego zatłoczonego miasta. 1
Cappucino 222 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca 3 godziny temu, GordonLameman napisał(a): Dziecko drogie, to ty teraz zamiast odnieść się choćby odrobinę merytorycznie, urządzasz sobie osobiste wycieczki, bo ktoś pokazał, że wrzucasz nieadekwatne dane i wyciągasz z nich błędne wnioski. Przede wszystkim nie jestem dla ciebie dzieckiem więc daruj sobie te szczeniackie wycieczki. Jedziesz z takimi tekstami do każdego, który ma odmienne zdanie. Cytat bo ktoś pokazał, że wrzucasz nieadekwatne dane Dane z portalu który od lat zajmuje się motoryzacją w przeciwieństwie do jakiegoś anonima z sieci który za cel uznał sobie toczyć wojenki z każdym na tym forum. 2 godziny temu, trepek napisał(a): W 1.9 TDI BXE bardzo często To były te z wadliwą pompą olejową gdzie ścierał się wałek który ją napędzał? Jaki procent na tle sprzedanych aut, jesteś w stanie podać?
GordonLameman 8 432 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca Teraz, Cappucino napisał(a): Przede wszystkim nie jestem dla ciebie dzieckiem więc daruj sobie te szczeniackie wycieczki. Jedziesz z takimi tekstami do każdego, który ma odmienne zdanie. Zachowujesz się jak takie to tak jesteś traktowany Teraz, Cappucino napisał(a): Dane z portalu który od lat zajmuje się motoryzacją w przeciwieństwie do jakiegoś anonima z sieci który za cel uznał sobie toczyć wojenki z każdym na tym forum. Ale czy Ty rozumiesz, że ten portal powoływał się na inny portal, który Ci wrzuciłem i z którego umieściłem wnioski, które są już nieco inne niż to co było w click-baicie? To stamtąd, właśnie z tamtych danych było info, ze Tesla 3 ma lepsze RV niż Audi A4. Ja nie toczę wojenek - ja wyjaśniam bzdurki i kłamstwa. Ty z tego robisz wojenkę, bo nie potrafisz przyznać się do błędu.
Cappucino 222 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca (edytowane) 2 godziny temu, marko napisał(a): Dyskutować jednak będę, że BEV ma swoje ograniczenia na trasie i potwierdzi to każdy człowiek, który zawodowo testuje samochody. Dokładnie, tylko rzetelny a nie błazny które biorą za to kasę. 7 minut temu, GordonLameman napisał(a): Zachowujesz się jak takie to tak jesteś traktowany Ale czy Ty rozumiesz, że ten portal powoływał się na inny portal, który Ci wrzuciłem i z którego umieściłem wnioski, które są już nieco inne niż to co było w click-baicie? To stamtąd, właśnie z tamtych danych było info, ze Tesla 3 ma lepsze RV niż Audi A4. Ja nie toczę wojenek - ja wyjaśniam bzdurki i kłamstwa. Ty z tego robisz wojenkę, bo nie potrafisz przyznać się do błędu. Klasycznie, odnosisz się do tego, co jest ci wygodne, a podstawą tego był mój wpis: Cytat pytanie, komu sprzedasz jak bateria zacznie padać? Link z oto moto wrzucony był niejako przy okazji. Mój błąd, mogłem nic nie linkować. Edytowane 10 Czerwca przez Cappucino
SuLac0 353 Opublikowano 10 Czerwca Autor Opublikowano 10 Czerwca ale jako posiadcz BEV nie wjezdam na "rezerwie" do zatloczonego miasta, ale laduje sie przed nim lub jak z niego wyjezdzam. bez znaczenia czy to w PL, czy za granica, wlasnie dlatego, aby uniknac takich sytuacji . i to jest ta roznica pomiedzy posiadaczem BEV, a "zawodowym testerem" i tymi co wyrabiaja sobie opinie dot BEV na podstawie wlasnie takich "testow". testowanie, a uzytkowanie to nie to samo. 1
DjXbeat 488 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca @Cappucino Bateria albo działa albo nie działa. Nie masz stanu że zaczyna padać Z czasem bateria traci swoją żywotność i objawia się to mniejszą pojemnością czyli mniejszym zasięgiem. 1
GordonLameman 8 432 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca (edytowane) 21 minut temu, Cappucino napisał(a): Klasycznie, odnosisz się do tego, co jest ci wygodne, a podstawą tego był mój wpis: Link z oto moto wrzucony był niejako przy okazji. Mój błąd, mogłem nic nie linkować. Ktoś się chętny znajdzie. Tak samo jak ludzie kupują powypadkowe ICE, z uszkodzonymi silnikami, perełki z uszkodzoną UPG i wieloma innymi. Twój błąd to ideologiczne zacietrzewienie. Tym bardziej, że przy dotacji na używki, również takie będą schodzić. Poza tym - zjawiskiem padających z wiekiem KM w ICE jakoś nikt się nie przejmuje Edytowane 10 Czerwca przez GordonLameman
trepek 1 345 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca 23 minuty temu, Cappucino napisał(a): To były te z wadliwą pompą olejową gdzie ścierał się wałek który ją napędzał? Jaki procent na tle sprzedanych aut, jesteś w stanie podać? Wadliwa pompa oleju była w pierwszych 2.0 TDI 8V, rzadziej to się przytrafiało w jednostkach 16V. Odnośnie 1.9 TDI BXE wadą było nadmierne odchudzenie elementów trących w silniku przez co korby lubią się przewietrzyć. Jest to wada fabryczna tych silników więc bez podmiany np. tłoków czy korby na elementy ze starszych jednostek, ten procent wynosi bez mała 100%.
duniek 255 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca 10 godzin temu, marko napisał(a): No właśnie. Dłuższą trasę zrobiłeś dosłownie kilka razy w ciągu 4 lat. Auto było przy tym załadowane? Bo to też zmieni Ci realny zasięg. Tobie to auto pasuje i nie zamierzam z tym dyskutować. Dyskutować jednak będę, że BEV ma swoje ograniczenia na trasie i potwierdzi to każdy człowiek, który zawodowo testuje samochody. Przy moim użytkowaniu te 400km zasięgu bardzo by mi przeszkadzało. Bo takie trasy to ja robię regularnie, choćby jutro mam ponad 300km i nie zamierzam szukać tam ładowarki w centrum dużego zatłoczonego miasta. no niestety zawodowy tester samochodow to gowniany wyznacznik, bo przetestuje pare dni i nastepny - dopiero po paru tygodniach/miesiacach wychodzą poszczegolne wady/zalety pojazdu do tego jak widac, ludzie dalej do tego zle podchodzą bo cale te ładowanie traktują jak koniec świata - posrednio spowodowane mediami ze laduje sie 10h itp nawet jak masz trasy 500km regularnie - to doladowanie 200km to mysle to 10-15min odpowiednim samochodem - oczywiscie jak zarabiasz 500zł na godzine to pewnie ci sie to nie oplaci i rozumiem ze ktos bedzie miał skrajny przypadek ze bedzie jednak robił te 500-800km codziennie/czesto, zarabia wiecej i nie oplaca mu sie bawic w ładowanie aczkowiek takich ludzi jest garstka wg mnie
Cappucino 222 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca (edytowane) 23 godziny temu, GordonLameman napisał(a): Twój błąd to ideologiczne zacietrzewienie. Kolejny raz bredzisz, ja tylko zwracam uwagę na ewentualne problemy z ta technologią, to ty urabiasz jakieś chore teorie wobec mnie. Każdemu tutaj wytykasz jakieś uwagi, to już przechodzi w obsesje ii jak dla mnie to bez urazy, ale wskazana wizyta u psychologa. 23 godziny temu, trepek napisał(a): Wadliwa pompa oleju była w pierwszych 2.0 TDI 8V, rzadziej to się przytrafiało w jednostkach 16V. Odnośnie 1.9 TDI BXE wadą było nadmierne odchudzenie elementów trących w silniku przez co korby lubią się przewietrzyć. Jest to wada fabryczna tych silników więc bez podmiany np. tłoków czy korby na elementy ze starszych jednostek, ten procent wynosi bez mała 100%. Na pewno chodzi o BXE? Rzucisz jakimś linkiem do tematu? Bo z tego nic takiego nie wynika: https://motoszrocik.pl/blog/48/silnik-19-tdi-bxe-najczestsze-usterki-i-problemy Tu Range i jeden z przykładów awari z powodu absurdu jakim jest interwał wymiany oleju zgodny z "ekologią" https://www.youtube.com/watch?v=HkCNNm8MH88 We wcześniejszych materiałach też sporo o tych motorach. Edytowane 11 Czerwca przez Cappucino
GordonLameman 8 432 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca 14 minut temu, Cappucino napisał(a): Kolejny raz bredzisz, ja tylko zwracam uwagę na ewentualne problemy z ta technologią, to ty urabiasz jakieś chore teorie wobec mnie. Każdemu tutaj wytykasz jakieś uwagi, to już przechodzi w obsesje ii jak dla mnie to bez urazy, ale wskazana wizyta u psychologa. Nie zwracasz uwagi na ewentualne problemy, tylko wmawiasz innym, że będą mieli problemy, opierając się o nieadekwatne dla Europy dane Nie, nie każdemu. Tylko tym, co piszą bzdury.
Cappucino 222 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca (edytowane) 15 minut temu, GordonLameman napisał(a): Nie zwracasz uwagi na ewentualne problemy, tylko wmawiasz innym, że będą mieli problemy, opierając się o nieadekwatne dla Europy dane Jak masz inne dane dla Tesli w europie to linkuj, po za tym już raz napisałem, że wkleiłem to tylko przy okazji i nie ma to nic do tematu, ale ty dalej robisz z tego krucjatę, to już obsesja. Używane 10 letnie i starsze elektryki nie będą się tak sprzedawać a o takich pisałem. Cytat Nie, nie każdemu. Tylko tym, co piszą bzdury. Każdemu kto ma inne zdanie, wystarczy poczytać twoje wypociny. Cytat Tylko tym, co piszą bzdury. Wklejenie linka z danym z innego rynku, gdzie różnice będą raczej niewielkie nazywasz bzdurą? Psycholog to jednak za mało. Edytowane 11 Czerwca przez Cappucino
GordonLameman 8 432 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca 4 minuty temu, Cappucino napisał(a): Jak masz inne dane dla Tesli w europie to linkuj, po za tym już raz napisałem, że wkleiłem to tylko przy okazji i nie ma to nic do tematu, ale ty dalej robisz z tego krucjatę, to już obsesja. Używane 10 letnie i starsze elektryki nie będą się tak sprzedawać a o takich pisałem. Są na autovista Wkleiłeś to jako dowód swoich słów. Moim zdaniem elektryki będą się sprzedawać jak wszystko inne - to tylko kwestia przyzwyczajenia. 5 lat temu czytałem an forach, że dwuramienna kierownica Skody to głupota i nikt nie będzie chciał tym jeździć. Cóż, coraz więcej aut ma dwuramienną kierownicą 4 minuty temu, Cappucino napisał(a): Każdemu kto ma inne zdanie, wystarczy poczytać twoje wypociny. Nope. Tylko Ci, którzy piszą bzdury
Cappucino 222 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca Teraz, GordonLameman napisał(a): Nope. Tylko Ci, którzy piszą bzdury Według ciebie to niemal wszyscy. Cytat Wkleiłeś to jako dowód swoich słów. Tylko według twojej chorej wyobraźni, dalej brniesz w swoją chorą teorie. Cytat 5 lat temu czytałem an forach, że dwuramienna kierownica Skody Jedno ramienne były już 40 lat temu, bardziej durnego argumentu nie było?
GordonLameman 8 432 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca Teraz, Cappucino napisał(a): Według ciebie to niemal wszyscy. Nie, jesteś wśród raptem kilku asów Teraz, Cappucino napisał(a): Tylko według twojej chorej wyobraźni, dalej brniesz w swoją chorą teorie. To Ty brniesz Teraz, Cappucino napisał(a): Jedno ramienne były już 40 lat temu, bardziej durnego argumentu nie było? Ot, taki przykład tego, że asy takie jak ty nie mają zielonego pojęcia jak rynek zadziała za kilka lat i te przewidywania można sobie wsadzić między bajki. Ludzie się przyzwyczają i będą kupować BEV-y jak każde inne auto. Przecież nawet w tym wątku dwaj posiadacze Tesli kupili je jako używane
Rekomendowane odpowiedzi